De uitslag: overklokken met de Core i5 655K en i7 875K

Op zaterdag 10 juli vond op het oude T.net-hoofdkwartier een overklokcompetitie plaats, waarbij deelnemers los mochten gaan op een eenvoudig overklokbare Core i5 en i7.

Op zaterdag 10 juli vond op het oude T.net-hoofdkwartier in Amersfoort een overklokcompetitie plaats, waarbij de deelnemers los mochten gaan op de eenvoudig overklokbare Core i5 655K en i7 875K-cpu's van Intel.

In de voorronde werd overklokkers op GoT gevraagd chips op basis van het socket 1156-platform zo ver mogelijk te overklokken. Dualcores werden vervolgens met de Super Pi 1M-benchmark getest en quadcores werden onderworpen aan Wprime 32M. Alleen koelen met lucht en water was toegestaan. Sub-zerokoeling was uitgesloten, omdat de K-processors meer op water- en luchtkoeling zijn gericht dan op extreme overclocking. Toch was er ook een derde categorie, waarin gebruikers een willekeurige 1156-processor met alle beschikbare middelen mochten opvoeren.

Voor elk van deze drie categoriën werden twee overklokkers uitgenodigd om het ten kantore van T.net tegen elkaar op te nemen. Zij kregen daarbij de beschikking over Intels Core i5 655K- en Core i7 875K-processors. Deze Clarkdales en Lynnfields werden in Asus Maximus III Extreme-moederborden gestoken. Corsair leverde XMS-geheugen en de TX950W- en HX850W-voedingen. Asus had voor de gelegenheid Geforce GTX470-kaarten geleverd. De besturingssystemen, Windows XP en Windows 7, werden op Intels X25V-ssd's van 40GB geïnstalleerd.

Net als de voorronde was de finale in drie poules onderverdeeld: een voor de Intel Core i5 655K, een voor de Core i7 875K en tot slot de vrije competitie met Core i7 875K. De finalisten, pascalhaegens en Kobus71 in de 655K-categorie, BTU_Natas & Xtrafris in de 875K-poule en Thijszor en Viss in de buitencategorie, moesten steeds twee benchmarks draaien:

CompetitieBenchmarkKoeling
Core i5 655K WPrime 32M en Super Pi 1M Lucht of water
Core i7 875K Super Pi 8M en 3DMark Vantage cpu-test Lucht of water
Buitencategorie Super Pi 8M en 3DMark Vantage cpu-test Vrij

i5 655K

Pascalhaegens en mede-overklokker Michel klokten hun luchtgekoelde 655K-cpu onder Windows XP op 5112MHz en rondden Super Pi 1M in 8,125 seconde af. Voor de 32M WPrime-bench werd Windows 7 gestart en werd de cpu eveneens op 5112MHz geklokt. Met die instelling kon de benchmark in 9,422 seconde worden gedraaid.

Tegenstander Kobus71 maakte van een Mugen 2-koeler gebruik om de Core i5 665K koel te houden en deze tot 4515MHz te klokken. Op die snelheid kon Super Pi 1M in 9,578 seconde worden afgerond. Met een iets lagere kloksnelheid onder Windows 7 kon WPrime 32M in 14,743 seconde worden gedraaid, met de cpu op een kloksnelheid van 4365MHz.

K-overklok: 1M-score PascalHeagens K-overklok: 32M-score PascalHeagens K-overklok: 32M-score Kobus71 K-overklok: 1M-score Kobus71

i7 875K

Met acht Sanyo Denki San Ace-ventilators die een dubbele radiator koelden, wisten Xtrafris & BTU_Natas hun Core i7 875K onder Windows XP op 4767MHz te klokken. Die snelheid bleek voldoende om Super Pi 8M in 1m 52,031s te draaien. Hoewel de core-spanning daarbij een niet misselijke 1,608V bedroeg, hield de waterkoeling de temperatuur van de cores ook onder load ruim onder de 80 graden. Onder Windows 7 werd de cpu-test van 3DMark Vantage gedraaid, waarbij de processorsnelheid tot 4497MHz moest worden verlaagd om de stabiliteit te waarborgen. De 3DMark-score kwam daarbij op 27.413 punten uit. Competitie in deze categorie was er vanwege vakanties helaas niet.

K-overklok: 8M-score Xtrafris & BTU_Natas K-overklok: Vantage-score Xtrafris & BTU_Natas

LN2

In de buitencategorie namen Thijszor en Viss het tegen elkaar op. Zij hadden elk een Core i7 875K-cpu tot hun beschikking, en uiteraard had Tweakers.net voor vloeibaar stikstof gezorgd.

Viss wist zijn 875K onder Windows XP tot net boven de magische 5GHz-grens te klokken, namelijk op 5052MHz. De hiervoor benodigde spanning op de processor bedroeg met 1,616V slechts marginaal meer dan bij de watergekoelde processor. Ruim 5GHz bleek voldoende voor een score in de Super Pi 8M-benchmark van 1m 32,141s. Voor de processortests van Vantage onder Windows 7 moest ook Viss zijn cpu-snelheid verlagen tot 4748MHz. Op die snelheid zette de 875K een 3DMark-score van 29.138 punten neer.

Thijszor trachtte Viss het vuur aan de schenen te leggen, maar ook na herhaalde wisselingen van hardware bleven zich problemen voordoen. De hoge omgevingstemperatuur speelde hem waarschijnlijk parten en zorgde mogelijk voor te veel condens op zijn setup. Helaas kon hij dan ook geen score neerzetten.

K-overklok: Vantage-score Viss K-overklok: 8M-score Viss

De overklokkers mochten vrijwel alle gebruikte hardware, waaronder de gebruikte processors, moederborden, grafische kaarten, het gebruikte geheugen en de voedingen en de solid state drives mee naar huis nemen. Naast de overklokkers willen we dan ook Intel, Asus en Corsair bedanken voor het ter beschikking stellen van alle hardware. Uiteraard willen we de winnaars pascalhaegens & Michel, Viss en Xtrafris & BTU_Natas feliciteren met hun overwinning.

K-overklokcompetitie: opstelling Thijszor K-overklokcompetitie: opstelling pascalheagens K-overklokcompetitie: opstelling Viss K-overklokcompetitie: opstelling Xtrafris & BTU_Natas K-overklokcompetitie: opstelling Kobus71 K-overklokcompetitie: ln2 in actie K-overklokcompetitie: ln2 gieten

Door Willem de Moor

Redacteur

16-07-2010 • 14:21

43 Linkedin

Reacties (43)

43
42
26
2
0
6
Wijzig sortering
Kan iemand uitleggen wat er precies gebeurd op foto 4?
Het is een soort van frankenstein-setup bestaande uit de beste onderdelen van mijn en BTU_Natas' PCs :+

Verstopt onder de aluminiumtape zitten 8 stuks serverfans op een Feser 480 radiator in push-pull. Bovenop zie je het reservoir staan en er staan twee Laing D5 pompen tussen het mobo en de rad in om de boel aan te jagen :)

Die twee omhoogstaande uitsteeksels zijn Natas' uitvinding om de pompen te kunnen ontluchten.

Je kan de hele setup ook zien draaien op dit filmpje dat we tijdens de voorronde gemaakt hebben:
http://www.youtube.com/watch?v=E3n5adtADys

[Reactie gewijzigd door Xtrafris op 17 juli 2010 03:14]

Leuk zo'n waterkoeling.
Alleen niet zo stil als waar waterkoeling voor bedoeld is.
Dat klopt niet helemaal. Zeer gegeneraliseerd heeft waterkoeling twee voordelen, het is stil en het koelt beter dan luchtkoeling. De één kiest voor waterkoeling omwille van de stilte van zijn/haar setup terwijl voor de ander de geluidsproductie niet belangrijk is maar juist koelprestatie.
Wat Cronax zegt, maar dan nog meer eigenlijk. Waterkoeling is een kunst, en je bouwt de setup om te passen bij de situatie.

Deze situatie komt in t wild niet echt voor, stilte of stroomverbruik was geen enkele factor. De fans en de pompen gebruiken samen al richting de 100 Watt 8)7
waterkoelblok met 8 ventilatoren.
Wat er eigenlijk gebeurd is overklokken door middel van waterkoeling, waar john het dan over heeft is de radiator met 8 ventilatoren (even wat duidelijker) ;)

Wel leuk dat iedereen de gebruikte hardware mee naar huis mocht nemen, als het voor iedereen toegankelijk is zeker een idee om eens deel te nemen, daarvoor sleep ik wel wat materiaal mee }>
De lucht snelheid is heerlijk, maar de speeds op ln2 vallen dan wel weer tegen moet ik zeggen.
Je moet niet vergeten dat eigenlijk alle Core iX producten het zelfde ontwerp hebben en anders dan een andere klok snelheid is een Core i3 het zelfde als alle andere Core i3 processoren en het zelfde geld voor de Core i5 en i7 series. De extra kosten die intel rekent voor de producten is dus alleen gebaseerd op de kloksnelheid en voor sommige versies op het ontbreken van een multiplier lock.
Als Intel dan een Core i7 processor op de markt brengt die goed over te clocken is en met gemak de veel duurdere versies kan bijhouden dan is dat toch redelijk dom van een bedrijf als Intel. Om die reden kun je er eigenlijk wel van uitgaan dat zo rond de 5.2GHz toch echt wel de top is wat deze processoren zullen kunnen halen zo lang je ze maar koel weet te houden. Ook met LN2 zal dat niet anders zijn.
Daar naast kun je voor de grap nog eens kijken naar de snelste processoren van dit moment (als ze eenmaal overgeklokt zijn) er zijn maar zeer weinig processoren die over de magische grens van net even boven de 5GHz uit komen. Af gezien van de sporadische geluksvogel lijkt de 5 en een klein beetje GHz toch wel de grens van wat met de huidige processoren mogelijk is ongeacht de koeling.

Ik denk eigenlijk dat we wel eens heel erg dichtbij het maximaal haalbare zitten wat betreft de materialen gebruikt om de processoren te maken. Pas als we naar materiaal overstappen dat sneller kan schakelen is het redelijk om te verwachten dat we nog hogere snelheden gaan zien dan de 5 en een beetje GHz.
Ben het helemaal eens met bovenstaande. Een i3 530 is de helft van de prijs van de i5 655 en op kloksnelheid en lock na exact hetzelfde. Ik klokte mijn i3 op lucht ook zonder problemen én met fatsoenlijk voltage naar 4,4 Ghz (15 uur primen). Dan valt 4,7 Ghz me toch erg tegen, weet zeker dat ik dat ook wel kan halen en ik heb echt geen bijzondere i3.
Het kan zo zijn dan er rond de 5 Ghz het ontwerp problemen krijgt, signalling intern op de cpu of iets dergelijks terwijl het weer niets met hitte of iets dergelijks heeft. Door zulke problemen kan een CPU generatie /architectuur wel of niet goed overklokbaar zijn.

Ik heb mijn X4 955 (3.2 Ghz default) ook op 4Ghz gekoelt op lucht zonder voltage te verhogen met een "oude" Cooler Master Hyper TX2 cooler. Gaat prima en wordt ook niet veel warmer...
Bedankt tweakers, Asus Intel, en Corsair voor deze compo en de schitterende prijzenpot! Ik heb deze maand weer pindakaas op mijn boterhammen, en de PC snort van genoegen met alle upgrades! :Y)

Jammer dat er geen competitie was, maar ik durf wel te zeggen dat we erg dicht op de rand hebben gezeten van wat er mogelijk is met waterkoeling, en ik zie dan ook uit naar de volgende compo om de titel te verdedigen. 8-)

Nog even een opmerking over de gebruikte 875. Er wordt vaan wat lauw gereageerd op de overklokbaarheid van deze processor. Ik vind dit totaal onterecht, omdat er alleen gekeken wordt vanuit het perspectief van de LN2 mensen.
Als je kijkt naar een 24/7 OC op deze proc is het een juweeltje. Vanwege de unlocked multiplier hoef je de BCLK niet omhoog te gooien om hoge snelheden te halen met deze proc, wat er weer voor zorgt dat je de uncore niet zo zwaar hoeft te belasten. Dit laat lagere voltages toe, wat weer betekend dat de CPU beter te koelen is en stabieler is in een overklok voor 24/7.

Ik ben zeer over de CPU te spreken :)
Anoniem: 127039
@Xtrafris17 juli 2010 16:27
Helemaal mee eens! Mijn 875K loopt nu gewoon met de multiplier x30 op 4 GHz, zonder ook maar iets aan de voltages te hebben veranderd.

Idle is de temperatuur van de cores vlg. CoreTemp 38-39 graden. Stressed iets boven de 60 graden en dan bij dit weer. Ik heb wel hele goede luchtkoeling met 6x 140 mm casefans, nu draaiend op ca. 900 RPM en nauwelijks hoorbaar. Ben er dan ook zeer content mee.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 127039 op 17 juli 2010 16:29]

De 875K draait nu bij mij op 4.5Ghz 24/7 stable. Ht uit met 1.45v (27*167) Met het geheugen op 2008Mhz @ 9-9-9-24
Met linx 20 passes blijft ie onder de 80 graden,

En dat met 1 quadrad met 4x fans erop en 1 pomp.

4ghz kan ik stable doen met 1.240v. temps blijven in dat geval altijd onder de 60 graden.

Dit alles duurde nog geen 2 uren om het voor mekaar te krijgen.
Zie ik foto 6 nou een ati kaartje?
Dacht dat er met 470's gewerkt werd..
klopt. we hadden nogal wat opstartproblemen, een daarvan is dat het beeld ineens uitviel, maar de pc nog gewoon echt aanstond. dachten dat het wellicht vga gerelateerd was, dus dat was een poging vanuit mij om te kijken of het wat uit zou maken.


Leuk, ik zie me eigen arm op de foto :+

[Reactie gewijzigd door thijszor op 17 juli 2010 02:06]

Anoniem: 304373
16 juli 2010 14:38
Gaaf!
Jammer dat Thijszor geen score kon neerzetten maar desondanks een succes voor de de overklokcompetitie.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 304373 op 16 juli 2010 14:40]

Pff, mazzelaars mochten alle hardware mee naar huis nemen :P

Mooi gedaan nonetheless.
Anoniem: 112442
16 juli 2010 17:40
Ik snap niet waarom op de Core i5 en de Core i7 niet de zelfde tests uitgevoerd werden?

Je kunt nu helemaal niets vergelijken.

Op zich vind ik het erg vreemd dat Super Pi gebruikt werd buiten dat de processor dan hoger lijkt te klokken omdat deze maar op een core draait. Dit zal er voor zorgen dat de CPU niet zo snel warm wordt, dan als alle cores maximaal belast worden.

Dat zie je ook want om de multi threaded programma's te draaien moet de processor snelheid verlaagd worden (met uitzondering van de eerste setup, van Pascalhaegens en mede-overklokker Michel)
Met een iets lagere kloksnelheid onder Windows 7 kon WPrime 32M in 14,743 seconde worden gedraaid, met de cpu op een kloksnelheid van 4365MHz.
Voor de processortests van Vantage onder Windows 7 moest ook Viss zijn cpu-snelheid verlagen tot 4748MHz.
Voor de processortests van Vantage onder Windows 7 moest ook Viss zijn cpu-snelheid verlagen tot 4748MHz.
Nice guys! Ik overclock al jaren niet meer, maar als ik dit lees dan denk ik met weemoed terug aan de geur van verschroeide printplaat... 8-)
Gefeliciteerd allemaal toch weer leuke score's gehaald zeker als het gewoon op lucht zonder poespas gebeurd.

Hoe je het ook bekijkt het blijft knap werk _/-\o_

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee