Inleiding
Als je een trend wil ontdekken in de gepresenteerde telefoons op het Mobile World Congress, dan is dat wel bollingen. Samsung had bollingen toegevoegd aan de S7, LG aan de G5, Sony aan de Xperia X-telefoons en nu blijkt Xiaomi hetzelfde te hebben gedaan met de Mi 5. De bolling zit bij de Mi 5 echter niet aan de voorkant - het scherm is nog altijd zo plat als een dubbeltje - maar aan de achterkant.
Het is voor het eerst dat Xiaomi een nieuw toestel presenteert tijdens de telecombeurs. Het zou niet juist zijn om te zeggen dat de Chinese fabrikant de presentatie óp de beurs deed. Xiaomi nodigde de pers uit voor woensdag, maar een aanzienlijk deel van het journaille is dan al huiswaarts gekeerd en de beurs is al een stuk rustiger dan op vorige dagen. Bovendien had Xiaomi geen stand op de beurs, maar had het intrek genomen in een hotel een paar kilometer ten zuiden van de beursvloer. Het evenement vond niet alleen plaats in Barcelona, maar ook in Beijing, de hoofdstad van thuisland China.
Tweakers ging na de presentatie aan de slag met de Mi 5. Het is op papier een toestel met high-end specs tegen een midrange-prijs. In het uurtje dat we doorbrachten met de telefoon ontdekten we desondanks een paar dingen die laten zien waarop Xiaomi heeft beknibbeld om de lagere prijs mogelijk te maken.
Ontwerp en hardware
Schoonheid is subjectief, maar in het echt is de Mi 5 een stuk mooier dan op de plaatjes. Dat komt misschien vooral doordat hij bijna geen zijkanten heeft. De bolling van de achterkant loopt bijna door tot aan de voorkant, waardoor er maar een kleine metalen strip nodig is.
Dat hebben we eerder gezien; Samsung doet dat ongeveer hetzelfde met de Galaxy S7. Nu is het verleidelijk om te denken dat Xiaomi dat heeft afgekeken, maar zo makkelijk is het niet; Samsung maakte de S7 pas zondag bekend. Samsung had de Note 5 wel al vorig jaar uitgebracht met een zelfde soort ontwerp en het is mogelijk dat de Chinese fabrikant daar goed naar gekeken heeft.
Toestel |
Mi 5 |
Mi 4 |
Galaxy S7 |
iPhone 6s |
Hoogte (cm) |
14,5 |
13,9 |
14,2 |
13,8 |
Breedte (cm) |
6,9 |
6,9 |
7,0 |
6,7 |
Dikte (mm) |
7,3 |
8,9 |
7,9 |
7,1 |
Scherm |
5,15" |
5,0" |
5,1" |
4,7" |
Gewicht |
129g |
149g |
152g |
143g |
Screen-to-bezel |
73% |
72% |
72% |
65% |
Xiaomi heeft de bezels van het scherm geminimaliseerd. In totaal nemen die 5mm ruimte in, tegenover 6mm bij bijvoorbeeld de Galaxy S7 en 8,5mm bij bijvoorbeeld de iPhone 6s. Daardoor is hij minder breed dan veel telefoons met dit schermformaat en dat is niet alleen te zien, maar ook te voelen in de hand.
Door de gebolde achterkant voelt hij bovendien nog kleiner en minder breed aan dan hij is, waardoor het haast de indruk wekt dat de telefoon even groot is als bijvoorbeeld een iPhone 6s. Hij is net iets groter dan dat, maar het verschil is gering.
De achterkant is gemaakt van glas, hoewel de duurdere Pro-variant een keramische achterkant heeft. Dat ziet er mooi uit en voelt goed in de hand, maar is natuurlijk wel een vingerafdrukmagneet. Je blijft poetsen met dit apparaat in de hand.
Onder het scherm zit de vingerafdrukscanner. Het lijkt erop dat het gaat om een exemplaar van Fingerprint Cards. Hij is minder hoog dan die van bijvoorbeeld Samsung en het lijkt op het model dat bijvoorbeeld Sony in de knop aan de zijkant heeft.
Hardware
Xiaomi is een van de eerste fabrikanten die een toestel uitbrengen met de Snapdragon 820. De Qualcomm-soc heeft twee Kryo-processorkernen op 2,2GHz en twee op 1,6GHz. De gpu is een Adreno 530, die is gemaakt om goede prestaties te bieden op 4k-schermen. Dat Xiaomi hem nu koppelt aan een full-hd-paneel, betekent waarschijnlijk dat games als een tierelier zullen draaien.
De reguliere variant heeft 3GB lpddr4-geheugen, de Pro-versie 4GB. Bij de reguliere versie die wij in handen hadden, bleek de telefoon ondanks het grote werkgeheugen wat agressief met het sluiten van apps. Na het openen van een app of zes tot acht begon hij apps af te sluiten, hoewel hij aangaf voldoende werkgeheugen te hebben.
De opslag is ruim en snel. De goedkoopste versie heeft 32GB aan boord en er is een variant met 64GB. De Pro-variant heeft 128GB interne opslag. Dat is bovendien geen emmc-geheugen als bij vorige Xiaomi-telefoons, maar ufs. Dat paste Samsung vorig jaar als eerste toe bij de Galaxy S6 en komt nu langzaamaan bij andere fabrikanten in toestellen terecht. De telefoon heeft ruimte voor twee simkaarten.
Aan de onderkant zit een usb-c-poort met hardware van Texas Instruments, met ondersteuning voor Qualcomms QuickCharge 3.0. Daardoor kan hij snel laden.
De telefoon beschikt over 4g+ via lte cat 12 met snelheden tot 600Mbit/s. Bovendien is er wifi-ac aanwezig. De smartphone beschikt daarnaast over nfc, waarbij hij volgens de fabrikant geschikt is voor virtuele passen. Daarnaast heeft het toestel een infraroodpoort aan de bovenkant voor de bediening van apparaten, zoals televisies.
Het enige onbekende is nog de ondersteunde 4g-banden. Retailers vermelden momenteel alleen ondersteuning voor 1800 en 2600MHz, maar die informatie lijkt niet afkomstig van Xiaomi zelf. Zonder ondersteuning voor 800 en 900MHz is de 4g-ondersteuning in Nederland halfbakken.
/i/2000970015.jpeg?f=imagenormal)
Software en camera
De Mi 5 draait op Android 6.0 met daaroverheen, uiteraard, de eigen skin Miui. Die lijkt weinig gewijzigd ten opzichte van voorgaande versies. Miui grijpt diep in op Android en haalt onder meer het hoofdmenu weg, voegt thema's toe en past het uiterlijk van elk element aan; elke pop-up, elke instelling en elke animatie ziet er anders uit.
De task switcher heeft vensters, maar werkt horizontaal, in tegenstelling tot Googles verticale manier van scrollen. Xiaomi maakte gewag van een app met de naam Mi Video Calls, met daarin een beautymodus, maar tot onze grote spijt bleek die op de toestellen niet uit te proberen. Overige wijzigingen lijken achterwege gelaten. Ooit was Miui een skin met een modern uiterlijk, maar inmiddels ziet het er al een paar jaar bijna hetzelfde uit.
De telefoon werkt wel een stuk vlugger dan voorgaande Xiaomi-toestellen en er is geen vertraging te zien in het openen van en wisselen tussen apps.
Scherm
Het scherm is een full-hd ips-lcd met een diagonaal van 5,15". Het is een op het oog prima scherm, al blinkt het nergens in uit. Xiaomi zegt dat dankzij Sunlight Display, waarbij donkere gedeelten lichter worden gemaakt om ze beter zichtbaar te maken, vooral foto's in de buitenlucht er beter uit moeten zien. Het scherm is volgens de fabrikant toch al heel fel, met 600cd/m².
Het is lastig te checken zonder apparatuur, maar in de Spaanse zon bleek het scherm lastiger af te lezen dan dat van veel andere smartphones met een lagere geclaimde helderheid. Het was met enige moeite zeker te zien, maar echt fel is het allemaal niet.
Camera
Xiaomi gebruikt in de MI 5 een IMX298 van Sony, een 1/2,6"-sensor met 1,12 micron grote pixels. De lens heeft een diafragma van f/2.0 en is dus iets minder lichtsterk dan die van high-end concurrenten als de G5 en S7. Scherpstellen gaat via fasedetectie-autofocus.
De foto's zien er goed uit. Scherpstellen gaat vlotjes en de focus lijkt het vaak goed te doen. Desondanks hebben we hem niet uitgebreid aan de tand kunnen voelen, want de lichtomstandigheden in het hotel waar Xiaomi zat, bleken prima. Hoe hij het doet in mindere omstandigheden zullen we een volgende keer moeten nagaan.
/i/2000970027.jpeg?f=imagenormal)
Het bijzonderste aan de camera is de optische beeldstabilisatie. Xiaomi schepte op dat die loopt over vier assen. Het effect zou moeten zijn dat het beeld er beter gestabiliseerd uitziet, maar met de video's die we ermee hebben uitgeprobeerd, zag dat er iets anders uit, meer als het effect van een vissenkom. Je verwacht dat het beeld meebeweegt als je de camera beweegt en dat gebeurt met de Mi 5 te weinig.
Aan de voorkant zit een bekende cameramodule: de Omnivision OV4688. Zegt je niets? Hij zat ook al in de Mi Note Pro vorig jaar. Zegt je nog steeds niets? Hij was ook te vinden in de HTC One M7 en M8, en toen noemde die fabrikant hem Ultrapixel-camera.
Het is een module met een maximale resolutie van 4 megapixel en 2 micron grote pixels. Dat is behoorlijk groot en selfies zagen er prima uit.
Tot slot
De Xiaomi Mi 5 is in potentie een van de interessantste smartphones van 2016. Hij combineert de krachtigste processor van dit moment met een full-hd-scherm, een op het oog meer dan redelijke camera en een relatief lage prijs. Die prijs begint bij 1999 yuan, omgerekend rond de 280 euro. De Pro-versie is iets duurder en biedt voor rond de 375 euro 1GB ram extra, 128GB opslag en een keramische achterkant.
Hij biedt dus veel voor relatief weinig geld, maar de grote vraag blijft vooralsnog of hij 4g in Nederland volledig ondersteunt. Bij de presentatie was daarover geen uitsluitsel te krijgen en ook lijkt er nog geen volledige informatie over te vinden.
De Mi 5 toont vooral aan dat Xiaomi op het gebied van ontwerp, materiaalgebruik, componenten en functies een geduchte concurrent aan het worden is voor fabrikanten als Huawei en Samsung. Het is zonde dat de Chinese fabrikant geen plannen heeft om zijn smartphones in Europa uit te brengen, want er zou veel vraag kunnen zijn naar deze Mi 5.
/i/2000970021.jpeg?f=imagenormal)