Software-update: Avast Antivirus 4.8.1169

De ontwikkelaars van Alwil Software uit de Tsjechische Republiek hebben Avast Antivirus 4.8 uitgebracht. Dit antivirusprogramma kan naast virussen vanaf nu ook spyware en rootkits opsporen, en beschermt daarnaast tegen aanvallen via p2p- en im-programma's. Antivirus kan gebruikt worden in een gratis Home-editie of een betaalde Professional-editie. De bijbehorende lijst met veranderingen ziet er als volgt uit:

Version 4.8.1169:
  • avast! now contains a built-in anti-rootkit protection
  • avast! now comes with a built-in anti-spyware protection
  • new self-defense function to prevent active malware from terminating avast! processes as well as corrupting avast! files and registry items
  • scanners now display a progress of current scan (percentage of work done)
  • fixed a vulnerability in AavmKer4.sys kernel-mode driver (problem applies to Windows NT/2000/XP, 32-bit only); special thanks to Tobias Klein
  • improvements in boot-time scanner (detection & removal of hidden or hard to delete files)
  • boot-time scanner will not start when booting into Safe Mode (the program was "invisible" in that case, no progress/messages could be seen)
  • improvements in many unpackers
  • ACE and RAR unpackers now work even in boot-time scanner
  • IM Shield: added support for QQ
  • improvements in handling of NTFS streams
  • Internet Mail provider now displays the name of the sending/receiving program in the tooltip of its taskbar icon
  • implemented a protection against false positives in critical system files
  • removed a small memory leak in one of avast! drivers (Windows Vista and XP 64-bit only)
  • added support for 64-bit WHS connector (available in WHS Power Pack 1)
  • greatly improved performance of the updater, especially in cases where many increments are being downloaded (e.g. avast! installations with outdated virus definitions)
  • silent installation now also includes scheduled tasks, if any
  • resolved a compatibility issue with Acronis TrueImage (XP 64-bit only)
  • compatibility tests with Vista SP1 and XP SP3
Versienummer 4.8.1169
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 9x, Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003, Windows XP x64, Windows Server 2003 x64, Windows Vista, Windows Vista x64
Website Alwil Software
Download http://www.avast.com/eng/programs.html
Licentietype Shareware

Door Japke Rosink

Meukposter

02-04-2008 • 09:43

38

Submitter: Erik2Delphi

Bron: Alwil Software

Reacties (38)

38
34
5
3
0
5
Wijzig sortering
Anoniem: 170345 2 april 2008 11:10
AVG is wat minder zwaar, deze installeer ik dan ook altijd op oudere computers. Avast is echter veel gebruikersvriendelijker en heeft een strakke interface die je na 5 minuten door hebt.
Bij AVG is dit anders, daar heb je een hoofdscherm en een pluginsscherm (control panel). De instellingen zijn ondergebracht in verschillende plugins, wat het wel erg onoverzichtelijk maakt. Geen hond die dat snapt. Je kan de plugins ook nog eens verbergen als ze geen fouten melden; hoe je ze terug haalt weet ik niet, dat zal vast wel mogelijk zijn, voor een leek echter onmogelijk.
Dat moet bij View - Components en dan de verborgen component aanvinken.
Ik heb Avira Antivir draaien. Die popup kan je weg krijgen door het volgende uit te voeren:

Via Start > Uitvoeren : typ secpol.msc en klik op OK.

Een venster met "Lokale beveiligingsinstellingen" opent.
Klik rechts op Softwarerestrictiebeleid, en vervolgens op de bovenste optie "Nieuwe beveiligingsregels maken".
Klik rechts op de map "Extra regels" en selecteer Regel voor nieuw pad...,
Blader naar avnotify.exe (normaal in Program Files/AntiVir Personal Edition Classic/), en selecteer "Niet toegestaan" als Beveiligingsniveau, en klik op OK om het venster te sluiten.

Op deze manier verhinder je het openen van de popup, zolang avnotify.exe niet zelf wordt geupdate, waarna je het proces eens dient te herhalen.
Bedankt voor de handige tip, ik denk dat "DitisKees" hier misschien ook wel in is geïnteresseerd. Maar werkt dit ook in Windows XP Home (kan het zelf niet testen) aangezien secpol.msc daar misschien niet werkt?
Op zich een handige tip, maar het lukt me niet om een onder "acties" een nieuwe beveiligingsregel aan te maken. (XP_pro)
Misschien dat Avast het op een nieuwe pc goed doet, maar mijn vaders pc met een P4 2,5Ghz en 512mb PC1066 wordt er retetraag van. De hele pc reageert amper totdat Avast met de melding komt dat alle updates geinstalleerd zijn. Hoewel ik zowel met AVG als Avast (draai zelf AVG) virussen detecteer die de ander niet detecteert en ze dus allebei hun werk doen en van toegevoegde waarde zijn op elkaar, gaat mijn voorkeur toch uit naar AVG. Is volgens mij iets efficienter in zijn resourcegebruik.
Neemt niet weg dat Avast verder een prima virusscanner is en bovendien voor de Home versie gratis. Wie om een of andere reden AVG niks vindt heeft hier dus een prima virusscanner mee.
Anoniem: 205325 @Denzo2 april 2008 15:06
het is betaalT. (erger me aan alle taalfouten hier, minder computeren en meer lezen, maar dat terzijde)

Ik verbaas me er ook over. En de mensen met virussen die zeggen dat dat niet kan "want ik draai Norton".. En dan leg ik ze uit dat Avira veilig en gratis is, maar dat is soms letterlijk teveel moeite. Ik draai elke week (en noem het overdreven) Avira, AdWare, Spybot en CrapCleaner :D

Ik vind Anitivir een fijn programma. Pas één keer iets raars gehad wat ik niet weg kreeg, door downloaden van een crack :P Maar da's ook echt alles.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 205325 op 25 juli 2024 11:11]

de echte jan modaal gebruikt zon bloatware pakket als norton internet security en betaald dat jaarlijks.

ik adviseer mensen vaak avg, lekker gratis, geen popup zoals antivir of nod32 die (volgens mij) minder resources eet
goede virusscanner, veel beter dan AVG die veel mensen gebruiken, puur om het feit dat Avast onderhuids update na alle processen op te starten en niet zoals AVG gewoon erdoor drukken en ook nog een venster over alles heen te gooien.
Ik weet dat die niet gratis is, maar Sophos is een stuk erger. Die drukt zijn updates er meteen door *EN* eet alle resources van mijn arme laptop (Inspiron 8600). AVG doet het als het ware op nice level 2 (ff vergeleken met Linux). AVG doet het ook pas op het moment dat alle processen min of meer klaar zijn ipv meteen als eerste process. Ik geef toe het is irritant dat het scherm met OK tevoorschijn getoverd wordt, maar he... Het is gratis!
Ik neem aan dat je het update progress venster bedoelt? Deze is uit te zetten bij de properties van de upate manager.
Misschien wel beter dan AVG maar de GUI vind ik maar niks... erg onoverzichtelijk en met die skins wordt het er niet veel beter op. AVG is imo veel overzichtelijker
Liever een goede anti-4-us dan een goede gui met een hoger risico. Als het programma zijn werk goed doet heb je m.i. die gui (waar i.m.h.o. niks mis mee is) niet nodig. Ik gebruik Avast al jaren naar volle tevredenheid.
Hoezo: '... met een hoger risico...'
Waarop baseer jij jouw mening dat AVG een hoger risico met zich meebrengt?

Volgens mij zit er, als je alle test en vergelijkingen naast elkaar legt, niet zo veel verschil in prestaties tussen AVG en avast. Ik heb testen gezien waar Avast beter uitkwam en testen waar AVG beter uitkwam. En de verschillen zijn altijd redelijk klein.

Conclusie wat mij betreft: gebruik het programma dat je het prettigst vindt! In jouw geval dus Avast en in mijn geval AVG. (Zijn we toch allebei gelukkig :) )
Dat zeg ik niet, dat zeggen anderen voor mij die zeggen dat avast misschien wel beter is maar dat ze de voorkeur geven aan een 'betere' gui (zie MrQcue). Mijn argument was dat als je denkt of weet dat prog A beter is dan B, dat je dan niet B moet gebruiken omdat het er mooier uitziet. Veel geluk nog met AVG ;)
Waarom zet je er dan imho geen andere skin op? Of maak je je eigen skin?
Mensen blaten teveel zonder te lezen wat de mogelijkheden van programma's zijn. Er staat een hele tutorial online over hoe je een skin maakt met photoshop, en ben je te lui, dan staan er een stuk of 10 online te downloaden. Wellicht nog niet op gelet?

Persoonlijk vind ik zelfs de standaard GUI relatief goed werken, eens je weet waar alles zit. Maar de MacOSX-skin die ik nu gebruik is echt top }>
Je kunt de skins uitzetten onder Instellingen->Algemeen->Activeer skins voor Eenvoudige console.

Als je ook het systeemvak-icoontje (Instellingen->Voorkomen->Toon avast! 'tray' pictogram) en de update-meldingen uitzet (Instellingen->Bijwerken (Basis)->Eigenschappen...->Toon sliding box na automatische update), heb je een skinvrije virusscanner die alleen nog maar een melding geeft als hij een virus vindt of als het bijwerken is mislukt.
Wat maakt de GUI van een virus-scanner nu uit? 1 keer installeren en configureren en je hoeft er eigenlijk nooit meer naar om te kijken. De enige keer dat ik later nog eens handmatig met avast ben bezig geweest was toen ik Cain & Abel probeerde te draaien, dat vond hij geen leuk programma.
Het grote nadeel van AVG ten opzichte van Avast vindt ik de reclame die je maakt met elk mailtje. Het gaat een ander niet aan wat voor programma's ik gebruik. Verder ben ik al jaren een Avast gebruiker.
Anoniem: 86020 @TheSiemNL2 april 2008 10:34
En ook dat kun je gewoon uitzetten, zelfs in de gratis versie van AVG. Selecteer E-mailscanner, klik op properties, klik op configure en haal het vinkje weg bij Certify mail. Voila, weg reclame in je mails.
Voor de vervelende Avira popup schrijft een tweaker toch gewoon een tooltje? Ik heb dat iig wel gedaan.
Avast geeft veel te veel false positives, doe mij maar nod32
Interessant. Ik heb net m'n NOD32 weggedaan vanwege het aantal false positives en heb weer een abo op Kaspersky genomen.

Zal maar net aan je computer-gedrag liggen dus.
Ik gebruik avast al jaren op op me 2 pc's en me laptop.
Om even te reageren op bovenstaande reply, ik draai avast op een pentium 350 laptop met xp en 384 mb mem en ik merkte weinig verschil kwa snelheid voor en na install van avast, en ja tuurlijk tijdens updaten krijg je een slowdown van je systeem maar dat gebeurd op je snelle moderne pc ook alleen daar valt het minder op.

Hoe dan ook top tooltje dit!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.