Software-update: Xfce 4.10

Xfce logo (75 pix) Versie 4.10 van Xfce is verschenen, als opvolger van versie 4.8. Deze lichtgewicht-desktopomgeving voor Linux, Solaris en BSD richt zich op snelheid, zonder afbreuk te doen aan de visuele aspecten of de gebruiksvriendelijkheid. De meeste distributies hebben een variant beschikbaar met Xfce, maar los downloaden is ook mogelijk. In versie 4.8 zijn ThunarVFS en HAL vervangen door GIO, udev, ConsoleKit en PolicyKit, zijn mogelijkheden toegevoegd om netwerkshares te bekijken, en worden voortgangsdialogen in één venster weergegeven. Verder is de paneelapplicatie herschreven, wat onder andere de positionering, transparantie en het starten van applicaties ten goede is gekomen, en is er een nieuwe menu-plug-in waarmee folders kunnen worden bekeken.

Xfce 4.10 released

Today, after 1 year and 4 months of work, we are pleased to announce the release of the Xfce desktop 4.10, a new stable version that supersedes Xfce 4.8.

In the 4.10 cycle we mainly focused on polishing the desktop and improving the user experience in various ways. Highlights of this release are:
 • A new application finder that has been completely rewritten and combines the functionality of the old xfce4-appfinder and xfrun4.
 • The panel now has an alternative vertical display mode (a deskbar). What is more, panel plugins can be arranged in multiple rows, which is particularly useful in the deskbar mode.
 • A new MIME type editor that allows you to easily change applications used for opening different file types. The mouse and touchpad settings dialog and the settings editor were extended in terms of functionality. The former now supports tablets in a much better way.
 • It is now possible to launch applications and open files on the desktop with a single click of the mouse. In addition, the 4.10 desktop can display thumbnails and automatically advance through the wallpaper list.
 • The window manager can be configured to tile windows when dragging them to the screen edges. The tab window (Alt+Tab) supports more flexible theming and cursor key navigation.
An online tour of the changes in Xfce 4.10 can be viewed here.

Xfce 4.10 screenshot
Xfce 4.10 screenshot, klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Versienummer 4.10
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux, BSD, Solaris
Website Xfce
Download http://www.xfce.org/download
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

30-04-2012 • 10:36

11 Linkedin

Submitter: psyBSD

Bron: Xfce

Update-historie

08-'19 Xfce 4.14 31
03-'15 Xfce 4.12 8
04-'12 Xfce 4.10 11
01-'11 Xfce 4.8 21
05-'09 Xfce 4.6.1 4
02-'09 Xfce 4.6.0 33
11-'08 Xfce 4.4.3 / 4.6 bèta 2 7
12-'07 Xfce 4.4.2 16
04-'07 Xfce 4.4.1 18
01-'07 Xfce 4.4 22
Meer historie

Reacties (11)

Wijzig sortering
Heb een tijdje Ubuntu 12.04 (beta) gedraaid maar Unity bevat allemaal functionaliteit waar ik helemaal niet op zat te wachten. Verder zit ik ook niet te wachet op Ubuntu One en meer van die commerciele onzin. LMDE met XFCE ziet er echt mooi uit. Alles wat ik nodig heb is erin aanwezig, en niet meer. Precies op maat gesneden
Wat mij opvalt uit de screenshot, geen 'smooth-borders' in windows.

Is dit nog steeds niet aanwezig in XFCE 4.10?
Ubuntu 12.04 heeft dit ook nog steeds niet, dit zou pas aanwezig zijn in Ubuntu 12.10.

Waarom werken ze niet samen, en kiezen ze bijvoorbeeld voor een WM/WD.
Die ze compleett kunnen uitbouwen en jaren mee kan.

Compiz bevalt me bijvoorbeeld nog steeds prima (0.8x branch) op Archlinux.
Emerald als WD. Helaas is het daar ook binnenkort mee afgelopen.

xfvm is nog steeds niet helemaal klaar der voor, hetzelfde geld ook voor mutter.

Niet iedereen vraagt om mooi uitziende/transparente windows/effecten, maar je kan toch anno 2012 niet meer met kartel randen aankomen? :P

Voor de rest bevalt me XFCE prima, en kom het zelfs aardig in de buurt van Gnome2. :)
xfwm is (of voelt?) idd nogal beperkt, (naar mijn idee), maar om nu nog met compiz te gaan spelen zie ik eerlijk gezegd niet zo zitten xcfe moest maar eens (snel) volwassen worden, en er zijn echt aanzienlijke verbeteringen mogelijk.

zo mis ik toch wel een degelijke aplicatie-starter zoals mintmenu voor gnome2. (die echt niet goed werkt via de gnome-extenties plugin), een flink uitgebreide hoeveelheid plugins, die ook echt iets doen in je desktop omgeving.

toegegeven, het is de beste gnome2 concurent (met ondersteuning) van dit moment, dat dat is dan ook meer omwille van de baggerslechte concurentie, dan van haar eigen kunnen.
People warn me about feeding trolls

Xfce heeft al jaren een redelijk stabiele set aan features. Je hebt een window-manager, file-manager, panel, desktop en een basis-set aan functionaliteiten die je kunt gebruiken.

Deze features veranderen niet drastisch, hoewel er onder water diverse malen componenten zijn vervangen (xffm -> thunar, xfce-mcs-manager -> xfconf + xfce4-settings), en toegevoegd ( garcon, tumbler ) omwille van een verbetering van de gebruikservaring. Is het basis-idee altijd hetzelfde gebleven.

Okee, de default-layout is aangepast zodat het voor meer mensen herkenbaar is (persoonlijk vind ik dat nog steeds jammer). En er zijn diverse componenten (goodies) die de desktop aanvullen met functionaliteit, zoals een image-viewer (ristretto) een mount-tool (gigolo) en diverse panel-plugins en plugins voor thunar.

Er is bijvoorbeeld een panel-plugin die je instaat stelt om gnome2 panel-applets te embedden in het xfce-panel. Dus als je het mintmenu wilt gebruiken, dan zou dat vast moeten lukken. - Hoewel dat wellicht wat werk vereist, er is weinig behoefte aan die plugin dus ik weet niet in hoeverre deze nog beheerd wordt.

Het feit is, Xfce gebruikers gebruiken Xfce omdat dit ze bevalt. Het is nooit het doel geweest van de Xfce ontwikkelaars om een 'gnome-lite' op de markt te brengen. Dat er ooit gekozen is voor Gtk-1 en daaropvolgend Gtk-2 doet hier niets aan af. Na de 2de poging van de gnome-ontwikkelaars om hun desktop opnieuw uit te vinden zoeken steeds meer mensen hun toevlucht bij Xfce. En als zij goeie suggesties hebben zullen deze zeker worden overwogen. Maar 'gnome doet dit en dat werkt niet in xfce' is zeker geen argument dat serieus wordt genomen.

Xfce wordt goed onderhouden, maar veel van het werk gaat zitten in maintenance, om te voorkomen dat functionaliteit verdwijnt omdat dependencies niet meer bestaan. hal werd vervangen door udev, dus dat subsysteem moest herschreven worden. Console-kit wordt straks geintegreerd/vervangen door systemd, dus daar gaat tijd in zitten. Maar zaken die niet iedereen raken worden ook aangepakt, zoal ondersteuning voor ATK (Accessibiltity ToolKit), of verbetering van algoritmes en performance. (Het reduceren van wake-ups, zodat je laptop-batterij langer mee gaat. Of het parallelliseren van de session-startup, zodat je sneller een werkende desktop hebt).

Xfce is een omgeving die door duizenden mensen gebruikt wordt, omdat het 'ze niet in de weg zit'. Dat klinkt misschien niet bijster positief, maar het gebruiken van een DE is voor hen nog nooit een doel op zich geweest, maar altijd een middel.

De functies die nu in Xfce zitten zijn voor veel mensen 'genoeg'. Dat betekend niet dat er niets verbeterd of toegevoegd kan worden, maar het is zeker niet de bedoeling dat Xfce de 1001 opties van KDE krijgt.
he, kartel randjes. Dat is in mutter toch nu wel opgelost? In kwin in elk geval wel...

xfce voelt, vind ik, aan als een solide, fijne desktop. Beetje win95-maar-dan-wat-nieuwer maar niet elke desktop hoeft maar innovatief bezig te zijn -dat is waarom mensen van gnome of KDE naar xfce gaan!
Mij bekruipt het gevoel dat ze in 16 maanden eigenlijk maar weinig voor elkaar hebben gekregen. Terecht of onterecht?

Ik vind XFCE opzich prima, maar er ontbreekt naar mijn mening nog wel het een en ander. Zoals het onthouden van de maat en/of positie van vensters, ingebouwde fast user switching en een editor voor het startmenu. Is allemaal wel op te lossen met extra tools etc, maar zulke basale dingen verwacht ik out of the box.
Ik moet eerlijk zeggen dat de dingen die jij opnoemt ik niet mis, al gebruik ik xfce niet als desktop maar voor vnc om die paar applications te draaien die een gui vereisen of gewoon makkelijker te managen zijn met een gui.

Ik moet zeggen het is heerlijk klein, en laag in resouce gebruik dus voor mij werkt het allemaal prima :P.
Het onthouden van plaats en afmeting kan door de applicatie zelf gedaan worden. Heb je het met Gnome en KDE wel dat elk venster, van dialoog tot browser en IM chat tot terminal op dezelfde plek komt als waar je 'm sloot?
Ik merk er niet veel van, behalve van 1 applicatie, SMplayer, maar dat heb ik via Compiz al opgelost.

Fast user switching is er wel degelijk, maar je moet even de plugin installeren ervoor. Althans, die was er voor 4.6 iig. 4.8 dient denk ik alleen even aangezet te worden. Kan zo even niet vinden waar precies.

Editor voor het menu mis ik niet, ik zou niet weten wat ik moet aanpassen. In het verleden heb ik nog wel eens wat aangepast, maar dat was met 4.2 en Ubuntu.


offtopic:
Het artikel heeft het over functies die in 4.8 zijn gezet, maar vind ik irrelevant voor de release van 4.10. Als we willen weten wat er in 4.8 is gedaan, lezen we dat artikel wel.

[Reactie gewijzigd door Hero of Time op 30 april 2012 12:00]

Xfce is zeker een prima desktopomgeving. Alles werkt naar behoren, al zijn de mogelijkheden op het oog beperkt.

Ik vind het inderdaad ook vreemd dat het ontwikkelteam in de afgelopen maanden zo weinig voor elkaar heeft gekregen. Dat kan echter ook een bewuste keuze zijn; wat niet kapot is, hoeft ook niet gerepareerd te worden.
Beter ook weinig dingen aan]assen maar wel dat alles werkt als veel aanpassen waarbij je steeds vastloopt op settings die verkeerd staan en nog niet aangepast kunnen worden

offtopic:
(voorbeeld je hebt een scherm van 900×1440 pixels (HP1908w) maar de grafische driver kent slechts XGA, 768×1024, WXGA (768×1280, 768×1360 en 768×1366), 900×1600, SXGA 1024×1280, SXGA+ 1050×1440 en WSXGA+ 1050×1680 en groter (1080×1920, UXGA 1200×1600). Dat laatste is o.a. het geval bij een bepaalde Intel GPU icm Vista. Ook Apple schermen hebben vaak een afwijkende resolutie)


of serieuze bugs.
Nu Ubuntu vol voor Unity gaat ben ik blij dat Xfce bestaat. Unity blijft me tegen de haren in strijken, dus Xubuntu wordt mijn standaard distro.
Ik gebruikte Xubuntu altijd al op oude of minder krachtige sytemen, en het werkt gewoon goed.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee