Nederlandse kinderartsen hebben hun zorgen geuit over de omgang met kleine, platte knoopcelbatterijen, die onder meer in afstandsbedieningen en speelgoed zitten. Als kinderen deze batterijen inslikken, kan dat ernstige gevolgen hebben.
Kinderarts Lissy de Ridder van het Rotterdamse Erasmus MC-ziekenhuis moest een week geleden drie kinderen opereren, omdat ze een knoopcelbatterij hadden ingeslikt. Ze waarschuwt ouders om de batterijen niet te laten slingeren. "Het zuur van de batterij vreet zich binnen een mum van tijd door de slokdarm en kan zo in de halsslagader, luchtpijp of in de aorta terechtkomen", zegt ze in het AD. Gemiddeld krijgt ze elke maand te maken met een kind dat een knoopcelbatterij heeft ingeslikt.
De kleine, ronde, platte knoopcelbatterijen kunnen op enkele manieren schade veroorzaken. Allereerst kan er een elektrische stroom optreden zodra de batterij in aanraking komt met vochtige slijmvliezen. Doordat dan de stroomkring wordt gesloten, kan er schade ontstaan bij weefsels. Ook kan er al heel snel sprake zijn van necrose, het eindstadium van de celdood, en kunnen er zweren ontstaan. Daarnaast is het mogelijk dat de chemische stoffen van de batterijen gaan lekken en bijvoorbeeld zware metalen in het bloed terecht komen. Met name in de slokdarm kan er snel schade ontstaan, waarbij er na zes uur al sprake van een perforatie kan zijn.
Sinds 2008 zijn hierdoor al minstens zestien kinderen in Nederland ernstig gehandicapt geraakt en van hen zijn twee kinderen overleden. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde ligt het aantal getroffen kinderen waarschijnlijk nog veel hoger. Vorig jaar overleed een kind aan de gevolgen, terwijl een ander deels verlamd raakte en een derde er een dwarslaesie aan overhield.
Vorige week hebben alle Nederlandse kinderartsen een oproep gekregen van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde om elk batterij-incident te melden. Kinderarts Angelika Kindermann van het AMC in Amsterdam hoopt dat met dit onderzoek een beter beeld wordt verkregen van de omvang van het probleem en de eventuele complicaties.