Driver-update: ATi Catalyst Linux Display Driver 7.12

AMD logo (60 pix) Sinds verleden maand is Amd nu ook voor de Linux drivers overgestapt op het versienummeringssysteem wat voor de ATi Catalyst drivers onder Windows wordt gebruikt: het eerste nummer voor het jaartal, gevolgd door de maand van uitgave. Gelijktijdig met het uitkomen van Catalyst versie 7.12 voor Windows is deze dus ook voor Linux beschikbaar gekomen. Versie 7.12 van de Linux-driver kan overweg versies 6.7 tot en met 7.3 van X.org, Linux Kernel 2.6 en hoger en glibc 2.2 of 2.3. Linux Kernel 2.4 en XFree86 4.3 worden niet langer ondersteund. De laatste versie die dat deed was versie 8.42.3. De release notes van Catalyst Linux Display Driver 7.12 zien er als volgt uit:

New Features
 • Red Flag DT 6.0 Support
 • OpenSUSE 10.3 support
Resolved Issues
 • A memory leak is no longer noticed when running OpenGL applications
 • Running X -configure no longer results in a segmentation fault in the fglrx driver
 • fglrxinfo no longer reports OpenGL Render string: as Mesa GLX Indirect on systems containing an ATI Rialto AGP series of product
Known Issues
 • There is no support for video playback on the second head in dual head mode.
 • Desktop corruption may be noticed when dragging the overlay/video when using dual-display mode.
 • A black screen may be observed on some hardware when switching to the console or leaving the X window system when a Vesa framebuffer console driver is used.
 • Corruption may be noticed in the lower right corner of the display after the system is running for a long period of time
 • Display flicker may be noticed when the gnome screen-saver starts
 • Diagonal tearing may be noticed when playing a video file using a video player that utilizes the XVideo extension
 • Video playback may look blocky when playing a video file using a video player that utilizes the XVideo extension
 • Video Playback may display wrong colors and additional shadow images when cropping or expanding a video file using a video player that utilizes the XVideo extension
 • Connecting a display device that supports 1680x1050 to a system running Linux may result in a maximum display resolution of 1280x1024 only being available
 • Custom mode lines in xorg.conf may be ignored by the fglrx driver
 • Building RPM packages for Mandriva may fail
[break]De volgende downloads zijn beschikbaar:
*ATi Catalyst Linux Display Driver 7.12 (32bit)
*ATi Catalyst Linux Display Driver 7.12 (Intel EM64T en AMD64)[break]
ATi Catalyst Linux Display Driver logo (410 pix)
Versienummer 7.12
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux, Linux AMD64, Linux IA-64
Website Amd
Download http://ati.amd.com/support/drivers/linux/linux-radeon.html
Bestandsgrootte 46,00MB
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Lees meer

Reacties (22)

22
22
4
4
0
1
Wijzig sortering
Leuk deze driver, maar niet heus. Het komt er op neer dat je gewoon geen video's af kunt spelen met deze driver. Diagonal tearing, blokken, verkeerde kleuren en meer. Dit is trouwens niet de eerste release die deze problemen heeft. Ik heb al sinds 8.37 deze problemen met fglrx. Sinds een week of 2 gebruik ik RadeonHD 1.0.0. Geen 2d/3d support en geen Xvideo, maar met deze driver kan ik wel fullscreen video's afspelen zonder tearing, strepen, blokken en dergelijke. Tevens is RadeonHD veel soepeler met het scrollen in firefox/konqueror/name it.
Heb je al geprobeerde je monitor in de andere video-uitgang van je monitor te steken? Dat kan bij deze drivers nog wel eens helpen. Waarschijnlijk is het Dual Head video afspelen probleem daar ook mee gerelateerd.
De monitor in de andere video-uitgang van m'n monitor? Dat volg ik niet helemaal, maar je bedoelt waarschijnlijk of ik m'n monitor ook geprobeerd heb aan de andere connector van m'n videokaart. Nee, aangezien het een laptop is, met een mobility radeon x1400. Het ligt waarschijnlijk gewoon aan de driver, aangezien ik het video-tearing probleem bij meerdere mensen heb gezien.
He, dat vind ik toch best knap. Ik gebruik VLC, heb de video output gezet op OpenGL en mijn video ziet er prima uit op mijn Xubunbtu met ATi Mobility Radeon X1400. Van de voorgaande tot die van vorige maand, geen problemen. Deze versie moet ik nog installeren.

Waar ik wel last van heb is dat tijdens het spelen van de video de menu items achter het beeld komen wat er speelt. Dit heb ik in Windows niet. Tevens als ik Compiz-Fusion gebruik flikkert het beeld heel erg en zie ik maar ongeveer de helft van de video, het wordt diagonaal afgekapt van rechtsboven naar linksonder. En de output wil nog wel eens veranderen dan van OpenGL naar default, welke de XVideo out is, die er niet uit ziet, veel te blokkerig. Alsof de resolutie te klein is en deze opgeblazen wordt.
De radeonhd doet wel nog steeds geen 1600x1200, ik zou nog een paar maandjes wachten om hem te gaan gebruiken (hun gedeeltelijk randr support is wel nice)
Ik heb trouwens geen last van tearing met mijn mobility FireGL V5200, je moet gewoon wat met de settings van mplayer spelen om alles goed te krijgen.
Anoniem: 132507
@jealma24 december 2007 15:00
Ik heb gelijkaardige problemen, maar bij mij ligt dat niet aan fglrx, maar aan XGL. Als je XGL gebruikt, probeer het eens uit te schakelen om te checken of de problemen zich nog voordoen.

Voor de blokken/verkeerde kleuren heb ik dan een workaround voor VLC: gebruik Xvideo als uitvoermodule en specifieer YUY2 als chromaformaat bij de Xvideo-opties. Aan die irritante tearing is weinig te doen, buiten misschien overstappen op AIXGL of alle desktop effects helemaal uitschakelen...

fglrx alleen werkt bij mij eigenlijk redelijk goed.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 132507 op 24 december 2007 15:03]

Heb je al 'the magic word gezien'? "When using XVideo". Alle players die ik gebruik (VLC, MPlayer, ...) kan je instellen op OpenGL of nog iets anders. En dan heb ik met de versie die ik nu gebruik (8.41.7, binnenkort eens upgraden) nergens last van.

Maar wanneer ze die blokjes rechtsonder eens gaan oplossen... staat wel heel erg slordig :( Muiswijzer is zo te zien gefixed, binnenkort eens proberen.
Spijtig dat Xv nog steeds in known issues staat, X11 gebruiken voor video gaat wel maar is soms minder vloeiend.
Op een laptop met x1400:
- glxgears is gezakt van 2410FPS naar 2330FPS.
- Ik dacht dat die driver eindelijk onthoude welke resolutie ik kies voor aangesloten monitor. Maar blijkbaar is dit ineens de maximum resolutie (1280x1024 , laptop scherm normaal 1680x1050)geworden.
glxgears is geen benchmark, het moet elke keer weer gezegd worden geloof ik. Het is een applicatie die gewoon zo snel als ie kan gaat renderen. Het grootte van het glxgears scherm, de applicaties die draaien, de temperatuur buiten, of je moeder de was al gedaan heeft. Alles kan van invloed zijn op glxgears, het kan dus nooit en te nimmer als benchmark gebruikt worden.
Het enige waar het nuttig voor is, is om te zien of je de drivers goed geinstalleerd hebt en of ze werken.

Verder de maximale resoluties worden geregeld door je xorg.conf en hebben vrij weinig met de driver te maken. Ik zou als ik jou was eerst even checken of je resoluties wel vermeld worden in je xorg.conf. Ati levert net als nvidia een tool mee die je xorg.conf optimaliseert, helaas gaat dit niet altijd goed en helemaal met resoluties gaat de tool vaak behoorlijk de mist in.
Dat wist ik niet van glxgears. Ik zou benchen met ut2004 maar nog niet gevonden hoe dat juist gaat.

Ik heb de drivers geïnstalleerd met Envy dus van die tool weinig gemerkt. De xorg.conf bevatte enkel 1400x1050. Ik heb daar 1680x1050 aan toegevoegd maar dit veranderde niets. Ik kan nog steeds ten hoogste 1280x1024 kiezen. Bij vorige driver was 1680x1050 geen probleem.
Verder de maximale resoluties worden geregeld door je xorg.conf en hebben vrij weinig met de driver te maken. Ik zou als ik jou was eerst even checken of je resoluties wel vermeld worden in je xorg.conf. Ati levert net als nvidia een tool mee die je xorg.conf optimaliseert, helaas gaat dit niet altijd goed en helemaal met resoluties gaat de tool vaak behoorlijk de mist in.
De maximale resolutie wordt geregeld door je driver en hebben dus juist heel veel met je driver te maken. Enkelt kan je de maximale resolutie zelf naar beneden aanpassen in je xorg config.
In dit geval is het als je een widescreen monitor hebt, je een maximale resolutie van de driver krijgt van 1280x1024. Dan kan je zoveel in je xorg config zetten, maar hoger dan 1280x1024 gaat hij niet.
Hoe het met de 4:3 resoluties zit weet ik niet, maar de 16:10 zijn gewoon kapot met deze driver.
ik heb een machientje met een Ati HD-2400 XT, aangesloten op een LG 47" HD lcd scherm. ik wil mn desktop draaien in 1920x1080, de native resolution van het scherm, en dat lukt wel, maar ja, video's ho maar .. en datgene wat ie momenteel staat te doen, webpagina's tonen met een stuk of 40 div overlays, dat trekt ie ook maar nauwelijks.

Ik hoop maar dat deze driver alles een stukje sneller maakt. zal wel niet, maar toch vind ik het jammer dat het onder windows wel goed werkt.
Niet upgraden!

Ik heb dat wel gedaan, aangezien de 7.10 en 7.11 niets deden omdat ik een, volgens ATI althans, bleeding edge OS draai, 64bits ubuntu.
Met deze drivers installeert de bende wel, maar 2 dingen.
Ik krijg een witte cubus met compiz en nog veel erger. Ik heb blijkbaar een bleeding edge monitor, althans volgens ATI, omdat ik niet meer boven de 1280x1024 kan draaien ipv de native resolutie van 1680x1050.

Op internet zie ik veel mensen met widescreen resoluties hierover klagen.
Met andere woorden, je gaat er alleen maar zwaar op achteruit.

Misschien wordt het maar tijd om naar de concurrent over te stappen aangezien je daar, ook niet optimaal, tenminste normaal een desktop kan draaien.....


ps
Connecting a display device that supports 1680x1050 to a system running Linux may result in a maximum display resolution of 1280x1024 only being available
Ipv "may" kunnen ze beter "will" neerzetten.

[Reactie gewijzigd door nhimf op 22 december 2007 12:08]

Zelfs mijn 1400*1050 scherm wil niet in native resolutie draaien met deze drivers, 1280*1024 is maximum :( maar weer terug naar de 7.11 drivers.... :'(
Toch is dit de eerste ATI release sinds tijden waarop mijn X1250 niet totaal vastloopt in suse