Driver-update: AMD Radeon Software Adrenalin 2020 Edition 20.11.1

AMD Radeon Software Crimson Edition logo (75 pix) AMD heeft een nieuwe versie van zijn Radeon Software Adrenalin Edition 2020-drivers uitgebracht. De drivers zijn alleen geschikt voor de HD 7730(M) en hoger, de HD 8570 en hoger, en de kaarten uit de R5-, R7- R9- en RX-series. De drivers worden alleen voor Windows 7 en 10 aangeboden en verder zijn er geen 32bit-drivers meer beschikbaar. Nieuw in de 2020-editie is onder meer Radeon Boost, een technologie die van dynamic resolution scaling gebruik maakt om betere framerates te bereiken. In versie 20.11.1 treffen we onder meer verbeteringen aan voor de spellen DIRT 5, Assassin’s Creed Valhalla, Godfall en Call of Duty: Black Ops Cold War.

Support For
 • DIRT 5
 • Assassin’s Creed Valhalla
 • Godfall
  • Using Radeon Software Adrenalin 2020 edition 20.11.1, a Radeon RX 5700 XT GPU offers on average 7% better FPS performance in Godfall (DX12) on the High setting, vs. the previous driver iteration, Radeon Software Adrenalin 2020 edition 20.10.1.
 • Call of Duty: Black Ops Cold War
Known Issues
 • Enhanced Sync may cause a black screen to occur when enabled on some games and system configurations. Any users who may be experiencing issues with Enhanced Sync enabled should disable it as a temporary workaround.
 • Performance Metrics Overlay and the Performance Tuning tab incorrectly report higher than expected idle clock speeds on Radeon RX 5700 series graphics products. Performance and power consumption are not impacted by this incorrect reporting.
 • Modifying the HDMI Scaling slider may cause FPS to become locked to 30.

AMD Adrenalin 2020

Versienummer 20.11.1
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Windows 10
Website AMD
Download https://www.amd.com/en/support/kb/release-notes/rn-rad-win-20-11-1
Bestandsgrootte 430,00MB
Licentietype Freeware

Reacties (48)

48
48
34
1
0
5
Wijzig sortering
Grote hamvraag natuurlijk: zijn die drivers nou wel of niet stabiel?
Ik heb ooit, jaaaaren geleden een Ati gehad en was daar niet tevreden over vanwege bovengenoemde redenen. Sindsdien Nvidia.

Maar de nieuwe kaarten zien er gewoon goed uit... dilemma.....
Grote hamvraag natuurlijk: zijn die drivers nou wel of niet stabiel?
Ik heb ooit, jaaaaren geleden een Ati gehad en was daar niet tevreden over vanwege bovengenoemde redenen. Sindsdien Nvidia.
Grappig hoe kort het geheugen van veel mensen lijkt te zijn. Nvidia heeft lange tijd veel slechtere drivers gehad van AMD. Zie bijvoorbeeld:
Vista-capable lawsuit paints picture of buggy NVIDIA drivers

28.8% van de crashes dankzij buggy Nvidia drivers vs 9.3% ATI. Dat terwijl Nvidia toen nog niet zoveel groter was.

Op Linux zijn de AMD drivers de afgelopen tijd beter dan die van Nvidia. Of dat voor de nieuwe 3000-serie van Nvidia en 6000-serie van AMD ook zo zal zijn moet nog blijken. Maar resultaten uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst.

In ieder geval is AMD afschieten op "slechte drivers" gewoon onzin. Nvidia heeft net zo goed slechte drivers gehad op Windows en heeft ze nog steeds op Linux.
Dat is al 12(!) jaar terug.
Maar ook Nvidia kent problemen op diverse vlakken inderdaad.
Zo had ik toen windows 10 net uit was een SLI opstelling en dat gaf gewoon een compleet instabiel systeem.
Lukte het mij SLI uit te zetten waren de problemen weg.
( uiteraard is het dan ook even de vraag of dit probleem echt bij Nvidia was of toch meer bij windows, de eerste RTM builds van windows 10 waren niet zo goed :) )
Dat is al 12(!) jaar terug.
Dat klopt. @Magic666 had het over een ATI dus daar heb ik inhoudelijk op gereageerd. Omdat hij destijds brakke drivers heeft ervaren kiest hij nu liever voor Nvidia. Terwijl ook Nvidia in die tijd de nodige slechte drivers heeft gehad. Maar zo zie je wel hoe het gaat met de reputaties van fabrikanten en hoe lang een slechte ervaring kan blijven hangen terwijl slechte ervaringen met andere fabrikanten minder zwaar lijken te wegen.
Je hebt het over opstart problemen in Windows Vista (sowieso een kansloos OS, maar dat terzijde), en dat Nvidia voor meer crashes zorgde is ook wel logisch als toen ook al veel meer mensen een Nvidia kaart gebruikte.. Je kan blijven zoeken naar uitzonderingen, geen enkel merk is vrij van problemen, maar dat AMD nog steeds een slechter imago heeft op het gebied van stabiliteit en compatibiliteit komt niet uit de lucht vallen.. Dat is een probleem dat ze alleen kunnen oplossen door voor langere tijd goede producten te leveren die gewoon goed werken.. Voor wat betreft de CPU's geloof ik dat nu wel na de Zen2 3000 serie die weinig tot geen problemen kende, maar over de GPU's van AMD heb ik nog mijn twijfels..
Je hebt het over opstart problemen in Windows Vista (sowieso een kansloos OS, maar dat terzijde), en dat Nvidia voor meer crashes zorgde is ook wel logisch als toen ook al veel meer mensen een Nvidia kaart gebruikte.. Je kan blijven zoeken naar uitzonderingen, geen enkel merk is vrij van problemen,
Ik had het over ATI, daar waar @Magic666 het over had. Je weet wel. On-topic reactie enzo.
Nvidia en ATI hadden op dat moment ongeveer evenveel marktaandeel. Uit mijn hoofd liep Nvidia 5% voor o.i.d. Nvidia had in die tijd buitensporig veel problemen met hun drivers in vergelijking met ATI. Bijzonder dat jij dat ziet als zoeken naar uitzonderingen. Beetje bevooroordeeld wellicht?
Het gaat niet over het verre verleden. Dat is iedereen allang vergeten. Meer dan 2 generaties kijkt men echt niet terug.

Verder is Linux een non-factor als het om gaming gaat.
Linux word dan ook lang niet alleen gebruikt voor Gaming, terwijl er wel een GPU aan te pas komt. Denk aan rendering, blender etc etc.
Sinds 2018 een RX580 van Sapphire. Geen enkele driver issue gehad.

Uiteraard kan het zijn dat er een keer een driver uitkomt die wat issues bij een bepaalde kaart heeft maar dat wordt dan vaak ook weer snel gefixt. En het is eenvoudig om een oudere driver zonder problemen terug te zetten.
grappig, ik heb een RX550 van saphire en moet na elke driver-install/update een of andere patch uitvoeren omdat het anders niet werkt... Daarna werkt het overigens prima, maar raar is het wel...
Dan kan het zijn dat je een geslaagde bios heb omdat het ooit een mining kaart was. Herken dit probleem want heb er zelf ook last van gehad.
Sinds de overstap van Catalyst naar Adrenalin een paar jaar geleden is de driver stabiliteit van AMD gewoon dik prima.

Al moet ik zeggen dat ik persoonlijk ook daarvoor geen issues had met instabiliteit, al vond ik de GUI van de drivers persoonlijk waardeloos.

[Reactie gewijzigd door D4NG3R op 7 november 2020 09:57]

Ik heb een Gigabyte RX580 die tot nu altijd prima gewerkt heeft onder Win10. Sommige mensen hebben wel serieuze problemen met drivers (gehad?) maar wat ik ervan begrepen heb is dat vooral met de HD-serie kaarten. Correct me if I'm wrong.
RX5500 hier, gekocht rond de launch in december 2019. Eerste paar weken heel af en toe (bijv bij Red Alert 2) instabiliteit gezien, maar na een driver update in januari geen probleem meer gezien.
Geen problemen gehad hier op een RX580, R9 Fury, R9 290. Niks meer of minder stabiel dan de GTX 1060 die hier ook draait. De AMD NAVI en NVIDIAs nieuwe 3xxx series zijn de enige kaarten die ik mij kan herinner die in recente jaren stabiliteits problemen hebben gehad die met driver updates zijn opgelost. De nieuwe AMD software werkt trouwens erg prettig - kan van alles regelen. Voltages, powerstates, overclocking, custom fan curves. En leuke streaming en opname mogelijkheden vind de optie om de laastste minuut (kan ook langer ingesteld worden) aan gameplay op te slaan in het RAM i.p.v. de opslag ook prettig. Scheelt write cycles op mijn SSD welke niet bepaald de jongste is.

Als ik iets te klagen heb dan is het over AMD link (de 'companion app' voor de smartphone) - veel te veel spacing daar. Leuk dat ik van alles kan monitoren op de telefoon maar waarom met zoveel spacing dat ik moet scrollen i.p.v. alles in één oogopwenk. Wellicht ontwikkelt voor tablets maar met een 1080x2160 resolutie op mijn telefoon zou het daar ook prima moeten passen.

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 7 november 2020 11:33]

AMD drivers zijn bij release vaak nog vrij bagger en bij de vorige generatie duurde dit maanden voordat het compleet gefixt was.

Dus ja het kan instabiel zijn maar hoeft niet.
Waarom de grote hamvraag ? De drivers zijn gewoon stabiel geen issues niks.
Nou, de driver op zich is stabiel. Echter sinds ik het updatete kon ik geen game meer serieus draaien, tot ik de Chipset driver ook bijwerkte. Was reuze irritant.
Ik heb al jaren (en kan me de laatste keer niet eens herinneren) geen problemen met AMD kaarten en drivers. Heb diverse kaarten gehad en momenteel de RX 5700.

Ohja volgens mij rond Battlefield 3 of 4 ofzo dat een nieuwe driver wat problemen gaf dus bleef ik een tijdje op dezelfde driver zitten.
In princiepe zijn de drivers erg stabiel. Zelf heb ik bij een nieuwere Windows 10 versie bij de windows update driver het probleem dat die denkt dat de hoogste resolutie (Fake 4K) de juiste is in plaats van de resolutie waarvan mijn monitor rapporteert dat het de juiste is. Dat is op te lossen door de nieuwste driver te installeren vanaf de site en met een paar instellingen te spelen zodat windows dit opnieuw detecteert.

Ook hebben RX5700 kaarten een tijdje problemen gehad maar dat zou opgelost moeten zijn. Met mijn Vega 64 heb ik nergens last van gehad op dat resolutie probleem in een paar driver revisies na toen windows 1809 net uit was.

Wel moet je bij AMD als je stabiliteit wil over functionaliteit even opletten in december. Dan brengen ze meestal hun nieuwe driver pakket uit en dat kan soms voor problemen zorgen. Je kunt dan beter blijven hangen bij de stabile driver in plaats van de optionele.

Eind cijfer voor mij persoonlijk is een 8, en op Linux een 10. Nvidia geef ik op Windows een 9 en op Linux een 4.
Mijn drivers zijn al maanden stabiel. Ik heb zelf een 5700XT.
Ik heb ooit, JAAAREN geleden (1999) een Ati gehad met wat issues in games die met wat tweaks in een sheet bijgeleverd bij de game gefikst werden. Drivers onderperformden, maar kregen een enorme boost via alternatieve drivers van de "Rage-Underground". Hij(Rage 128Fury GL32mb) evenaarde toen de TNT2 qua performance, waarvan alle kaarten hun composite output minder was dan die van die Ati.

Is dat nog relevant? Nee. Wat wel relevant is is price performance en compatibiliteitsissues, wil je dat het out of the box werkt, ben je safer bij nvidia, hoor je mij niks over zeggen. Wil je eenzelfde performance voor een veel lagere prijs is Ati/AMD al 20 jaar mijn maatje hoor, en AMD als 25 jaar voor CPU's :)
Grote hamvraag natuurlijk: zijn die drivers nou wel of niet stabiel?
Ik heb ooit, jaaaaren geleden een Ati gehad en was daar niet tevreden over vanwege bovengenoemde redenen. Sindsdien Nvidia.

Maar de nieuwe kaarten zien er gewoon goed uit... dilemma.....
Al jaaaren is het zo dat nieuwe gpu niet of nog niet lekker werkt met huidige driver, dat is niet anders bij Nvidia.
Anoniem: 1269758
@Magic66613 november 2020 09:48
lees je wel wat er staat in de vorige versies?
nee, en de reden is simpel: ik was toen nog niet in de markt voor een nieuwe pc.
Nu wel, en nu de strijd is losgebarsten hoor ik graag verse indrukken van de software, die bij mij bekend stond als slecht.

Zo te lezen is dat allemaal een stuk beter dus ik kan met een gerust hart gaan kijken naar een complete AMD setup. :)
Anoniem: 1269758
@Magic66613 november 2020 13:02
Ik kan alleen maar aanbevelen om de adrenalin te unzippen en alleen de driver te installeren.
Ik had met mijn rx5700 dat die na een koude start automatisch opnieuw opstarte binnen 5 minuten.
driver starte niet op...
nadat ik alleen de driver zelf heb geinstalleerd gaat het goed en geen enkele crash!

voortaan even kijken bij andere versies. het is allemaal al uitgebreid besproken!
Niet echt spannende driver update. Ze zijn zeker bezig met 6000 serie ondersteuning. Prima! Dat ga ik er 1 van halen iig! :-)
Ze hebben game support toegevoegd en zijn hard bezig om de known issue list helemaal weg te werken. Die is afgelopen maanden een stuk kleiner geworden. Dat zal ook te. Maken hebben met het polijsten van de nieuwe 6000 drivers maar geeft ook aan dat ze bestaande kaarten duidelijk niet vergeten zijn.
De screenshot van de driver is wel bizar oud. Volgens mij ziet adrenaline er al een jaar niet meer zo uit.
Klopt dit is nog van de 2019 drivers.
Heb gisteren een RX 5700 XT van een medetweaker overgenomen, met deze nieuwe drivers werkt BF V niet meer bij mij. Na het installeren van de vorige versie werkt het wel weer.
Heb je wel de whql driver? Bij mij geen issues met de rx 5700 xt en meest recente whql drivers.
5700xt nog nooit problemen mee gehad
Same here kan ik melden, maar toch vreemd dat deze kaarten in de ene set-up/configuratie blijkaar nogal wat problemen kan geven, waar een andere setup er totaal geen last van ondervindt. Was er persoonlijk ook best wel van onder de indruk eigenlijk, van hoe deze kaarten presteren, ik had hiervoor nog nooit een AMD/ATI Radeon gfx kaart gehad namelijk, en wist niet echt wat ik er van kon/moest verwachten, dat i een pak sneller zou zijn dat waar ik op dat moment de overstap van maakte, ja dat had ik wel verwacht komende van een stok oude NVidia GeForce GTX760, maar moet zeggen dat i games die de ondersteuning hebben meegekregen voor ultrawide monitoren met een 21:10 beeldverhouding, dat dat prima te doen is. Anyhow nog steeds blij met de aankoop van mijn RX5700 xt in elk geval, en daar gaat het immers om :)
5700XT hier ook, redelijk wat driver issues in het begin gehad toch nog. Maar dat lag volgens mij meer aan de 5700XT door de nieuwigheid toen. Nu geen issues meer tegenwoordig. ( deze update nog niet getest)
Precies het zelfde hier. Ik het begin echt wel last gehad van blackscreens of anti cheat die continue zei dat het niet goed was. Sinds februari alle problemen weg en merk zelfs een verbetering in FPS in eigenlijk alle games die ik speel. Vooral met VR iRacing is hij nu altijd op 90fps (Max Oculus) en dit was soms echt gepaard met drops van 60/70 wat mega hinderlijk is voor zowel het racen als misselijkheid. CoD en Fortnite een verhoging van minimaal 10% haal met Fortnite gemakkelijk 180fps op 1080 full settings

Allen met 5700xt van MSI
Nieuwe software heeft toch vaker zijn issues.
Of het nu AMD, NVidia of Microsoft is.

Ik heb zelf al jaren AMD. Meestal gaat een update wel goed, maar vaak laat ik de oude driver, indien deze prima, draait gewoon lopen. Die extra 2 fps (in mijn geval) laat ik graag liggen, als de boel blijft draaien zonder crashes _/-\o_
Mja dat heb ik ook weleens gedaan, oude drivers laten lopen.
Maar dan lees je ineens dat je Vega 56 tegenwoordig als een 1080 presteert.
Terwijl deze kaart eerst nog het onderspit delfde voor de 1070 omdat de drivers toen kennelijk zo ongeoptimaliseerd waren.....
Ik dacht eerst altijd van oh maar dat is hooguit 10%, maar dit was dus eerder 25%..

[Reactie gewijzigd door Suspiria op 7 november 2020 13:51]

Hier een Asrock Vega 56. Nooit problemen met de drivers gehad.
Ik ben benieuwd of eigenaars van stock coolers ook problemen hebben gehad met amd drivers, want ik draai hier en stock cooler van Vega 56 en echt nooit problemen hiermee gehad.
Met deze update crasht de game Squad regelmatig bij mij. (RX5700 XT)
Na een downgrade naar de vorige versie is het probleem opgelost.
Mensen die ook Squad spelen met deze GPU raad ik aan deze update niet te installeren. :)
Ik vindt het AMD driver op dit moment beter dan Nvidia. Wat meer instellingen en geen account nodig wat bij Nvidia wel nodig is bij de Nvidia experience.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee