Software-update: Syncthing 1.16.0

Syncthing logo (75 pix) Versie 1.16.0 van Syncthing is uitgekomen. Syncthing is een opensourceprogramma waarmee bestanden tussen twee computers kunnen worden gesynchroniseerd. Dit gebeurt net als bij Resilio, voorheen bekend onder de naam BitTorrent Sync, zonder dat er een centrale server tussen zit, zoals dat wel het geval is bij opslagdiensten als bijvoorbeeld Dropbox, Google Drive, OneDrive en iCloud. De software is onder meer beschikbaar voor Windows, Linux, macOS en Android. Ook zijn er packages voor Synology en Qnap. In deze uitgave zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht:

Syncthing 1.16.0

This release adds untrusted / encrypted devices for public testing. It should still be considered beta / testing-only.

Bugfixes:
 • #7026: panic: key not found when repairing DB
 • #7379: "Warning, this path is a subdirectory of an existing folder" does not appear when editing only folder label
 • #7533: Remote completion on untrusted devices is incorrect
 • #7548: Upgrading syncthing-relaysrv to 1.15.0 fails in post-installation
 • #7551: QUIC: failed to determine receive buffer size: doesn't have a SyscallConn
 • #7557: Encrypted folder(s) on Windows reported as "Unexpected Objects"
 • #7568: panic: runtime error: slice bounds out of range [24:3]
 • #7584: Folder label missing from folder path when adding new folders
Enhancements:
 • #109: Support for file encryption (e.g. non-trusted servers)
 • #3322: GUI "Out of sync" modal uses massive amounts of CPU in browser
 • #7520: Ask for confirmation before reverting/overriding a folder
Syncthing screenshot (620 pix)
Versienummer 1.16.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Android, Linux, macOS, Windows Server 2008, iOS, Windows Server 2012, Windows 8, Windows 10, Windows Server 2016, Windows Server 2019
Website Syncthing
Download https://github.com/syncthing/syncthing/releases/tag/v1.16.0
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

04-05-2021 • 20:59

24 Linkedin

Bron: Syncthing

Update-historie

Reacties (24)

Wijzig sortering
ik vind syncthing een mooie programma, maar om telkens al het inhoud van een map te downloaden vind ik overbodig. Is er een manie om dit niet te doen?
Wat/hoe bedoel je? Om gegevens te synchroniseren moet je weten wat er waar vandaan waar naartoe moet. Daarvoor moet de inhoud van een map: de bestandsnamen, grote en datums heen en weer om te vergelijken.

Syncthing heeft wel een instelling om het continu vergelijken niet elke keer te doen, daarvoor houdt ze de tijden van het filesysteem bij. Voor bestanden is het duidelijk dat alleen nieuwe bestanden ge-synct moeten worden. Bij directories moet de lijst met bestanden over om te zien of er nieuwe bestanden bij zijn gekomen of dat er bestanden af zijn gegaan. Daarbij kan de datum van de bestanden niet gebruikt worden: Voor weggegooide bestanden zijn die ook weg. Voor nieuwe bestanden: Daarvan kan de datum ook die van gisteren zijn.

Ook kan je syncthing op veel vlakken 'trimmen'. Onder android bijvoorbeeld gebaseerd op een wifi-netwerk-koppeling en/of alleen tijdens opladen of beslist niet als android aangeeft dat zuinig gewerkt moet worden. En per sync-boom kan je ook aangeven welke kant het op moet en of er versie-beheer moet worden toegepast (en welke/hoe).
Op Android kan je gebruik maken van Syncthing Lite. Daarmee kan je individuele bestanden downloaden on demand.
Ik gebruikte ook al jaren Syncthing maar telkens weer anders ingesteld omdat ik telkens tegen problemen aanliep.

Daarnaast is er teveel starheid bij de Devs die voor on-intuitieve dingen zorgen in de UI.

Voegen ze wel een feature toe om delete acties niet te syncen, maar vinden ze dat het normaal is dat de UI altijd "vast zit" op syncing 97% (en afnemend over tijd), waardoor je nooit meer ziet wanneer het synced, wanneer het klaar is etc en wanneer het werkelijk out of sync is.

Hele discussie hierover in het forum. Maar ze vinden dat het zo precies by design is.

Zelfde situatie kan trouwens bij send only/receive only folders optreden. Maar zelfs bij normale 2 way sync moet je af en toe op 1 device de database wissen omdat ie out of sync is en je vanuit de webUI niks kan met conflicten.

Dan nog het probleem van renames:
Rename een map van 400GB.. op een connected device denkt Syncthing vervolgens dat de map is gewist en er sprake is van een nieuwe map:
1. De map op het connected device wordt naar je .stversions (trash can) verschoven.
2. 400GB wordt naar je connected device gestuurd.

Zo zit je SSD ineens ramvol..

Alles wel op het forum besproken. Voor niks is er een oplossing want het werkt zoals het hoort.

Sinds het laatste probleem heb ik Syncthing maar ff uitgezet. Een vervanger (Resilio Free) schijnt beter met renames om te gaan (niet OS/filesystem afhankelijk zoals Syncthing voor het herkennen van een rename) maar heb ik nog niet getest..
Hmm best wat ontwikkelaars zijn helaas zo. Ik snap dat het vervelend is dat mensen altijd weer dingen van je willen, maar het is altijd beter (en juister) om te zeggen "we hebben voorlopig andere dingen die een hogere prioriteit hebben" dan "dit is zoals het hoort" (tenzij een gebruikers echt iets onzinnigs vraagt). Het probleem bij het laatste is dat het overkomt alsof een gebruiker iets nutteloos wil, wat toch zelden het geval is.
Je moet als dev van goede huize komen om niet zo te worden, weet ik uit ervaring. Het aantal aardig fel uit de hoek komende gebruikers die *eisen* dat je zus en zo even fixed (gratis en voor niks) is over het algemeen een substantieel deel van elk support forum. Het is moeilijk om niet in je schulp te kruipen en gewoon alleen nog als devs onder elkaar te overleggen.
Ja, dat kan ik me ook best wel voorstellen. Zou er een oplossing zijn?

Er zijn in elk geval wel mensen die het kunnen.
Ja, dat kan ik me ook best wel voorstellen. Zou er een oplossing zijn?
Als je daar het ei van columbus voor vindt dan ben je wel binnen, denk ik ;-)
Er zijn in elk geval wel mensen die het kunnen.
Tot nog toe zijn we daar van afhankelijk in open source land. Van die mensen die dat kunnen. Onder andere natuurlijk, een paar hardcore mensenschuwe autisten die zich helemaal in hun eigen hobbyprobleem vastbijten is ook altijd wel nuttig :-D
Zelf hink ik ook al een tijdje tussen syncthing en resilio. Beide hebben zo hun nadelen. Jou issu's heb ik gelukkig nog niet ervaren, waarschijnlijk nog geen grote rename actie gehad.

Mijn grootste issue met syncthing is wel dat de sync-configuratie zelf bewust en actief niet gesynchroniseerd wordt. Internet staat vol met alternatieve methodes om dit te doen. De argumenten om de sync-configuratie niet te synchroniseren neigen naar mijn idee allemaal naar onwil. Technische argumenten heb ik niet ervaren. Terwijl het andersom zo makkelijk is: Zet in de sync-config dat het sync-config bestand niet gesynct moet worden en het wordt niet meer gesynct. Dan kan de gebruiker gewoon kiezen.

UIteindelijk heb ik het idee dat syncthing net op een groei-punt zit dat ze te klein zijn voor een appart ontwerp-team maar het ontwikkel-team te veel werk heeft om ook het ontwerp er nog bij te doen. Hopelijk komt er in de toekomst verbetering.
Dan ben ik nu heel erg benieuwd naar de nadelen/minder positieve ervaringen die je met Resilio hebt?
Ik heb daar nog helemaal geen ervaring mee.
De enige negatieve verhalen online lijken voor sterk verouderde versies te zijn..
Bij mij was het begin ooit vanuit een artikel in de C'T, eerst over resilio. Toen ik dat wilde gaan gebruiken bleek dat de zaken die ik wilde gebruiken juist net in de betaalde versie zitten. Bij een volgend artikel bleken die zaken bij syncthing juist wel in de vrije versie te zitten. Daarmee was de keuze snel gemaakt. Details weet ik niet echt meer, syncthing werkt.

Tel daar bij op dat ik voor privé en/of particulier gebruik wel een voorstander ben van vrij bruikbare software en als computer-nerd wel een voorstander ben van zo vrij mogelijke software. Net zoals het dubbeltje valt naar libre-office en linux, heeft ook syncthing een pré.

Ooit maakte ik best veel gebruik van 'proef licenties' maar daar ben ik van af gestapt, vooral omdat ik zelf 25 jaar in de software-ontwikkeling heb gewerkt.
Voor mij is het grootste nadeel van resilio dat het niet open source is. Wat vooral betekent dat je afhankelijk bent van een bedrijf waarvan je nooit weet wat voor fratsen ze in de toekomst gaan bedenken.

Bij open source projecten komt er dan meestal wel een fork.
Heel lange tijd dacht ik hetzelfde maar niets is minder waar: bij open source ben je net zo uitgeleverd aan de grillen van 1 of een handjevol developers. Het is zelfs erger: zeker bij gratis/geen beloning is er nul punt nul stimulans om problemen op te lossen, de software stabiel te krijgen voor heleboel situaties, gebruiksvriendelijk te maken etc.

Persoonlijk vind ik, na regelmatige discussies met de Syncthing developers, dit stukje software een perfect voorbeeld hiervan.

Ik ben nog altijd pro open source en pro free. Maar zeer weinig tot geen enkel persoon ontwikkeld, optimaliseert en onderhoud zijn software voor nop. En zal de tool alleen voor zijn eigen situatie/de beperkte situaties die ze het interessant vinden geschikt maken.

De Syncthing dev wil zelfs de "disable deletes" feature verwijderen omdat hij die functionaliteit niet wil afmaken (zo'n beetje meest gevraagd) en toch zoveel mensen continu tegen de problemen/beperkingen ervan aanlopen.

Als gebruiker moet je dan maar net hopen dat jouw situatie dicht genoeg tegen die van de dev aan ligt.

Om die reden schrijf ik gesloten software juist helemaal niet af. Ik kijk er kritisch naar. Net zoals je dat bij open source ook moet doen (projecten die al 6 jaar geen updates hebben gehad bijvoorbeeld).

FileRun is een goed voorbeeld. Gesloten, commercieel met een free versie voor thuisgebruik en een behulpzame medewerker op hun forum. Ik vind het 100x beter dan het open source NextCloud, dat liever zoveel mogelijk additionele diensten erin propt maar voor mij bloated en trage stront overkomt.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 7 mei 2021 15:36]

Ik ben iets te vaak geraakt door freeware versies die opeens uitgekleed of discontinued werden. Maar goed, er zit zeker wat waars in wat je zegt.

Ik ben zelf programmeur, dus vind het een prettig idee dat ik als de devs er mee uitscheiden zelf gewoon de source kan compileren. En zeker bij wat grotere projecten heb ik toch al vaak forks meegemaakt als en dev er mee ophield of rare sprongen ging maken.

Mij bevalt syncthing best goed, trouwens. Het is niet perfect, maar werkt wat mij betreft goed voor wat het moet doen.
Goh, herkenbaar. Ik heb ook altijd 'vastzittende' syncs in de GUI, terwijl het op bestandsniveau wel in orde is. Met 'receive only' mappen op Android heb ik altijd 'local additions', terwijl die op bestandsniveau door mij niet te vinden zijn. Verder werkt het wel, als je niks gaat renamen, deleten, etc.
Wil je Sync (scheduled of triggered) met encryptie dan kan je voor alles in een gaan voor duplicati.
Ik gebruik het in een ingewikkelde, maar winnende combinatie met rsync om spullen op alle platformen en devices te krijgen.
https://www.duplicati.com/
Appels en peren.
Duplicati is a free, open source, backup client that securely stores encrypted, incremental, compressed backups on cloud storage services and remote file servers.
Syncthing is geen backup client. Het enige dat het doet is bestanden synchroon houden tussen twee of meer apparaten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 4 mei 2021 22:55]

Dat klopt helemaal, daarom ook genoemd als combinatie met rsync ;)
Eigenlijk is syncthing een variant op rsync: Dat zijn de tools die synchroniseren.

Zelf gebruik ik ze beide: met syncthing synchroniseer ik bijvoorbeeld fotos van android toestellen naar een nas (elk toestel naar een eigen sync-lokatie). Daarnaast gebruik ik syncthing om de gebruikers gegevens van laptop(s) en desktop onderling en met de nas te syncroniseren. Dit gaat heen-en-weer.

Daarnaast gebruik ik rsync om echte 'backups' te maken. rsync gaat alleen maar 1 kant op. En alleen via het rsync protocol (via een tunnel).
Hmm, dan ben ik wel benieuwd naar hoe die combi precies werkt?
vzikz is Duplicati grofweg vergelijkbaar met Borgbackup (wat ik dan wel ken), al heeft het nog wat extra features.
Maar die kan geen 2-weg synchronisatie, en rsync ook niet; daarvoor kwam ikzelf uit bij Syncthing (en ook Unison trouwens), al zijn er nog meer.
Bijv als je gesynct hebt, dan op machine A bestand X wist en op machine B bestand Y wist, dat na de volgende sync op beide machines X en Y weg zijn.
Zonder in details te duiken :).

Rsync (eigenlijk de syncthing same torrent tech) is super snel op te zetten en het synct zonder poespas en minimale config op alle devides (android, iphone,NAS en Windows.... en ik gebruik alle 4).

Rsync wordt gebruikt voor syncen van mijn werkbestanden, documenten of zaken die ik b.v. met ouders deel die ik altijd wil kunnen benaderen. Ik wond het sneller werken dan syncthing en het vraagt minder resources van mijn nas en mobiel.

Duplicatie (geen sync maar backup) kijkt naar een aantal aangewezen sync directories op mijn nas en backupt deze encrypted (want cloud vertrouw ik niet) naar onedrive en Azure Blob.
Naast backup en encryptie wil ik meerdere backup versies hebben van bepaalde zaken en dat doet duplicati ook.

Ik heb dus in cloud meerdere moment opnames encrypted van bepaalde rsync zaken die ik zo kan herstellen. Noem een ekele productie die (gratis) beide goed kan dan stap ik over :)
Bedankt voor de uitleg, met die mogelijkheden was ik al ongeveer bekend.
Maar je zei dat Duplicati "alles in 1" was, toen dacht ik ok, dan heeft ie met Duplicati en rsync blijkbaar een combi, die ook de 2-weg sync van Syncthing kan vervangen (t voorbeeld dat ik gaf).
Dus was ik vooral benieuwd of/hoe je dat voor mekaar had gekregen, want vziw kan dat niet.
(of bedoel je met "syncthing same torrent tech" iets anders dan gewoon rsync?)
Maar mss had ik je eerste post dan verkeerd begrepen, en ik had t zelf ook wat duidelijker kunnen vragen.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 6 mei 2021 19:45]

Zelf gebruik ik syncthing al lang, erg tevreden. Aantal vpsjes die ruimte over hebben plus een synology en de werkstations.

Omtrent encrypted folders, hier meer info: https://forum.syncthing.n...d-encrypted-devices/16470

Doe ik zelf al jaren met een truecrypt volume in syncthing, maar ingebakken scheelt weer wat extra software.
Wel grappig dat in het voorbeeld een Lightroom folder wordt gebruikt.
Ik heb dit namelijk wel eens geprobeerd maar werkt echt net niet lekker.
Elke keer dat ik een nieuwe import wil doen moet ik opnieuw de goede folder aangeven waar de foto's heen moeten omdat hij probeerde de locatie van de andere PC te gebruiken terwijl beide C/Lightroom zijn.
En de gezichten hearkening's data staat niet in je library folder dus die is niet zichtbaar op de andere PC.

En ook heb ik zo onwijs veel conflicten elke keer dat ik toch maar een externe SSD ben gaan gebruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee