Software-update: Google Picasa for Linux 2.2.2820-5

A_L wijst ons op de volgende meuk: "Google heeft zijn fotobeheerprogramma Picasa beschikbaar gemaakt voor Linux. Aangezien de programmeurs niet genoeg tijd hadden voor een native port naar het Linux-platform is er gekozen voor een tussenweg, namelijk door gebruik te maken van Wine. Hiervoor hebben de Google-programmeurs, voor de nog niet werkende onderdelen van Picasa, code bijgedragen aan de Wine-source. De code van Picasa zelf is niet beschikbaar. Het programma kan alleen als binary gedownload en gebruikt worden. Over de beschikbaarheid: tot op heden lijkt het er op dat het alleen in Amerika gedownload kan worden. Google Labs maakt er wel melding van, maar de webpagina is buiten de USA niet te bereiken. Via een omweg bij Google zelf kan de pagina wel benaderd worden."

Picasa stelt je in staat om foto's op eenvoudige manier te beheren, bewerken en online te zetten. Het programma biedt diverse mogelijkheden om foto's aan te passen, waaronder het rechtzetten van de horzion, het contrast aan te passen en een uitsnede te maken. Picasa for Linux is de Linux-tegenhanger van de reguliere Picasa-uitvoering die alleen beschikbaar werd gesteld voor WIndows. De Linux-editie van de beeldbewerker kan gedownload worden als rpm-, deb- en bin-bestand. De ontwikkelaars van Wine, die mee hebben geholpen om Picasa op Linux te krijgen, laten het volgende weten:

Toward the very end, everything was looking great except that the initial assumption that most cameras emulate storage devices turned out to be wrong. Fortunately, Marcus Meissner just happened to decide to implement libgphoto support; his patch appeared at the perfect moment, and now Picasa supports both common flavors of cameras.

Two features left out of the Linux version were CD-ROM burning (the driver Picasa uses is hard to support under Wine) and movie playback (Wine doesn't have the necessary codecs). Both are potentially fixable in a future version, but were beyond the scope of this first port.

One interesting challenge when shipping commercial apps for Linux is packaging -- do you choose RPM or Debian packages, or do you use a WIndows-style installer? The Picasa for Linux team chose all three, in hopes of pleasing everybody. (Let's see how well *that* works :-) The Windows-style installer was implemented using the open-source Loki installer, and a few patches were contributed back for that, too.[break]

Google Picasa for Linux (klein)
Versienummer 2.2.2820-5
Besturingssystemen Linux
Website Google
Download http://dl.google.com/linux/standalone/picasa-2.2.2820-5.i386.bin
Bestandsgrootte 25,63MB
Licentietype Freeware

Door Robin Vreuls

Doktersteam

26-05-2006 • 13:14

20 Linkedin

Submitter: A_L

Bron: Google

Reacties (20)

Wijzig sortering
Bah, wine. Ik ben anti-wine. Wine is voor een heleboel luie programmeurs een reden om geen linux te supporten, "want het draait toch wel onder wine". Zo worden linux gebruikers opgezadelt met dit soort rommel, die niet in je desktop past (ziet er uit als windows 95 :r), zich niet als linux software gedraagt, en bovendien helpt om je linux bak te vervuilen met windows code...
Nou ja, beter iets dan niets zullen we maar denken. Ik hou het toch op een open source alternatief, zoals F-Spot of Gthumb ofzo.
Tja ik snap het ook niet helemaal, waarom geen C# programma maken en het onder mono kunnen draaien, daarmee red je het namelijk ook. Ik vind mono wel een hele schone oplossing!
die 120MB die mono gebruikt noem jij clean? beetje veel als je alleen een picture-viewer draait niet?
Anoniem: 168910
@kozue26 mei 2006 20:09
Ik weet niet precies welke widget tool picasa gebruikt, maar het ziet er 1 op 1 uit met de windows versie. Ook op windows gebruikt het geen native widgets. Pas wanneer je file-dialogen enzo ziet merk je hier en daar wat windows-gedrag op. Tis dan ook geen luie port (gezien het feit dat ze codeweavers ingehuurd hebben om ervoor te zorgen dat 't werkte) .. met dezelfde moeite hadden ze dit native kunnen doen.

Feit is en blijft dat google deze software opgekocht heeft en nu een 3de partij heeft betaald om de linux-support rond te krijgen. Maar de installatie-methode enzo laten weinig merken van de aanwezigheid van wine.

Ik denk dat ook dat deze zet gedeeltelijk komt omdat ze zelf ubuntu draaien op de google-kantoren en dus niet hun 'eigen' picasa konden gebruiken. Wat natuurlijk moeilijk uit te leggen is...

De voornaamste reden van Picasa voor Google is dan ook de windows desktop minder MS te maken. Dit was iets waar Windows XP standaard geen tools voor biedt, terwijl toch zelf de minder technische mensen hiervoor allerlei software uitprobeerde. Door een niet MS standaard tijdig te introduceren nemen ze wind uit de 100%-MS ervaring.

Verwacht dus ook niet dat ze er veel moeite voor zullen doen, behalve er wat geld aan uit te geven..
Aan de ene kant geef ik je gelijk en is het zeker niet zaligmakend met wine dingen te "porten", dit omdat het niet echt native werkt, wine api iets buggier is en het er niet uitziet.
Maar aan de andere kant is het wel prachtig dat hierdoor een cad programma onder linux werkt. Er is native nog geen cad programma onder linux maar bricscad heeft zijn versie met behulp van wine "geport" naar linux. Dus voorlopig is dit het beste alternatief, mede omdat het denk ik heel wat manjaar kost om een cad programma te porten. (overigens is bricscad wel bezig met een native versie voor linux zonder dependency's)
Ik kan op bijna ieder individueel commentaartje hierboven gaan reageren, maar ik zal dat maar niet doen - ik veeg ze wel samen tot een grote 'reactie'...


Hoewel ik het niet zeker weet, vermoed ik dat men voor Picassa gebruik gemaakt heeft van WineLib. Dit is een library vol met implementaties van de Win32 API, op die manier hoeft men geen volledig programma te herschrijven. De gebruiker daarentegen heeft toch een Linux versie van het originele Windows programma...

...hiervoor hoeft men Wine zelf niet (volledig) te draaien, WineLib moet uiteraard wel beschikbaar zijn. (Zie het als een 3e weg cq toolkit naast de reeds bestaande Qt en GTK toolkits)

[Edit: Uit de FAQ van Picassa blijkt dat men inderdaad Wine gebruikt, toch jammer. Het zou mooier geweest zijn als men een WineLib versie gemaakt zou hebben]

Verder worden Wine en WineLib voor zover ik weet onder de GNU Lesser General Public License verspreid. Deze licentie staat het koppelen van gesloten broncode (closed source) met de code odner de GPL toe...

Over het hebben van 'Wine Rommel' binnen de Linux desktop, zoals ik al aangaf hebben we reeds meerdere toolkits. (Die in het begin er ook niet hetzelfde uit zagen - en vgls mij nog dit nog steeds niet helemaal doen). Toch zou het inderdaad wel mooi zijn als alle toolkit en Wine er hetzelfde uit zouden zien en toch Theme-able zouden zijn....

* Anoniem: 84390 Penguin blijft dromen :)
Wine is enigszinds themable. Je kan er sommige XP themes voor installeren, om het er ietsje beter uit te laten zien, ook al is het nog een beetje buggy en werken de meeste niet goed.
Wat ik zelf niet snap is waarom ze niet gewoon GTK2 of Qt widgets gebruiken om de GUI te renderen, en ze perse willen dat het op windows lijkt. Aangezien XP ook themes ondersteund, lijkt het gebruiken van themed native widgets me niet zo'n probleem.

Wat me bovendien ergert aan wine zijn de file selection dialogs. Waar GTK en Qt tegenwoordig hun eigen native dialogs hebben, die er overal het zelfde uit zien, en je dus een mooie consistente desktop krijgt, krijg je bij wine een dialog die op windows lijkt en jou vraagt om iets op je C: uit te zoeken... |:(
Hoewel ik het niet zeker weet, vermoed ik dat men voor Picassa gebruik gemaakt heeft van WineLib. Dit is een library vol met implementaties van de Win32 API, op die manier hoeft men geen volledig programma te herschrijven.
Dat is correct. Dit draait niet in wine, 't is gewoon gecompileerd tegen WineLib, en draait dus native. Komt gewoon op 't zelfde neer als iets compileren met Qt of GTK2. Niet ?

Verder snap ik al die kritiek op wine niet. Ik gebruik wine slechts voor 1 programma dat niet native op linux draait. Weliswaar is wine nog niet perfect, maar waar ik 't voor wil gebruiken, voldoet het.

Als je dan ziet hoe snel wine de laatste tijd vooruitgaat, vind ik wine een prima programma.

Dat google 225 patches (en andere code) aan wine doneert, kunnen we toch enkel toejuichen? Alle beetjes helpen dacht ik zo.

EDIT
Wat me bovendien ergert aan wine zijn de file selection dialogs. Waar GTK en Qt tegenwoordig hun eigen native dialogs hebben, die er overal het zelfde uit zien, en je dus een mooie consistente desktop krijgt, krijg je bij wine een dialog die op windows lijkt en jou vraagt om iets op je C: uit te zoeken...
Daar heb je een punt, imho :)
Ik vind het wel grappig dat een dienst van google officieel niet te bereiken is, maar door een eigen dienst van hun wel vertaald kan worden weergegeven :P
Bij mij werkt de normale link wel gewoon.
Misschien omdat de voorkeur taal van Firefox op engels staat?
Inmiddels kan het inderdaad wel, maar toen ik dat schreef nog niet. Stond ook in het artikel trouwens:
maar de webpagina is buiten de USA niet te bereiken. Via een omweg bij Google zelf kan de pagina wel benaderd worden.
Goede zaak dan Google de software voor Linux beschikbaar gaat stellen, ik zat er al een beetje op de wachten (misschien is hierbij de Google OS weer een stapje dichterbij). :+

Ik hoop echter wel dat ze ook een native versie gaan maken.
Zelf had ik picasa al draaien onder Wine, het werkte allemaal hardstikke goed alleen bepaalde functies zoals het online bestellen had ik nog niet aan de praat.

Net even deze versie gedowload en geinstalleerd onder debian etch en ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben. Alles lijkt te werken.
Werk inderdaad zeer goed, alleen jammer dat de slideshow bij dualscreen over twee schermen gaat
Anoniem: 163033
@hawk8826 mei 2006 23:42
Werkt zeer goed? Mwah... Bij mij is deze wine-versie er al twee keer uitgeklapt bij het scannen van de foto's op diverse harde schijven. Verder laat deze versie van Picassa PNG's met transparantie zien met een blauwe achtergrond, iets wat volgens mij verder alleen Internet Explorer 5 ook nog doet...:(
Volgens "Linux Today" wordt Google Earth ook voor Linux beschikbaar gemaakt:
Picasa, founded in 2001, was purchased by Google in July of 2004, and the photo management tool has seen some extensive use, albeit from Windows users. DiBona indicated that Google made a public committment to begin porting two applications to Linux about a year ago. The other application in this project is Google Earth. Picasa for Linux was announced first simply because it was finished first.

When asked if the additions to WINE would bootstrap Google Earth's porting progress, DiBona answered in the negative, explaining that Google Earth relied on Qt and GL libraries and code, so additional WINE support would not help. No timeline for that application's release was revealed at this time.
Alleen hier wordt gesproken over QT en openGL. Wat er enigzins op zou duiden dat het geen wine-port is? Dit wordt weer enigzins tegengesproken op "Wine weekly news":
Interestingly, Google Earth is suffering from an OpenGL and Wine windowing problem that's a showstopper for a ton of other programs.
Wat ik alleen niet snap: Wine is toch uitgebracht met een GPL licentie. Wanneer picassa dat in hun eigen code verwerkt dan moet dat toch ook uitgebracht worden onder de GPL?

Waarom is de source code dan niet vrij gegeven?
Waarom is de source code dan niet vrij gegeven?
omdat picasa geen GPL code gebruikt. De google devers hebben juist code aan Wine gegeven (die daarmee dus GPL wordt) om Picasa aan de praat te krijgen onder wine, daarmee wordt dus geen GPL code in Picasa zelf gebruikt.

hetzelfde geld voor het gebruikt van libgphoto, dit is een library onder de LGPL, waardoor je vanuit propietary software wel naar de dynamic link library's mag linken ( onder windows: *.dll, onder unix *.so)
Anoniem: 56507
@L0g0ff2 juni 2006 01:27
wine heeft geen gpl-licentie
Het gebruikt dus wine, waarvoor google een aantal patches heeft gesubmit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee