Dit wordt al meer dan 10 jaar geroepen, en in die tijd is internet nog steeds niet omgevallen

Dat is een valse voorstelling, niemand heeft ooit beweerd dat internet omvalt als de adressen op zijn, ook niet de post waar je op reageert. Het probleem is dat het moeilijk is om verder te groeien. Je kan alleen niet zien wat je mist. Wat je wel kan zien is de hoeveelheid moeite die we doen om het oude systeem werkend te houden.
NAT is min of meer uitgevonden om met dat tekort om te gaan. Heel wat protocollen zijn niet compatible met NAT maar daar heb je waarschijnlijk nog nooit van gehoord omdat die al 20 jaar geleden kapot zijn gegaan.
Denk eens aan al het gedoe dat we hebben met "poorten forwarden" om games en chat enzo werkend te krijgen, dat is allemaal 10x moeilijker geworden met NAT, zonder NAT is het een stuk overzichtelijker.
Ander voorbeeld: SNI. De uitrol van HTTPS heeft jaren vertraging opgelopen omdat het SSL-protocol er van uit ging dat iedere site en iedere gebruiker een uniek IP-adres zou hebben. Uiteindelijk is SNI bedacht om hier om heen te werken maar tien jaar later is dat nog steeds niet universeel aanwezig.
Nog een voorbeeld: (video)chat. De techniek om peer2peer tussen computers/telefoons te (video)bellen was 20 jaar geleden eigenlijk wel klaar voor gebruik (binnen de beperkingen van die tijd, video op postzegelformaat enzo). De techniek kwam echter enorm in de problemen doordat er NAT werd ingezet en gebruikers niet meer direct bereikbaar waren.
Het hele succes van Skype is gebaseerd op een slimmigheidje dat hier om heen werkt. Als niemand dat kunstje had bedacht had het nog veel langer geduurd.
Verder draagt een gebrek aan adressen bij aan de toenemende centralisatie op internet. Omdat peer2peer moeilijk/onmogelijk is moeten mensen het steeds meer hebben van centrale locaties zoals facebook, google en amazon. Zowel voor services (facebook, gmail) als voor infrastructuur (AWS, azure). De grote bedrijven kopen langzaam alle adressen op en de rest van de wereld is er van afhankelijk. Zelf een alternatief op zetten wordt steeds moeilijker.
Ten slotte zitten wij hier in Nederland in een enorme luxe-positie. We waren er vroeg bij en hebben lekker veel adressen in verhouding tot het aantal inwoners. Andere landen staan er minder goed voor, in sommige landen worden ip-adressen door honderden gebruikers gedeeld. Dat maakt groei en ontwikkeling nog veel moeilijker. Dat is extra zuur in landen waar ze wel wat ontwikkeling kunnen gebruiken. Internet kan enorm bijdragen aan de economie, maar wordt nu enorm geremd door zo iets stoms als een tekort aan adressen.