Software-update: Eeebuntu Base 3.0

Eeebuntu is een gestripte versie van Ubuntu die bedoeld is voor gebruik op EeePC's. Het besturingssysteem kan in de smaken Standard, Netbook Remix en Base worden gedownload. De Standard-uitvoering is voorzien van een diverse applicaties, waaronder een tekstverwerker, instant messenger en e-mailclient. De Netbook Remix-variant is gelijk aan Standard, maar is daarnaast voorzien van een Netbook Launcher. De Base-uitvoering is op Gnome, Firefox en Eeeconfigure na gestript van alle applicaties en is bovendien de kleinste Eeebuntu die beschikbaar is.

Enkele dagen geleden hebben de ontwikkelaars van Eeebuntu in de vorm van versie 3.0 een nieuwe Base-editie van het besturingssysteem beschikbaar gesteld. De nieuwe versie is vanaf deze pagina via BitTorrent en http te downloaden. Welke veranderingen er in de nieuwe Eeebuntu Base zijn doorgevoerd, is helaas niet bekend. De aankondiging van versie 3.0 ziet er als volgt uit:

Hay All EEEbuntu 3.0 BASE edition has been released!! Torrents and mirrors available just head to http://eeebuntu.org and get downloading! 8 days ago

Eebuntu Base 3.0

Versienummer 3.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Eeebuntu
Download http://eeebuntu.org/index.php?page=download
Bestandsgrootte 562,44MB
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Robin Vreuls

Doktersteam

25-05-2009 • 18:56

16

Submitter: Bjornski

Bron: Eeebuntu

Reacties (16)

16
16
5
2
0
0
Wijzig sortering
Ik vind het voordeel van Eeebuntu minimaal t.o.v de standaard Ubuntu. Ik heb beide op mijn eeepc gehad, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar Ubuntu. Ik denk dat dergelijke projecten interessant zijn als Ubuntu zelf de driverondersteuning nog niet op orde heeft, maar dat is vanaf versie 9.04 op mijn eeepc helemaal voor elkaar.
Nou, ik moet zeggen dat dat nog wel beter kan. Heb 9.04 netboook remix (de officiële dus) op mijn 1000H en:
  • met de standaard wireless driver werkte WPA niet (de ralink driver downgraden loste dat op)
  • werkte bluetooth niet (blueman instaleren verbeterde dat wat)
Verder nog dingen als:
  • de CPU klok is niet in te stellen, zodat hij altijd vrij hoog staat => minder batterijduur
  • Bluetooth, Wireless en de camera zijn niet in/uit te schakelen, waardoor je ze in de BIOS of windows aan moet zetten als je ze gebruikt (voordat je ubuntu opstart dus) en wat dus ook de batterijduur verkort). Je kunt wel wireless in network manager uitzetten maar dan blijft de chip gewoon aan.
  • Een extern VGA scherm kan niet hoger dan 1152x864 en alleen 4:3, ook al ondersteund het 1920x1200 (heb ik op mijn uni met 2 verschillende modellen en 5 verschillende beeldschermen getest)
  • Als het geluid "uit" staat kraken de boxen als er toch wat afgespeeld wordt.
Al met al is de ondersteuning dus nog verre van ideaal
Ik heb geen tijd/zin om alle andere Eee distributies te proberen, maar als iemand weet of het beter is bij sommige...
Er zijn meerdere varianten die wel gebruik maken van de FN toetsen om zaken als wireless, bluetooth, brightness en webcam in of uit te schakelen. Een die pretendeert dit te kunnen is http://www.geteasypeasy.com/index.php EasyPeasy. Ik heb deze zelf nog niet geprobeerd maard wel een aantal commentaren gelezen van mensen die stellen dat het allemaal goed werkt. Helaas is de huidige vesie gebaseerd op 8.10. 9.04 is onderweg.
Anoniem: 246132 25 mei 2009 20:32
nog steeds jammer dat ubuntu standaard niet kan werken met een 802.11b 802.11g netwerk-kaart want dan stond hij al op mijn netbook.
Atheros en RAlink netwerkkaarten en sommige broadcoms worden 'out-of-the-box' ondersteund. Je moet alleen de restricted drivers activeren onder Ubuntu als het gaat om Ralink en Broadcom. Je moet dus een ethernetkabeltje in je netbook doen, updaten en restricted drivers activeren. Daarna werkt alles perfect. Anders kijk ook eens naar Linux Mint, een op Ubuntu gebaseerde distro die veel restricted drivers en non-oss plugins al ingebouwd heeft.
Tsja, een "802.11b 802.11g netwerk-kaart", daarmee weet je nog niets. Die cijfers en nummertjes zijn draadloze standaarden, dus zowat elke WiFi-chip werkt daarmee. Tegenwoordig wordt de WiFi-chip niet meer vermeld bij het product en dat vind ik erg jammer.
Onzin, Ubuntu en al z'n varianten werken al langere tijd (2004 afaik) met de zowel b als g standaard. Wat ik me eerder kan voostellen is dat WEB, WPA of WPA2 in combinatie met een bepaalde WLAN chipset een tricky is om aan het werk te krijgen.
Om nou van de Eee versie drie versies te maken vind ik een beetje overdreven.. maak er dan gewoon installatie opties van. Ik denk dat (voor de beginnende linux gebruiker) een van de grootste problemen is dat er te veel keuzes zijn, zo leg je de drempel niet lager.
de keuze voor drie versies is vooral gemaakt omdat er netbooks zijn met een 4-16Gb SSD kaart, je wil hier dus zo min mogelijk dataruimte kwijt zijn aan het besturingssysteem en vandaar een uitgeklede versie van deze release

voor meer info/verschillen kijk evne naar mijn EEEPC 1000H review (productreview: Asus Eee PC 1000H Wit review door MMaI)
Anoniem: 82404 @MMaI26 mei 2009 01:23
Dan nog heeft Pietje63 een goed punt als hij zegt dat dat je daar ook gewoon een install optie van kan maken, zonder daar nou helemaal een speciale release voor te maken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 82404 op 25 juli 2024 02:43]

Je vergeet dat het grote verschil hier is dat de meeste distributies afkomstig zijn van hobbyisten die volledig zonder ondersteuning aan hun distributie werken. In tegenstelling tot een MS of Apple met een grote R&D afdeling volledig in dienst en dedicated tot de betreffende OS.

Wat je in voorstelt is gewoon onmogelijk en zeer waarschijnlijk ook ongewenst door de ontwerpers in kwestie om de simpele reden dat ze zich dan moeten conformeren aan elkaars doelstelling. Laat nou juist de doelstelling nou het belangrijkste drijfveer zijn om een OS-variant te maken.
Wat is eigenlijk de meerwaarde van een OS als dit, als Ubuntu zelf al een NetBook Remix heeft?
Dat is al eerder genoemd. 't Feit dat Ubuntu's eigen release standaard geen gebruik maakt van restricted drivers en anderen dus wel.

[Reactie gewijzigd door pasarica op 25 juli 2024 02:43]

Anoniem: 256870 25 mei 2009 20:44
Volgens mij is de Eee versie van Ubuntu geoptimaliseerd voor de Eee PC van Asus.
De netbook-remix is gewoon een OS die voor alle netbooks bestemd is :)

Ik denk dat ik dit binnenkort eens op mijn Eee 1000HE ga proberen.
ik vraag me eigenlijk het volgende af:

het meest fijne, snelle en directste OS vind ik nog steeds windows 2000.
waarom? geen eye-candy, geen poespas enz.

Nu vraag ik me af, het je ditzelfde gevoel ook als je zo'n os als hier beschreven op je computer zet? of mis je dan teveel functionaliteit?
Windows 2000 is niet meer 100% gesupport door Microsoft.

Geen IE7/8
Geen RDP 6 (enkel oude versie, 6 heeft RDP applications via Win2k8 server)

Het is wel pak sneller dan XP, als je het draait op zeer oude PC's.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.