Software-update: Mozilla Firefox 2 alpha 1

A_L wijst ons op de eerste development milestone van Firefox 2, de nieuwste tak van de crossplatform internetbrowser. Deze release gaat als alpha 1 door het leven en is vanaf hier voor Linux, Mac OS X en Windows te downloaden. 'Bon Echo', de codenaam van alpha 1, is alleen uitgebracht voor testdoeleinden en is niet geschikt voor end-users. De ontwikkelaars van de Firefox 2-branche hebben hun handen uit de mouwen gestoken en een aantal nieuwe features geïntroduceerd. Zo worden de bookmarks en history in een SQLite-database opgeslagen en heeft elke tab een aparte sluitknop. Daarnaast hebben de ontwikkelaars de ondersteuning van extensions verbeterd en is de development milestone uitgevoerd met Googles Safe Browsing-uitbreiding, die bescherming zou moeten bieden tegen phisingsites.

Mozilla Deer Park logoMozilla Firefox is de slanke variant van de opensourcebrowsers Mozilla Suite en SeaMonkey. Het surfprogramma was voorheen bekend als Phoenix en Firebird, maar omdat deze namen praktisch hetzelfde leken als twee andere opensourceprogramma's heeft Mozilla besloten om de naam aan te passen. Firefox maakt het browsen een stuk eenvoudiger dankzij de ingebouwde popupblokker, de mogelijkheid om te surfen met behulp van tabs en de functionaliteit uit te breiden door middel van extensions. Daarnaast kunnen ook inloggegevens van forums en websites worden opgeslagen, deze worden dan automatisch ingevuld bij elk bezoek aan de pagina. Wat de exacte veranderingen zijn in de nieuwe Firefox is nog niet bekendgemaakt, maar wel zijn de volgende release notes op de site van Mozilla te vinden:

Changes in this Development Milestone:
 • Changes to tabbed browsing behavior
 • New data storage layer for bookmarks and history (using SQLlite)
 • Extended search plugin format
 • Updates to the extension system to provide enhanced security and to allow for easier localization of extensions
 • Support for SVG text using svg:textPath
Known Issues
  Extensions
  • Extensions installed under previous versions of Firefox may be incompatible with Bon Echo Alpha 1.
  History and Bookmarks
  • This release is intended to test the backend infrastructure and importing. Most of the user interface changes are in flux and testing is not needed at this point. Note that the new bookmarks and history storage for this release are separate from the previous versions, so if data corruption happens, you can still go back to Firefox 1.5 and have the old data.
Versienummer 2 alpha 1
Besturingssystemen Windows 9x, Windows NT, Windows 2000, Linux, Windows XP, macOS, Windows Server 2003
Website Mozilla
Download http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/bonecho/alpha1/
Bestandsgrootte 9,51MB
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Robin Vreuls

Doktersteam

22-03-2006 • 14:47

43 Linkedin

Submitter: A_L

Bron: Mozilla

Reacties (43)

Wijzig sortering
Eerlijk gezegd vind ik gewoon een bookmarks.html wel handig. Makkelijk te kopiëren en dus te backuppen en in een andere installatie te prakken. Ik vind plain text bestandjes (ini, conf, html, xml) zowieso veel fijner dan database of anderzijds opgeslagen instellingen (sql, db, register) vanwege dit.

Ook vind ik dat ze maar eens moeten stoppen met features introduceren. FireFox is allang even goed als IE7 (ik zeg niet beter, ook niet slechter, omdat ik enkel erover gelezen heb). Ze mogen wel eens wat doen aan de snelheid en dingen als geheugengebruik. Gemiddeld vind ik IE toch wel sneller dan FF (kwa opstarten, gebruik én rendering) en FF gebruikt écht veel geheugen.

Ik vind het daarom ook niet echt slank te noemen.
Dacht uit tests dat FF sneller renderd. (maar daar moet je maar op googlen)

En IE zit diep in Windows, en dat geheugen gebruik moet je er ook mee nemen. En ook kwa opstart snelheid. (anders maar FF preloader gebruiken)

SQLite is ook maar 1 bestandje, daarom ook de Lite, de API is simpel te kopellen in een programma en daardoor is er geen database installatie nodig, alleen wat library's icm een sqlite database bestand. Doe dit static linken en het is zo uitwisselbaar als een txt is.
En IE zit diep in Windows, en dat geheugen gebruik moet je er ook mee nemen
Waarom? Dat geheugen moet Windows toch sowieso laden. Dat is dus eerder een voordeel dan een nadeel.
Moet je Opera eens uitproberen. Die start echt veel sneller, en alles werkt sneller. Alleen beetje jammer dat zo'n beetje het hele internet, en met name tweakers.net, er heel erg slecht op werkt. Printen werkt niet (witte pagina's met een vlekje links en rechts bij een NR uit telefoongids.nl), na het plaatsen van een reactie hier krijg je een andere uri terug dan onder elke andere browser, maar het wel een "proof of concept" dat sneller laden wel kan.
Ben benieuwd wat Mozilla aan FireFox kan verbeteren zodat ze IE7 voor kunnen blijven.
Want voorlopig zullen dit soort dingen niet veel zoden aan de dijk zetten voor het winnen van de huis-tuin-en-keuken gebruikers.
Ik vind "New data storage layer for bookmarks and history (using SQLlite)" anders wel erg interessant. Maakt het makkelijker om bijvoorbeeld de geschiedenis te sorteren op domeinnaam ("mapjes"), te zoeken etc. En niet te vergeten dat het geheel wel eens sneller kan gaan worden, SQLite is echt n snelle wat dat betreft.
Het wordt tijd voor een geheel custom aan te passen Firefox : Ik hoef geen anti phishing van notabene GooGle ("We don't give a F**K about your privacy maar we helpen je wel om je privacy te beschermen |:( ) nog wel bijvoorbeeld en al helemaal geen SQL gedoe op mijn Desktop.

FireFox Lite anyone :)
Dan gebruik je toch lekker Firefox 1.5 als je die nieuwe features niet wil? Het is niet zo dat je moet upgraden...
Als er echt dingen zijn die werkelijk vervelend zijn en niet uit te schakelen, dan compileer je hem zelf zonder die opties, of als dat op jouw platform minder makkelijk is (windows), zoek je iemand die dat voor je gedaan heeft.
Blijkbaar heb je geen flauw idee wat sqllite is...we zullen het je maar niet kwalijk nemen en je de kans geven om je hier te uiten... :)
En dat je interfaces krijgt op je SQLlite firefox DB :)
Snelheid is 1. IE7 is eigenlijk wel verekte snel qua renderen tegenover Firefox 1.5 (2.0 moet ik nog proberen).
Eerst zien en dan geloven...wil IE7 eerst nog wel eens hele grote html/xhtml documenten zien renderen en es kijken hoe de DOM Parser zijn werk nu doet als je dmv scripting elementen gaat toevoegen, verwijderen of wijzigen....dat was in elk geval van IE6 echt zwaar brak.
Mozilla heeft daar de afgelopen twee jaar laten zien dat het dat wel fatsoenlijk aankan, ik zie dan ook geen reden om te twijfelen dat deze versie dat straks minder goed zou doen...kortom een hele kluif voor MS...
Ben benieuwd wat Mozilla aan FireFox kan verbeteren zodat ze IE7 voor kunnen blijven.
De nieuwe Places functie lijkt me veelbelovend.
Ben benieuwd wat Mozilla aan FireFox kan verbeteren zodat ze IE7 voor kunnen blijven.
*kuch* je bedoelt het omgekeerde neem ik aan?
Misschien kan je dit even lezen :)
Het leuke een het nieuwe history en bookmarks systeem is dat je zoekopdrachten kunt opslaan als een bookmark. Stel je eens voor dat je dan allemaal voor coole dingen kunt doen:
- bookmark maken voor sites die je meer dan 7x per week bekijkt
- bookmark voor sites die je vaak herlaad
- bookmark voor sites die je lang open hebt staan(als je iets leest)
- bookmark voor sites waar het woord mp3 minstens 5x in voorkomt
- bookmark voor 10 feeds waar er word gefilterd op "tech"

Oftewel de meeste gebruikers hoeven nooit een bookmark te maken. Het zal vanzelf georganiseerd worden aan de hand van je surfgedrag.

Om nog niet eens te spreken van wat extensies kunnen doen met deze mogelijkheden.
FF gebruikt meer geheugen dan explorer? Lijkt me errug sterk, wel es bekeken wat explorer aan resources opvreet?
Anoniem: 121743
@bootchee22 maart 2006 17:20
Je moet voor de lol eens de reacties (> 300 ondertussen) van mensen lezen op de weblog van Firefox man Ben Goodger over memory leaks in FF.

Er is duidelijk wel een probleem hoor...
Met zoveel reacties en zo'n grote pagina gaat m'n FireFox te traag door het vele geheugengebruik. :Y)

;)
Dit is bij mij al het geval sinds 1.0 ofzo
Zit hier nu ook de nieuwe Gecko source in verwerkt (waar praktisch alle Acid 2 bugs in gefixt zijn ;))?
Nee.
De grootste code-change aan de gecko-engine zal waarschijnlijk pas bij FF3.0 komen.
Acid 2 test word zo weergegeven in firefox 2.

Firefox 3.0 zal de test ongeveer zoals hier te zien is weergeven.
Da's een screenshot van januari 2006, in de afgelopen anderhalve maand zijn er nog een kudde bugs gesquashed, dus de rendering is naar mijn weten in Gecko 1.9 nog ietsjes beter :). Toch jammer dat die niet meegenomen wordt in FF2.0, maar goed, er zijn grotere rampen, als FF3 maar niet te lang op zich laat wachten :).
oh jah wat ik sinds kort ontdenkt hebt, is IEtabs, dan ken je dus specikieke pages laten renderen als IE (zo kan ik bijv. gewoon windows update draaien, onder FireFox 1.5

(Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; nl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1)


IETabs is btw gewon eene plugin...
Waarschijlijk bedoel je een extension. :7 (Voor FF 1.x)
Anoniem: 156602
23 maart 2006 08:20
Relatiebreuk door fout in Firefox

Uitgegeven: 22 maart 2006 14:59

AMSTERDAM - Een vrouw heeft haar verloofde na een relatie van vijf jaar aan de kant gezet, door een fout in Firefox. Ze kwam erachter dat haar vriend datingsites bezocht. De 'bug' voorkwam dat hij de bewijzen van zijn bezoeken van datingsites kon wissen, zo meldt Webwereld.

De vrouw liet dit weten op Bugzilla, het platform waarop gebruikers fouten in het programma kunnen melden. Volgens de vrouw had haar vriend de Firefox-browser van de pc verwijderd. Het wachtwoordbeheer met de bezochte websites bleek echter nog wel zichtbaar toen de vrouw Firefox herinstalleerde
Het is meer "relatiebreuk door ontrouwe man, ontdekt door 'fout' in FireFox".

Als je de hele bugreport leest dan merk je dat er gewoon iets mis was gegaan en dat er niet op een correcte manier werdt gebruik gemaakt van accounts, ofzoiets.

Bovendien was die man zowieso een beetje dom bezig, want hij had naast FF te verwijderen natuurlijk ook eerst het Clear All knopje bij Privacy in te opties moeten klikken. :Y)
Anoniem: 167389
25 maart 2006 21:50
Ik vind die steeds weer herhaalde "slanke variant" aanhaling toch steeds weer zo lekker.....net een koffervis (blowfish).....laad hem in het geheugen en plots 50-100-150mb ram in gebruik......
hoor ik mijn naam?

nou firefox LIJKT slechts zoveel te gebruiken, maar in feite doet het dat niet. Dat geheugen wordt vrijgegeven zodra een ander programma het nodig heeft. Maar het lekt dus heus geen geheugen, firefox geeft het gewoon niet automatisch vrij wanneer het het niet meer nodig heeft. Daarom krijg je dus soms een 120 mb geheugengebruik in je windows task manager te zien, maar dat levert nooit problemen op.

edit: op die ftp kun je browser.xpi als een extension in je huidige firefox installeren? Da's cool!

edit2: dat was dus niet slim, nu wil ie niet meer opstarten. bah.
Anoniem: 112518
22 maart 2006 15:20
"Firefox maakt het browsen een stuk eenvoudiger dankzij de ingebouwde popupblokker en de mogelijkheid om te surfen met behulp van tabs. Daarnaast kunnen ook inloggegevens van forums en websites worden opgeslagen, deze worden dan automatisch ingevuld bij elk bezoek aan de pagina."


Ik vind eigenlijk wel dat hier iets mist hoor.... Volgens mij maakt Firefox het browsen een stuk eenvoudiger omdat je je browser 100% kunt personilizen dmv duizenden extensions, die je zelf ook nog kunt maken, mocht deze niet voor handen zijn. DAT is volgens mij de kracht van Firefox!
Komt hier nou misschien wel een *officiële* win64-versie van? Want voor andere platforms zijn er weer wel 64-bits versies, dus ze kúnnen het wel...

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee