Door sebastius Hardware 112

Hardware 112

Tweaker sebastius helpt je uit de brand

25-08-2015 • 06:00

203

IMac krijgt weer beeld

Op Tweakers zijn veel bijdragen van communityleden te vinden. Het bekendst zijn natuurlijk de reacties onder artikelen en de productreviews, maar ook de Tweakblogs bevatten soms echte pareltjes. Meer dan eens komen die pareltjes van tweaker sebastius, die op zijn 'knutselblog' laat zien hoe je oude, defecte hardware weer tot leven kunt wekken met behulp van wat gezond verstand, geduld, technische kennis en een soldeerbout.

Omdat de reparatieposts van sebastius zo goed worden ontvangen, hebben we hem gevraagd of hij af en toe een vergelijkbare post voor de frontpage wil schrijven. Dit zag hij gelukkig helemaal zitten en vandaag kun je de allereerste editie lezen, over de reparatie van een iMac die geen beeld meer wil geven.

IMac krijgt weer beeld

Door sebastius

Het begon met de noodkreet van een iMac-bezitter. Ik zal je het lange verhaal besparen, maar kort gezegd bleek zijn iMac defect te zijn na vervanging van de harddisk. Er was geen beeld, wel het startgeluid. Vervolgens hebben verschillende mensen erin zitten prutsen. Het gaat om een 27"-iMac uit 2009. Deze serie is de eerste uit de lijn en staat bekend om twee problemen: een flat-flex kabel die de backlight-driver aanstuurt en de gpu die wel eens defect raakt. Verder is de hele machine behoorlijk fragiel wat kabels en connectoren betreft. Wat hoop gaf, is dat het apparaat nog steeds de traditionele ‘boing’ liet horen. Dat gaf aan dat er in ieder geval een werkend logicboard in zat.

Op een zaterdag werd de machine afgeleverd. Bij het openschroeven en verwijderen van het scherm trof ik direct een flink probleem aan; de displayport-connector, dus de connector vanaf het logicboard naar het scherm, was van de print gerukt. Dat gebeurt als mensen het scherm iets te ver naar voren kantelen zonder eerst de kabel los te halen.

iMac reparatie 1iMac reparatie 1

Connector en kabel

Overigens was ook de displayport-kabel gesloopt, vermoedelijk in een poging om de kabel met geweld van het logicboard te halen. Eeuwig zonde, want die kabels zijn best duur. De eerste stap was dus: connector en kabel vervangen.

De gesloopte connector was gelukkig eenvoudig te bestellen op diverse veilingsites. De prijs hangt sterk af van hoe snel je het onderdeel in huis wil hebben. Na enige tijd viel er een klein envelopje uit Frankrijk op de mat en kon ik verder. Een van de stomste, maar belangrijkste klussen bij het vervangen van een connector is het netjes verwijderen van de oude. Hierbij moet gelet worden op de print. Verhit je de eilandjes, dat zijn de contacten waarop de component is gesoldeerd, te lang en te heet, dan laat de lijmlaag eronder los en komen ze van de print. Bij complexe prints zoals logicboards kan dat betekenen dat je de boel onherstelbaar sloopt.

iMac reparatie 2iMac reparatie 2iMac reparatie 2

Er zijn twee trucs waarmee het oude soldeertin makkelijker loslaat: flux en loodhoudend soldeertin. Als eerste smeer je wat flux (vloeimiddel) op de punten. Hierna voeg je vers, loodhoudend tin toe. Dat klinkt tegenstrijdig als je een component wil verwijderen, maar het loodhoudende tin verlaagt het smeltpunt van het loodvrije tin, ofwel ROHS, die fabrikanten gebruiken. Een tweede voordeel van lood is dat het minder broos is. Een nadeel is dat het niet zo gezond voor je is.

Met een grove punt verwijderde ik een voor een de oude pennetjes. Daarna zoog ik alle soldeertin op met litzedraad. Litzedraad is gevlochten koper, doordrenkt met vloeimiddel. Door de capillaire werking zuigt dit het tin van de print en in het draad. Een nagenoeg schone print blijft over. Er blijft wel een vettige laag flux over, maar die is met wat alcohol te verwijderen.

De tweede stap is het plaatsen van de nieuwe connector. Dat is niet heel moeilijk en vereist vooral een vaste hand. Ik begon met het vertinnen van de twee ankerpunten, zodat er op beide een bolletje tin lag. Op die manier kon ik de connector op z’n plek houden, verhitten en rustig positioneren. Hierna voegde ik weer flux toe. Met een fijnere soldeerpunt, die als nadeel heeft dat hij de hitte minder goed overbrengt, en met fijn soldeertin verbond ik alle contacten. Soms ontstaat er een ‘brug’, kortsluiting tussen twee pinnetjes. Met wat litzedraad is dat weer te verwijderen. Uiteindelijk was er na een hoop gepriegel weer een werkende connector.

iMac reparatie 3iMac reparatie 3iMac reparatie 3iMac reparatie 3

Andere verdachten

Nu zou ik graag schrijven dat ik klaar was en dat iemand heel blij was. Helaas, na assemblage bleek er nog steeds geen beeld te zijn.

Ik moest dieper gaan; nu de machine nog steeds geen beeld gaf, moest ik andere verdachten checken. Een scherm- (en kabel-) swap met een bekend werkend exemplaar leverde wat nuttige informatie op. Het scherm werkte in een andere machine wél! Dat sloot het nodige uit. Ook de backlightdriver werkte prima in een andere machine. Een truc om de backlight-circuits uit te sluiten is eenvoudig met een lampje op het scherm schijnen om te kijken of je iets ziet als de machine aanstaat. Is de backlight defect, dan krijg je wel beeld met een lampje erop. In dit geval was er geen enkel beeld. Met een werkend getest scherm bleven er maar twee opties over: videokaart defect of iets in de aansturing.

Een iMac vanaf 2009 is een complex geheel. De displayport-aansluiting achterop kan als uitvoer en als invoer gebruikt worden. In de machine zit een aantal complexe schakelchips om het signaal goed te routen. Ze zijn zo complex en specialistisch dat ik er dit keer niet eens naar wilde kijken. Als die het probleem waren, was de machine afgeschreven.

Een ander scenario lijkt veel logischer. Het is slecht of gewoon lelijk als de lcd stroom krijgt terwijl er geen geldig beeldsignaal is. Zodra er een ‘video-on’ signaal is, krijgt het paneel keurig 12 volt afgeleverd om te werken. Hier maakte ik een wat naïeve denkfout, maar het redeneerproces is leuk, dus laat ik je even mee genieten. Hieronder zie je een brokje iMac-schema. Niet schrikken, het is best logisch.

iMac reparatie schema

Linksonder zie je een ingangssignaal: 'VIDEO_ON'. Dit gaat naar een klein schakeltransistortje, Q9001. Dat zet op zijn beurt z’n grote broer aan: Q9000. Q9000 is een mosfet, oftewel een schakelaar. Links gaan de stroom en het schakelsignaal erin, rechts komt er keurig 12 volt uit voor de lcd (helemaal rechts, 'PP12V_LCD'). Deze onderdelen zijn ook prima op de print te vinden. Terwijl de iMac aanstond, zonder scherm, ben ik gaan meten. Er ging wel 12 volt in, maar er kwam niks uit. En hier, op dit moment, maakte ik mijn denkfout. Ik gokte dat een van deze twee transistortjes geklapt zou zijn. Vervanging vereiste 1 euro aan onderdelen, dus waarom niet?

Van schema naar print. Je ziet Q9000 en Q9001, klein als ze zijn naast de rest van de componenten. Je ziet ook een open plekje: R9071. In het schema staat erbij: 'NOSTUFF', oftewel een onderdeel dat in de prototypefase of in een ander model gebruikt wordt. Met een hobbymesje sneed ik de pootjes van de beide onderdelen door. Daarna, net als met de connector, maakte ik de boel schoon met eerst wat soldeertin en daarna het litzedraad.

iMac reparatie 4iMac reparatie 4iMac reparatie 4

Weer zette ik het onderdeel eerst met een vertind eilandje vast; hierna volgde de rest. Na inspectie en correctie kon ik weer meten. Heb je mijn fout al ontdekt? Ik zal het verklappen. Het video_on signaal, dat ervoor zorgt dat bovenstaande chips gaan werken en het paneel aangaat, was helemaal niet aanwezig. Niets in het hele systeem meldde dat er een goed videosignaal aanwezig was. Oftewel, mijn transistoren waren helemaal niet verdacht! Dat was dus een halfuur werk voor niets geweest. Wat ik had moeten doen is het schema goed lezen en de datasheet van de lcd erbij pakken. Wat blijkt: de lcd bepaalt 'zelf' dat hij een goed signaal heeft en zet 'zelf' de spanning aan. Kort gezegd, mijn werkende lcd kreeg geen goed videosignaal binnen. Nog niet klaar dus.

Videokaart

Terug bij af. Na mijn flater ter waarde van 1 euro en een halfuur werk heb ik eindelijk gedaan wat moest: een videokaart uit eenzelfde iMac overgezet. Voor het eerst had ik weer beeld. Vervolgens moest ik wat met déze videokaart; ze zijn te duur om zomaar aan de kant te worden gegooid. Dit type is vaak weer op te krikken met een reflow. Dat houdt in dat ik de videochip met een heteluchtapparaat verhit, totdat de soldeerverbindingen onder de chip weer smelten en opnieuw contact maken. Deze zijn door een fabricagefout namelijk erg breekbaar. De koeler is gigantisch voor een mobiele gpu. Dat is gedaan opdat de ventilators op een lager tempo kunnen draaien.

iMac reparatie 5iMac reparatie 5

Hier is de gpu eindelijk. Een mooi modelletje van AMD, naar de huidige normen alweer hopeloos verouderd, maar ach… Onze ‘geheime’ truc: verzuip de chip voor het reflowen in de flux. Ik liet het goed onderlopen; dat helpt in de succesratio en de levensduur.

iMac reparatie 6iMac reparatie 6

Het lijkt een verfbrander, maar mijn soldeerapparaat is ietsje eleganter. Het is een Aoyue 852, een instapmodel, maar voor dit werk voldoende. Beter is het om ook een pre-heater aan te schaffen, zodat de print ook van onderaf verwarmd wordt en je met minder grote temperatuurverschillen te maken hebt.

Reflowen is een proces dat geduld vereist. Je moet de print goed voorverwarmen, daarna op soldeertemperatuur brengen, pieken voor het daadwerkelijk laten smelten van de verbindingen ('reflowen' of opnieuw vloeibaar maken), terugzakken en verder terug. Tot slot moet je de boel beheerst laten afkoelen. Na enige tijd kon de kaart terug in de machine. En wat denk je? Natuurlijk, nog steeds niets.

iMac reparatie 7

Hoewel ik er alles aan gedaan had, zou deze iMac zonder verse videokaart niet meer tot leven komen. Deze videokaart is defect geraakt, vermoedelijk door het slechte werk van een vorige reparateur of het thuisknutselen van de eigenaar. Kortsluiting of een statische schok, wie zal het zeggen?

Gelukkig had ik nog een kaart liggen. Na een laatste wissel was het eindelijk zover en kon ik de eigenaar blij maken met de onderstaande foto.

Tips

iMac reparatie 8Dit is ondertussen mijn vijfde of zesde iMac met een losgerukte displayport-connector. Daarnaast heb ik al zeker tien andere connectoren moeten redden van de mishandeling door hun eigenaren, om over de usb-sticks maar niet te spreken.

Top tips voor het klussen in je iMac:

  • Lees je zorgvuldig in op bijvoorbeeld iFixit en bekijk filmpjes van reparateurs.
  • Draag een esd-polsbandje.
  • Pas erg op met de kabels.
  • Ondersteun de ‘kin’ van de iMac bij het demonteren van het scherm, dan kan het niet wegschieten.
  • Goed gereedschap is het halve werk. Een goed soldeerstation, flux, low-melt-soldeertin en goed litzedraad zijn de basis. Een loep, goed licht en een goede werkruimte moet je evenmin vergeten.
  • Meten, meten, meten. Check bij dit soort klein spul altijd op kortsluiting.
  • Bezint eer ge begint. Het is stuk, maar maak het niet verder kapot!

Heb jij nog kapotte hardware liggen?

Dit was het eerste deel van Hardware 112. Voor de komende delen hebben we nog geen kapotte hardware liggen, maar daar zijn we wel naar op zoek. Heb je iets dat niet meer werkt en dat je toch heel dierbaar is? Meld dan jouw probleem met foto’s en een goed verhaal in 'Hardware 112 - hardware stuq? Meld het hier'. Samen met de redactie kiest sebastius elke maand een project uit om te repareren, met natuurlijk een reparatieverslag op de frontpage.

Reacties (203)

203
200
182
0
0
0
Wijzig sortering
Dank voor de waardering! Topic komt er zsm aan!
Altijd leuk om dit soort dingen te lezen! Erg knap hoe je zoiets weer tot leven weet te wekken, ik wou dat ik het zelf kon (probeer het af en toe wel maar met wisselend succes :P)

Wat ook wel 'grappig' is (op een enigzins cynische manier) is dat ik precies dit model iMac zelf ook heb, en dat bij mij het probleem wat ook in het artikel wordt vermeld begint op te spelen: de backlight connector die begint los te laten waardoor de brightness fluctueert (en waarschijnlijk uiteindelijk het halve scherm donker gaat worden). Heb je toevallig nog tips of referenties hoe en/of waar ik zoiets gerepareerd zou kunnen krijgen in de omgeving Eindhoven? Op internet is genoeg te vinden over de oplossing maar het vereist nogal wat priegelig soldeerwerk, en als je hem naar Apple brengt vervangen ze voor een paar honder euro het hele scherm :X
Nee, zo'n half paneel-probleem waag ik me ook niet aan. Gedoe.
Ja het is een rotprobleem, eigenlijk schandalig dat ze het zo gemaakt hebben :X. Had ook al door dat de meeste reparateurs er niet aan willen beginnen omdat het zo'n gepriegel is, te veel risico dat het fout gaat. Denk dat ik hem maar gewoon zo blijf gebruiken zo lang het scherm niet donker wordt, nu is het nog vrij subtiel en het apparaat is ook al ruim 6 jaar oud, maar het blijft doodzonde want de machine is nog supersnel verder.

Bedankt voor de reactie in ieder geval en succes met je volgende artikelen!
Paneel vervangen kost natuurlijk aardig wat. Een andere optie is gewoon een externe monitor aansluiten. Kan je ook gebruiken voor een normale pc.
Dat zou het probleem wel oplossen, maar gaat een beetje tegen het idee van een all-in-one in. Klinkt misschien vreemd voor sommige mensen, maar voor mij is dat een erg groot voordeel, heb weinig ruimte waar de iMac staat en wil wel graag een groot scherm en geen computer onder het bureau ;-)
Ik heb mogelijk binnenkort een iMac 2009 die ik in onderdelen ga verkopen. Met een goed paneel. DM me anders maar even.
Hier op het werk hebben we verschillende iMacs gehad met die probleem. We hebben gewoon het paneel vervangen en dan was het weer opgelost. ;)
Proberen waard als je de tijd hebt , leuk om te doen en leerzaam. Gaaf artikel trouwens
Ik heb het zelf wel een keer gedaan, was op zich niet zo spannend, wel een heel gepriegel.

Ik wilde een stekkertje eruit trekken (dat het euvel veroorzaakte), trok ik de hele connector mee :). Toen was er geen weg terug meer natuurlijk. Uiteindelijk wel gelukt dus, iMac van de zaak, 2011 27", gefixt onder werktijd :).
Ontzettend leuk en leerzaam om te lezen! Ik zou zelf de technische kennis niet hebben om dit zo te doen, maar kan je redenaties goed volgen :)

Er is één ding wat ik niet helemaal begrijp. Bij het solderen van je connector geef je al aan dat er soms 'bruggen' ontstaan tussen je soldeerpuntjes. Aan de andere kant breng je bij de reflow van de GPU wel een heleboel flux aan. Ik snap dat dat de kans vergroot dat eventueel kapotte verbindingen weer vastgesoldeerd worden, maar is er dan ook niet een groot risico op vorming van bruggen in de GPU?
Bij het solderen van die connector moet zelf tin toegevoegd worden waarbij de kans groot is dat er teveel bij komt, dat samen met "handwerk" zorgt ervoor dat er soms tinbruggen ontstaan.
Bij het opnieuw reflowen van de BGA-package (GPU) wordt er geen extra tin toegevoegd maar maak je gebruik van het aanwezige tinbolletje tussen de package en PCB pads en vloeit dit opnieuw om eventuele losse contacten (cracks) weer te herstellen. Flux bevorderd het vloeien en hechten van de soldeerverbinding, Als de PCB en BGA horizontaal gehouden worden zal dit geen kortsluiting veroorzaken.
Wat is goede flux om te gebruiken ?
flux is flux ,, maar je hebt het in verschillende vormen ,
vast ,gel,vloeistof en zo zijn er een paar .
dus afhankelijk wat je gaat doen .
reflow zou je dus het makkelijkste doen met vloeibare flux zodat het overall komt.
Gaaf om te zien dat je nu ook af en toe artikelen voor de frontpage mag schrijven! Ik lees je knutselblogs altijd met veel plezier. Deze had ik geloof ik al een keer gelezen, maar met veel plezier gewoon nog eens doorgenomen.

Geweldig hoe jij je weg weet tussen de hardware door en wat je aan moet pakken, ga zo door! :D

Edit:
Linkje naar het topic waar jij je Stuqqe hardware aan kan bieden voor eventuele reparatie:
Hardware 112 - hardware stuq? Meld het hier!

[Reactie gewijzigd door Vickiieee op 22 juli 2024 14:50]

Zijn die kaarten niet altijd het probleem in imacs uit 2009? Daarnaast kost een vervangend model al snel 250 via ebay. Geen goedkoop grapje.

Artikel was top, veel van geleerd ook.
Geweldig sebastius, dit houdt het tweakers niveau goed op peil!
Ik zit met eenzelfde probleem met een asus zenbook (NX500). Van de video connector is een pin afgebroken. Heb hem naar een aantal bedrijven gebracht welke aangaven dat het hele beeldscherm van de laptop vervangen moest worden.

Iemand een idee waar ik het beste een video connector kan bestellen en hoe ik erachter kom welk type ik moet hebben?
Ik heb ooit een GPU uit een Toschiba gered door hem een aantal minuten in een voorverwarmde oven te leggen. (Er is zo een periode geweest waar er slecht soldeersel in de GPU's zat, niet puur een Apple probleem destijds)

Zijn er nadelen aan deze methode? Ik zie dat je het een pak profesioneler aanpakt dan ik destijds :+
Ik dacht ook al: waarom niet gewoon de oven in?
Dat zal alleen bij de meeste hardware een tijdelijke oplossing zijn.
Inderdaad, dat heb ik ook gemerkt. Vroeger nog een Asus G1S notebook gehad waarvan er ook een probleem was met de connectie van de GPU.

Een paar minuten in de oven hebben voor mij het probleem toen ook opgelost maar spijtig genoeg heeft het geheel maar enkele dagen gefunctioneerd. Toen niet meer opnieuw geprobeerd omdat ik ondertussen al een nieuwe laptop had besteld maar toch interessant om te weten dat ik het had kunnen oplossen met het juiste materiaal.
zolang je eerst de plastic connector hulsen eraf haald, die overleven het niet.

https://www.youtube.com/watch?v=U7soJAFbKwY

[Reactie gewijzigd door fraggie op 22 juli 2024 14:50]

Direct je blog even bij favorieten gegooid.
Heel interessante dingen, waaronder die koelfix voor de PS4. Ik vind het leuk om met XBOX 360's aan te rommelen, alleen gaat de soldeerbout (zoals bij velen denk ik) net iets te ver.
Doe je regelmatig consoles opendraaien en ermee aankloten?
Wat een baas. Ik dacht dat ik dingen kon repareren maar zo ver kom ik nooit !

Heb een MacBook air voor je met waterschade. (Vorig jaar water op laten vallen) sinds vorige maand hield hij ermee op. Vreemd he pas jaar later.
Ja en nee, niet genoeg water om schade Door kortsluiting te geven, maar voldoende om over tijd een boel corrosie te veroorzaken.

Dit is inderdaad waarom ik tweakers bezoek.

[Reactie gewijzigd door Somoghi op 22 juli 2024 14:50]

Weet je zeker dat het door de waterschade komt? Als je het notebook spanningsloos kan maken (ook de batterij los), de boel droogt op en er is geen vocht direct op electronische onderdelen gekomen (als het niet om puur water ging maar er bijvoorbeeld sterk zuur (cola) of veel troep (fristi) in zat), dan zou ik niet verwachten dat de hardware er iets aan over zou kunnen houden. Er is een kleine uitzondering, en dat is het toetsenbord zelf. Daarin zitten vaak kleine opgedampte metaal/koolstofspoortjes gesandwitched tussen laagjes flexibel plastic. Als daar water tussenkomt is het vrij snel 'einde toetsenbord'. Maar toetsenborden zijn een van de makkelijkst te vervangen onderdelen...

Ik heb een paar weken geleden nog een Macbook Air van vrienden, met 'waterschade' opengemaakt. Er was een paar uur ervoor een halve liter bier overheen gevallen en er was wel snel gereageerd door meteen de laptop om te draaien zodat het bier er weer uit kon druipen. Volgens hun verhaal was de macbook al snel daarna gestopt (als in scherm ging uit, geen lampjes meer die brandden) en ze durfden ook de macbook niet meer aan te zetten.

Ik voorzichtig de alu behuizing opengemaakt en als eerste de batterij losgehaald (ook al staat er op een stikkertje bij dat je vooral de batterij niet mag loshalen... mijn idee is eerst: alle spanning er af). Op de bodemplaat zat geen vocht... Toen dingen als de DVD drive losgemaakt. Daar zag ik een vochtspoor vanuit een van de hoeken van het toetsenbord maar niets wat met componenten in aanraking was geweest. Het toetsenbord was verpakt in een groot stuk zwart flexibel plastic wat blijkbaar het meeste vocht heeft tegengehouden.
Bij het losmaken van het logic board ben ik gestopt omdat het, zelfs na het loshalen van alle schroefjes niet eenvoudig los kwam en ik geen iFixit handleiding bij de hand had zodat ik kon opzoeken waar de laatste bevestigingspunten zaten. Voorzichtig tussen het board en de behuizing/onderkant toetsenbord gekeken met een lampje en ik zag geen vocht. Dus ik heb alles weer dichtgeschroefd en de macbook werkt nu nog steeds perfect. Zelfs beter omdat er nu ook geen stof meer in de ventilator zit ;)

Wat er denk ik voor heeft gezorgd dat er bijna geen schade was is dat het toetsenbord aardig waterdicht gescheiden is van de rest van de electronica en dat ze hem na het overgieten meteen op de kop op een handdoek hebben laten uitdruipen.
Ik heb ook laptops van budgetmerken gezien waarbij vocht vanaf het toetsenbord direct op het moederbord was gedropen omdat er eigenlijk niets tussen zat. Of het was een grote gatenkaas. Ook ken ik Lenovo/IBM laptops waarbij het vocht juist op bepaalde plaatsen onder weer de laptop uit zou stromen zonder dat het kritieke componenten raakt...
Ultrasoon reinigen als het effectief door waterschade en dus corrosie komt. Je zou kunnen kijken of je effectief corrosie hebt. De apperaten hiervoor zijn doorgaans vrij betaalbaar tenzij je echt een grote machine nodig hebt. Begint ergens bij 80 euro voor de kleinste apperaten maar de grotere lopen snel op. Of iemand zoeken die de investeering in zo een apperaat al gedaan heeft.
Nice stukje! Ik heb ongeveer hetzelfde gedonder gehad met m'n macbook pro, de gpu bleek niet goed gereflowed te zijn (euvel bij bijna alle macbook pro's uit dat jaar). Reflowen zou dan zo'n 150 euro kosten bij een lokaal bedrijf en bij de Mac store wilden ze er al niet eens naar kijken.. (Wut?!)

2 uurtjes bezig geweest en m'n macbook draait weer als vanouds.. Ik vraag me toch af waarom ze in hemelsnaam zulke problemen hebben met het reflowen van gpu's...
De reden is dat Apple vanaf 2009 verplicht werd om minder lood in hun soldeersel te gebruiken. Na enige tijd worden de soldeerpuntjes broos door de warmte en maken geen goede connectie meer. Het reflowen, of simpel gezegd opnieuw verhitten, van de soldeerpunten verhelpt dit maar zal niet lang werken. Na een maand of 3-6 zit je met hetzelfde euvel.
Ahh makes sense! Ik weet dat inderdaad soldeer met minder of geen lood brosse verbindingen kan opleveren, maar nooit aan gedacht dat Apple dat door moest voeren..

En ja helaas zal ik het binnenkort wel weer opnieuw moeten doen.. Of helemaal eraf halen en opnieuw reballen, maar dan moet ik even een bedrijf zoeken denk ik want heb zelf die apparatuur niet :(..
Waarom komt het probleem zo snel terug? Ik zou verwachten dat het weer 6 jaar goed gaat.
Tijdens de switch van gelood tin naar ongelood Tin werd er nog op machines voor gelood Tin gewerkt. Met te lage Temps. Zie ook de x360 rrods
Geweldig!
Meer van dit!

Dit soort artikelen veranderen tweakers.net van gewoon een nieuws site over tech naar echt tweakers.net.
^
|
Wat hij zegt :j Super artikel, wel jammer dat uiteindelijk de oorzaak niet gevonden is...
Maar super leuk om te lezen! Voor een volgend artikel (of artikelen); wat zijn nou veel voorkomende problemen, hoe diagnostiseer je ze en hoe los je ze op? Ik gok dat defecte condensatoren hoog op de lijst staan?
^ Dit!

Ik las de post van Sebastius op zijn eigen blog al graag, erg goed om te horen dat dit een terugkomend front-page gegeven gaat worden!

Hulde!
Reflowen zonder boven- + onder- verwarmig kan bij zo'n grote chip niet. Waarom bouw of koop je geen reflow station? Voor mij was dat een van mijn beste investeringen (van minder dan 200 euro!).
Je kan de IR elementen kopen op ebay en banggood (ik gebruik 12x12cm 400W onder en 8x8cm 450W boven) en een paar eenvoudige PID temperatuur controllers. Je kan dan bv. http://bgamods.com/forum/viewtopic.php?f=83&t=5101 voortaan ook. Aan nieuwe reparatie artikelen voor tweakers zal je geen gebrek meer hebben ;)
Ondertussen heb ik een preheater erbij. Reflowen ging al goed, nu gaat het beter.
Reflowen gaat uitstekend zonder onderverwarming. Ik heb ca. 50 reflows uitgevoerd met mijn Aoyue 968 en dat gaat echt prima. Wat wel belangrijk is is het reflow profile. Dat ziet er ongeveer zo uit:

https://d3nevzfk7ii3be.cloudfront.net/igi/jYQQrxiucZjn32Ep

Hou er wel rekening mee dat (zo ver ik weet) iedere reflow vroeg of laat weer fouten gaat vertonen. De enige écht goede opties zijn reballen of de kaart vervangen. Ik verving de Nvidia MXM kaarten regelmatig door ATi 3650's (of snellere varianten, ooit een Eur 400,- kaart ingebouwd voor een klant zonder 100% zekerheid dat het ging werken :'( )

[Reactie gewijzigd door Leolinedance op 22 juli 2024 14:50]

Altijd leuk om te lezen hoe andere mensen het doen. Dit soort werk gedaan voor een fabrikant van moederborden en VGA kaarten. Ging toen wel een stapje verder dan een reflow, daar werd de GPU vervangen. Helaas geen aperatuur meer om het te kunnen doen. Waar heb je de Aoyue 852 gekocht Sebastius? Doe je dit in huis of in de schuur? En hoe zit het met je afzuiging als je het binnen doet?
Eleshop.nl en een raam open zetten :)
Waarom heb je er voor gekozen om die SMD connector met een normale soldeerbout weer vast te zetten? En waarom een dunne punt?

Een platte//holle punt is in zo'n geval een stuk makkelijker (zie heel veel youtube voorbeeld filmpjes).

Ik zelf zou hem met soldeerpasta en je Aoyue hebben vast gezet. Kleinere kans op soldeerbruggen, amper te veel soldeer en het component, mits je hem goed evenredig verhit, springt vanzelf in de juiste positie door de verschillende krachten die het soldeertin/pasta uitoefenen (weet even niet meer hoe die krachten heten).

(p.s. ik heb dezelfe Aoyue, gewelding ding voor zijn prijs).
Klopt. Ik heb veel gereedschap maar niet alles. Ik werk graag hiermee, heb nog weinig oefening met pasta gehad. Met dit puntje werkt het prima :)
Dunne punt is inderdaad niet zo goed. Door temperatuursverschil kruipt het soldeersel omhoog bij een fijne soldeerpunt. Je krijgt dan een bolletje solduur hoger op de soldeerpunt, ipv vanonder waar het nodig is. Beter is een plate/halfronde punt(je).
Erg interessant artikel, ik doe zelf ook het een en ander met hardware maar reflowen gaat me al gauw een stap te ver (het is me nog nooit gelukt iets succesvol te reflowen). Het is heel interessant om dit te lezen.

Wat mij betreft is meer van dit soort content zeer welkom!
Binnenkort op de blog een cursusje reflowen dan maar doen?
Heel graag, natuurlijk! Praktische tutorials lijken me zeer welkom, niet alleen voor mij! Ik ben altijd erg geinteresseerd om dingen te leren.

De laatste keren heb ik het geprobeerd met een mini-oven (voor voedsel) en dan met een IR temperatuur meter (zo'n laser ding) geprobeerd de juiste curve aan te houden maar dat is erg lastig, zo bleek. Ook hielp het voor geen meter :) Maar ik denk dat door het langzame opwarmen de flux al verdampt was ten tijde van het vloeibaar worden van het soldeer.

Maar zowel met een MacBook moederboard met defecte GPU en een Xbox met RRoD was het helaas niet gelukt :-( Niettemin was het wel leuk om te proberen.

Edit: Maar dit verhaal gaat eigenlijk een beetje te diep voor een reactie hier ;)

Zoals jij doet met zo'n hetelucht bout heb ik nooit geprobeerd want die heb ik niet, misschien moet ik die eerst maar eens kopen. Aoyue is wel goed spul voor de prijs inderdaad, ik heb wel een 936 en die bevalt echt prima, zeker als je ziet wat het kost. Was 25 euro als ik het me goed herinner!

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 14:50]

Dat is snel!! Bedankt!!

Dat is weer heel interessant, en inderdaad zoals je daar al zegt, was je blog me nog niet opgevallen, eerlijk gezegd. Je moet daar echt een beetje naar zoeken, en op de frontpage heb je wel het stukje 'Uit de community' maar ik scroll niet zo vaak zo ver naar beneden omdat ik tweakers zo veel keer per dag volg dat al het ongelezen nieuws helemaal bovenaan staat.

Ik wist ook niet dat het probleem destijds in de GPU's zelf zat! Dat is goed om te weten. Een van mijn reflow pogingen was precies zo'n MacBook Pro uit 2010. Helaas was dat totaal niet gelukt in dat oventje maar ik heb uiteindelijk voor 300 euro een moederboard op ebay gevonden. Die doet het nog steeds, dus hopelijk is het zo'n gefixte versie.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 14:50]

Fijne review !!!
Nog een tip voor mensen die solderen.
Gaatjes open maken op een printplaat gaat uitstekend door een fijn vulpotlood in het gaatje te steken terwijl het soldeersel nog vloeibaar is.
Door de oppervlaktespanning van de koolstof wordt het vloeibare tin als het ware weggejaagd.
Interessant.. maakt de hardheid van de potlood nog uit?
Ik denk het niet.
Meestal gebruik ik de gewone hardheid 2.
Lang geleden soldeerde ik veel printplaatjes, van het type Veroboard, waar de banen parallel naast mekaar lopen. Wanneer er twee banen in kortsluiting kwamen door soldeersel, dan gebuikte in gewoon een potlood om de banen weer vrij te krijgen. Eerst het tin vloeibaar maken met de soldeerbout en dan snel er met het potlood door.
Mooi artikel, leuk dat Sebastius zich zijn blog wat wil "professionaliseren"!

Dit soort acties, het gebruiken van meer goede usercontent, is precies wat er op de feedbacksessie werd bedoeld. Goed om te zien dat er ook wat met de feedback wordt gedaan ;).

[Reactie gewijzigd door Electrowolf op 22 juli 2024 14:50]

Het is er extra bij he? Blog blijft gewoon bestaan (T.net heeft dit expliciet als wens/eis benoemd bij de startvergadering van dit project). Dus gewoon maandelijks een frontpage-artikel (met iets meer zorg voor de diepgang) en voor de rest gewoon lekker rauzen op de blog :)
Ik zou niet anders verwachten O-).
Waarom zien we dit soort items niet vaker voorbij komen, leuk!
Vanaf nu elke maand. Dat wil zeggen: bij voldoende aanbod. :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.