Software-update: nLite 1.4.8

nLite logo (60 pix) Dino Nuhagic heeft maandag nLite 1.4.8 uitgebracht. Met dit programma kan een custom-built Windows 2000-, XP- of 2003-installatie-cd worden gecreëerd. Nlite stelt je in staat om componenten die niet gebruikt worden te verwijderen en hotfixes, updates en drivers toe te voegen. Daarnaast is het mogelijk om een aantal vragen die tijdens het installeren gesteld worden automatisch te beantwoorden en alvast een aantal tweaks en instellingen aan te brengen. Zodoende kan de installatietijd worden verkort en draait Windows in de meeste gevallen iets sneller. Het changelog van deze release laat de volgende vier bugfixes zien:

Changes in version 1.4.8:
 • fix: Wmp11 x64 hotfixes direct integration
 • fix: 'Firewire Networking' was needed for some cameras
 • fix: Index error popup with some addons
 • fix: Out of memory error with some addons
[break]
nLite screenshot (481 pix)
Versienummer 1.4.8
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 9x, Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista
Website nLiteOS
Download http://www.nliteos.com/download.html
Bestandsgrootte 2,52MB
Licentietype Freeware

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

21-07-2008 • 14:40

29 Linkedin

Bron: nLiteOS

Update-historie

08-'13 nLite 1.4.9.2 17
09-'08 nLite 1.4.9.1 27
09-'08 nLite 1.4.9 9
07-'08 nLite 1.4.8 29
07-'08 nLite 1.4.7 7
06-'08 nLite 1.4.6 13
05-'08 nLite 1.4.5 10
03-'08 nLite 1.4.5 beta 2 14
03-'08 nLite 1.4.5 beta 6
12-'07 nLite 1.4.1 22
Meer historie

Reacties (29)

Wijzig sortering
Handig tootlje, even snel mijn RAID drivers op die CD schuven scheelt weer een boel gedoe met een diskete.
Natuurlijk een hele lading van die handige Microsoft tools uit de image gegooit, en een hele stoot aan fixes en patches geintegreert das best en dan maar het PC'tje op nieuw instaleeren.

Het geen ik wel mis is een goede voledig overzicht van alle patches fixes etc, die beschikbaar zijn sinds een bepaalde service pack. Ik weet dat er wel wat sites zijn die dit soort dingen tracken en of zlefs beschikbaar maken maar ik heb er nog niet een gevonden die ook echt laat zien wat er beschikbaar is sinds service pack X.
Ook vind ik het jammer dat Media player 11 niet gewoon geintegreerd kan worden, het zou zo veel makelijker zijn als dat gewoon allemaal in een keer gedaan zou kunnen worden.
Het is mogelijk WMP11 te slipstreamen, ik heb het namelijk zelf gedaan met nLite, maar je moet een extra tooltje downloaden, de zogenaamde 'WMP11 Slipstreamer'. Het staat uitgelegd in de FAQ op de website, http://nliteos.com/faq.html#Q32

[Reactie gewijzigd door CasEbb op 21 juli 2008 17:04]

Ik heb nooit zo goed begrepen waar dit goed voor is. Ja ik begrijp het wel, MAAR waarom moet je vaker dan 1x per 2 jaar Xp installeren? Newbee's die er een zooitje van maken hebben dat misschien, maar anders doe je het gewoon met de standaard cd, en als je het weinig doet, maakt het echt niet uit dat je ff loopt te updaten en alles.
Het heeft niet zo heel veel met het 2x per jaar installeren van je XP te maken maar meer met gebruikersgemak. Als je het dan toch onverhoopt moet installeren dan kun je met dit programma ervoor zorgen dat een groot aantal standaard dingen al zijn geregeld.

Ik gebruik hetzelf bijvoorbeeld om niet alleen mijn netwerk in te stellen in de setup, de regkey in te vullen maar ook om standaard drivers voor mijn hardware in het systeem te slipstreamen zodat ik na het installeren niet nog een halfuur bezig ben met het installeren van drivers. Daarnaast is het gebruik van custom programma's ook handig. Ik heb bijvoorbeeld firefox en thunderbird er standaard inzitten (en ofc de microsoft varianten uit de image gehaald).

Dit bespaart uiteindelijk ontzettend veel tijd. Je zet je cd aan, je laat het runnen en een half uur later kun je direct verder zonder dat je eerst nog drivers etc aan het installeren bent.

DAAR is het dus goed voor

offtopic:
Ik moet nog een keertje kijken welke standaarddrivers er nou wel en welke nou niet uit de image van windows gegooit kunnen worden om het aantal gb's terug te dringen
Wel als je bijvoorbeeld regelmatig bij newbee's de computers opnieuw moet installeren of dat je meerdere computers hebt.
En bijvoorbeeld idd ook voor het slipstreamen van SATA drivers zoals bonus al zei.
b.v. als je meerder computers beheert?
Veiligheid. Je systeem is kwetsbaar in de eerste paar uur van zijn virtuele leven. Het imuunsysteem dient te worden versterkt om kwaadaardige virussen e.d. tegen te gaan.
Je doelt dan neem ik aan op het standaard installeren van Antivirus Software en
andere pakketten die voor jouw en de andere gebruikers gelden.

Daar is het inderdaad handig voor, en als echte tweaker installeer je XP meer dan een of twee keer per jaar ;)
Ik doel vooral op 'know exploits', de welbekende achterdeuren en zwakheden in een systeem die o.a. door virussen uitgebuit worden.
Er is ooit eens onderzocht hoe veilig het is om een nieuw geïnstalleerd systeem zonder patches en servicepacks aan een directe verbinding te zetten (windows XP). Het bleek dat na een halfuur de pc al krioelde van de virussen, malware, spyware, etc.

Met SP1 werd dit teruggebracht naar een uur of ander half uur, maar nog steeds behoorlijk snel besmet.

Als je dus alle hotfixes en de laatste servicepack al op de cd hebt staan scheelt het dus enorm in veiligheid van je systeem.
Veiligheid. Je systeem is kwetsbaar in de eerste paar uur van zijn virtuele leven. Het imuunsysteem dient te worden versterkt om kwaadaardige virussen e.d. tegen te gaan.
Zolang er geen inkomende verbindingen mogelijk zijn naar je machine en je even bij de sites van Microsoft en je antivirus fabrikant blijft, kan je ook gewoon een onveilige Windows installeren en daarna je security software en patches erop zetten.

En eventueel daarna pas je computer beschikbaar maken voor de boze buitenwereld.

Op dezelfde manier zijn alle Linux distributies ook 'onveilig' na het installeren van de verouderde pakketjes vanaf je ISO, maar die zet je ook pas open als je een of andere apt-get upgrade sessie hebt gedaan.
Nou ja, een tweaker heeft toch wel een beetje verstand van wat wel goeie bestanden/sites zijn en wat niet. Ik gebruik geen antivirusbescherming omdat ie alleen maar aan m'n kop zit te zeuren dat ie steeds geupdatet moet worden en dergelijke. Dus ik heb gewoon een kaal systeem ZONDER virusscanner. De Windows XP firewall staat wel aan.

Als je gewoon uitkijkt en een beetje hersens hebt dan is een virusscanner ONZIN. ;)

[Reactie gewijzigd door stephenophof op 22 juli 2008 13:58]

Dit is onder andere handig voor "buurjongen/neefje die wel wat van computers kent" die regelmatig al eens bij familie, buren en vrienden de computer mag gaan in orde zetten.

Of ook voor de computerwinkel om de hoek waar ze regelmatig een computer mogen herinstalleren.
Bijvoorbeeld voor het installeren van 14 computers bij mijn studievereniging. Software wordt gedeployed, en updates ook wel, maar het is handig om die direct te integreren en vervolgens een unattended install te maken. CDtje er in en installeren maar!


We moeten altijd nog een keer bezig met een image ofzo, maar zelfs bij een informatica-studievereniging ontbreekt nog wel eens de kennis of de tijd, of beide :) Daarbij werkt een image niet voor verschillende types computers.

[Reactie gewijzigd door Dutchy_ op 21 juli 2008 15:26]

Ook heel handig om de zaken eruit te laten die je toch nooit gebruikt. Bijv. firewire zaken, die je niet eens hebt. DESNOODS een Internet Explorer-loze installatie (wel Explorer-core gebruiken) als je persé geen Explorer wil gebruiken. Je hebt van die mensen die dat persé zo willen hebben en uitsluitend met Firefox aan de gang gaan.
Je systeem wordt er per saldo merkbaar veel sneller en stabieler door.
EN het scheelt bij het installeren aan aantal reboots, omdat bepaalde zaken al geïnstalleerd zijn. Tijdwinst dus, en minder ergernis.

[Reactie gewijzigd door WOteB2 op 21 juli 2008 16:05]

Ik gebruik nlite nooit om componenten te verwijderem, om de simpele reden dat het gedrag van toekomstige updates dan onvoorspelbaar is en Microsoft je er dan niet bij kan en wil helpen. Gaat een update de weggelaten dingen alsnog installeren? Resulteert de update nog steeds in een werkend systeem? Dat soort dingen.
Ik heb er in mijn Windows tijd nooit last van gehad. Zelfs een drietal netwerken met bij elkaar > 90 systemen mee gedraaid. Nu is dat in 'extern beheer' met de volledige Windows XP. Veel van mijn collega's en leerlingen klagen dat het allemaal zo langzaam is geworden.
En dat Microsoft er 'dan niet bij kan' vind ik alleen al een afweging die mee moet wegen. Want dan kan Microsoft ook bij andere dingen komen..... O-)
En zonder Nlite is een update van Microsoft vaak al net zo onvoorspelbaar.... ;)

Overigens heb ik Microsoft nu helemaal niet meer nodig, uitgezonderd een DTP programma waar ik nog geen goede oplossing voor Ubuntu heb gevonden. Dat DTP programma draait nu ik een virtuele Windows XP (jawel, met een Nlite installatie gedaan) op 96 MB moeiteloos te draaien. Wel heb ik er voor gezorgd dat die virtuele WinXP het internet niet op kan gaan.

Voor dergelijke zaken is Nlite ideaal om je WInXP bijna perfect te strippen.
AAR waarom moet je vaker dan 1x per 2 jaar Xp installeren?
Ik zit ondertussen al aan mijn 5de keer in 3 maand. Mijn Ubuntu daarentegen zal 2 jaar hebben gedraaid met de release van 8.10 (in oktober.)

de reden hierachter is (meestal) dat ik gewoon graag prul in mijn OS, om het volledig naar mijn hand te zetten.
Sjah, ouwe koekenbakker, leef jij ook nog? niet iedereen is zoals jij en hoeft maar 1 of 2 keer per jaar xp te installeren. Je hebt opleidings centra, je hebt bedrijven, stichtingen, etc. etc. die allemaal veel computers hebben. volgens jouw stelling heb je bij rond de 160 computers gemiddeld elke dag een nieuwe installatie.

Nlite is trouwens ook leuk als je RIS gebruikt of dat soort fratsen.
Blijft een super stukje software, vooral voor het slipstreamen van b.v SATA drivers en idd SP3.
Eenvoudige bediening, aanrader voor een iedere die een up2date versie van XP wil houden / installeren !
Er zijn ook al 2 goede post-sp3 update packs, eentje met de minimle updates en eentje met alle minimale updates en ook WMP11, IE7, en nog wat andere updates en silverlight. Deze eerste kan je hier en de tweede is gemaakt door Onepiece een italiaan er zijn Engelse versies die ik zo snel niet kan googlen, ik heb nog een oude die trouwens perfect werk. En onze eigen Ryan heeft een beta post sp3 update pack hier.
geniaal proggie, gebruik het al jaren.

ik blijf het bizar vinden dat je een 630mb xp sp3 cd kan terugbrengen tot een miezerige 142mb. (mijn record :*) ) en nog steeds een goed werkend en vooral sneller systeem er aan over te houden.

vooral de vista uitvoering (vlite) stond ik eventjes raar te kijken toen ik een standaard vista dvd in elkaar had getimmerd tot 643mb met drivers _/-\o_
Heb jij daarna nog problemen gehad met officiële updates e.d.? Of houden deze het systeem gewoon kaal en installeren ze wel volledig, en zonder dingen die kapot gaan?

Daar ben ik altijd een beetje bang voor, omdat Microsoft geen ondersteuning geeft voor 'nLited' Windows installaties. Wat als je weggebroken componenten gewoon weer teruggezet worden bij een update? Wat als Windows Update denkt dat iets niet geïnstalleerd is omdat je iets hebt weggehaald, zodat bestanden ongepatcht blijven?

Ik slipstream alleen service packs ermee en maak de installatie unattended + default settings aanpassen... maar componenten laat ik liever staan...

Overbodige services kan ik toch wel uitzetten, en de rest is een beetje extra schijfruimte.
In mijn ervaring installeren updates gewoon als altijd, mits de updates betrekking hebben op componenten die nog in je Windows installatie aanwezig zijn. Wel is de hoeveelheid beschikbare updates drastisch verlaagd, immers: hoe minder componenten er aanwezig zijn, des te minder potentiële bugs en lekken er aanwezig zijn! De meeste hiervan krijg je dan ook niet te zien, en de helft zal niet installeren omdat het component niet bestaat.

[Reactie gewijzigd door DiSiLLUSiON op 22 juli 2008 04:57]

Weet iemand misschien een plek waar goed staat uitgelegd wat welk onderdeel precies doet? In Nlite zelf staat er heel summier wat iets doet. Als je er nou niet al te veel kaas van hebt gegeten dan kan het verwijderen van bepaalde onderdelen erg 'leuke' effecten hebben.
Weet iemand hoe je Office 2007 kan slipstreamen in nLite?
Waarom zou je een heel office pakket willen slipstreamen 8)7
Anoniem: 264918
@Webgnome25 juli 2008 15:49
zodat je het achteraf niet meer appart moet installeren?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee