Software-update: Knoppix 5.3.1

Knoppix is een op Debian gebaseerd besturingsysteem dat op een bootable schrijfbare cd gebrand moet worden en dienst kan doen als besturingssysteem, rescue-cd en productdemonstraties. Knoppix herkent tijdens het opstarten praktisch alle hardware en kan direct van cd of dvd geboot worden.. Aangezien er geen data naar cd geschreven kan worden, is het mogelijk gemaakt om gegevens op een usb-stick te zetten. Ontwikkelaar Klaus Knopper heeft in de vorm van 5.3.1 een nieuwe versie van Knoppix uitgebracht. De nieuwe versie kan vanaf deze server als dvd-image gedownload worden en wordt onder meer met Linux-kernel 2.6.24.4, KDE 3.9 en Openoffice.org 2.3.1 geleverd. Welke veranderingen in Knoppix 5.3.1 doorgevoerd zijn, kan hieronder gelezen worden:

V5.3.1
  • Dist-upgrade to Debian/lenny (testing+unstable)
  • Changed initial boot system from initrd to initramfs for easier customization
  • Kernel 2.6.24.4 with custom modules: gspca, qemu, kvm, virtualbox, ndiswrapper, avm (untested)
  • Updated wifi drivers and firmware for ipw*
  • compiz 3D windowmanager 0.7.3 with experimental compiz-fusion modules, compiz will start automatically if hardware detection recognizes the needed features of graphics adapters, use "no3d" or "3d" bot option to disable or enforce compiz
  • KDE 3.5.9, KDE 4.0 as experimental bootoption
  • ADRIANE, Audio Desktop with text-to-speech and braille support, first release (not fully complete yet), bootoption "adriane", see http://knopper.net/knoppix-adriane/index-en.html. Known bug: even theenglish version talks in german, this can be fixed by removing all the language-related lines in /etc/adriane/adriane.conf, and restarting the screenreader with "adriane-screenreader" from the shell.
  • cloop 2.624 realtime decompression with threads and experimental "suspend" feature
  • OpenOffice 2.3.1
  • Virtualbox OSE edition
  • Orca as screenreader for GTK+ programs, use "startorca soffice" for a try (in case of tiing problems with orca being to slow, try "startorca" again without parameters)
  • Updated harddisk-installer "0wn" ("zero work needed")
  • Updated ntfs-3g with "visible alternate data streams" extension (to discover files in other files, mount option streams_interface=visible)
  • Lots of updates.
[break]
Knoppix 5.1.1
Versienummer 5.3.1
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Knoppix
Download http://ftp.knoppix.nl/os/Linux/distr/knoppix/knoppix-dvd/KNOPPIX_V5.3.1DVD-2008-03-26-EN.iso
Bestandsgrootte 4,14GB
Licentietype Freeware

Door Robin Vreuls

Doktersteam

29-03-2008 • 12:15

27

Submitter: Henk007

Bron: Knoppix

Update-historie

Reacties (27)

27
26
11
6
0
1
Wijzig sortering
Een uitleg over hoe je het op een usb-stick installeert kan je op de volgende site vinden:
http://www.pendrivelinux.com/2007/01/01/usb-knoppix-510/
Ik zie nog geen CD versie staan. Weet iemand of het de bedoeling is dat die er komt?
Recent versions of Knoppix starting with Knoppix 4 will have either CD or DVD in their name, indicating the size of the distribution and the intended media for writing the ISO. CD distributions have less software than the DVD release, but the CD version is still very extensive and can be booted on more systems than the DVD version.
Bron: http://www.knoppix.net/wi...hich_should_I_download.3F

Ik denk dat je hier uit kan afleiden dat er ook nog een CD-versie zal gaan komen, uiteraard met minder software. Vermoedelijk zal er medio volgende maand een versie op CD uitkomen...
Waarom zou ik nu apart linux langs windows wllen hebben?
Je kunt de vraag ook andersom stellen: Waarom zou je apart Windows naast Linux willen hebben?
En een aantal redenen?
- Het is gratis te gebruiken i.t.t. Windows waar je al snel 100 euro voor betaald.
- Er is een enorm aanbod aan gratis (in de meeste gevallen ook opensource) programma's, kijk maar eens op sourceforge.net
- Het werkt naar mijn mening een stuk soepeler, zeker een distributie als Ubuntu is een genot
- Er is ook een enorme diversiteit aan Linux besturingssytemen voor ieder soort pc-gebruiker is wel een geschikte linux versie te vinden. Voor de beginnende pc-gebruiker/Linux-gebruiker is Ubuntu een zeer geschikte versie, of deze die ik zag: http://vixta.sourceforge.net
Debian voor de tweakers.

[Reactie gewijzigd door Darude1234 op 23 juli 2024 06:55]

Kijk windows naast linux begrijp ik wel voor al die programma's die niet op linux werken.
Maar tot nu toe zie ik geen programma's die niet op windows werken en wel op Linux. En die dus beter zijn dan de windows aanhanger.
Enigste reden wat ik zie is om met je hardeschijf te rotzooien zoals een windows dir te deleten zodat je kan schoon kan herinstalleren zonder je hele hd te deleten. Maar dat zou ook moeten kunnen met die uber kleine linux versies. Voor de snelheid tja meeste kopen een nieuwe pc als het te langzaam gaat.

[Reactie gewijzigd door Haas_nl op 23 juli 2024 06:55]

Het is maar net wat je gewend bent. Van programma's als EasyTag, MediaTomb, Audacious en de Midnight Commander zijn allemaal prima Windows tegenhangers. Die zijn echter geen van allen gratis of de gratis versie is voorzien van adware. (Je kunt ze kraken/illegaal gebruiken maar dat is een ander verhaal)
De Linux software is over het algemeen gratis en adware is een zeldzaam fenomeen.

Ik draai een dual boot met XP-64 bit maar ik krijg altijd de zenuwen van dat betuttelende Windows. Linux geeft keuzevrijheid en dat is bij Microsoft niet te koop.
Anoniem: 69437 @Haas_nl30 maart 2008 23:00
Zomaar even een greep van A tot Z van goede Linux-progs die niet onder Windows werken:

Amarok, Anjuta, Apache, Bacula, Bash, Cheese, Compiz, Cups, Dpkg, Evolution, Fuse, Git, Kile, Linux-kernel, Mailman, NFS, PostgreSQL, Quanta, Rhythmbox, Scribus, Thunar, Upstart, Valgrind, Workrave, XScreenSaver.

Daarnaast heb je nog een hoop games die native voor Linux te verkrijgen zijn, al dan niet gratis, en al dan niet werkend onder Windows:

Gratis:
Armagettron, Chromium, Conquest, Enemy Territory, Nexuiz, PP Racer, Sauerbraten, Scorched 3D, Warsow, Wesnoth, X-Moto...

Commercieel:
Id's games (alle Quakes, alle Dooms, alle Wolfensteins). Epic's games (alle Unreals). 3D Realms's games (Duke Nukem 3D, RotT). Alle Descent's en Freespace's, Darwinia, Duke Nukem 3D, MoH:AA, Neverwinter Nights...

En dan heb je nog Wine's games:
Valve's games (HL1, HL2, Ep1, Ep2, Portal, CS:S, TF2...), Call of Duty 4, C&C 3, EVE Online, Guild Wars, STALKER, StarCraft, WoW... etc.

Maar globaal gezien heb je met Linux:
  • een vrij compleet systeem (out of the box media en office pakket),
  • met goede hardware-ondersteuning (obscure hardware, plug & play printers, GPU-ondersteuning), hier is zeker Knoppix een ster in,
  • met een grote lijst software die met een simpel vinkje te installeren is,
  • zonder ooit te betalen, of cracks te zoeken,
  • zonder DRM-shit,
  • en met regelmatige releases.
Er zijn dus zeker wel redenen te vinden om Linux te gebruiken. Nog afgezien van specifieke redenen om Windows niet te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69437 op 23 juli 2024 06:55]

Anoniem: 100910 @Darude123429 maart 2008 20:54
Er is op Linux nog steeds geen Strong DC++. Wel een gewone DC++, maar nog steeds geen strong DC++. De programmeur van Strong DC++ heeft zelf aangegeven geen tijd genoeg te hebben om dit voor Linux te implemetateren. Ik ken mensen die alleen al om deze reden weigeren naar Linux te stappen. En om Windows binnen VirtualBox of VMware te draaien is te omslachtig volgens deze persoon.
ik kende het niet maar op de website lees ik 'StrongDC++ is a client for sharing files in Direct Connect network.'
ik kan me moeilijk voorstellen dat dit zo'n essentieel programma is voor eender welke gebruiker dat men enkel en alleen hiervoor een OS kiest. Ik kan me nog minder voorstellen dat er in linux geen alternatieven bestaan voor dit programma (ik ken er geen omdat ik nog nooit dit soort programma nodig heb gehad onder windows of onder linux)
Tja, dat kan he. Ik weet niet hoe goed Strong DC++ in wine draait, maar er zijn nog wel eens Windows-programma's die geen goed alternatief hebben. Het worden er steeds minder, maar het kan zo wezen. Dat wil echter niet zeggen dat we dus massaal niet moeten overstappen op linux.
Dat is gewoon de kwestie van waar je graag mee werkt.
Tot voor kort was ik zwaar windows gebruiker, maar linux heeft zeker zijn charmes. Vooral het gebruik voor het typen van verslagen in latex is het handig vind ik. Ook het programmeren is een gemak, toch ten opzichte van visual studio waar je eerst precompiled headers moet afzetten en toestanden.

Maar zoals ik al zei, het is heel waar je graag mee werkt. Gamen doe ik nog altijd onder windows. ;)
Anoniem: 205918 29 maart 2008 13:31
ik gebruik liever ubuntu op usb, dan kan je ook opslaan en schrijven naar alle drives. Kreeg alleen ruzie met systeembeheer...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 205918 op 23 juli 2024 06:55]

Waardeloos systeem beheer dus. Als jij zomaar overal heen mag schrijven, vraag ik me toch af wat dat systeem beheer van hun dan inhoud :p
Nou, systeembeheer heeft niks meer te vertellen als je ubuntu boot en dan een lokale schijf mount. Wat systeembeheer wel kan voorkomen is dat je uberhaupt ubuntu kunt booten, bijvoorbeeld door cdrom-booten en USB hardwarematig uit te schakelen (evt via bios, passwd op bios en zorgen dat je de kast niet kunt openen om bij de batterij te komen).
gewoon de bios resetten, dan word het wachtwoord ook verwijderd :)
Anoniem: 53573 @Corteztm330 maart 2008 16:12
Hoe reset je de bios als de kast met slot is afgesloten?
Wat te denken van harddiskencryptie?
Gebruik het al jaren voor het oplossen/zoeken van problemen.
Bijvoorbeeld:

- fixen van een partities( NT/FAT) als windows het af laat weten bij het opstarten. ( ntfix )
- detecteren van de exacte chipset die gebruikt worden. ( lspi -vv)
- word documenten inlezen in OpenOffice en weer wegschrijven zodat Word ze ook weer kan lezen en niet chrased bij het open.
- backups maken van data na een crash. Schijven zijn meestal onder Knoppix nog wel te benaderen. Data wegschrijven over het netwerk waarna een fresh install gedaan kan worden.
- testen van hardware bijv netwerkkaarten, WiFi etc.
- Programma's die je maar zelden gebruikt als network analyzers, etherreal etc en die je niet op je windows mag of wilt installeren.
- Onveilig browsen over het internet. Er kan namelijk niets opgeslagen worden.

Een tijdelijk OS booten van USB/CD/DVD kan in veel gevallen erg handig zijn!
Vooral als de hardware detectie erg goed is en er een heel groot scala aan tools beschikbaar is zoals in Knoppix!
Anoniem: 140398 29 maart 2008 14:17
geen zin om 4 gb te downen, is er geen compacter pakketje te krijgen?
damn small linux:
http://damnsmalllinux.org/

of puppy linux:
http://www.puppylinux.com/flash-puppy.htm

zijn natuurlijk minder compleet maar in principe kan je er alles mee, surfen (firefox etc zit er gewoon in), textverwerken, muziek luisteren etc

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 196696 op 23 juli 2024 06:55]

Kijk... we kennen allemaal redenen genoeg om MS af te branden maar feit blijft dat het gewoonweg nog steeds niet is geevenaard door welke Linux distro dan ook. Tuurlijk, allerlei hardware fabrikanten zijn op de een of andere manier gepushed om alleen voor MS drivers te ontwikkelen (of; NIET voor Linux) maar het is wel de enige OS die gewoonweg alles biedt wat je als gebruiker nodig hebt zonder enige kennis van zaken.

Een simpel voorbeeld; geef een thuisgebruiker (geen geek) een linux-distro naar keuze met een webcam en laat deze maar eens proberen te chatten via de webcam met iemand anders. Gaat niet lukken zonder kennis van Linux. D'r zijn een aantal distro's die veelbelovend zijn; Pardus, PCLinuxOS, Ubuntu en zo zullen er nog een aantal zijn maar deze doen nog steeds niet het truukje van MS, namelijk Out The Box (cross-platform) volledig werken.

En toch wacht ik nog steeds met spanning op die ene ultieme distro... :-)
D'r zijn een aantal distro's die veelbelovend zijn; Pardus, PCLinuxOS, Ubuntu en zo zullen er nog een aantal zijn maar deze doen nog steeds niet het truukje van MS, namelijk Out The Box (cross-platform) volledig werken.
Nu wil ik je niet teleurstellen, maar windows is single-platform (het windows platform) en niet cross-platform. Daarom is het ook relatief makkelijk om Out-The-Box (tm) functionaliteit te leveren.

Onder cross-platform versta ik het draaien van dezelfde software op Operating System families als Linux, FreeBSD, Darwin en ook Windows. Waar jij onder andere op doelt is het feit dat hardware onder windows altijd werkt en in andere Operating Systems niet altijd. Dat is echter geen discussie over multi of single platform, maar puur en alleen een kwestie van (gebrek aan) goede hardwaredrivers.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.