Software-update: Avast Antivirus 4.8.1201

De ontwikkelaars van Avast hebben een nieuwe versie van Antivirus uitgebracht. Het antivirusprogramma is aangekomen bij versienummer 4.8.1201, die vanaf deze pagina in verschillende uitvoeringen gedownload kan worden. Avast Antivirus bevat niet alleen een virusscanner, maar ook een spyware- en rootkitscanner. Als het programma malware vindt, dan kan het geïnfecteerde bestand verwijderd of opgeschoond worden. Antivirus wordt voor thuisgebruik gratis beschikbaar gesteld; in andere gevallen moet de Professional Edition aangeschaft worden. Hieronder is het changelog gepost sinds de laatste vermelding van Avast Antivirus in de Meuktracker:

Version 4.8.1201
 • solved incompatibility with System Safety Monitor (SSM)
 • improved compatibility of the self defense module with XP SP3 (and its installation)
 • minor enhancements in the Web Shield (detection of streaming content)
 • minor fixes in the updater
Version 4.8.1195
 • solved incompatibility of the avast self protection module and the System Restore feature (Windows XP/Vista)
 • solved keyboard/mouse lags in some games (e.g. World of Warcraft)
 • "Quick" scan now quick again (in the previous version, it was usually slower than "Normal" scan)
 • fixed slow resuming from hibernation (on certain systems)
 • improved stability of aswSP.sys kernel driver
 • fixed deleting of infected files in some nested archives
 • shell extension: under Windows Vista, shortcut targets are now correctly scanned
 • boot-time scanner now correctly displays warning messages about corrupted archives
 • improved scanning speed in the Simple user interface
 • improved handling of scan exceptions
 • self protection: improved detection of changes in the INI file
 • start of the "avast! Mail Scanner" service should now be fast again
 • fixed a problem with avast being installed in a directory with name containing non-Latin characters
 • fixed entering of the license key (didn't work in certain configurations)
 • improved detection/healing of MBR rootkits
 • avast can now correctly handle the case when the INI file is missing/corrupted
 • the "Disable startup rootkit scan" option on the Troubleshooting page now effective
 • P2P Shield: added support for Azureus Vuze and Qtrax
 • taskbar messages from Internet Mail should now correctly handle most common character encodings
 • fixed problems with the boot-time scanner on FAT[32] partitions
 • small improvements in some unpackers (WinExec, RAR, CHM)
 • fixed the message announcing the license key going to expire soon
 • on 64-bit Windows, avast now detects both 32-bit and 64-bit version of the WHS connector
 • the avast Home / Pro Edition com
Versienummer 4.8.1201
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 9x, Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003, Windows XP x64, Windows Server 2003 x64, Windows XP Media Center 2005, Windows Vista, Windows Vista x64
Website Avast
Download http://www.avast.com/eng/programs.html
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Robin Vreuls

Doktersteam

26-05-2008 • 14:44

25 Linkedin

Submitter: Ascathon

Bron: Avast

Reacties (25)

Wijzig sortering
Avast nu draaiend op drie verschillende systemen van P3 1GHz tot E8400 allen draaien XP SP3 en to nog toe erg tevreden. Ok niet de gratis maar de Home versie (zo lang je achter NAT zit kun je gewoon alle computers registreren zonder problemen, geen idee of dat ook echt de bedoeling is (vast niet) maar het werkt wel. :)

Tot nog toe zo af en toe een warning als ik wat minder veel gebruikte software zo als oude dos games download maar tot een false positive op een bestand dat al bijna 15 jaar oud is mag van mij best. (natuurlijk eerst even in een Vmware instance proberen om zeker te weten dat het niet een echt virus is, je weet maar nooit)
Heeft iemand recentelijk Avast vergeleken met AVG8Free?
Ik heb jaaaaaaaaren tot grote tevredenheid AVG-Free gebruikt maar heb sinds de geforceerde upgrade naar AVG8Free toch de indruk dat de snelheid van m'n systeem (ook het browsen) dermate traag is geworden dat ik op zoek ben naar een alternatief.
Als je de Linkscanner, de heuristische opties en automatisch scannen uitschakeld, valt het nog wel mee... De vraag blijft natuurlijk of je dan nog wel een anti-virus hebt.
De eerste dagen bleek hij achter mijn rug de hele collectie harde schijven te scannen; full scan stond aan "every day", "at 12:00" en "if schedule is missed scan at next boot". Het stopte gewoon nooit (XP Pro SP3, PIII @1GHz, Intel Camino, 768 MB rambus)...
Op dit toestel (headless desktop, diskstore, mailstore plus backup-server) scan ik enkel nog binnenkomende mails en gebruik Spywareblaster voor extra veiligheid bij het weinige surfen. ZoneAlarm en Spybot S&D heb ik eraf gezwierd na een tweede of derde full re-install. Sindsdien lijkt hij sneller, maar de vraag blijft of ik nog wel veilig bezig ben.
Ik zit natuurlijk wel achter een NAT en mijn ISP blokkeert alle poorten onder 1024 denk ik. Geen beestjes gehad in de laatste jaren (op dit toestel).
Ik heb dezelfde problemen. Na een halve dag heb ik inderdaad enkele opties uitgezet, maar hoe veilig voel ik me? Minder, in ieder geval.
Mijn indruk is toch ook dat het systeem trager is. Tis niet zo'n modern beestje, maar nog trager hoeft niet.
Met kinderen die de PC ook wel eens mogen gebruiken wil ik toch liever een goede, maar ook redelijk snelle AV-oplossing hebben. En niet om de haverklap popups, die snel als zeer irritant ervaren worden.
Of door ons als veilig bestempelde email in HTML-opmaak, toch naar tekst forceren. Vrouwlief werd daar kriegel van.
Ik ga deze week over op NOD32, betaalde versie.
ik kan niet vergelijken met AVG, maar ik heb Avast draaien op heel uiteenlopende systemen: van een P1-133 tot een C2E E6750 en ik ervaar op geen enkel systeem vertragingen
enkel op de moment dat een update geinstalleerd wordt (wat overigens volautomatisch gebeurd) merkt je het even op de wat tragere systemen. Dat is dan 1-2 seconden ofzo...
Als het browsen langzaam gaat helpt het wellicht als je de LinkScanner uitzet.
Sinds dat AVG8 zo ambetant is, ben ik verplicht over te schakelen... ik weet alleen nog niet wat.

AVIRA antivir?
Deze
AVG 8 valt dus af...

Hij moet regelmatig updaten, proxy ondersteunen via IE, en email scannen

Alleen de laatste heeft dat.
Avira is wel goed. Heb 'm zelf ook. Ik gebruik de gratis versie, personal edition heet die.
Elke dag update dat ding wel en het vindt nagenoeg alle soorten virussen en trojans wel.
Met de gratis variant is het wel zo dat bij elke update er zo'n pop-up verschijnt waarin wordt meegedeeld om gebruik te maken van de premium versie (betaald)
't is niet zo hinderlijk. Je klikt het gewoon weg en dan is het ook weg.
Volgens mij is Avast de enige gratis Nederlandstalige virusscanner. Om die reden heb ik het bij mijn ouders geïnstalleerd.

Zelf vond ik hem ook altijd erg goed, maar gebruik nu Linux.
offtopic:
Voor linux is ie ook :p
http://www.avast.com/eng/avast-for-linux-workstation.html

Ik blijf hem goed vinden, het feit dat hij Nederlands is doet er niet echt toe voor mij. Maar heb Avast altijd al niet drukkend gevonden en simpel om mee te werken. Ook de meldingen zijn duidelijk en is niet zo systeem belastend.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 26 mei 2008 16:17]

Volgens mij worden virusscanners voor Linux voornamelijk gebruikt als je een mail en/of file server hebt draaien, en wilt voorkomen dat andere (= Windows) gebruikers besmet raken. Voor mijn Linux desktop heb ik nog nooit een virus scanner gebruikt.

Ik gebruik zelf ook liever Engelstalige besturingssystemen en applicaties. Maar mijn ouders schrikken bij elke pop-up die ze te zien krijgen, helemaal als die in niet in het Nederlands is. :)
Ik draaide KlamAV als virusscanner voor mijn file server. Dat is bij deze Avast geworden!
(ivb. met % herkende virussen)
Handig om nooit een virusscanner te gebruiken. Het is weliswaar zo dat een W32-virus het onder Linux niet doet, maar je kunt de virussen nog wel verspreiden en je weet het ook niet, want je hebt geen virusscanner.

Ik heb onder Linux net als onder Windows een virusscanner.
Verspreiden? Tsja, als je een bestand hebt waar een virus in zit en je dat naar iedereen toemailt dan verspreid je een virus ja. Maar vanzelf zal het niet gaan.

En ik weiger om mijn Linux-installatie te vertragen dmv een virus-scanner om te compenseren voor de gebrekkige security van Windows en het feit dat praktisch iedereen als admin werkt of UAC in Vista uit heeft staan waardoor virussen makkelijk de boel kunnen infecteren. Jammer dan, ik heb er geen last van. Stappen ze misschien ook eens over op Linux.
Wanneer je een oudere PC hebt (zoals de genoemde P3) en je daar geen specialistische applicaties op draait (dus alleen een briefje typen, msn, webbrowsen, etc) dan zou het een goede optie kunnen zijn om bijv. Ubuntu eens te installeren.

Zelf merk ik overigens na de upgrade naar AVG8Free geen enkel verschil met 7, ik heb er echter ook expliciet voor gekozen om de webbrowser plugins niet mee te installeren.

De dagelijkse scan heeft mij ook al tijd gekost, omdat in een 10 jaar oud mail-archief (.mbox) er een attachment met virus werd gevonden en deze automatisch verplaatst werd naar de 'vault' directory.
ik heb met avast alleen het probleem dat hij somige virusen niet kan verwijderen bijv. virtumonde en dat is zeer lastig omdat virtumonde de hele tijd doot pop ups geeft. avast blokeert het dan wel maar de pop ups blijven komen.

Nu heb ik adaware er naast staan voor als er zulk soort dingen komen.
Virtumonde is dan ook een adware-proggie, niet echt iets waar je welk antivirus programma dan ook voor dient te vertrouwen. AdAware, Spybot Search & Destroy enzo zijn daar veel beter geschikt voor.
Ik heb de laatste tijd wel eens last van een erg traag systeem wat volgens mij aan Avast lag. Maar zins enkele dagen lijkt dit ook opgelost te zijn.

Gebruik Win XP SP3 (ook met SP2 traagheid).
Jammer dat je nog steeds moet registreren en dit ieder jaar moet vernieuwen. Na de geforceerde AVG upgrade heb ik ook nog even bij avast gekeken. Dit was helaas voor mij een argument om voor antivir te gaan.

Offtopic
Grootste probleem met AVG8 is de ingebouwde spyware scanner die met geen mogelijkheid uit te schakelen is. Ik wil een virusscanner, verder niks.

[Reactie gewijzigd door cornelisprul op 26 mei 2008 19:57]

de licenties bij Avast zijn 1,5 tot 2 jaar geldig...
echt vaak met je die dus niet updaten :)

bij Avast is elke engine apart aan/uit te zetten met 2 muisklikken
Ik zie niet in wat nou je probleem is om eens de 1 tot 1.5 jaar een nieuwe licentie te moeten aanvragen. Kost je maar een paar minuten werk, ik zie echt niet in hoe dat nou zo'n ramp zou kunnen zijn.

Verder kun je, zoals Cafe Del Mar al aangeeft, de verschillende onderdelen van Avast eenvoudig in- en uitschakelen.
Geinstalleerd, ben benieuwd. AVG8 was mij te buggy. Maar "systeemfaling" loop ik kans op als ik niet reboot. Vertaling is erg matigjes. Maar ja, als het maar doet wat het moet doen.
heb met Avast een probleem gehad met een zeer bekende Trojan (volgens diverse sites al sinds 2004 op zijn minste actief) wat niet eens gedetecteerd werd, tja, toen ben ik maar iets anders gaan gebruiken want zo is mn computer natuurlijk niet veilig :)
Tja, ik denk dat je zelf al aangeeft waar het werkelijke probleem zit; een (stok)oud virus of trojan wordt wel vaker door de nieuwste versies van anti-virus software over het hoofd gezien. Het fijn weet ik er niet van maar ik heb dit ook met McAfee en Norton al wel eens (zien) overkomen.

Zoals veel anderen ook al melden hier; ook ik heb Avast al jaren op meerdere systemen draaien en wel tot volle tevredenheid. Gewoon een keer per veertien maanden de key verversen en hop, je bent gratis en legaal beschermd op een wijze die weinig tot niets onder doet voor menig betaald alternatief.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee