Software-update: SpeedFan 4.49

SpeedFan logo (60 pix) Alfredo Milani Comparetti heeft versie 4.48 van SpeedFan uitgebracht en een paar uur later is 4.49 als opvolger verschenen. Dit kleine hardwaremonitorprogramma geeft informatie weer over allerhande zaken in de computer, zoals spanningsniveaus, temperaturen, snelheid van de fans en de smart-informatie van de harde schijven. Ook is het mogelijk, als het gebruikte moederbord dit ondersteunt, om de snelheid van de fans aan te passen. Sinds versie 4.47 is onder meer ondersteuning voor Windows 8 en Server 2012 toegevoegd.

Changes in version 4.49
  • Fixed a typo that caused ACPI temperatures to be reported wrongly on some Windows 7
  • Changed the name of the installer to improve compatibility with Windows 8
Changes in version 4.48
  • Added full support for Windows 8
  • Added full support for Windows Server 2012
  • Fixed ATK0110 device detection
  • Fixed ACPI Thermal Zones detection
  • Updated device driver to improve Windows 8 and Windows Server 2012 support
SpeedFan screenshot
Versienummer 4.49
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 8
Website SpeedFan
Download http://www.almico.com/sfdownload.php
Bestandsgrootte 2,04MB
Licentietype Freeware

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

17-03-2013 • 13:12

29

Submitter: Proxy

Bron: SpeedFan

Update-historie

08-'16 SpeedFan 4.52 13
05-'15 Speedfan 4.51 21
08-'14 SpeedFan 4.50 9
03-'13 SpeedFan 4.49 29
09-'12 SpeedFan 4.47 4
03-'12 SpeedFan 4.46 10
11-'11 SpeedFan 4.45 13
07-'11 SpeedFan 4.44 10
03-'11 SpeedFan 4.43 18
11-'10 SpeedFan 4.42 9
Meer historie

Reacties (29)

29
29
14
2
0
0
Wijzig sortering
Het enige moederbord dat ik heb gehad in de afgelopen 6 jaar dat speedfan niet ondersteunt is m'n Supermicro servermoederbord. Ik gebruik al die tijd speedfan zonder enig probleem en naar volle tevredenheid.

Ik vraag me af wat alle klachten van bovenstaande tweakers die zeggen 'dat het niet of maar half werkt' precies zijn. Hebben ze wel gezocht naar oplossingen?

Als het probleem namelijk is dat ze hun CPU-fanspeed niet kunnen instellen heb ik wel een tip:
Speedfan kan bij veel moederborden je CPU-fanspeed alleen maar instellen als je je BIOS fan speed control uitzet (dus altijd 100% aan). Ik heb dat gedrag bijvoorbeeld bij Asus en ASRock mobo's (met AMD chipsets) diverse keren waargenomen. Ja, dat geeft iets langer herrie bij het booten...so what.
Anoniem: 325840 @Razzmatazz18 maart 2013 12:26
Bios fan control aan of uit doet er niet toe, Speedfan overruled alle bios fan instellingen. Als Speedfan niet werkt ligt dat aan 1 van de volgende dingen: het programma ondersteund de io-chip op je moederbord niet (kan soms even duren bij nieuwe moederborden, dit programma wordt ook maar door 1 iemand in zijn vrije tijd gemaakt) of men configureert het programma niet goed voor gebruik.
jammer dat er nog geen makkelijke fanspeedcurve gemaakt kan worden, zoals bij afterburner.
Kan ik hiermee mijn pomp (toerental) regelen van me waterkoeling sinds ik het aflees als cpu toerental nul? (waterkoeling pomp aangesloten op cpu stekker moederbord)
waarschijnlijk wel ja.
Moet mogelijk zijn. Ik heb het zelf ook wel eens gedaan via Speedfan en mijn pomp veranderde gewoon van toeren.
Het is een prima programma, werkt gewoon in veel gevallen.
Kan perfect uitkomen als je laptop geen turbo-fan knop heeft, zoals MSI dat heeft.

Alleen wekt het niet bij alle systemen, Bij Alienware wel maar bij BTO weer niet. Sommige fabrikanten weigeren de ventilatoren instelbaar te maken voor consumenten. Wat ik enigzins ook wel begrijp. Als een persoon ermee gaat rommelen die er geen verstand van heeft en de fans op 1000 Rpm zet of misschien wel lager. Dan heb je binnen de korste keren een vloeibare laptop! :9

anders heb je nog heel wat andere mogelijkheden om uit te kiezen zoals HWinfo. Je kan je hele systeem ermee uitlezen. Temperatuur, HDD gebruik, Ram gebruik. en de Ventilator helemaal instellen zoals jij dat wil in stappen.
Anoniem: 325840 @EXpaND18 maart 2013 12:31
Ik gebruik HWiNFO nu al best lang, perfect monitoring programma maar fans regelen kan hier volgens mij niet mee.
Dit programma heeft werkelijk nog nooit gewerkt bij mij.
Heb je een laptop of een vaste PC. Op laptops werkt het programma in 99% van de gevallen niet.
Op een vaste PC met een fatsoenlijk MOBO wel
Ik heb nog en Abit K9N en het werkt enigzins. Met m'n HD5770, werktie prima inc temp curve. Maar de CPU fan en sysfan, doen maar wat heb ik het idee.
Als ik met de PWM pruts, verandert er weinig aan de RPM van de sys en cpu. Als je juist Speedfan heb draaien, gaat m'n moederbord soms piepen na een tijd. Doordattie denkt dat de CPU-fan niet draait. Ik verander dan de PWM van de CPU en stoptie. Maar de RPM lijkt gelijk te blijven 8)7 .
De voeding lijkt zich ook iets aan te trekken van speedfan. Deze maakt soms herrie en dan na het runnen van speedfan, wordt het minder.
Dus werkt het? Not sure.... Als iemand tips heeft..., graag!
Bij mij ook nog nooit!
Hier ook nog nooit. Heb het, door de jaren heen, op een tiental verschillende computers geprobeerd.
Anoniem: 325840 @Freekers18 maart 2013 12:12
Waarschijnlijk doen jullie toch iets niet goed. Ik gebruik dit programma al jaren en het werkt perfect. Uiteraard moet je moederbord (of beter gezegd, de io-chip daarop) wel ondersteund worden, maar dit is het geval voor de meeste. Daarnaast moet je het programma ook even configureren voordat het werkt.
Heb het zelf ook nog nooit aan de praat gekregen.

Snap niet hoe dit nu zo populair is.
Heb het vroeger wel eens geïnstalleerd gehad, maar er zijn veel betere programma's verkrijgbaar, zeker als het het alleen gebruikt als monitor programma (zoals ik deed).
Ja, maar ik gebruik hem voor de fan control van fans die op m'n moederbord aangesloten zijn, is er uberhaupt een ander programma dat dit ook kan?
Er bestaan andere programma's zoals hier in de reacties wordt vermeldt.
Echter voor een PC die vaak geen eigen temp. regulering heeft zoals een laptop wel altijd is de beste optie eigenlijk altijd een aparte fancontroller inbouwen. Software in een OS moet eerst opgestart worden, terwijl een fancontroller vanaf het opstarten gelijk al zijn werk doet.
Daarnaast is een fancontroller ook nog eens OS onafhankelijk, wat fancontrol software vaak weer niet is. En dus moet je dan weer opzoek naar een ander programma als je eens van OS wil afwijken.

Kijk ook eens in het BIOS van je moederbord of de software die meegeleverd wordt/werd bij je mobo. Vaak levert de fabrikant ook al monitoring of control software mee voor de ventilatoren.
Ik ben het niet met je eens dat een aparte fancontroller de beste optie is.

voordelen:
- werkt ook als je computer opstart
- werkt ook als je computer crasht
- OS onafhankelijk

nadelen:
- kost extra geld
- niet automatisch
- niet optimaal
- niet dynamisch
- niet zo stil mogelijk
- altijd met de hand moeten instellen
- uiteindelijk veel meer werk dan speedfan configureren
- vaak lelijk

Ja, ik weet dat het lijstje nadelen een beetje overlappend is, maar dat is om het enorme contrast met (de meeste) fancontrollers aan te geven. Ik vind het maar ouderwets om fanspeeds met de hand te moeten instellen terwijl het een triviale functie is die de computer zelf veel beter kan. Als je je setup een beetje hebt leren kennen kan de automatische fancontrol je fanspeeds altijd minimaal houden voor je huidige temperatuur, iets wat je met de hand echt niet gaat lukken.

Afhankelijkheid van je OS is een goed punt, maar slechts voor heel weinig gebruikers relevant. Voor het overgrote deel van de gebruikers is één OS+virtual machines genoeg voor alles. En daarnaast is de tweaker die dualboot gebruikt hopelijk ook wel capabel genoeg om twee verschillende programmaatjes in te stellen.

De overige voordelen van een handmatige fancontroller zijn echt alleen nuttig voor overclockers die continue crashes verwachten omdat ze aan het overclocken zijn. Bij een stabiel systeem is die paar keer opstarten echt niet relevant. Daarnaast, als een speedfan controlled pc crashed en reboot gaan de fans allemaal op 100%, gedrag wat wat mij betreft precies is wat je wil na een crash.

Wat mij betreft is de losse fancontroller de duidelijke verliezer. Ik geef toe, de praktijk van automatische fan control is soms wat lastiger en foutgevoeliger. Maar zijn we nou tweakers of zijn we mietjes?
Anoniem: 325840 @Razzmatazz18 maart 2013 12:22
Ik ben het volledig met je eens, computer = automatisering en daar hoort niet met de hand je fans regelen bij. Alleen als je zoveel fans hebt dat ze niet meer allemaal op je mobo kunnen worden aangesloten is een fancontroller handig.
Zoals? Ik ben namelijk een fatsoenlijk programmaatje om temperaturen uit te lezen die ook werkt bij laptops.
Ik gebruik onderstaande al een tijdje en die bevalt prima.
http://openhardwaremonitor.org/
In mijn ervaring werkt AIDA (vroegere Everest) erg goed voor temp-monitoring in de achtergrond. Vrijwel nooit rare/onmogelijk temps en ondersteunt de meeste HDDs (zelfs in firmware RAID modus), GPUs en chipsets zo out-of-the-box. Geen fanspeed-control of speciale alerts, maar prima voor passieve monitoring.
Ik gebruik al járen RealTemp en dat werkt bij mij zowel bij een laptop als bij mijn gewone PC.
Is voor alleen uitlezen van CPU temp. waardes een goed ondersteunt programma.

Het programma is van dezelfde website als AtiTool welke ik zoniet al langer naar alle tevredenheid gebruikt voor GPU temp. monitoring en fancontrol. Overigens kun je daar aardig je GPU mee tweaken, maar daar ben ik niet zo in geïnteresseerd.

Beide programma's werken goed 'out of the box'. Met SpeedFan heb ik inderdaan ook niet zoveel goede ervaringen. Een goed programma moet het vind ik altijd goed 'out of the box' doen en niet allerlei getweak nodig hebben om te werken of apparatuur te ondersteunen. Daarnaast is het natuurlijk altijd handig als er daarnaast ook nog aan de tweaker wordt gedacht. Dat is het geval bij zowel RealTemp (hoewel alleen monitoring, is dat uitgebreid) en AtiTool (Voor AMD Ati grafische kaarten).
Anoniem: 325840 @William_H18 maart 2013 12:16
Out of the box honderden verschillende moederborden en hardware configuraties ondersteunen is niet echt realistisch gedacht. En het programma moet maar ruiken hoe jij je fans automatisch wil regelen?

Even googlen hoe en dan is het instellen in een paar minuten gebeurt.
Om alleen temperaturen uit te lezen gebruik ik Core Temp. Is ook een stand-alone versie van, en werkt uitstekend :-) Ik heb ook slechte ervaringen met SpeedFan, dat het niet of maar half werkt.
grappig, als je zegt geen desktop iconen krijg je ook een leeg startmenu
Ik geloof dat dit programma ooit eens gewerkt heeft op mijn Abit BE6 2.0 (440BX? chipset) Meerdere keren geprobeerd op andere pc's maar het heeft eigenlijk nooit meer gewerkt.

En ik heb eigenlijk alleen maar goede moederborden gehad, denk aan Asus/Epox en Supermicro. Ook meedere malen gemaild met de chip/chipset info wat toen kon ofzo zou SpeedFan niet werken.

In de tijd dat het gewerkt heeft was het een super programma om de fans te regelen bij mij overclock (P3 650/100mhz fsb @ 800Mhz/133FSB).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.