Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 108 reacties

Tot slot

Van de nieuwe Lumia's is vooral de 520 indrukwekkend. Voor een toestel dat vermoedelijk in prepaidpakketjes verkocht zal worden, biedt hij nette specs en een indrukwekkende lijst features, waaronder Nokia's software en Super Sensitive Touch, en dat alles in een net en strak design. Hij behoort op het oog tot de aantrekkelijkste budgettelefoons die we tot nu toe in handen hebben gehad.

Wat vooral indruk maakt bij de 720, is dat Nokia in staat blijkt om het gewicht en de afmetingen van een telefoon binnen de perken te houden, ook met een unibody-ontwerp van polycarbonaat. Met zijn gewicht van onder de 130 gram is hij fors lichter dan voorgaande, duurdere Lumia's met dezelfde design language.

Met de presentatie van deze twee Lumia's begint echter ook het grote wachten. Directeur Elop zei dat er snel geïnnoveerd moet worden voor high-end telefoons, zodat die features later weer naar goedkopere modellen gebracht kunnen worden. Sterker nog: het plan lag er om een dure Lumia met PureView-camera te presenteren, maar het toestel was nog niet helemaal af en is uitgesteld, zo gaat het gerucht op de beursvloer. De Lumia 920 heeft dus nog geen opvolger gekregen, terwijl veel van de features al wel naar de budgetmodellen zijn gebracht. Het is nu dus wachten op nieuwe, dure Windows Phones van Nokia.

Wie daar echter niets mee heeft of wie hoger geprijsde Lumia's te duur vindt, heeft nu in elk geval ook in prepaid een goed alternatief met de nieuwste software, veel features en een aansprekend ontwerp.

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Gerelateerde content

Reacties (108)

Reactiefilter:-1108099+168+28+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
" ...hij heeft twee Cortex A5-processorkernen in plaats van de Krait-cores die Qualcomm in duurdere socs gebruikt..."
Zijn jullie daar wel zeker van? Hier staat namelijk toch iets anders: http://en.wikipedia.org/w...em_on_chip)#Snapdragon_S4
Toch Krait-kernen dus?
Als dat effectief dezelfde processor is als de HTC8S, dan denk ik dat het wel goed komt, want mijn ervaring daarmee is dat die toch niet tekort komt qua processing power.
Veel andere site listen voor de 720 een 1 Ghz Qualcomm Snapdragon S4 Plus MSM8227 Soc
die heeft een Adreno 203 GPU

In de de HTC 8S zit de MSM8227 Soc
maar ook de MSM8627 Soc (afhnaeklijk van regio). Die laatste is ook een 1 Ghz Snapdragon S4 Plus maar met een Adreno 305

De 520 gebruikt dus volgens het artikel een S4 play maar vermoedelijk is dat ook een S4 plus (MSM8227)

De 820 en 920 gebruiken de snellere Snapdragon S4 pro op 1,5 Ghz

[Reactie gewijzigd door hAl op 27 februari 2013 13:49]

De 820 en 920 en 920T gebruiken de S4 plus, MSM 8960 op 1,5 GHz, die heeft Adreno 225.
Hier beanie`s link uitgebreid, zodat je de verschillen ziet..

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 27 februari 2013 19:22]

Sterker nog, volgens Nokia's eigen developer pagina gaat het bij beide om de MSM8227

http://www.developer.noki...l?dev=Lumia_520,Lumia_720

Volg je dan de specificaties voor de MSM8227 dan blijkt het inderdaad te gaan om Krait cores gepaard met een Adreno 305 (hoewel sommige bronnen praten over een Adreno 203)

De S4 Play waar Arnoud aan refereert heeft inderdaad twee A5 kernen, maar het gaat dus om een S4 Plus SoC als Nokia's gegevens juist zijn (developer pagina wil nog wel eens veranderen)

Zie hier ook de specs van de verschillende S4 versies: http://www.qualcomm.com/snapdragon/processors/s4/specs

Denk wel dat het gaat om een S4 Plus, de Play intergreert minder functies dan de Plus. Zaken zoals WiFi en BT zitten bij de Plus bij de SoC in en dus drukt dat de kosten weer. Tevens is er bij de 520 en 720 gezegd dat het om een 28nm procede SoC ging en de Play is dat niet, dat is een 45nm SoC.

All in all kunnen we dus wel stellen dat het wel om Krait cores gaat en dus de S4 Plus in de 520 en 720. (nog een toevoeging, de S4 Play kan alleen FWVGA video opnemen terwijl beide Nokia's 720p kunnen opnemen)

[EDIT] @hAl: De MSM8227 schijnt te koppelen te zijn met verschillende GPU's, Qualcomm heeft de 8227 ook in de lijst staan met 'up to Adreno 305' Daar zal het verschil wel in zitten dat te zien is bij verschillende bronnen.

[Reactie gewijzigd door Beanie op 27 februari 2013 14:27]

er is een snapdragon 4 play met de krait maar deze heeft dat niet, staat daar zelfs op dezelfde link.
...er staat JUIST in die link dat er de MSM8227 in zit, met dual-core Krait en een Adreno 305...Wat ook is wat ik overal elders lees. Dus dan zijn deze telefoons láng niet zo langzaam als hier wordt geschetst. Beetje jammer Tweakers...Vooral de 520 vind ik dan zeer goed voor z'n prijs namelijk!
Ik denk sowieso dat zelfs de L520 een vooruitgang is op mijn huidige (single-core) L800 als het aankomt op snelheid e.d.
Het scherm zal dan wel 'minder zwart' zijn en de camera iets minder, maar als de L520 zo rond de ¤150,- zal kosten lijkt het me een prima opvolger.

Zit nog wel te twijfelen welke W8-phone ik nemen ga, of de Huawei W1 (of de 4Afrika komende zomer in me vakantieland halen)... of de L520, L620 of L720. :D Als van de zomer de prijzen al wat gezakt zijn, zou één van de laatste twee misschien wel erg interessant kunnen zijn.

Wat ik wel fijn vind van Nokia is de features die ze toevoegen aan WP (7.8 in mijn geval). Vooral de offline navigatie kan ik zéér waarderen en gebruik ik dan ook veelvuldig met mijn telefoon. (ik heb geen abonnement met databundel namelijk).
Lees ik het dan zo verkeerd?

Nee ik lees het niet verkeerd maar je kunt beter de specs via de link van Beanie bekijken hieronder
Ik haal uit de link/tabel dat er inderdaad een MSM8227 (S4 plus) 1 GHz dual core Krait inzit maar met Adreno 203? Inderdaad dezelfde als in de HTC 8s voor Europa

Waar haal jij de Adreno 305 vandaan? Bij de HTC 8s voor Amerika?


En Chaola`s quote kan ik dan weer niet terugvinden in het artikel, daar begint de 520 met;
"De Lumia 520 draait volgens Nokia's reclame op een 'dualcore-1GHz-processor' van Qualcomm. Dat klinkt goed, maar het gaat hier om de S4 Play, een van de goedkopere dualcore-processor die Qualcomm heeft. Dat is geen indrukwekkende soc; hij heeft twee Krait-cores op 1GHz."
is aangepast
De fout hierin is nu dat het een "S4 plus" is en geen "S4 play" en de SoC dus een stapje hoger ligt, de 1 GHz en dual Krait kloppen echter wel.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 27 februari 2013 19:23]

tja, dat weet ik nu ook @Cow86 maar mijn computer kreeg een hard-crash toen ik het probeerde te corrigeren :Y)
tja, windows :+
Ah, fair point; ik had me gebaseerd op informatie van een standmedewerker (die duidelijk zei 8225A), maar ik heb dat door een belabberde internetverbinding tijdens het uittypen niet meer kunnen nazoeken (op beurzen is internet vaak niet best).

Thanks voor de feedback; ik heb het aangepast :)
OK, case (bijna) closed, alleen staat er nu (15:35) nog wel in het artikel dat het een S4 Play is, terwijl het dus wel een S4 plus is. Ja, we ziften graag muggen hier ;)
Belangrijkste punt is voor mij gewoon dat dit dus dezelfde soc is als de HTC8s waarover al redelijk wat feedback te vinden is, o.m. hier: [WP8] Ervaringen met de HTC 8S - Deel 1
Ik zie inderdaad dat het is aangepast nu, maar de rest van de tekst zegt nog steeds dat hij zo veel trager is. Nou kan het zijn dat de software somehow veel slomer loopt op deze dan op bijv. de 920, maar feitelijk is de SoC in deze helemaal niet zoveel trager dan die, en zou WP8 prima vloeiend aan moeten kunnen. Immers, tis dezelfde SoC als in de HTC 8S. Moet de rest van de tekst dan niet ook aangepast worden? Beetje misleidend anders...
Ik vind dat je het wel erg kort hebt verbeterd. Er staat namelijk nog steeds dat telefoons met een vergelijkbare prijs, te vergelijken met de advies prijs van rond de 250euro, een snellere processor behuizen. De resolutie zou voor zijn prijs ook nog eens middelmatig moeten zijn.

Even een korte duik in de pricewatch leveren de volgende concurrenten op:

pricewatch: HTC Desire X Zwart

Tragere processor
800x480

pricewatch: Samsung Galaxy S III mini Blauw

Exacte type onbekend, waarschijnlijk een dual cortex a9, en derhalve langzamer.
800x480

pricewatch: HTC Windows Phone 8S Zwart

Zelfde processor, andere GPU.
800x480

pricewatch: Sony Xperia P Zwart

Novathor(Dual A9) en dus trager dan een dual Krait.
960x540

Jammer dat er, naast de (verkeerde)informatie over de soc, geen ruimte was om de verschillen met de 620 bijvoorbeeld even kort uit te lichten. Voor veel mensen is het nu onduidelijk waarom bijvoorbeeld de 520 goedkoper is dan de 620, terwijl hij een groter scherm heeft met dezelfde resolutie. Ook jammer dat er niet wordt gesproken over bijvoorbeeld de Lumia 720 die Rich Recording aan boord heeft.

[Reactie gewijzigd door Brazos op 27 februari 2013 23:31]

Zie ik verkeerd of staat daar juist bevestiging in van de specificaties van Tweakers? De S4 Play omdat de MSM8225 (A5), MSM8625(A5), MSM8225Q (A5), MSM8625Q (A5), MSM8226 en MSM8626 (A7). Daar zitten toch geen Krait-cores tussen?
Interessant punt inderdaad, de Huawei W1 draait de 1.2Ghz dual Krait processor, die zou direct al concurrent op de 520/620. Maar is het verschil zo groot?
Hoewel de hardware voor de 520 prima is, kost de 720 bijna 300 euro en in die prijsklasse is de concurrentie een stukje verder. Voor die prijs kun je ook Android-telefoons met Cortex A9-dualcores krijgen en die zijn ook in snelheid deze 720 vooruit.

Beste Arnoud kun je mij aub een Android toestel aanwijzen voor 300 euro met dezelfde camera als de 720, 4,3 inch scherm, max 130g, 2000mAh en inclusief een uitgebreid offline navigatie? Of een Android toestel van 230 euro zodat ik zelf voor 70 euro een uitgebreide navigatie met werelddekking kan kopen?

Uit je reviews valt het mij op dat je niet altijd een grote fan bent van WP/Nokia en in het algemeen dingen die niet van Apple zijn. En het je jouw review en daarom jouw mening. Toch zou het prettiger zijn voor de lezers als jij objectiever zou zijn.

Een telefoon is meer dan alleen cpu+ram.
Ik begrijp het punt van Arnoud wel. Het is niet moeilijk om een vergelijkbare android aan te wijzen.

Namelijk de xperia P. Pluspunten t.o.v. de lumia 720:
- 4" whitemagic lcd, 960x540 pixels
- 1GB ram
- unibody aluminium behuizing
- in-cell touchscreen
- NFC
- Google Play (=crapload aan apps)
- 120g

Nadelen t.o.v. de lumia 720:
- cortex A9 dualcore @ 1Ghz, de lumia heeft een krait dualcore
- navigatie (ovi? enz)
- accu

En de xperia P kost nu nog maar 250 euro. Goedkoper dus dan de lumia 720. En het argument dat de xperia P verouderd zou zijn gaat niet op; dankzij de 1GB ram aan werkgeheugen krijgt die gewoon android 4.1 in maart. De lumia 720 is dus helemaal niet zo competitief geprijsd, en dan heb ik 'm nu alleen maar nog vergeleken met een mid-range android van 2012. Dit jaar komen er natuurlijk ook genoeg androids uit in de 300 euro klasse, die de lumia 720 makkelijk zullen overtreffen. Dan blijft dus alleen het voordeel van navigatie over. Maar daar staat weer Google Play bv. tegenoverop android, dat vele malen meer apps bevat dan de WP store. En dat is wat voor een smartphone tegenwoordig doorslaggevend kan zijn.

Toegegeven, de lumia 520 ziet er dan weer erg netjes uit. Heeft simpelweg geen concurrentie op android gebied, omdat de budgetandroids (<170 euro) niet optimaal presteren met 512mb ram. Met goede marketing zou dat wel eens voor een gigantische boost voor WP kunnen zorgen.
ja dit klopt helemaal . vind het artikel ook een beetje een negatief kantje hebben.
van normale mensen kun je nog wel begrijpen dat ze het niet zo goed snappen. maar van een tweaker is het toch weer jammer . een toestel kan kwa processor/hardware wel sneller zijn maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat een wp toestel met 'minder snelle hardware' minder goed werkt. het zegt meer over het os dan de hardware .
jammer dat nog steeds veel mensen dat niet echt onderscheiden.
Het lastige met reviewen is dat je als reviewer in een bepaalde mode zit. Je hebt je iPhone of je Android en je ziet dat een review dan snel al biased wordt wanneer een iPhone gebruiker een Android in zijn handen krijgt of visa versa. Hier gaat het nog wel een stapje verder, Arnoud is duidelijk niet gewend/bekend met een Windows mobile, iets wat ook terug te zien was met de laatste Blackberry. Hier is op zich niets mee mis mits men zich dan een stukje distantieert van waar men mee bekend is. Je kunt niet verwachten dat ze hetzelfde functioneren sterker nog het is niet eens wenselijk. Ook is er een bepaalde leer curve om een OS aan te leren, zij het iOS/Android of wat dan ook. Jammer genoeg weerklinkt de onkunde met een Windows mobile erg zwaar terug in deze review. Dit komt enerzijds het product zelf niet ten goede, anderzijds ook tweakers niet. Ik ben steeds minder geneigd om een review hier te lezen als het op iets anders dan doorsnee aankomt.
Ik gebruik al sinds de release in oktober 2010 in het dagelijks leven een WP telefoon. Dat is momenteel een L920. Daarnaast heb ik altijd een Android en iOS telefoon in de buurt,om apps bij te houden en om het issue wat jij omschrijft te voorkomen.

BlackBerry 10 is een nieuw platform waar dus bij release niemand bekend mee was ;)
Hoewel de hardware voor de 520 prima is, kost de 720 bijna 300 euro en in die prijsklasse is de concurrentie een stukje verder. Voor die prijs kun je ook Android-telefoons met Cortex A9-dualcores krijgen en die zijn ook in snelheid deze 720 vooruit.

Ik zie op Tweakers vaker dit soort vergelijkingen voorkomen.

Je kiest: Ik wil windows, ik wil android of ik wil iOs. Ik wil een familiauto, een stadsautotje, of een sportwagen. Dan ga je kijken welk merk je wilt. Je gaat niet zeggen, o, maar de Toyota I-GO is een stuk zuiniger en goedkoper dan een Volkswagen station o.i.d. Dat is toch een vergelijking van niks.

Voor die consument die zijn zinnen heeft gezet op een Windows toestel, blijf het vergelijk binnen de selectie aan Windows toestellen houden. Dat het prijsniveau op de overspoelde markt van Android telefoons lager ligt is een begrijpelijk verschijnsel, naast natuurlijk eventueel andere bijkomende prijsverschillen (o.a. kosten OS, kosten hardware etc).
Wat ik nog storender vind is dat de gegeven informatie over de gebruikte SoC hoogstwaarschijnlijk incorrect is. Verder zou ik het dan ook wel interessant vinden om te weten op welke modellen de schrijver doelt. Zet twee modelnamen tussen haakjes, dat maakt de claim concreter.

@BenVenNL

Ik vraag mij af of er heel veel mensen zo bewust voor een mobiel besturingssysteem kiezen. Persoonlijk doe ik dat wel, maar wanneer ik naar de directe mensen om mij heen kijk heeft zo'n 50% geen specifieke voorkeur voor het OS.

Ik zie vooral 2 grote segmenten voor smartphones in mijn omgeving:

Zoveel mogelijk telefoon voor <¤250. (bekijken het totaal plaatje, is het toestel mooi, snap ik het systeem, kan ik Whatsappen en internetbankieren?). Laten zich vaak informeren door iemand met wat meer kennis of doen zelf onderzoek. Voorbeeld van wat deze groep vaak kocht is: Lumia 710 of Sony Xperia U

Wat is het meeste "trendy" toestel van het moment. (Marketing en omgeving geindoctrineerd, zeer beperkt vooronderzoek en baseren keuze op horen van). Kochten uitsluitend: iPhones, SGS II(I)

Naar mijn idee kiezen de meesten in mijn omgeving op basis van: budget, uiterlijk, populariteit en formaat, functionaliteit. En ook zo'n beetje in die volgorde.

Overigens gaat jou verhaal voor mijzelf wel op, maar ik zie mezelf ook niet als doorsnee telefoon koper.

Eerst bepaal ik het OS of zelf ecosysteem en dan de toestellen in mijn prijs range.

[Reactie gewijzigd door JcHm op 27 februari 2013 16:31]

Naar mijn idee kiezen de meesten in mijn omgeving op basis van: budget, uiterlijk, populariteit en formaat, functionaliteit. En ook zo'n beetje in die volgorde.

En dat wat de telefoonverkoper aandraagt ...
Ik ben het volkomen met je eens. Vergelijken moet je binnen een bepaald OS doen. Was jij maar een reviewer :P
En ja, op papier kun je zeggen dat een A9-dualcore sneller is dan een Snapdragon msm8227, maar in de praktijk is misschien die msm8227 nog sneller, puur omdat WP zo geoptimaliseerd en stukken minder zwaar dan Android (en dan nodig) is.
@BenVenNL
Ik ben het toch niet helemaal eens met je vergelijking. Je wilt als smartphone gebruiker bepaalde taken uitvoeren. Mail checken, browsen, misschien een foto maken en social media raadplegen (bijvoorbeeld). Alle drie de OS-en zijn hier prima geschikt voor.

Om terug te komen op de vergelijking met de auto's, het OS zie ik dan meer als het uiterlijk van de auto. Uiteindelijk wil je er lekker in rijden, je kinderen naar school brengen en boodschappen doen.

Ik kies altijd bewust voor een telefoon die aansluit bij mijn wensen. Het OS is dan denk ik van ondergeschikt belang.
Je kiest: Ik wil windows, ik wil android of ik wil iOs. Ik wil een familiauto, een stadsautotje, of een sportwagen
Je kunt beter zeggen;

Windows Phone: Tesla; snel, modern, maar nog niet helemaal uitontwikkeld
Android: Volkswagen Polo; bekend, betaalbaar, maar niks bijzonders
iOS: Bentley S1; duur, degelijk, maar hopeloos ouderwets

Van alle drie de mobiele OS'en heeft Windows Phone de beste gebruikerservaring imo en het beste cloud-ecosysteem met SkyDrive, Windows 8, Xbox en Office. Dus als er een Windows Phone a la Lumia 520 voor ¤170 te verkrijgen is, is dat voor die prijsklasse de beste keus denk ik.
Uiteraard een erg subjectieve discussie, maar ik zal happen: Windows Phone is wellicht snel, maar dat is geen unieke eigenschap. Modern is het wel. De cloud opties zijn ook interessant, maar onderschat ook niet de cloud opties van Android en iOS. Ik gebruik probleemloos Google docs, Evernote, Dropbox, OneNote, Gmail, Calendaring op ieder device en ieder OS. Heel veel blijft er dan niet over, behalve misschien XBox.

Android niets bijzonders noemen is 3 x te kort door de bocht. Het is het meest veelzijdige OS, zowel op software als hardware gebied. Of dat een voordeel of nadeel is, is persoonlijk, en dus niet feitelijk te stellen.

iOS ouderwets? Ik gebruik het zelf en ben het eens dat er niet veel veranderd is de laatste jaren. Ik vind dat lang niet zo'n groot nadeel als vaak gesteld wordt. Ik vind het iconengrid praktisch (op de desktop is een iconen variant als decennia lang gemeengoed). Voor mij is een mobiel OS een app launcher. De waarde zit in de apps, niet in de wijze waarop je deze launched. In die zin vind ik de widgets en tiles van Android en WP wat sterker, maar het is geen revolutionair verschil. Wat er echt toedoet zijn de apps, en daarin is iOS allesbehalve ouderwets. Naar mijn mening heeft het nog steeds het sterkste app en content ecoysteem van alle systemen. Daarmee doel ik op kwantiteit, kwaliteit en echte optimalisaite voor smartphones en tablets.
Ik vind Android moderner uitzien dan Windows Phone, en bij Windows Phone ben je eerder uitgekeken (mede-dankzij de kleinere marketplace en beperkte apps).

Het startscherm is lekker snel ja, maar daar houd het eigenlijk ook op, en het zogenaamde "beste" cloud ecosysteem van Windows, Windows Phone 8, Xbox, Office valt ook reuze mee.

[Reactie gewijzigd door Qws op 27 februari 2013 17:23]

Ik vind Android moderner uitzien dan Windows Phone, en bij Windows Phone ben je eerder uitgekeken (mede-dankzij de kleinere marketplace en beperkte apps).
Android moderner dan Windows Phone zeg je? Android, wat schaamteloos gebaseerd is op iOS, wat het meest gedateerde mobiele OS is met de statische icoontjes in een grid versprijd over meerdere homescreens met al dan niet folders met icoontjes? Nee, tuurlijk :X

130.000 apps in de Windows Store momenteel en bijna alle mainstream apps staan erin. Dat noem ik nu niet klein meer. En de kwaliteit en functionaliteit van de WP apps doen niets onder voor zijn tegenhangers op Android en iOS. Sterker nog, de apps zijn in de meeste gevallen van veel betere kwaliteit en gebruikersvriendelijker door de Metro Interface en de uitstekende, simpele layouts zonder onnodige kaders, knopjes en vakjes etc.

En het cloud ecosysteem van Windows is ongeevenaard en vind je op je geen enkel ander platform. My two cents.
Er is nog steeds geen waardige alternatieve browser...

Als Windows Phone gebruiker zit je vast aan IE.

Doet IE het niet zoals je wilt? Dan heb je pech.

Als je het zo bekijkt, dan is Android moderner, want je hebt meer keuzes uit browsers.
IE10 is dan misschien niet de voorkeur voor een heleboel tweakers, het is inmiddels een prima browser. Er zijn maar weinig websites die niet goed erop werken, dus wat dat betreft is het niet erg.

Gelukkig zijn er wel 3rd party browsers gemaakt die welliswaar de IE engine gebruiken, maar wel een hele nieuwe interface bieden. Dus helemaal vast aan (de interface van) IE zit je niet. Bovendien is het met de nieuwe kernel en api's wel mogelijk om een browser te maken, maar die zijn er dus (nog) niet. Nokia heeft wel een beta lopen, maar die browser is nog niet echt betrouwbaar genoeg.
LCP je mag wel een keertje weer eens een Android telefoon gebruiken. Want statische icoontjes? Heb je ooit gehoord van Widgets? Vast wel.. alleen je vergeet het vast zeker expres te melden.

Najha hier voor jou een duidelijke illustratie. Plaatjes zeggen meer dan 1000 woorden zegt men toch?
http://2.bp.blogspot.com/...00/Android_2BVs_2BiOS.png

Android lijkt helemaal niet meer op iOS en is zelf geëvolueerd naar een juweel van een OS. Vooral qua design en zeker ook functionaliteit.

Kan Windows Phone al rotation lock? (Dit MOET gewoon bij een touchscreen...)

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 27 februari 2013 19:07]

Ja, Windows Phone ziet er anders uit, maar het is niet moderner.

Je kan je achtergrond niet eens aanpassen en je kan maar een beperkte aantal kleuren kiezen voor je tegels. En er missen zo veel basis features voor Windows Phone.

Het enige voordeel is, dat het interface van alle apps voor Windows Phone rechtgetrokken is.

Maar daardoor ziet Windows Phone ook statisch uit... en niet modern.
Achtergronden is inderdaad niet aan te passen. Maar dat past ook helemaal niet bij het OS. Ik denk dat het daardoor ook een stuk onoverzichtelijker wordt. Wat dus haaks staat op de principes van het systeem. Wel is de wallpaper op je lockscreen aan te passen met vele apps. Wat dus gewoon prima werkt.

Dat je dingen mist of dat dingen anders zijn, wil nog niet zeggen dat je basis features mist. Het is anders net als dat je bij Bij Italiaanse pasta's saus erover doet, maar bij een gerecht als stamppot bijvoorbeeld niet.

Statisch is het systeem helemaal niet. Alleen als je niet verder bent gekomen dan de screenshots ziet het er statisch uit. Juist als je op de homescreen komt, leeft het geheel door de livetiles. Of bij applicaties door de transities.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 27 februari 2013 19:15]

Misschien moet je deze review over WP8 eens lezen, erg informatief en geplaatst op een zakelijke site, van een voormalig iPhone en Android gebruiker en adviseur op gebied van technologische investeringen.
Ik moet zeggen ik ben aangenaamd verrast door de 520, maar toch wel wat teleurgesteld in 720. Had in de laatste toch wel een wat snellere cpu en minstens 1gb werkgeheugen verwacht voor een toestel in die prijsklasse. Een hoger resolutie scherm had ik ook graag gezien, desnoods voor 50 euro meer(1280x720 had ook mooi bij de naam gepast). Nu mist Nokia in mijn ogen toch een goed all-round concurrerend toestel in het midden segment.
Werkgeheugen kan ik in meegaan dat had de keuze makkelijk gemaakt. (tussen de W1 en de L720)
Scherm niet, kan toch niet dat ze in de 720 een hogere resolutie gaan zetten dan in de 820 ;)
Klopt maar in de 820 had sowieso ook een gewoon een 1280x720 moeten hebben, ieder android toestel in de prijsklasse van 400-450 euro heeft er een. En ze hadden met de Nokia 720 er natuurlijk ook tussenin kunnen gaan zitten, 960x540 had bijvoorbeeld ook gekunt.
Nee, dat had helaas niet gekund, want Windows Phone ondersteund alleen een aantal vaste resoluties, en niet 960x540.
'Rond de 300' euro, is waarschijnlijk in de winkels net onder de 300,-.

Daarmee is de prijs gelijk aan toestellen zoals de HTC 8S, Sony Xperia P en andere 'goed scorende midden-segmenters'. En als je dan gaat vergelijken mist hij eigenlijk niks.. sterker nog, komt ie door de 8gb opslag + SD er net bovenuit denk ik :).
Ik ben het niet helemaal eens met de vergelijking van de L520 cpu met de A9 van een willekeurige android. WindowsPhone is een minder zwaar OS dan android, dus WP zal sneller zijn dan android als je ze op dezelfde CPU draait.
Ik ben het niet helemaal eens met de vergelijking van de L520 cpu met de A9 van een willekeurige android. WindowsPhone is een minder zwaar OS dan android, dus WP zal sneller zijn dan android als je ze op dezelfde CPU draait.
Inderdaad, hetzelfde met iOS waar op een 800mhz iPhone 4 het os lekker snel werkt.
Nou vraag ik mij af wanneer Apple met hun prepaid telefoon komt, het past niet bij hun maar in mijn ogen kan er gewoon een normale iPhone bestaan en een budget broertje.
iOS6 werkt erg langzaam op een iPhone 4.
Is dat eigen ervaring? Ik moet zeggen dat ik wel vind dat ie sneller is geworden. Zeker als je bekijkt dat er al 2 Ios'sen eroverheen zijn gegaan.
Een iPhone 4 sneller geworden van 2 upgrades? Ik ben met iOS 4 begonnen en toen vond ik hem nog snel. Na de upgrade naar eerst iOS 5 en daarna 6 was hij echt traag geworden, zelfs nadat ik allerlei zaken had uitgezet (bv notification screen, achtergrond etc). Om die reden ben ik van de iPhone af (nu L920)
Inderdaad tergend langzaam..... De reden dat ik mijn iPhone ook wil inruilen voor een WP phone
Ik vindt dat apple eigenlijk gewoon maar beter goedkope toestellen door derden moet laten maken, apple hoeft dan geen verlies er op te draaien.
Er is al duidelijk gemaakt in de reacties dat de CPU informatie niet klopt.

De "s4 play" zou inderdaad stukken trager zijn, ook merkbaar trager dan de oudere Cortex A9 cores.

Maar er zit helemaal geen S4 Play in, er zit dezelfde "S4 Plus 1.0ghz" in als de HTC 8s heeft (ook 480x800) en daar meldden alle reviews juist dat het OS ook vliegt en voelt als boter ondanks de 'mid-range S4 soc'.

Geloof me, ik denk niet dat je 480x800 WP8 wil zien op een S4-play cpu :). WP8 heeft minder power nodig om vloeiend te draaien, true... maar een S4-play zijn toch merkbaar budget SoC's hoor.
De 520 en 720 draaien dus allebei op een MSM8225, dezelfde processor als bijvoorbeeld in de HTC Desire X. Geen nieuwe processors dus, gewoon mooie mid-range modellen. De processor in de HTC One X scoort ongeveer 1,7x beter in benchmarks, dus dat geeft een beetje de verhouding aan.

De MSM8227 dus, dezelfde als in de HTC 8S.
In de 720 had wat dat betreft inderdaad wel een iets sneller processor gemogen, je merkt wel duidelijk dat dit soort toestellen langzamer zijn dan de wat snellere. WP is zo gemaakt dat de animaties altijd vloeiend blijven, maar kwa uiteindelijke wachttijden kan je het verschil zeker merken, zoals ook in de review wordt aangegeven.

Wie dus blijft zeggen dat WP helemaal geen snelle processor nodig heeft omdat het beter geoptimaliseerd is: Half waar ;)

Moet gezegd worden dat dit uiteindelijk toch prima smartphones zullen zijn, al is het maar door de extra features die Nokia levert! Ik hoop dat ze een beetje terein terug winnen en dat daardoor gaten in de appselectie enin de features binnen WP snel gevuld zullen worden

Wat me trouwens wel opvalt: De grootte's van de Lumia toestellen.
520: 4 inch
620:3,8 inch
720: 4,3 inch

Dat gaat nog lekker verwarrend worden om de verschillen uit te leggen...

[Reactie gewijzigd door thefal op 27 februari 2013 13:31]

Je moet het natuurlijk zien met vergelijkbare toestellen, natuurlijk is betere cpu -> snellere reactie, maar als een WP7.8 (en wat WP8 had kunnen zijn) ook gewoon kan draaien op een singlecore 1.4Ghz, zegt wel iets over de optimalisatie van het OS.

Je hebt in iedergeval geen quadcore nodig :)
Dit wil dus haast zeggen dat de Lumia 520 bijna hetzelfde is als de HTC 8S? Terwijl de 8S 100 euro duurder is en minder opslag geheugen heeft.
Ik denk dat dit eindelijk de doorbraak wordt van WP8. Zo'n 520 is erg veel toestel voor je geld.
Een blik op de concurrentie in deze prijsklasse:
  • iOS: Geen concurrentie. Zelfs een iPhone4 kost meer dan het dubbele.
  • BB: Geen concurrentie. De BBX toestellen kosten ook meer dan het dubbele.
  • Android: Vooral veel oude uitloopmodellen in deze prijsklasse, en een paar interessante.
Als ik in tnet pricewatch kijk, zie ik veel toestellen met Androind 2.3 en een flink aantal met 4.0. Android 2.3 zou je waarschijnlijk niet meer kopen anno 2013. Ik zou me in ieder geval zorgen maken over de continuiteit, kennelijk zijn dit toestellen die nog steeds geen update hebben gehad naar 4.0 of 4.1. Dat geeft zorgen voor de toekomst.

Android 4.0 is nog wel redelijk modern en het overwegen waard. Kijk ik naar merken dan kom je waarschijnlijk bij Sony of LG uit.

[Reactie gewijzigd door t_captain op 27 februari 2013 15:52]

Nadeel van veel Android 4.0 toestellen (itt de 4.1 en 4.2 toestellen) is dat de kans dat die updates krijgen ook al weer minder begint te worden. De SG3 krijgt natuurlijk wel een update maar goedkopere toestellen zijn al veel eerder blijven hangen of dat duurt langer. Je kunt er wel een rom opzetten, maar dan ben je toch alweer wat meer tijd en moeite kwijt.

Nou zal de consument die voor de goedkopere toestellen kiest ook niet het nieuwste van het nieuwste verwachten, maar deze nieuwe lijn van Lumia's zal zeker wel updates gaan krijgen.
En toch zijn er zó veel mensen die nogstééds die idiote Galaxy Advance kopen, android 2.3, geen design. Tho. ;(
Draait de L720 echt op dezelfde CPU als de L520?
En de L620, is dat ook dezelfde CPU?

Ja, ze draaien alle drie op 1 GHz maar dat zegt niets toch :?
Je zou even naar de chipset moeten zoeken. Bijvoorbeeld de HTC 8X loop 1,5 GHz met de Snapdragon msm8227 en de HTC 8S is geklokt op 1 GHz. Exact dezelfde processor, alleen die van de 8S is lager geklokt. Dan zou je zeggen, overklokken die 8S. En dan heb je ook helemaal gelijk. Maarja, moet je weer 'rooten' enzo, zitten ook allemaal risico's aan.

Ik denk wel dat de 7, 6 en 520 alle drie op dezelfde chipset draaien, maar zeker niet dezelfde als de 920 en 820. Die zijn weliswaar hoger geklokt, maar hebben ook een andere chipset.

Veel sites stellen alleen dat de CPU's de Snapdragon S4 hebben en dus dezelfde maar dat is alles behalve waar! Dat is hetzelfde als zeggen: Er zit een Intel processor in, 3e generatie. Maar dat kan dan vervolgens de i3, i5, of i7 zijn. Wereld van verschil.
Js. maar bijvoorbeeld de L820 en hun top model de L920 (welke ik heb) Hebben ook dezelfde processor. De meerprijs zit hierin dan vooral in de camera, accu, intern geheugen en beeldscherm.
Wat je zegt Johan, alleen is dat niet dezelfde processor als de 520,620 en 720, zoals ik je post in eerste instantie las.
Naast de SoC zijn de verschillen inderdaad zoals je zegt + uitvoering en materiaal

Persoonlijk vind ik het een goede zet dat ze op elkaar lijken qua design en je niet direct ziet of je de goedkoopste of de duurste hebt.
Je hebt gewoon een mooi toestel.
En betaal je meer dan zijn de specs beter en is hij sneller...

Kijk via Beanie`s links hieronder naar de uitgebreide juiste specs

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 27 februari 2013 19:24]

Het is niet altijd de processor. Kijk 1 Ghtz is zat als je alleen maar belt smst (je weet wel het een ouderwetse vorm van whatsapp) op internet zit email ect. bij duurdere modellen gaat
Het gaat dan vooral om de accu, beeldscherm, grafische dingen, cores (1 ghrtz dualcore, quatcore of octocore) Ram, Ram snelheid. noem maar op.

Kijk de processor maakt niet zo veel uit. (b.v op een pentium 4 kan je nog prima werken), Zeker bij telefoons niet. Maar als je meer wilt of betere dingen. Dan neem je een duurdere variant.

om weer terug te komen op die pentium 4, als je alleen maar internet en Belasting aangifte mee doet. wrm zou je dan een quatcore/octocore kopen ?. Maar als je b.v veel gamet. Dan zou ik idd een Xeon (voor servers dat weet ik maar ze zijn gewoon fijn) I 5, I 7 ga maar zo door. dan heb je dat nodig want b.v sc 2 draait niet echt goed op een pentium 4.

Het is wat je nodig hebt. Doe je veel dingen te gelijk en internet/game je veel op je mobiel. je hebt het nodig op het werk ect. Dan zou je het beste een dure nemen. Maar als je net als mij af en toe whatsappt, belt internet ect. Dan zou ik gewoon deze nemen.
Het lijken me leuke mobieltjes, vooral de 520. Het is ook de eerste fabrikant die veel features in zet in de budgetreeks. De verschillen zijn alleen wat kleiner tussen de modellen, ik wil er wel een :)
Jup, hele mooie telefoons in deze prijs categorieën.

Denk alleen dat de doelgroep van deze telefoons toch met een Android telefoon de deur uit zullen lopen; dat kennen ze, heeft iedereen en is niet nieuw en onbekend. Dit is de categrorie die door Samsung gedomieerd wordt met hun gigantische Android lineup. Dat deze telefoons wat betere specificaties hebben daar kijken ze niet eens naar.

Windows Phone zal eerst bekender moeten worden en meer mainstream moeten zijn om succesvol te worden in deze marktsegmenten. Ik bedoel, ik studeer in Nijmegen en ken niemand met een WP telefoon. Zelf zou ik mijn ouders of middelbare school zusje dan ook niet deze telefoons aanbevelen, hoe mooi ze ook zijn.

[Reactie gewijzigd door Mr Ton op 27 februari 2013 23:34]

ik denk juist het tegen over gestelde, mensen willen wel weer eens wat nieuws, want wat heeft Android in de tussentijd aan nieuws laten zien, op het oog vrij weinig.

Meest belangrijke troef nu is dat Windows Phone 8 eenzelfde Apple achtige niche markt lijkt te worden, Nokia past precies in dat plaatje met mooie design toestellen en asscesoires en extra apps zoals een goede offline navigatie.

Microsoft moet nu zorgen voor een flink gevulde App store, facebook, twitter en whatsapp, daarnaast alle bekende games die nu vooral populair zijn op android en apple platformen en je hebt naast Apple eenzelfde makkelijk toegankelijk toestel zonder teveel zorgen.

Android is zelfs op high end toestellen gewoon niet snel, daarnaast zijn er teveel gratis ellende apps is het een te makkelijk doelwit voor hackers en uitmeld apps die je data stelen.
Bijna iedere gratis app heeft toegang tot zo'n beetje alles wat je prive opslaat, Google waarschuwd wel, maar hoeveel mensen letten daar nu op.
Zolang Google de play store niet goed controlleerd raad ik het gebruik aan iedereen af, tenzij je weet wat je doet en je dit voor lief neemt..., ben zelf al jaren een android gebruiker.
Maar voor mijn vrouw zie ik liever een ander alternatief, voor deze prijzen ligt de weg naar Windows 8 open.
Tweakers willen iets nieuws.

Mainstream 15 jarige tienermeisjes (en jongens) willen wat de rest ook heeft, anders hoor je er niet bij. En als je ouders geen iPhone kunnen betalen, wordt het een budget smartphone. Android telefoons kun je nu al krijgen voor 99E, dus waarom een bijna 2x zo duur toestel pakken?

Het 'middensegment' (bestaat dat wel, tis eigenlijk of budget, of highend) zal hier mss nog naar kijken.

Highend is het ook vaak of een S3 oid of een iPhone.

Zakelijk krijg je toch vaak een telefoon van de zaak danwel wordt het toch een iPhone, want dat is fancy.

Dit is natuurlijk zeer zeer kort door de bocht, maar wat mainstream wel ongeveer de lijn is. Dus nee, de gemiddelde gebruiker gaat echt geen Lumia opzoeken.
Toch denk ik dat Lumia een hogere "hipheid" Factor heeft dan een goedkope andere budget smartphone.
Komt door het merk Nokia, de verschillende kleurtjes en accessoires.
Juist de jeugd kan dit wel waarderen.

Met name de mensen die diverse budget android phones "zat zijn" gaan dit misschien wel kopen.
Sinds wanneer hoor je ergens bij met een mobiel?
Het enige wat in me opkomt als ik een samsung zie telefoon is 'een stuk plastic met een niet zelf geschreven OS waarvan de playstore 70% uit malware bestaat' ... tja dan zit je echt in een coole groep :z
Het leuke is wel dat die 520 verdacht veel lijkt (komt misschien door de gele kleur) op de telefoon in de KPN reclame.
/offtopic

Niet echt. Die in de reclame heeft veel rondere hoeken.
Die in de reclame aan het begin is een dummy van een niet-bestaand toestel. ;)
Niet de eerste fabrikant die dat doet hoor... de eerste Wildfire toestellen van HTC waren hadden ook alle features aanboord die de duurdere toestellen hadden... je zat alleen met een lage resolutie, tragere cpu en (te) weinig geheugen. En ze zaten ook nog eens heel degelijk in elkaar, plus dat ze een erg fatsoenlijke standby tijd hadden met normaal gebruik, 2/3 dagen zonder opladen. Heb het persoonlijke altijd een miskende topper gevonden... die ouwe van mij gebruikt het toestel nu bijna 4 jaar later nog steeds en geen slijtage te bemerken aan het toestel.

Maar ik ben ook wel enthousiast, zelfs best wel om wat betreft Nokia en Windows Phone. Ik heb op het moment een mooie Lumia 820 in de broekzak zitten sinds 1,5 week. Het was even wennen, maar ik begin er best tevreden mee te raken. Sowieso oerdelijk in elkaar gezet, mooie display, werkt enorm soepel en snel. En uiteraard het inductieladen wat ik persoonlijk een van de beste features vind sinds jaren. Ow ja, de GPS doet het ook uitermate goed, onzettend snel een fix... zelfs binnenshuis. Configuraties zijn eenvoudig, sommige dingen wel even zoeken omdat WP er toch net een andere filosofie op na houdt... je zou bijvoorbeeld verwachten dat instellingen als caller id en sim pincode onder instellingen terug te vinden zijn... maar dat vind je onder de telefoon applicatie :) Geeft niet, was wel ff zoeken... blijf een kerel dus van handleidingen wil ik niets weten :*)

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 28 februari 2013 21:55]

Ik blijf me toch verbazen over het feit dat je zo moeilijk aan al die Lumia's met WP8 kan komen. Heeft Nokia eindelijk weer mooie toffe gewilde smartphones... dan blijken ze ineens een veel te kleine voorraad te hebben.

Ik ga ervanuit dat Arnoud gelijk heeft met de verklaring dat Nokia gewoon geen geld meer heeft om grote voorraden aan te leggen met bijbehorende risico's. Maar anderzijds denk ik dan: juist daarom zou je nu volop moeten cashen op al die pareltjes, tenslotte kan Nokia wel wat goed financieel en operationeel nieuws gebruiken. Pak die kans nu het kan! Neem risico! Zo armlastig is Nokia toch ook weer niet?

Ik geloof ontzettend in het kindje Lumia uit het huwelijk van Nokia met Windows Phone. Zelf heb ik bijna een jaar een Lumia 800 en ik ben er elke dag blij mee. Uitstekende positie tussen iOS en Android in. Sterker nog, als je eenmaal op een Lumia overgegaan bent ga je zowaar denken dat iOS en Android outdated beginnen te raken... En dan zit iedereen ineens aan te hikken tegen zoiets basaals als leveringsproblemen... kom op Nokia, fix dit!
Ik denk eerder dat Nederland met zijn kleine en heel prijsbewuste markt gewoon weinig aan marge oplevert, en Nokia vooral op winstgevender plekken de beschikbare voorraad Lumia's verkoopt. We zien dit met meer electronica.
Jouw verklaring is wellicht van toepassing, maar geen verklaring voor de tekorten. De tekorten zijn te wijten aan de aanvoer van onderdelen, waardoor er niet genoeg geproduceerd worden. Dat geldt in ieder geval al langere tijd voor de 920 en de problemen zijn kennelijk nog niet opgelost.

Dat is althans de verklaring van Elop aan de Wall Street Journal. Dus ook niet het ontbreken van cash.

Zie: Nokia Parts Shortages Hold Back Lumia Sales


Door deze tekorten is wellicht mogelijk dat er gekozen wordt voor andere markten, waardoor we in Nederland nog langer moeten wachten dan in andere landen. Dat is echter speculatie. Feit is dat Nokia niet snel genoeg kan (laten) produceren. Jammer voor ze, aangezien ze met een mooie line-up komen en de 920 de spits mooi lijkt af te bijten.

Edit: woordje toegevoegd t.b.v. leesbaarheid.

[Reactie gewijzigd door Edddd op 27 februari 2013 22:34]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Microsoft Windows 10 Home NL Apple iPhone 6s Star Wars: Battlefront (2015) Samsung Galaxy S6 edge Apple Watch Project CARS Nest Learning Thermostat Internet

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True