Software-update: Opus audio codec 1.1.3

Opus audio codec logo (75 pix)Opus is een open en royalty-vrij audiocompressieformaat ontwikkeld door de Internet Engineering Task Force. Het zit onder meer ingebakken in Chromium en Firefox, mediaspelers zoals VLC, foobar2000 en Amarok, en TeamSpeak. Skype en Mumble zijn van plan om ondersteuning toe te voegen. Enkele dagen geleden is versie 1.1.3 van de Opus audio codec uitgekomen en hierin zijn onder meer enkele problemen verholpen en is er ondersteuning voor Ambisonics toegevoegd.

Opus 1.1.3 includes:
  • Neon optimizations improving performance on ARMv7 and ARMv8 by up to 15%
  • Fixes some issues with 16-bit platforms (e.g. TI C55x)
  • Fixes to comfort noise generation (CNG)
  • Documenting that PLC packets can also be 2 bytes
  • Includes experimental ambisonics work (--enable-ambisonics)
None of the bugs that were fixed were regressions over previous releases.
Versienummer 1.1.3
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows Vista, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 8, Windows 10
Website Opus audio codec
Download https://www.opus-codec.org
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

20-07-2016 • 09:40

11

Submitter: Peetke

Bron: Opus audio codec

Update-historie

Reacties (11)

11
11
10
2
0
1
Wijzig sortering
Het blijft een geweldige all round codec, met namen met telefonie maar zelfs remote jamming aangezien het zowel low latency als goede geluids kwaliteit bied.

Toch ben ik uiteindelijk voor muziek voor AAC-HE gegaan, hiermee behaal ik betere kwaliteit op een lagere bitrate en het wordt tevens breder ondersteund.
Voor VOIP blijft OPUS mijn goto codec mits ik de keus heb om het te gebruiken in de VOIP applicatie.
http://listening-tests.hydrogenaud.io/igorc/results.html laat toch zien dat ook hier Opus iets beter is @64kbps. Dat AAC breder ondersteund wordt is, maar besef dat een gesloten formaat is. Hoe eerder dat de wereld uit is ten faveure van Opus (of andere vrije codec), hoe beter.
Die pagina had ik inderdaad gezien voor ik aan het codeer experiment begon. Toch behaal ik in de praktijk betere resultaten met de variabele setting van de AAC-HE encoder die ik hier voor gebruik. Het resultaat licht vaak tussen de 70 - 80kbit variabel zonder dat ik kwaliteit verlies merk. Bij opus had ik hier ongeveer 96kbit voor nodig.

Ik neem aan dat het aan mijn manier van encoden licht, ofterwijl ik kan efficienter AAC encoden door gebruik van een betere encoder voor AAC of mijn opus encode kwaliteiten hebben mij niet het optimale resultaat geboden voor deze oorspronkelijk MP3 320kbit bestanden.
Lossy compressie gaan stapelen lijkt me geen goed idee eigenlijk. Misschien dat de conversie mp3 → aac beter gaat dan mp3 → opus.
Het is in theorie een slecht idee maar in de praktijk opvallend bruikbaar, aangezien ik op de hoorbare grens van AAC / Opus loss ga zitten merk ik de extra loss niet.

Ik heb gisteren avond nogmaals getest met Opus en opvallend goede resultaten gehad en in veel gevallen betere resultaten dan AAC behaald. Helaas was de encoder als nog niet geweldig, je moet namelijk een variabele bitrate opgeven waar mijn AAC coder deze zelf kan instellen op basis van VBR profielen. Profile 2 geeft mij hierbij altijd de laagst mogelijke bitrate met goede kwaliteit. Dit betekend dat een sample met enkel een stem door AAC op bijvoorbeeld 30kbit ge-encode wordt terwijl opus met mijn instellingen 60kbit zal aanhouden. Minder flexibel dus.
Lijkt mij eerder dat je voor muziek toch echt wel iets lossless wil, zeker gezien de goedkope storage van tegenwoordig.
Zelf ben ik fan van Lossy formaten puur omdat ik Lossless erg inefficient vind en hier weinig uit haal. Het verschil tussen een goede encode van AAC-HE en FLAC kan ik dan zonder mij goed te concentreren ook niet horen. Wel merk ik het vaak op als muziek met een lage bitrate is geupload in het MP3 formaat.

Ik heb zelf een keer een experiment uitgevoerd met audiofielen in mijn steam contacten lijst. Ik heb ze een FLAC en AAC-HE (80kbit) bestand gegeven van hetzelfde nummer. Wat zij niet wisten is dat het niet het oorspronkelijke FLAC bestand betrof maar een bestand dat was omgezet naar het AAC-HE bestand en vervolgens teruggeconvert naar FLAC. De kwaliteit zal in dat geval dus exact gelijk zijn geweest. Toch claimden zij stuk voor stuk dat het FLAC sample een stuk beter klonk en vonden ze het FLAC bestand van goede kwaliteit.

Ik gebruik AAC-HE met namen in de auto en vind het dan ook geweldig dat ik slechts 30MB nodig heb voor een uur muziek. Dat betekend dat ik op mijn 16GB telefoon (Rekening gehouden met het OS en eventuele applicaties) 400 uur aan muziek kwijt kan zonder storend kwaliteits verlies.

Met deze behaalde resultaten vind ik het zonde om alle extra moeite te steken in het zoeken van FLAC downloads voor al mijn radio shows en youtube mixen gezien ik vooral mixen download en geen losse nummers.
Opus is inderdaad een briljante codec. Het is de opvolger van Speex en Vorbis die daarmee ook echt depricated zijn. Opus is gebaseerd op SILK en CELT (die al erg sterk waren in VOIP). Uit verschillende tests komt hij beter naar voren dan HAAC. HE-AAC version 2 is uit 2004, dat kan toch nooit een courante goede codec zijn?
Kwa kwaliteit is AAC naar mijn mening wel degelijk goed, wel is de latency erg hoog. Voor muziek een prima codec helemaal bij lage bitrate (Let op, ik heb het hier dan wel over HE-AAC versie 1, versie 2 levert slechtere resultaten op bij 80kbit bitrates).

Door de hoge latency is de codec volledig onbruikbaar voor VOIP doeleinden en tevens betreft het geen open licentie. Gelukkig is het zelf coderen dan wel weer toegestaan, het distribueren van de encoder zonder licentie echter niet vandaar dat je de encoder dan ook gebundeld bij pakketen zoals Winamp moet bemachtigen.

Er is zeker kans dat ik Opus nog een keer ga gebruiken om mee te coderen om te kijken welke resultaten ik er inmiddels mee kan behalen, mogelijk krijg ik er inmiddels wel dezelfde of betere resultaten mee.
Opus wordt onder andere gebruikt in TS3, en ik moet zeggen dat hun "Opus Music" preset op 64kbps best wel geweldig klinkt icm een music bot voor zo'n lage bitrate

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 02:08]

Zou mooi zijn als er een preset voor Opus komt die meer ruimte geeft voor het encoden in hogere bitrates en bijbehorene latencies.

Het is erg gericht op zeer korte latencies, wat voor spraak goed is, maar voor muziek niet echt een probleem is. Voor muziek mag een blok best een seconde duren in plaats van een paar milliseconde. Als je daarmee de efficientie nog verder kan verhogen, zou dat ideaal zijn.

Vooralsnog gebruik ik zelf als basis altijd nog FLAC, voor portable is Opus zeer geschikt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.