Driver-update: AMD Catalyst Linux Display Driver 12.2

Amd Radeon Graphics logo (75 pix) AMD geeft tegelijk met drivers voor Windows ook weer nieuwe Linux-drivers voor zijn Radeon-videokaarten uit. De download is iets meer dan 100MB groot, maar kan in zowel 32- als 64bit-omgevingen worden gebruikt. Versie 12.2 is geschikt voor Radeon HD 2400 en hoger, de FireStream 9170, 9250 en 9270, en de embedded E2400 en E4690. Verder worden versies 6.9 tot en met 7.6 van X.org, Linux-kernel 2.6 en hoger, en glibc-versies 2.2 en 2.3 ondersteund. Al geruime tijd levert AMD geen releasenotes meer mee met de Linux-driver, maar Phoronix heeft de volgende informatie kunnen achterhalen:

AMD Catalyst 12.2 For Linux Brings Few Changes

AMD has released their belated Catalyst 12.2 Linux driver. Unfortunately, it's not too exciting of a release.

AMD still also doesn't publish the Linux release notes on the driver, but the changes that come to mind due to my encounters with the non-public development Catalyst drivers is that the 12.2 release stream isn't too exciting. There's various packaging script updates for different Linux distributions (as found on Phorogit), Radeon HD 7000 series support improvements, and a few bug-fixes. One bug-fix that is of interest to several Phoronix readers is one concerning X-Video playback.

What's not found in the Catalyst 12.2 driver is X.Org Server 1.12 support. There's also still not proper Radeon HD 7000 series "Southern Islands" support across the released hardware. Even for the Radeon HD 7950 that I'm testing under Linux and has been available for a while already, currently with the fglrx 8.95 release stream, it's still advertised as "unsupported hardware" via the pesky AMD watermark.
ATi Catalyst Linux Display Driver logo (410 pix)
Versienummer 12.2
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux, Linux AMD64
Website Amd
Download http://www2.ati.com/drivers/linux/amd-driver-installer-12-2-x86.x86_64.run
Bestandsgrootte 102,00MB
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Reacties (24)

24
24
7
0
0
16
Wijzig sortering
Anoniem: 419227
9 maart 2012 11:21
AMD heeft voor linux een speciale feedback survey, moest je specifieke problemen hebben kan je die steeds posten.
http://www.amd.com/us/LinuxCrewSurvey
Dat is vooral windowdressing vrees ik. Dat ze al geen changelogs meer vrijgeven voor de driver geeft wel aan hoe belabberd het ermee gesteld is.
Anoniem: 146875
8 maart 2012 12:00
Een trieste update van AMD. AMD zou makkelijk marktaandeel van Nvidia kunnen afsnoepen met goede drivers. Vooral omdat veel netbooks (die perfect draaien onder Linux) geleverd worden met een gecombineerde AMD CPU + Radeon GPU zou je goede drivers van AMD verwachten. Je hebt nu twee keuzes:
- Open source driver: stabiel en snel maar 3D is trager en er is geen hardware acceleratie voor HD-videos. Dus op een netbook kun je geen HD kijken met deze drivers.
- AMD drivers: snelle 3D, hardware versnelling video. Nadelen: instabiel, loopt vast bij afspelen video via Xv (de standaard output en dat is nu verholpen als het goed is), geen ondersteuning nieuwste Xorg die ook al een tijdje uit is.

Met een beetje geluk hebben de open source drivers over een paar maanden hardware acceleratie: http://www.phoronix.com/s...page=news_item&px=MTA2MzY
De staat van de Linux drivers is echt beschamend van AMD.
Ze zouden nog een flink puntje kunnen zuigen aan de kwaliteit van de Nvidia blob en de open-source Intel drivers!
Het probleem is dat ze het zelf niet helemaal in de gaten lijken te hebben.

Ik heb zojuist een gesprek gehad met AMD's technical support in Groot-Brittannië. Heb aangegeven dat ik bij AMD's RadeonHD drivers niet het gevoel heb dat deze zich fatsoenlijk in het Linux-OS integreren. Het wordt wel geïnstalleerd maar veel applicaties lijken hun weg niet te kunnen vinden tot het stuurprogramma.

Zaken als hardwarematige playback van HD-content, fatsoenlijke 3D performance en stabiliteit zouden out-of-the-box moeten werken. Omdat Linux-drivers in de regel directe toegang tot de hardware krijgen zou de performance theoretisch beter moeten zijn dan onder Windows.

Verder heb ik mijn wensen kenbaar gemaakt dat ik bij een AMD-driver voor Linux verwacht dat je deze nét zo makkelijk kunt installeren als de versie die je voor Windows krijgt en dat alle zaken gewoon direct werken.

Ik heb geen zin om een hoop tijd kwijt te zijn aan het compileren en installeren van extra pakketten om het überhaupt aan de praat te krijgen. Het is momenteel gewoon te omslachtig. Bij nVidia hebben ze het beter aangepakt.

De slecht werkende AMD driver is ook de enige reden dat ik nog niet geheel op Linux ben overgestapt.

Ze laten het escaleren, ben eens benieuwd of daar de komende maanden wat zinnigs uit komt.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 8 maart 2012 13:00]

Ze zijn sinds kort redelijk actief op de onofficiele bugtracker waar naar gelinkt wordt op de downloadpagina. Daar hebben ze ook in december aangegeven dat ze in januari eindelijk een deel van de Gnome 3 problemen op gingen lossen. Maar bij mij is het geheel nog steeds niet stabiel in een dual monitor setup. Heel vermoeiend: of leven met instabiliteit of overstappen naar het veel duurdere nVidia...
Bij Ubuntu zijn er nog de nodige problemen. Je krijgt via de driver-wizard wel een proprietary driver installeren maar zaken als hardwarematige HD playback wil nog steeds niet werken.

Je moet vervolgens heel omslachtig mplayer compilen (waarvoor je eerst weer oneindig veel extra packages handmatig moet installeren-) om het geheel enigermate aan de praat te krijgen.

Ik wil het gewoon nét als onder Windows hebben; stuurprogramma downloaden, installeren, klaar. Alle software die gebruik maakt van de hardwarematige eigenschappen van de videokaart moet automatisch weten waar ze eventuele bestanden kunnen vinden.
Als je gnome3 gebruikt.. knikker unity eraf.. En installeer de laatste AMD/ATI driver

[Reactie gewijzigd door 321370 op 16 maart 2012 09:32]

Hm, je zou ook de open-source drivers kunnen overwegen voor Gnome 3. Voor zwaar 3D werk heeft het nog (lang) niet de performance van de closed-source drivers, en er is nog geen OpenGL 3+ ondersteuning, maar Gnome 3 zelf lijkt er aardig mee te werken (ondanks dat ik liever gewoon een pure 2D desktop heb zoals het was, dat blijft toch een stuk vlotter aanvoelen :/).

Overigens heb ik met NVIDIA ook een irritant probleem in Gnome 3 waar m'n terminal niet goed op het scherm verschijnt soms, wat ik nog niet op heb kunnen lossen (maar dat is dan ook het enige probleem, en niet echt ernstig als je niet vaak in een terminal zit).
Ik heb vier maanden gewerkt met de open source drivers, maar die hadden het nadeel dat ze bij mij elke paar uur uit het niets een freeze veroorzaakten. Zelfs met REISUB kwam ik niet meer uit Linux en ik ben meerdere keren (kleine) wijzigingen verloren hierdoor. Wat dat betreft is de gesloten driver dus een vooruitgang voor mij, maar helaas is ook die driver verre van perfect. Het kleine probleem dat je beschrijft met nVidia kan ik denk ik nog wel voor lief nemen als ik dat vergelijk met de vele problemen van AMD.
Heb met nVidia amper problemen gehad en gebruik al meer dan 10 jaar linux.

Heb nou een nieuwe laptop van de zaak met een Ati HD 6700M. Wat een teleurstelling. Had verwacht dat AMD inmiddels toch wel wat vooruitgang had geboekt, maar weet nu weer waarom ik al tijden bij nVidia zweer. Niks anders dan structurele ellende.
Bij welke distributie gaat het zo moeilijk? Onder Gentoo is het "emerge ati-drivers" dat lijkt me niet zo moeilijk. Bij Sabayon gaat het automagisch mee met de updates.
Ik werk al jaren met verschillende AMD videokaarten onder Ubuntu en sinds 2009 zijn voor mij de drivers erg stabiel te noemen. Ook met deze drivers heb ik wederom geen enkel probleem. Het installeren was weer vrij eenvoudig (oude de-installeren, reboot, nieuwe installeren, reboot) en heb vooralsnog geen last van performance problemen.

Gewoon een "sudo ./amd-driver-installer-12-2-x86.x86_64.run" en installeren maar - niks moeilijks aan.
hoezo al de reboots? je kunt toch gewoon module unloaden, nieuwe installeren en dan module laden.
Als ik weet hoe dat moet zal ik het eens proberen. Mijn linux skills zijn niet enorm groot :)
Het installeren aan zich stelt niet veel voor; echter integreert de driver zich niet goed in het Linux OS. Als ik mplayer (of welke andere player dan ook-) start, moet deze automatisch weten dat ik een videokaart gebruik die in staat is video hardwarematig te decoderen om zo CPU te besparen.

Dat gebeurt nu niet. Ik kan de driver wel installeren, maar zodra ik een MKV (of voor mijn part MP4) wil afspelen die HD content bevat, krijg ik haperend beeld en een CPU belasting van 99%.

Zelfs na uren klooien met mplayer instellingen, hercompileren met extra pakketen en vele malen opnieuw opstarten wil het maar niet werken.

Onder Windows is het een kwestie van het stuurprogramma installeren (en eventueel de laatste DirectX-) en je bent klaar. VLC en Media Player Classic - Home Cinema laten de videokaart netjes opdraaien voor al het grafische gedoe.

Alleen Windows Media Player heeft de CoreAVC / HAALI splitter nodig om MKV's af te spelen, maar die gebruik ik sowieso nooit.
Ik heb geen van de problemen die je beschrijft met VLC - het werkt gewoon. Ik heb wel de package "xvba-video" geinstalleerd dat wellicht helpt.
Dat pakket heb ik ook geïnstalleerd, maar doet niets noemenswaardigs. Op zich is 720p video wel enigermate te bekijken (hoewel de CPU belasting rond de 80% schommelt-) maar het kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn dat dit normaal is.

De hardware-acceleratie in VLC is overigens "experimental"; er zitten dus nog de nodige bugs in.
Xine met vdpau (nvidia) werkt perfect voor mkv of andere HD formaten
zelfde voor mij dan ook met VLC en Vdpau
Weet alleen niet hoe met Ati/Amd daarin , neem aan dat ze nu toch ook enige vorm van gpu versnelling hebben (niet Xv)
Onder Gnome 2 en Unity misschien wel, maar de stabiliteit onder Gnome 3 is werkelijk om te huilen. Tot eind vorig jaar (maanden dus!) alleen maar artifacts en zelfs nu is ie nog niet stabiel...
Zonder dat ik hier al te veel vanaf weet: Dit kan natuurlijk ook (gedeeltelijk) met een nieuwe manier van werken in Gnome 3 te maken hebben. KDE4 had in de beginfase bijvoorbeeld last van erg trage performance met nvidia kaarten, dit heeft ook een tijdje geduurd voordat dit goed zat. Niet dat ik dingen probeer goed te praten, maar je hebt als driver ontwikkelaar natuurlijk ook niet overal direct invloed op, en ja, soms loop je dan achter de feiten aan.

[Reactie gewijzigd door MoonWatcher op 8 maart 2012 21:53]

AMD wijst met een vingertje naar Gnome 3 (die zouden niet overlegd hebben) en het Gnome 3 team zwijgt in alle talen en spreekt alleen maar goede woorden over de nieuwe shell. Feit is dat we ondertussen al een jaar verder zijn en er nog steeds geen oplossing is. Daarnaast is (of was?) AMD o.a. partner van Linux Mint, dus dan verwacht ik ook dat ze een goede driver leveren voor deze distributie...
Troost je, niet alleen voor Linux is dit drama, onder Windows heb ik nu ook Problemen.
Sinds ik deze drivers geïnstalleerd heb, heb ik met bijna al mijn games problemen met anti-aliassing. Zodra ik dat aan heb krijg ik in het spel heel veel rare artefacts te zien.
Wat ik ook probeerde... ik kreeg dit niet weg.

Uiteindelijk heb ik die drivers er weer af gegooid en de vorige geïnstalleerd, waarna alles weer draaide zoals het hoort.

prutsers...
Doet me denken aan het debakel met het spel "Rage". Camarck en AMD hadden toen ook mot over wiens schuld het is =).

Heb zelf ook een AMD kaart (4830) icm LXDE/Debian, en doe af en toe wat met Blender3D, geen problemen. Gamen doe ik op Wintendo.

Diep triest eigenlijk; voor zover ik het me herinner heeft Nvidia altijd al de beste linux drivers gehad; had verwacht dat AMD een inhaal slag aan het maken was.. AMD moet zich eens realiseren dat goede software minstens zo belangrijk is als de beste hardware.

Adobe heeft het trouwens wel moeten voelen, flash op linux is ook waardeloos. Dachten dat ze daarmee weg zouden komen omdat Linux 'maar een uithoek is waar toch niemand komt'; komt Android om de hoek kijken =). Hopelijk maakt AMD niet dezelfde fout....

[Reactie gewijzigd door C.Hariri op 16 maart 2012 20:07]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee