Software-update: Adobe Lightroom 2.3

Adobe Photoshop Lightroom logoLightroom heeft van Adobe een upgrade naar versie 2.3 gekregen, die voor Mac OS X en Windows gedownload kan worden. Lightroom is een image manager waarmee digitale foto's op diverse manieren bewerkt, gesorteerd en verwerkt kunnen worden. Zo is het niet alleen mogelijk om foto's per fotosessie te ordenen, maar ook om keywords aan foto's te hangen en te zoeken naar bepaalde termen om de gewenste en/of relevante foto's te tonen. Ook is het mogelijk om via Lightroom een slideshow en webalbum van een fotoshoot te maken. Het changelog van Lightroom 2.3 ziet er als volgt uit:

Lightroom 2 Bugs - Fixed
  • Additional camera support for the Nikon D3X and Olympus E-30
  • In the Windows 64-bit version of Lightroom an sFTP upload process could cause Lightroom to crash.
  • Slideshows could return to the first image randomly during playback.
  • A memory leak could cause Lightroom to crash while attempting to process files with local adjustments.
  • Canon EOS 5D Mk II sRAW files could process with artifacts in Lightroom 2.2.
  • Lightroom 2.2 could cause disc burning to fail for Windows customers.
  • Attempting to undo(CTRL-Z) a single step in Lightroom 2.2 on Windows could cause a series of
  • previous actions to be undone.
Versienummer 2.3
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows XP, macOS, Windows XP x64, Windows Vista, Windows Vista x64
Website Adobe
Download http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4359
Licentietype Shareware

Reacties (18)

18
17
6
4
0
2
Wijzig sortering
Ik heb Lightroom eens geprobeert maar al vrij snel weer eraf gehaald.. ik vind het veel te log draaien en die UI veel te veel opsmuk hebben (er is zelfs een semi-donkere-kamer-simulatie-preview-functie, wtf :? wat is er mis met de full-screen preview?) Ik mis bovendien een hoop tools in Lightroom (kan ze even niet opnoemen, is alweer tijdje geleden)
Ik gebruik liever de Acdsee-Photoshop combinatie.. dat werkt prima. Ik kies een foto in Acdsee, kopieer die en het staat in PS. Dan heb ik talloze tools en batch-commands tot me beschikking.
Iedereen kan toch wel een beetje overweg met Photoshop? Met Lightroom heb ik het idee dat ik weer van voor af aan moet beginnen, in een vreemde en overbodige omgeving
Dat is ook weer overdreven, een klein beetje oefenen en spelen en je hebt het onder de knie. Wel vind ik al die verschillende, maar toch een beetje dezelfde, programma's van Adobe wat verwarrend. Echter, Lightroom is gewoon puur bedoelt voor de fotograaf met diens basis-tools. Lightroom werkt mooi samen met Photoshop waar je dan veel meer specifieke zaken mee kan doen, maar dat is niet gericht op fotografen en vereist dus veel meer gezoek naar functies. Lightroom is er voor een betere workflow.
Sinds een tijdje doe ik aan fotografie en gebruikte eerst ACDSee Pro 2.5 voor mijn foto beheer, na het het proberen van een trial toch snel over gestapt naar Adobe Lightroom. Wat is dit een geweldig fijn programma! Voor de amateur fotograaf zijn vrij hoge prijs toch dubbel en dwars waard.
Anoniem: 48923 @OkselFris3 maart 2009 20:17
Waarom zou je lightroom kopen en niet apenture? Welke van de 2 is beter? (even een mac in gedachten houden)
Ik heb altijd Aperture gebruikt, maar ben nu bezig Lightroom aan de tand te voelen. Ik moet zeggen dat Aperture voor mij persoonlijk een iets duidelijker interface heeft en een goede manier van organiseren, dat vind ik in Lightroom iets minder. Verder is Lightroom ook duidelijk langzamer. Lightroom daarentegen kan duidelijk meer wat pre-processing betreft, en vandaar dat ik het langzamerhand toch begin te prefereren. De integratie met Photoshop is ook erg fijn voor de workflow.

ps. Aperture deed al langer aan non-destructive editting.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 juli 2024 20:25]

Helaas zou ik zelf daar geen antwoord op weten aangezien ik niet met apenture bekend ben en Windows draait. Het programma spreekt mij echter aan omdat het niet destructief is en dus de wijziging alleen als metadata wordt opgeslagen en dus het orgineel niet aantast. Alle benodigde gereedschappen zijn altijd prima in bereik en altijd in de juiste volgorde. (wat pas je het eerst aan als je een foto bewerkt) Vooral hoe lightroom omgaat met een multiple monitor setup is geweldig.

Maar van horen is ook apenture een vergelijkbare workflow programma en metadata editor, dus ik zou het niet weten.
Ik hoop dat de veel crashes uit versie 2.2 verholpen zijn. dat was voor mij een reden om weer terug te gaan naar 2.1.
Anoniem: 126717 @mu-sick4 maart 2009 09:04
Crashes? Daar heb ik nog helemaal geen last van gehad, en ik zit heel erg veel in Lightroom?
Ik zou echter wel graag willen dat ie wat minder geheugen gebruikt, zit hier nog met 512 te spelen...
Minder geheugengebruik is gewoon niet te vereisen voor een dergelijk programma. Alle raw dat moet in het geheugen direct verwerkt worden en dan is 512 echt veel te weinig.

De minimum requirements zijn officieel ook 1GB, maar dat is al krap.

Ik werk zelf met 8GB ram, misschien wat overkill voor foto's (maar doe ook video e.d.) en het werkt bij mij perfect (op een AMD Phenom 9750 Quad @ 2.9GHz).
"previous actions to be undone. "

Ik heb dit product nog nooit gebruikt, maar welke zelfrespecterende editor heeft dezer dagen niet de optie om bewerkingen ongedaan te maken?
Hebben ze wel, maar lang niet allemaal non-destructief. Verschil is dat Lightroom dus de master-image pakt en daar vervolgens met wat formules een bewerking op uitvoert. Die formule wordt opgeslagen en de master-image wordt ongemoeid gelaten, zodat je tot in de oneindigheid acties ongedaan kan maken. Dat is wel iets krachtiger zeg maar.
Dat is toch de standaard-manier voor werken met raw-files?
Nu wel, maar dat is nog niet zo lang het geval hoor. ALs je een Raw image opende en ging bewerken dan bewerkte Photoshop ook daadwerkelijk het bestand zelf en pas als je dat dan onder een andere naam bewaarde, was de master veilig. Nu kan je gewoon editten, saven en altijd terug naar het origineel. Of een virtuele kopie maken, waar je voor je eigen duidelijkheid mee kan prutsen...die kopie kost ook weer geen extra harddisk-ruimte, alles is gebaseerd op de master-image en interne scriptjes e.d.
Dat is een foutje in de tekst.

Het staat met 2 bullets:

# Attempting to undo(CTRL-Z) a single step in Lightroom 2.2 on Windows
could cause a series of
# previous actions to be undone.

Dit moet 1 zin zijn:

# Attempting to undo(CTRL-Z) a single step in Lightroom 2.2 on Windows
could cause a series of previous actions to be undone.

[Reactie gewijzigd door jesper86 op 22 juli 2024 20:25]

Attempting to undo(CTRL-Z) a single step in Lightroom 2.2 on Windows could cause a series of
Ik denk dat die laatste daar bij hoort ;-)
Ik had eigenlijk wel op een verbeterde versie van watermarks gehoopt. Het vinkje nu is een lachertje, terwijl er bij de publishing tabs wel geavanceerde watermark opties zijn. Maar dan kan je weer niet exporteren naar normale JPG. Wat dat betreft is dit programma nog lang niet af.
Ik gebruik het bijna dagelijks, en met alle versies (windows) geen problemen. Inderdaad dat je een beetje PC nodig heb om dit te kunnen draaien. 2GB geheugen en een Dual Core processor is geen overkill. Maar dit is echt niet ongewoon met de software vandaag de dag. Het is dan ook niet een programma bedoeld voor opa en oma.

Er moet wel gezegd worden dat Lightroom samen met Aperture en enkele andere programma's allemaal gewoon nog in de kinderschoenen zitten. Het non-destructive bewerken van foto's, en het organizen van RAW foto's zo uitgebreid als hier gebeurd, dat bestaat echt nog niet zo lang.

Het mooie aan Lightroom, vergeleken met Photoshop of een file browser (bijvoorbeeld bridge), is dat het speciaal is gebouw voor het proces dat iedere serieuze fotograaf ondergaat met RAW en JPG foto's. Het hele pad van import tot export zit zo naadloos in elkaar dat het werkelijk uren werk kan schelen. En dan overdrijf ik niet.

In Photoshop werk je per foto 1 op 1. Je opent een foto, die bewerk je, sla je op. In Lightroom is het fenomeen 'Openen' en 'Opslaan' verleden tijd. Wat je heb is een complete catalogus (library) ten alle tijde tot je beschikking. De eindeloze mogelijkheden beginnen wanneer je begrijpt dat de catalogus niet bestaat uit de originele fotos, maar een lijst van virtuele fotos. Foto's die worden weergegeven met de informatie die herkent word uit de metadata, en alles wat je vervolgens doet gebeurd met die metadata. Zo kan je ook virtuele kopieën maken die je afzonderlijk van elkaar kan gebruiken als library item en natuurlijk bewerken. Op je schijf heb je nogsteeds maar 1 enkel onaangetast origineel, ongeacht het aantal virtuele kopieën of aanpassingen.

Op deze manier ontstaan er meteen zoveel mogelijkheden om foto's te sorteren, indelen, zoeksystemen, taggen (keywords), geef de mooiste een vlaggetje, een kleurtje, of een rating of wat dan ook. Of bijvoorbeeld een 'quick collection' maken om een aantal fotos te selecteren. Zoals een collectie 'Best of 2008' zonder hiervoor foto's daadwerkelijk te moeten kopiëren, maar simpelweg als een verwijzing naar de foto uit de library.

Een foto of een serie fotos heb je dus zo gevonden. Deze kan je vervolgens aanklikken en zo kan je naar de 'bewerk kamer'. Hier vind je een ruimschoots scala aan opties om de foto te krijgen zoals je wil. Deze aanpassingen zijn opnieuw virtueel wat ook betekend dat je ze kan toepassen op een set andere foto's zonder dat bij elke foto opnieuw te hoeven doen.

Ik kan zo nog wel even doorgaan over 'waarom Lightroom' maar ik denk dat dit al wel een goed inzicht geeft. Ik zou zeggen probeer het zelf met de demo van de site.

[Reactie gewijzigd door jesper86 op 22 juli 2024 20:25]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.