Here we go again... No flame intended (alhoewel jij dat wel zo schijnt op te vatten)
Ik zal het anders stellen: voor het doel waar jij het voor gebruikt (1001% garantie dat de kopie perfekt is), is EAC beter. Voor mijn doel (snel, makkelijk en goed CD's naar hdd kopiëren), is Audiograbber beter.
Tsja, als je er niet om geeft dat er wat tikken in de rips zitten dan is AudioGrabber natuurlijk geen slechte keuze. Zij het dan wel dat EAC hetzelfde resultaat kan bekomen in Burst Copy mode zonder dat het je geld kost.
Op trading lists wordt muziek meestal niet eens aanvaard als het niet geript is met EAC.
Hoezo "niet zoveel" (waar je overduidelijk mee wil zeggen dat het TE veel is). Van Audiograbber komen zowat nooit updates, normaal eens in de 3 maanden een nieuwe versie met nieuwe functies (in beta), en in de paar weken daarna de bugfixes voor fouten. Dan pas komt er een final uit.
Met EAC komen er gemiddeld nog veel minder updates. Echter bijna wekelijks verschijnen nieuwe niet-publieke debug builds die getest worden door een selecte groep. Zo bevatten de public releases van EAC dan ook zeer zelden zware fouten.
CD's schrijven is volledig *nutteloos* in een cd ripper, voor branden gebruik ik Nero wel.
Tsja, maar Nero kan niet overweg met offsets. Als je een perfect offset gecorrigeerde kopie van een CD wil maken kun je niet te buiten EAC.
Trouwens nutteloos? Er zijn 2 hoofdgroepen die ripprogramma's gebruiken:
- Zij die CDs omzetten naar MP3.
- Zij die CDs kopiëren of compilatie CDs maken.
Jij zit waarschijnlijk in die eerste groep (anders snap ik helemaal niet waarom je AudioGrabber verkiest en niet een andere ripper die CUE sheets ondersteunt). Voor de tweede groep mensen is het dus *nutteloos* dat een CD ripper kan encoderen naar MP3. Kan je net zogoed een aparte encoder voor gebruiken. *Gespecialiseerd* noem jij dat.
Op de EAC fora was CD writing een van de meest gevraagde features ten tijde van versie 0.8. En zodoende is dat er dan ook in gekomen.
Trouwens, Nero kan ook naar WAV of MP3 rippen in Burst Copy Mode. Waarom gebruik je dat dan niet? Ook relatief eenvoudig te gebruiken, en er komen regelmatig updates van uit met nieuwe features.
Op de Audiograbber forums is rondgevraagd wat mensen vonden van branden in Audiograbber, en de meeste mensen waren TEGEN.
Daar is dan natuurlijk weinig tegen in te brengen.
Voor een wave editor kun je ook beter een *gespecialiseerd* programma als Cool Edit of Sound Forge gebruiken, nogmaals je kunt maar in één ding tegelijk goed zijn.
Dus om wat te knippen en plakken in een file, het volume aan te passen en eventueel te faden zou jij een duur wave editor pakket aanschaffen terwijl een gratis tool dat ook kan?
Natuurlijk is het logisch dat wanneer je professionele bewerkingen wil doen zoals multitrack editing/mixing, advanced filters,... etc dat je je toevlucht neemt tot professionele software gemaakt specifiek voor dat doel. Maar hoe vaak heb je dat nodig bij het kopiëren van een CD? Voor de meeste mensen is het voldoende als ze in een nummer kunnen knippen, het volume aanpassen en wat faden.
Daar ga jij dan bergen geld tegen aan gooien om een programma aan te schaffen dat totaal overkill is.
Trouwens, je zou de EAC wave editor eens moeten bekijken. Het ding heeft best wel professionele allures (afgezien van de ontbrekende effect filters) en kan probleemloos mee met veel duurdere wave editor pakketten.
Kan WEL, dubbelklik op een track en wijzig de start/eind sectoren, voila!
My bad... Had ik beter moeten onderzoeken. Maar geef toe dat dit in EAC dan toch wel overzichtelijker is gedaan door de verschillende extractie methodes (track, image, range) allen onder te brengen onder hetzelfde menu. In AudioGrabber staan sommige vrij vergelijkbare functies op totaal verschillende plaatsen in het programma.
Deze indexen zijn anders behoorlijk ZELDZAAM, en in de anderhalf jaar dat ik op de Audiograbber forums zit heb ik nog maar één keer iemand erover horen spreken.
Zeldzaam? Als je techno/rock/pop/whatever liefhebber bent zal je ze inderdaad vrij weinig tegen komen. Echter op klassieke CDs zijn ze eerder regel dan uitzondering (en kom nu niet af met wie luistert daar nu naar).
Het is echter vrij logisch dat mensen op de AudioGrabber fora er niet over praten. AudioGrabber duidt niet aan dat er indices bestaan... Hoe kunnen dan de gebruikers weten dat ze er zijn en wat de kracht er van is?
De meeste mensen die nieuw zijn tot het kopiëren van CDs kennen indices niet. Nochtans een flexibele manier om passages in een track aan te duiden.
Er is nog NIEMAND geweest die een kopiëerbeveiligde CD NIET kon rippen met Audiograbber, op één iemand na, maar daarbij herkende de drive de CD helemaal niet.
AudioGrabber leest de TOC in die het krijgt van de CD-ROM. Veel beveiligingen zijn nu net gebasseerd op een foutieve TOC. AudioGrabber zal dan niet in staat zijn om alle tracks te rippen. Je krijgt dan problemen in de vorm van schijnbaar ontbrekende tracks of gewoonweg de hele CD die niet herkend wordt door de drive.
De talloze probleemmeldingen op de CD(-RW) nieuwsgroepen en fora bevestigen dit dan ook. De huidige klassieke ripsoftware (EAC, AudioGrabber, CDex,...) zijn niet in staat om vele van deze CDs te kopiëren.
Sommige beveiligingen zijn enkel te omzeilen door gebruik van bepaalde hardware (Plextor writers bijvoorbeeld kunnen vrijwel elke audio beveiliging baas) en (of een combinatie van) specifieke software gemaakt voor het omzeilen van kopieerbeveiligingen zoals CloneCD of de omstreden tool CDFS.VXD.
Hoewel ik mezelf niet specifiek bezig houd met kopieerbeveiligingen en het omzeilen ervan (ik onderzoek enkel het kwaliteitsaspect) heb ik een aantal beveiligde CDs (op sommige staat het zelfs uitdrukkelijk op) om het verschijnsel van kopieerbeveilingingen te onderzoeken. Momenteel is het aanbod beveiligde CDs nog relatief klein, maar er is een explosieve toename de laatste maanden nadat de platenmaatschappijen zagen dat deze beveilgde CDs niet met conventionele software geript kunnen worden (welke nieuwe of gemiddelde PC-gebruiker kent er nu CloneCD?)...
Echter CloneCD gebruikt net als AudioGrabber Burst Copy mode extractie en wordt dus door veel gebruikers niet gewaardeerd.
Noch AudioGrabber, noch de huidige EAC zijn in staat om deze CDs te rippen. De nieuwe opkomende versie van EAC heeft echter talloze verbeteringen die veel beveiligde CDs wel ripbaar maakt. De nieuwe versie kan ook illegale TOCs kan verbeteren en zelf een nieuwe TOC maken.
Kan wel, maar niet vanuit de GUI. Je zult dan audiograbber.ini moeten aanpassen. Staat in de helpfile:
Dit is uit de GUI gelaten om er niet te veel een zooitje van te maken.
En jij zei iets over gebruiksgemak?
Muziek trading alleen met CUE sheets? Wat een BS. Ik ben al enkele keren naar een lanparty geweest
No offence hoor, weet jij überhaupt wel wat trading lists zijn?
Dat ga je op een LAN party zeker niet tegenkomen.
Trouwens, vroeger was ik ook fervent LAN-party-bezoeker en ik moet zeggen dat de kwaliteit van de aangeboden muziek daar gewoonlijk beneden alle peil is. De overgrote meerderheid is 128 kbit/s materiaal, zij die pronken met kwaliteit komen niet verder dan de hopeloos achterhaalde 192 kbit/s en een enkeling heeft een paar MP3s gemaakt volgens de r3mix.net of Dibrom kwaliteitsinstellingen. Van lossless compression heeft niemand daar ooit al gehoord...
Maar ja, wat wil je? Het stikt daar van de jonge wijsneuzen die misschien wel goed kunnen gamen, maar qua technische kennis duidelijk wat achterlopen. Wijsheid komt met de jaren zegt men wel eens...
Je gaat toch niet naar een LAN party voor kwaliteitsmuziek? LAN parties zijn primair voor games, fun, en warez...
Net zoals de meerderheid van rips op ex-Napster en opvolgers/klonen van belabberde kwaliteit zijn.
Echte trading lists gebruiken dan ook geen MP3 maar Shorten. Lossless compressie zodat je bit per bit identieke kopieën kan maken en versturen over Internet of via post. CUE sheets zijn hierbij onontbeerlijk om de originele CD weer samen te stellen.
Anyway, uit je profiel zie ik dat je zelf van '84 bent. Waarschijnlijk heb je zelf dan ook nog geen ervaring in de professionele sector, laat staan studios. Mogelijk vind je AudioGrabber nu de max, maar je weet waarschijnlijk niet eens hoe een audio CD moet worden uitgelezen en de problematiek die erbij komt kijken. Het lijkt allemaal zo simpel, maar het is zeer complexe materie waar vele boeken over geschreven zijn.
Je vraag op de AudioGrabber fora over wat 'C2' nu eigenlijk is bevestigt dat je niet echt een diepe achtergrond hebt over CD-DA. Noch doet Jackie dat want hij heeft er duidelijk geen besef van dat C2 foutinformatie een zeer krachtige foutdetectie methode is. Jackie schrijft zelf "
No, Audiograbber does not ask the drive for C2 error correction info. I am not sure how useful that info is".
Een schril contrast met de EAC fora waar audio experts rondhangen en mensen die ook dagelijks werken met digitale audio of CD-DA.
Misschien dat wanneer je wat meer opzoekwerk doet over de werking van CD-DA (Red Book) zelf de problemen met AudioGrabber inziet... Maar jij staart jezelf (in je mogelijk jeugdige onwetendheid) blind op AudioGrabber.
Ik ben vrijwel dagelijks bezig met digitale audio en doe momenteel een studie over optimale digitale audio extractie voor een bedrijf,... Waarmee ik niet wil opscheppen, maar alleen wil aantonen dat ik weet waarover ik praat.
Anyway, ik wil er wel mee akkoord gaan dat AudioGrabber een goede tool is voor quick 'n dirty rips. Maar dan moet je zeker niet gaan verkondigen dat het beter is dan andere gratis alternatieven zoals CDex, of meer professionele ripsoftware als EAC.
AudioGrabber is just another standard ripper out there...