Software-update: Calibre 5.2

Calibre logo (75 pix)Iets vroeger in de week dan we gewend zijn is versie 5.2 van Calibre uitgekomen. Dit opensource-e-bookbeheerprogramma is beschikbaar voor Windows 8 en hoger, Linux en macOS. Het kan onder meer alle relevante informatie en omslagafbeeldingen opzoeken, en e-boeken converteren om ze geschikt te maken voor de diverse soorten e-readers. Verder kan het programma kranten, tijdschriften en nieuwsartikelen op basis van rss-feeds omzetten in e-bookformaat. Ook kunnen met Calibre boeken worden aangeschaft bij de bekende webwinkels. In versie 5.0 is onder meer de overstap naar Python 3 gemaakt, zijn er diverse verbeteringen in de e-bookviewer aangebracht en is er nu ook een dark mode voor de e-bookviewer en contentserver. In versie 5.2 zijn verder nog de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht:

New features
  • Browse annotations: Add a check box to restrict the displayed annotations to only the books currently selected in the calibre library. Closes tickets: 1897354.
  • Allow storing and calling functions in the calibre template language (Preferences -> Template functions).
  • Add a shortcut (Shift+V) to open the last read book. Closes tickets: 1897336.
Bug fixes
  • Fix import errors with some third party plugin on Windows.
  • Viewer: Fix toolbar show controls button not working when no book is open. Closes tickets: 1898598.
  • Viewer: Fix incorrect positioning of context menu for viewer toolbar. Closes tickets: 1898577.
  • MOBI Input: Fix regression that broke reading of some documents.
  • Bulk metadata search and replace: Fix some regular expression causing errors with the new regex engine.
  • Fix a regression that broke application of plugboards when sending by e-mail.
  • ODT Input: Fix a regression that broke conversion of ODT files with footnotes. Closes tickets: 1898441.
  • Viewer: Fix mouse wheel not working while selection bar is visible. Closes tickets: 1898413.
  • Viewer: Fix selection popup bar not always close to mouse when ending select-to-drag
  • Fix calibre-server not exiting on Ctrl+C on Windows.
  • Content server OPDS feeds: Fix error if the metadata for a book contains particular unicode characters. Closes tickets: 1897410.
  • Edit book: Reports tool: Fix a regression that broke sorting. Closes tickets: 1898167.
  • HTMLZ Output: Fix an error when converting a document that has SVG images.
Calibre 4.21.0
Versienummer 5.2
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux, macOS, Windows 8, Windows 10
Website Calibre
Download https://calibre-ebook.com/download
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

07-10-2020 • 16:31

5

Bron: Calibre

Update-historie

18-04 Calibre 8.3 1
04-04 Calibre 8.2.1 0
28-03 Calibre 8.1.1 1
21-03 Calibre 8.0 10
14-02 Calibre 7.26 4
07-02 Calibre 7.25 9
10-01 Calibre 7.24 0
20-12 Calibre 7.23 0
29-11 Calibre 7.22 18
08-11 Calibre 7.21 0
Meer historie

Reacties (5)

5
5
3
0
0
0
Wijzig sortering
Had laatst een eBook op Amazon gekocht, er stond onder, exporteerbaar naar Kindle en andere devices. Okay Amazon, let's give it a shot want ik heb een Kobo met Adobe Digital Editions als beheer! Boek aangeschaft en in online bibliotheek gekeken.

1. Kindle Cloud Reader ... leest uiteraard perfect, maar geen download/export achtige functionaliteit
2. Okay, installeer ik Kindle for PC (courante versie). Even syncen, klaar ... weer geen mogelijkheid tot echt overzetten/downloaden - hier begin ik op Google te lezen dat "andere devices" betekent cloud + meerdere Kindle readers, niet iets *buiten* Amazon
3. Ik download Calibre (versie 5) en probeer het boek te converteren; er komt complete gibberish uit ... resultaat van de DRM
4. Ik lees over DeDRM tools als plugin voor Calibre, download deze en poef ... Calibre kan deze niet aan (ik hoop dat de eerste fix in deze release notes dat aanpakt)
5. Okay verder zoeken, ik download een 4.x portable versie van calibre en installeer de plugin. Yes gelukt! Ik converteer het boek, geen gibberish maar een foutmelding ... kan niet met KFX boeken overweg.
6. Zucht, kom hier Google mijn trouwe vriend. Ah okay, ik moet de auto-update van Kindle uitzetten en een oude versie-1.17 downloaden. Weer inloggen en syncen. Wederom een converteer en export poging in Calibre Portable met plugin aangezet - EUREKA! Een DRM-vrij boek (wat ik zelf gekocht heb) wat ik met ADE op mijn Kobo kon zetten.

Duurde maar 2 uur ... soms is zo'n fysiek exemplaar toch ook wel lekker.
En dan vindt men het gek wanneer je gaan downloaden. In een geval als dit vind ik dat nog best te verantwoorden ook.
Wie is men?

Amazon verkoopt ebooks met als term : Kindle Editie. Dat zou toch duidelijk moeten zijn?
Overigens is het verwijderen of omzeilen van DRM illegaal volgens artikel 29a van de Auteurswet. Of je het boek gekocht hebt of geleend hebt staat er los van.
Uiteraard voelt dat vreemd als je een boek hebt gekocht, maar het is toch echt verboden. (overigens mag je geen thuiskopie maken van een heel boek)

Wat je nu zegt, is dat als het overtreden van wet 1 te ingewikkeld of omslachtig is, dat het overtreden van wet 2 te verantwoorden is?
Ik zou niet zo zeker zijn dat @Cassius met het gebruik van Google, DeDRM of één van de vele andere methodes om DRM te omzeilen artikel 29a heeft overtreden. Het moet namelijk gaan om een doeltreffende technische voorziening en als het relatief eenvoudig is om de DRM te omzeilen dan komt de vergelijking met de CSS zaak op. Daar gingen zelf verspreiders van software vrijuit omdat eindgebruikers al veel langer met gemak aan software konden komen om de technische voorziening te omzeilen. Nou denk ik dat je met het omzeilen van DRM voor eigen gebruik al helemaal niet druk hoeft te maken dat je met de auteurswet geconfronteerd wordt.

Daarnaast is het de vraag of de technische voorziening die de eindgebruiker beperkt in het doen van handelingen die wel toegestaan zijn volgens het auteursrecht onder de bescherming valt. Artikel 29a heeft het namelijk specifiek over het verhinderen van niet toegestane handelingen. Het maken van een kopie van delen van het werk is een recht dat de auteur niet onmogelijk mag maken (artikel 29a lid 4).
Nou denk ik dat je met het omzeilen van DRM voor eigen gebruik al helemaal niet druk hoeft te maken dat je met de auteurswet geconfronteerd wordt.
Uiteraard. Ik mag hopen dat ze wel iets beters hebben te doen :)

Over lid4 ging ik er vanuit (de teksten lezen niet lekker weg rond middennacht) dat dit om de uitzonderingen ging waar er een specifieke reden voor is. (voor het beter beschikbaar maken aan mensen met een beperking, restauratie, voor gebruik in een tv/radio programma, onder bepaalde omstandigheden voor justitie, enz. enz.)

Uiteraard zal er geen haan naar kraaien als één persoon een paar boeken van platform 1 naar platform 2 wil overzetten en dat DRM in de weg zit, maar puur op de letter, mag het volgens mij niet. Ik weet ook niet of de CSS-vergelijking nu helemaal relevant is. Die CSS-beveiliging werd praktisch transparant 'gebroken'. Mensen hebben niet eens door dat (vrijwel) alle DVDs beveiligd zijn. Het verwijderen van DRM in e-books is echt een bewuste handeling, die door een paar mensen makkelijk uit te voeren gemaakt is.

Dhr Engelfriet schreef in 2012 een stuk hierover. Hij is van mening dat het niet zou mogen.
https://blog.iusmentis.co...de-drm-van-ebooks-kraken/
Maar goed. Allicht is er sinds 2012 één en ander veranderd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.