Dat nadeel van Sumo is eigenlijk ook het voordeel.
De meeste update checkers maken gebruik van de repo back-end (zoals dus bij CNet en FileHippo), waardoor het eigenlijk alleen maar die software kan checken, en afhankelijk is van iemand/iets die de repo bijwerkt, wat vaak gepaard gaat met een hoop handwerk (beschrijving aanpassen aan nieuwe versie, links controleren, etc.).
Sumo is meer een soort distributed iets. Het scant je start menu / registry (of alle .EXE/spul als je 'deep scan' gebruikt) bestanden af, leest de versie informatie in, en stuurt dat naar de server. Dat doe jij, dat doe ik, dat doet iedereen die Sumo gebruikt. Heb jij dus een oudere versie dan ik (en mijn resultaten zijn al ingestuurd), dan krijg jij te zien dat er een nieuwere versie is. Heb jij een nieuwere versie dan ieder ander, dan wordt die informatie aan de kant van de server aangepast zodat ieder ander daarna krijgt te zien dat er een nieuwere versie is.
Waar je die update dan vervolgens vandaan moet halen gaat inderdaad via Google.
Nadelen zijn het feit dat je lijst van apps/versies naar een server wordt gestuurd (in hoeverre dat anoniem is, geen idee), en dat de versie informatie in .EXEs nog wel eens wil missen/verkeerd kan zijn (ik ga er van uit dat 1 enkele versie, bijvoorbeeld kwaadwillig aangepast, niet genoeg is om de boel te verknoeien). In dat geval moet je een bug report openen en (als het kan) doorgeven waar die informatie wel te vinden is, zodat dit alsnog als apart geval behandeld kan worden. De ontwikkelaar is hier wel heel actief in (
http://www.kcsoftwares.com/bugs/view_all_bug_page.php ), dus dat is het zeker waard om te doen.