Onderzoekers van de Zwitserse technische Universiteit EPFL hebben een ai-bot online gezet die gebruiksvoorwaarden leest en omzet in een overzichtelijk stroomdiagram. Daarnaast kunnen gebruikers vragen over de voorwaarden stellen aan een chatbot.
De kunstmatige intelligentie zet de teksten om in korte stukken informatie die over verschillende tabbladen verdeeld worden, een systeem dat de onderzoekers Polisis noemen. Die tabbladen zijn onder andere dataverzameling, beveiliging, delen met derden, dataretentie en beleidswijzigingen. Waar dat van toepassing is, wordt de informatie in stroomdiagrammen gezet, maar sommige tabjes citeren alleen de relevante onderdelen van de voorwaarden. De ai-routine doet ongeveer dertig seconden over het analyseren van een nieuwe set voorwaarden. Ook zijn er browserextensies voor Chrome en Firefox.
De ai-chatbot, genaamd PriBot, is in staat om vragen over de voorwaarden te beantwoorden, waardoor gebruikers niet zelf op zoek hoeven te gaan naar een specifiek onderdeel waar ze nieuwsgierig over zijn. De bot geeft bij zijn antwoorden een 'confidence score' en er is een optie om het antwoord nog verder te comprimeren en versimpelen, hoewel deze functie experimenteel is.
Om de ai te trainen, zijn 115 sets met voorwaarden geanalyseerd door rechtenstudenten. Verder zijn 130.000 sets met voorwaarden van de Google Play Store gehaald met een scraper, die ook gebruikt zijn om de ai aan te scherpen. Het resultaat is dat de interpretatie van Polisis 88 procent van de tijd overeenkomt met de interpretatie van de rechtenstudenten. Het gehele proces staat beschreven in een onderzoeksrapport. De Zwitsers werkten samen met onderzoekers van de Amerikaanse Universiteiten van Wisconsin en Michigan. De onderzoekers benadrukken wel dat bepaalde onduidelijkheden niet opgelost kunnen worden, als zelfs een menselijke deskundige daar ook niet uit kan komen.
Zoals Wired ook aantekent, is het niet de eerste keer dat onderzoekers proberen met behulp van ai de gebruiksvoorwaarden van online diensten inzichtelijker te maken. Zo kwamen de Universiteiten van Columbia en Carnegie Mellon met UsablePrivacy.org. Ook menselijke operaties om dergelijke documenten doorzichtiger te maken bestaan al langer. Een voorbeeld daarvan is Terms of Service; Didn't Read.
Polisis en PriBot over de voorwaarden van Twitter