Tuvalu verkoopt top-level domain .tv

Op CNET.com wordt geschreven dat het extreem arm pacifisch eilandje Tuvalu haar top-level domain ".tv" heeft verkocht aan DotTV. Het eiland ontvangt hiervoor de komende 10 jaar zo'n $50.000.000. DotTV denkt dat zij veel geld kunnen verdienen aan de .tv adressen. Kennelijk kunnen ze er heel wat verkopen:

"It's the most recognizable two-letter symbol on the planet," DotTV chief Lou Kerner said. "When you marry 'dot' with 'TV,' you become something very meaningful on the Internet."

In a test earlier this week, Kerner said, he sold 200 Internet names ending in ".tv" for about $300,000.

En dan zijn er nog mensen bij die zeggen dat de nieuwe economie geen rekening houdt met de arme landen...

Door Arjan van Leeuwen

09-04-2000 • 20:57

40

Bron: CNET.com

Reacties (40)

40
40
8
0
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 3825 9 april 2000 21:09
</div><div class=b4>En dan zijn er nog mensen bij die zeggen dat de nieuwe economie geen rekening houdt met de arme landen...</div><div class=b1>

De Westerse economie heeft altijd prima rekening gehouden met de arme landen, zolang het altijd maar in het voordeel was van de westerse economie. Pure uitbuiting :(
ulerik: Toen het net zich uitbreidde buiten Amerika hebben ze besloten deze landen hun eigen domeincode te geven in de vorm van de bekende 2-letterige code. Voor Nederland was dat NL, voor het Verenigd Koningkrijk UK, voor Tonga (een kleine eilandengroep) TO (je kent ze wel van come.to/<iets> ) en TuVula dus TV :) Alleen Amerika heeft niet zo'n code, maar de domeinen .net .org .com & .edu waren eigenlijk alleen bestemd voor hun.

Algemeen: Ik vind $50.000.00 echt heel weinig, zodra omroepen ook actief op internet gaan uitzenden zullen zij ook een .TV domein willen en daar ook vet voor betalen ( CNN.TV, FOX.TV, whatever). Als Tuvula zoiets in eigen beheer had aangepakt (stel dat ze daarvoor de kennis bezitten) dan zou er waarschijnlijk veel meer uit te halen zijn geweest (op de lange termijn).
Anoniem: 1936 9 april 2000 22:27
Ik vraag mij dus ook af of de commercialisering van het internet niet te ver gaat. Toen men de landcodes heeft toegewezen waren die duidelijk niet bedoeld voor commerciele doeleinden. Door zulke ontwikkelingen wordt het hele begrip landcode ook steeds onbelangrijker; ze worden niet meer gebruikt voor hun oorspronkelijke bestemming en dat is een kwalijke zaak. Neem als voorbeeld de .to landcode van Tonga. Het stikt van de .to domeinen maar niet 1 van hen heeft met Tonga te maken en dat klopt mijns inziens niet. Dit zou dus verboden moeten worden.
Tuvalu bestaat trouwens binnenkort niet meer.
door het broeikaseffect stijgt de zeespiegel, en geschat wordt dat binnen enkele jaren ze er niet meer zijn...De inwoners van de 9 eilandjes zijn al op zoek naar een nieuw huis...
Anoniem: 1908 10 april 2000 00:46
Tuvalu is niet het eerste land wat hun top-level domain heeft verkocht aan een bedrijf wat totaal niks met het land van doen heeft. Ook Christmas Island, een piepklein eilandje langs de kust van Indonesië met enkele duizenden inwoners heeft haar .cx domein jaren geleden van de hand gedaan aan een Engels bedrijf.
Dit bedrijf verkoopt, in tegenstelling tot DotTV, haar domeinen voor een paar tientjes per jaar. Ze zijn zelfs gratis voor mensen die er gebruik van willen maken met een open-source project.
Zo blijf je bezig, iemand .edu vergeten? Da's voor de universiteiten enzo....

.us is trouwens officieel niet meer in gebruik. En als je zo godsgruwelijk veel reclame hebt gemaak voor CNN.com, WAAROM zou je dan nog in godsnaam naar .tv overstappen?!?!?!?!?!

Dit is duidelijk voor de 'kleine' ondernemer bedoeld, fox,nbc of weetikveel boeit dit echt niet.
Om ff wat duidelijkheid mbt de uitgifte van al die top-level domains te geven:

er zijn 7 3-letterige top-level domains (com, org, net, gov, mil, edu en int; waar die laatste voor gebruikt wordt, mag Joost weten.)
en verder zijn er voor alle landen die in ISO 3166 vermeld staan met een 2-letterige code de bijbehorende top-level domains gereserveerd.
Dit alles wordt beheerd door de IANN, kort voor Internet Assigned Names and Numbers. Deze organisatie heeft nu geloof ik wel concurrentie gekregen, maar hoe en wat ben ik even kwijt. Er was in ieder geval iets met hun contract dat de amerikaanse overheid niet geheel meer blij maakte en toen is er een andere organisatie gevraagd de boel over te nemen.
Ook staat het hele idee van het beperkte aantal niet-landgebonden top-level domains op de helling. Vermoedelijk kan over een jaar of 10 (bijna) iedereen zijn/haar eigen top-level aanvragen.... ohoh

Oh ja, .us niet meer in gebruik? Hoe zou dat nou komen ;)
Anoniem: 5136 10 april 2000 15:01
TgF

</div><div class=b4>Ik hoor net uit betrouwbare bron dat het nu de op twee na grootste inkomensbron is, dus hebben ze een aardige deal gemaakt (stond ergens op het Net, maar ik ben de link kwijt)...
</div><div class=b1>

De link is als volgt:
news.cnet.com/news/0-1005-200-1665681.html?tag=st.ne.1002.bgif.1005-200-1665681
</div><div class=b4>
DotTV's minimum quarterly payment of $1 million to Tuvalu--nine atolls located halfway between Hawaii and Australia--will be the single-largest source of income for the nation of 10,600.
</div><div class=b1>

Een lid van het parlement van Tuvalu zegt dat ze zéér, zéér, zéér (3x) arm waren en door het verkopen van de landcode wat geld binnenkrijgen, dus de reactie van TgF klopt wel, dat 50 Miljoen voor de inwoners van Tuvalu wel veel geld is
50 miljoen = belachelijk weinig.
hoe zijn alle landen aan hun top-level domein gekomen eigenlijik?
gekregen bij komst van internet ofzo?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.