Facebook en Google hebben cijfers vrijgegeven van hun bug bounty-programma's. Facebook meldt dat het in totaal 13.233 veiligheidsmeldingen ontving. Google laat weten dat het meer dan 2 miljoen dollar aan beloningen uitdeelde, zonder in te gaan op het totale aantal meldingen.
Van alle meldingen die Facebook ontving in 2015, waren er volgens het sociale netwerk 526 terecht. Daarvoor beloonde Facebook 210 veiligheidsonderzoekers in totaal met 936.000 dollar. Het gros van het geld ging naar onderzoekers uit India, Egypte en Trinidad en Tobago. Gemiddeld kregen ze 1780 dollar voor het melden van een bug.
Een van de belangrijkste bevindingen van Facebook is dat er steeds minder 'laaghangend fruit' te vinden is, ofwel bugs die makkelijk te vinden zijn. Problemen met zaken als cross-site scripting en cross-site request forgery komen steeds minder voor, wat volgens het bedrijf komt doordat de systemen steeds volwassener worden. Van alle gevonden bugs kregen 102 ingediende suggesties het label 'high impact' mee. Daarmee waren er 38 procent meer high impact-bugs dan in 2014. Facebook wijt dat op zijn bug-bounty-blog onder andere aan de kwaliteit van de bug-rapporten. De stap-voor-stap-instructies die geleverd worden zijn beter, waardoor fouten en problemen beter te reproduceren zijn, samen met mogelijke risico's die de bugs kunnen opleveren.
Een andere trend die Facebook ziet, is dat er rapporten geleverd worden door beveiligingsonderzoekers die zich niet richten op enkele bugs, maar op de totale business logic. Daardoor kunnen Facebook-ontwikkelaars hele klassen van kwetsbaarheden in een keer aanpakken. Ook stipt Facebook nog enkele 'highlights' aan. Het was bijvoorbeeld mogelijk om via messenger.com csrf toe te passen omdat de hele bescherming daartegen niet functioneerde. Al na enkele minuten ontving het bedrijf vijftien bug-bounty-meldingen.
Google keerde 2 miljoen dollar uit over het jaar 2015, aan ruim 750 individuen en meer dan 300 anderen. Android werd in juni 2015 aan het Security Award Program toegevoegd. Aan deelnemers van dit programma betaalde Google al meer dan 200.000 dollar. Een beveiligingsonderzoeker ontving zelfs 37.500 dollar voor een bug.
Google startte afgelopen jaar ook met een programma om onderzoekers die al vaker bugs ontdekten, van te voren te betalen, ook zonder dat ze met een nieuw probleem op de proppen kwamen. Deze zogenaamde VRP-grants variëren tussen de 500 en 3.133,7 dollar. Het bedrijf meldt ook het eerste succes dat voortkwam uit deze toelage. Een Russische onderzoeker ontdekte een fout in YouTube Creator Studio, waardoor iedereen elke video van YouTube kon verwijderen door slechts de parameter van de url te wijzigen. Naast de toelage kreeg de onderzoeker hier 5000 dollar voor.
De bug bounty-programma's zorgen niet altijd voor positieve geluiden. Onlangs ontdekte een onderzoeker een beveiligingslek op een Instagram-server, waarna hij, nadat hij een beloning had ontvangen, verder ging zoeken, weer fouten vond en deze meldde aan Facebook. Daarvan vond Facebook dat de onderzoeker te ver ging.