Beveiliging, zeker weten dat iedereen dezelfde versie van VS Code heeft draaien, met dezelfde versies van plugins, wat met een remote VS Code instantie flink wat gemakkelijker is. Ook een stuk minder tijdrovend om dat centraal op te zetten en bij te houden. Daarnaast heb je ook meer mogelijkheden met toegangsbeheer.
Dat zijn voordelen die ik zo 1-2-3 kan bedenken waarom een bedrijf een remote versie van VSCode wil draaien. Nu weet ik ook wel dat lokale VS Code instanties op meerdere ontwikkelcomputers/-laptops gelijk te trekken zijn aan elkaar. Maar het heeft wel meer voeten in de grond en is minder zeker. Toegangsbeheer is ook wel te doen, maar is opnieuw minder zeker en als de dev wat uit wil testen op een ontwikkelserver die ook op de lokale computer/laptop draait, hoeveel data blijft dan achter op die lokale VS Code instantie?
In een ideale wereld? Niets. Maar VS Code is verre van ideaal, want het is en blijft een Microsoft product, welke meestal goed genoeg zijn gemaakt, maar nooit perfect ("perfect" is tenslotte de vijand van "goed"), want producten moeten woren geleverd.
En legio mensen die hun werkcomputer/laptop niet netjes behandelen en/of kwijtraken. Mogelijk belangrijke data en/of code kan daardoor zijn weg vinden in onguurdere kringen. Een remote instantie van VS Code heeft daar praktisch geen enkel last van.
Toegegeven, latency is zeer zeker een ding met remote VS Code instanties, maar als de data/software belangrijk genoeg is, dan is de keuze al snel gemaakt. Nu draai ik 'voor funsies' een remote VS Code instantie in mijn lokale netwerk. Een netwerk wat ik zelf in elkaar heb gezet, zelf de kabels voor heb gemaakt, zelf de netwerk-apparatuur voor heb geconfigureerd. En ik merk erg weinig van latency met de op mijn netwerk gehoste VS Code instantie.
Niet om mezelf schouderkloppen te geven, maar de tijd die aan het netwerk is besteed, stelt me wel in staat om gauw elke mogelijke bron van latency te achterhalen en er ook wat aan te doen in een redelijke tijdsspanne. Een voordeel wat je met de cloud al gauw kwijtraakt. En tsjah...latency houdt al snel in dat werknemers en/of bedrijfsprocessen extra tijd moeten besteden. Tijd waarvoor de cloud-provider betaald wil worden.
Opzichtig kan men dat niet maken, maar met genoeg "random" latency komt er stiekum toch een leuke zakcent binnen voor de cloud-provider. En als jij denkt dat jouw cloud-provider daarboven staat...het zijn veel kleine beetjes die wel degelijk helpen, want het zelf beheren van datacenters, dat mag dan een leuke omzet opleveren, de kosten van energie en koeling drukken flink op de winst.