Japanse wetenschappers: hond met smartphone op de rug kan dementerenden helpen

Japanse wetenschappers hebben experimenten gedaan waarbij een hond een smartphone op de rug kreeg en zo dementerenden zou kunnen helpen. De hond rent op de eigenaar af als de smartphone geluid maakt.

Het systeem werkt met een applicatie op de smartphone, die na het stilzetten van het alarm een boodschap kan geven, blijkt uit het artikel in het vaktijdschrijft International Journal of Advanced Computer Science and Applications.

Bij het experiment dat de wetenschappers van de Saga University en het Kyoto Institute of Technology hebben gedaan, blijkt dat de betreffende hond een week moest wennen aan het systeem, waarbij hij continu een smartphone op de rug draagt. Die smartphone was een FleaPhone CP-D02 van 140 gram. Het toestel zat bij de test in een hoesje op de rug. De training om de hond naar het baasje te laten rennen als het toestel geluid maakt, duurde drie dagen.

De applicatie kan dementerenden volgens de wetenschappers herinneren aan dagelijkse taken op een bepaald tijdstip. Bovendien gaat het alarm af als de eigenaar rammelt aan de buitendeur, waardoor de hond op het baasje afrent en die dus niet zonder smartphone de deur uitgaat.

Met deze oplossing denken de wetenschappers het probleem mogelijk op te kunnen lossen dat dementerenden veelal hun smartphone vergeten. De test is te beperkt om te concluderen dat het inderdaad zo is. Of er een vervolg komt op het experiment, is onbekend.

Hond op rug van smartphone voor experiment Japanse wetenschappers

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

09-02-2015 • 14:06

92

Reacties (92)

92
90
41
1
0
31
Wijzig sortering
Anoniem: 535502 9 februari 2015 16:02
Ik vraag me af waarom een smarthphone?

Er zijn genoeg hulphonden die nu al helpen met dementerende mensen zonder moderne ICT te gebruiken.
Honden kunnen sowieso getraind worden om mensen er aan te helpen herinneren wanneer zij een bepaald pilletje moeten nemen. De assistentiehond weet zelfs welk pilletje om welk uur en daar heeft noch de hond, noch de 'patient' een smarthphone voor nodig.
Dat vereist heel veel training, en is ook niet rendabel voor mensen die slechts een beetje of beginnend dementerend zijn; want die kunnen de taken nog prima zelf: ze zijn alleen erg vergeetachtig en hebben moeite om dingen met elkaar te associeren. Maar als ze eenmaal weten "oh ja, verdomd, ik moet m'n pillen innemen", dan kunnen ze dat wel.
Een hond trainen om op tijd te waarschuwen voor het nemen van een pilletje, duurt niet zo lang hoor. Afhankelijk van de hond krijg je dat op 2 à 3 weken voor mekaar!!
Moeilijker wordt natuurlijk als er verschillende pillen op verschillende tijdstippen moeten genomen worden.
En voor beginnende dementerenden, zoals jij aangaf, die zijn meestal nog in staat om hun hond, mits begeleiding, nog zelf te trainen.
In Amerika lopen reeds lang zulke programma's met succes.
Maar omdat het Japanners zijn, willen die hetzelfde doen, maar dan met wat elektronica erbij.
Die mensen zitten toch de hele dag stil. Binnen een paar minuten zijn ze vergeten waar die hond met die smartphone voor is. En ze proberen het misschien ook nog eens van die hond zijn rug af te halen omdat ze dat raar vinden.
Waarom is hier een hond voor nodig? Je kan die mensen toch ook een vibrerende armband laten dragen ofzo?
Je kan je voorstellen dat de oudere niet altijd het apparaat bij zich heeft. Bijvoorbeeld als ze onder de douch staan of snachts richting de WC gaan vallen. De hond kan hierbij dan mogelijk helpen.
Er zijn genoeg armbanden die waterproof zijn en dus nooit afhoeven. Kun je beter de patient voorzien van een wearable, dan een hond lijtk me....

Edit: daarnaast kun je eventueel met een armband ook nog eens iemand tracken met GPS :) en hoef je minder vaak op te laden/van hondenbrokken te voozien ;)

[Reactie gewijzigd door SamuraiP1zzaCat op 30 juli 2024 19:56]

hoe gaat dat opladen precies in zijn werk dan ?
Want een dementerende zijn wearable een keer in de week laten opladen gaat niet werken, je kan hem erop attenderen door te vibreren en een berichtje te tonen maar vervolgens wordt dat ding gewoon weer aan de lader vergeten....
Wat je dan moet krijgen is iemand die daar voor gaat zorgen, maar dan moet je ook die wearables gaan koppelen aan een zorginstelling die dan weer iemand langs stuurt om die aan of van de lader te hangen/halen...
Dat betekend continue connectivity, oftewel wifi of via 3g/4g, wat weer het verbruik van de wearable verhoogt en de accuduur verlaagt, dus vaker laden....
Oftewel, ik denk dat er nog wel een paar haken en ogen aan je oplossing zitten ;)
En als je nou je hond vergeet eten te geven?
Ook dat kun je de hond leren. Groter probleem is hoe dit werkt bij mensen die echt niks van honden willen hebben.
Dan komt de hond naar je toegelopen met een lege bak in zijn bek, dat is best simpel te leren, zeker met opgeleide honden ;)
En dan nog als je eenmalig je hond vergeet te voeden is niet fijn voor het beest maar dan is het niet oz dat ie het niet meer doet, de wearable daarentegen als je hem vergeet te laden doet ie het echt helemaal niet meer...
Ik neem aan de dat telefoon ook een keer opgeladen moet worden, en ik neem aan dat je dan niet de hond aan een klein usb kabeltje knoopt :P dus dan zal die toch een keer van de hond afgehaald worden om opgeladen te worden.
Dat kan opgelost worden met een zonnecel.
Misschien kan je ergens in een vakje een portable oplader stoppen met een snoertje die met de smartphone verbind.
je kan een hond natuurlijk ook moeilijk dat pakje de hele tijd aanhouden, dat gaat uiteindelijk ingroeien, jeuken, ontstekingen veroorzaken, meer ziektes allemaal ellende. Hiernaast kan je een hond ook niet aan de lader hangen (of een draadloze lader in de mand), lijkt me ook niet zo gezond voor het beestje. Hierbij, kan een dement persoon nog wel voor een hondje zorgen? lijkt me ook niet erg waarschijnlijk.
Want? Ligt maar net aan persoon. Sommige mensen zijn weliswaar vergeetachtig(++) maar kunnen nog prima voor een hond zorgen, dat hebben ze misschien wel al sinds hun 8e jaar gedaan en doen ze nu nog steeds gewoon :)
Ik heb het helemaal niet over de persoon, maar over het hondje, je kan van een beestje niet verwachten dat ie 24/7 zoon pakje aan heeft, daar krijg je gewoon allemaal ellende van. (je hondje de hele tijd een riem onhouden is ook echt niet goed) Hierbij komt nog eens de telefoon en bijkomstige implicaties, gewicht, laden ed.

Een hondje heeft ook behoeftes, die willen wandelen, zwemmen bv, rollen in de modder, spelen, slapen. die luisteren ook niet altijd naar je. (zijn altijd eigenwijs). Hierbij heeft een hondje naast veel aandacht ook voedsel nodig en drinken. En iemand die goed op ze past.

Er zijn al genoeg normale mensen niet in staat om aan de meeste wensen van een hondje te voldoen. Laat staan een persoon die niet eens weet welke dag het is en is vergeten dat haar man er al 6 jaar niet meer is.

Los van het inzetten van deze dieren als steun voor deze mensen (een kat zou bv meer geschikt zijn) is het toevoegen van een of ander pakje met een computer zeker belachelijk te noemen. Maarja in Japan kan alles volgens mij..
Misschien moeten dan de mantelzorgers gewoon ook het hondje ontlasten? Bij andere hulphonden werkt het toch ook zo?!

Heb je trouwens wel eens van een bommenruikkat gehoord? Of een blindegeleidekat, of een hulpkat voor autisten of het opsporen van slachtoffers??

[Reactie gewijzigd door jopiek op 30 juli 2024 19:56]

In theorie is dat mooi, maar in de praktijk ga je nooit van je leven een dementerende een armband die ze niet gewoon zijn kunnen laten dragen. Als ze het al niet vergeten te dragen, moet het ook nog regelmatig opgeladen worden.

Hoe de onderzoekers dit probleem trachten op te lossen in dit geval is mij ook niet erg duidelijk.
Ik kan me voorstellen dat je dat (opladen) met inductie doet, met name van die vibrerende methodes zodat je je hondje niet zelf gaat koken.

Het is inderdaad zo dat dementerenden die normaal geen armband of horloge om hadden het dus ook niet doen als ze in een gevorderder stadium van dementie komen. Er zijn echter ook ouderen die gewend waren horloge of armband om te hebben en dat nu ook gewoon doen, dus is per client verschillend. Ik werk in het hoger onderwijs waar we ook onderzoek doen naar zulke zaken (vanuit verpleegkunde), vandaar.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 30 juli 2024 19:56]

Over dertig jaar is dit misschien niet meer zo'n probleem, als wearables - of wat ze dan ook zijn tegen die tijd, ingeburgerd zijn en mensen ze allemaal dagelijks gebruiken. De huidige generatie ouderen die dementeert moet vaak niks hebben van die "dingen" waar de jeugd de hele tijd maar naar zit te staren en met de vingers heen en weer vegen. Ze begrijpen het niet en willen er niet aan. De groep die wel aan de iPad is, en alsnog dementeert, die zal al snel de iPad laten voor wat het is.

Die hond is een mooie manier voor een veelheid aan problemen, en kan vast meer geleerd worden dan alleen dit. De combinatie met de smartphone lijkt me fantastisch. Alleen wat doe je als het ding moet opladen?
Het gaat hier om dementerende mensen. Die reageren relatief goed op herkenbare prikkels met een emotionele lading. Een lief kijkende hond levert dan ook een totaal andere reactie op dan een trillende armband.

Ik vraag me wel af of een 93 jarige dame bij het geven van hondenbrokjes er wel altijd aan denkt om de hond, althans zijn rugzakje, aan te sluiten op de micro-usb-charger :D

[Reactie gewijzigd door pmeter op 30 juli 2024 19:56]

Als ze al niet vergeten om die hond eten te geven! 8)7
een hond, vooral een hulphond die altijd in de buurt is, vergeet je niet zo makkelijk eten te gegeven.
ze gaan namelijk piepen rondt etenstijd, en dat kun je niet even uitzetten.
Jij kent geen mensen die beginnen dementeren veronderstel ik?
Wij hebben meerdere malen mijn oma van straat moeten halen midden in de nacht terwijl ze in haar blootje op weg was naar haar moeder die al 20 jaar geleden gestorven was.
Die gaat echt geen hond meer eten geven hoor dan...
Een normale hond die piept rond etenstijd is verkeerd opgevoed. De hond heeft geduldig te wachten totdat jij hem/haar te eten geeft en mag onder geen beding bedelen. Als je je hond laat bepalen "oh shit, hij piept; meteen eten gaan geven" dan blijft hij het doen. Veeleisend hondje krijg je dan, en dat is niet de bedoeling. *JIJ* bent de baas, niet andersom.
Het is wat anders als ze uitgelaten moeten worden en dus piepen omdat ze gewoon, buiten normale tijden om, nodig moeten plassen of poepen; dan is het redelijk dat het beestje gaat piepen: en ook meer dan terecht, immers ondervinden ze daar hinder van. Bij eten is dat anders, een hond kan namelijk zelfs makkelijk een dag zonder eten zonder hier zelf wat van te merken. Dat wij mensen die beesten 2x per dag te eten geven is niet bijster normaal en past ook eigenlijk niet in hun anatomie; maar zo doen wij 't nou eenmaal.

Enfin;
hier is het natuurlijk anders. Bij dementerende mensen is het wellicht juist wel wenselijk dat de hond gaat piepen als het etenstijd is, maar dan is het nog maar de vraag of de dementerende kan begrijpen *waarom* de hond piept. Het kan zelfs als zeer storend worden ervaren, zeker als ze maar niet snappen wat er nou "mis" is met hun hond want "hij blijft maar piepen". Want ook die associatie kunnen ze, helaas, vergeten.

De smartphone die dan een spraakoutput geeft als "U moet nu uw hond voeding geven!" zou dan een betere oplossing zijn voor het probleem.
Net als dat de smartphone, zoals al in het artikel gesteld wordt, bepaalde herinneringen kan geven als "u moet uw medicijnen innemen".

Let wel dat dit alles sowieso uberhaupt louter werkt bij mensen met beginnende dementie of nog niet zwaar gevorderde dementie. Bij iemand die zwaar aan het dementeren is kun je dit niet werkend krijgen, en is er gewoon constante persoonlijke zorg nodig.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 30 juli 2024 19:56]

Anoniem: 578669 @Fire6910 februari 2015 11:57
Er zit toch een verzorger bij, dus die hond krijgt wel eten. Alleen het ligt net aan de persoon wie die hond aandacht gaat geven.
Je kan toch gewoon die hond stroom laten opwekken uit z'n eten?
Wat als ze nu de hond vergeten?
Een armband doen ze ook uit bij douchen/bad en vergeten ze of gaat weer verloren. Zo'n hondje daarentegen ben je niet gauw kwijt. Daarbij helpt zo'n hond ook tegen de eenzaamheid van oudere mensen.
Ik vraag me af of de dementerende weet wat er aan de hand is als de hond plotseling naar het baasje rent. Ik begrijp dat hij/zij dan op het display moet kijken water er aan de hand is. Dit zijn mensen die vaak een elektrisch gasfornuis hebben, omdat ze vergeten het gas onder de pannen uit te draaien.
Bovendien is een hond een sociaal dier. Die loopt ook wel eens naar zijn baas als hij gewoon wat aandacht wil, of als hij er uit moet om zijn behoefte toe doen (of als hij honger krijgt).
Een dementerende tante vergat regelmatig om te eten. Dat merk je nog zelf. Wel nam ze regelmatig een sherry, maar snapte niet waarom ze soms duizelig werd.
Inzetten van huisdieren bij dementerenden schijnt goed te werken, maar het moet geen vervanging zijn voor menselijk contact.
Ik snap er sowieso niet veel van. Het alarm gaat af als de eigenaar aan de klink van de deur rammelt. Nou, bij mijn hond gaat dat alarm ook af en die heeft geen smartphone op zijn rug.
Sowieso vraag ik mij af hoe capabel zo een dementerend persoon dan is om die smartphone te gebruiken (tenminste het idee is dat de persoon in kwestie hem niet vergeet).
De hond is dus uiteindelijk een hoesje voor je telefoon?

Je kunt inderdaad veel beter de hond africhten om de baas te helpen bij alledaagse zaken. Dat gaat prima zonder technologie, want we hebben al jaren blinde geleide honden.

Ik vind het ook wat onpraktisch dat een bejaard persoon iedere keer zijn smartphone in de hond zijn rugzak moet proppen. Meestal hebben ze slechte knieën of kunnen ze zich anderzijds slecht bukken. Hang dan die smartphone met een koord om hun nek ofzo.
dit lijkt mij juist een hulpmiddel voor bij de getrainde hulphond.

naast de hulp die zo'n hond normaal al bied, kan deze ook in de gaten houden of er geen afspraken of medicijnen vergeten worden.

oudere mensen zullen ook vaak zitten wanneer een reminder afgaat, en dan kan de hond makkelijk op schoot springen.(het gaat hier overigens om getrainde schoothondjes als ik de foto zo zie, dus is op schoot springen niet zo'n probleem)
Sowieso vraag ik mij af hoe capabel zo een dementerend persoon dan is om die smartphone te gebruiken (tenminste het idee is dat de persoon in kwestie hem niet vergeet).
Volgens mij is het punt niet het gebruikmaken van het toestel, maar de herinneringen die worden doorgegeven. :) Ik weet niet helemaal zeker waarom er precies voor een smartphone gekozen is, maar ik kan me daar wel 't een en ander bij voorstellen:
1.) In noodsituaties kan er gebeld worden
2.) Men kan op afstand bekijken of het apparaat nog functioneert
3.) Hulpverleners kunnen op afstand dingen aanpassen, zoals de agenda/herinneringen, en de lijst kan aangevuld worden.
Je kunt inderdaad veel beter de hond africhten om de baas te helpen bij alledaagse zaken. Dat gaat prima zonder technologie, want we hebben al jaren blinde geleide honden.
Klopt, maar dat vergt veel en *veel* meer tijd en training, veel hogere kosten, et cetera.
Met de vergrijzende bevolking heb je evenredig meer mensen nodig voor verzorging, maar die zijn er niet; en er is ook niet genoeg geld/tijd om heel veel honden beschikbaar te stellen voor complexe taken; wel voor dit soort hele simpele taken: rennen, en klaar.
Ik vind het ook wat onpraktisch dat een bejaard persoon iedere keer zijn smartphone in de hond zijn rugzak moet proppen. Meestal hebben ze slechte knieën of kunnen ze zich anderzijds slecht bukken. Hang dan die smartphone met een koord om hun nek ofzo.
Niet enkel bejaarde mensen dementeren... Dit terzijde.
Een kleine hond kan gewoon op de bank springen waar het omgedaan kan worden, en een grote hond zoals een duitse herder is over het algemeen groot genoeg dat een bejaarde niet tot nauwelijks hoeft te bukken. ;)

De smartphone om hun nek hangen werkt niet, want die vergeten ze ook weer om te doen; als ze dan bij de deur staan en de smartphone komt niet "zelf aangelopen", dan laten ze hem lekker liggen... Dat zie je nu al bij mensen die zo'n koordje om hun nek moeten hebben voor het alarm als ze vallen... Binnenshuis en in de tuin waar ze dat ding nodig hebben dragen ze hem nooit, maar gaan ze naar de stad waar dat ding niet werkt dan doen ze hem om... Schiet totaal niet op.
Dat zal ook een kwestie zijn van trainen van het baasje. Vaak blijven basisvaardigheden nog erg lang in tact bij dementerenden, het is eerst het kortetermijn geheugen wat aangetast wordt.
"had ik mijn telefoon al gepakt?" "Had ik mijn medicijnen al ingenomen?" Dat soort dingen vergeten ze. Dat je een rammelende telefoon op hoort te nemen, dat weten ze nog wel.
En waarom hangen we de smartphone dan niet gewoon aan de arm van de dementerende? Ik ben niet dementerend, maar ook ik heb baat bij m'n agenda. Maar om m'n telefoon/agenda nou aan een huisdier te binden...
Omdat ie dat vergeet! :+
Maar de USB kabel in de hond steken onthoudt hij wel? Want anders is hij na een dag gewoon leeg en zijn we terug bij af. Dan kun je dit natuurlijk door een verzorger laten doen, maar die kan hem ook om de arm van de dementerende doen. Dus wat is nou de winst?
Ja, exact! En waar heb ik die USB kabel nu weer gelegd?
Geen haar meer in het eten maar een smartphone!
Met deze oplossing denken de wetenschappers het probleem mogelijk op te kunnen lossen dat dementerenden veelal hun smartphone vergeten.
Dat lijkt me nu nog het minste probleem. Het is vooral een probleem als ze vergeten bepaalde electrische apparaten uit te zetten die brand kunnen veroorzaken. In dat geval heb je een hot dog vrees ik.

Wat ik me afvraag, hoe laadt je zo'n ding op?

[Reactie gewijzigd door biglia op 30 juli 2024 19:56]

Wat ik me afvraag, hoe laadt je zo'n ding op?
Inductie in de honden mand, of met een licht/zonnecelletje. ;)
Eventueel met daartussen nog een battery pack voor momenten dat er geen (zon)licht is.
Hoe verzin je het.. het arme beest de hele dag rond laten lopen met een.. FLEA-phone?! Wat zal dát beest een jeuk hebben! :+
Wel toepasselijk dat ze de "Fleaphone" hebben genomen om aan zo'n potentiele vlooienbak te hangen! :o
Ik hoop dat dit heel, heel gauw overgezet gaat worden naar een robot. Dieren worden al veel te vaak misbruikt voor menselijk vermaak of ondersteuning. De hond heeft hier 0% baat bij, sterker nog, waarschijnlijk vormt dit alleen maar een vervelende belasting voor het dier. Uitgerekend in Japan had ik wel verwacht dat men dit zou oplossen met een robot.
De hond heeft een baasje die hem heel erg op prijs zal stellen, en waarschijnlijk goed voor hem zal zorgen en veel liefde zal geven.
De hond heeft er dus wel degelijk baat bij; en bij 140 gram is er geen sprake van een vervelende belasting.
dat trillen lijkt mij voor de hond ook niets. zou er alleen niet zo'n klein hondje voor nemen als op het plaatje. mag je elke keer bukken om het alarm uit te zetten. Ik zie idd meer in een wearable. maar misschien zie ik mogelijkheden niet.
Voice commands is nog altijd een ding. ;)
Beetje telleurstellen zo'n onderzoek. Alsof dementie hetzelfde is als vergeetachtigheid. Voor mensen die daadwerkelijk geheugenproblemen hebben kan het wel handig zijn. Maar dementie heeft wel specifiekere problemen dan alleen even vergeten dat iets moest doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.