Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 108, views: 112.666 •

Tot slot

Van de nieuwe Lumia's is vooral de 520 indrukwekkend. Voor een toestel dat vermoedelijk in prepaidpakketjes verkocht zal worden, biedt hij nette specs en een indrukwekkende lijst features, waaronder Nokia's software en Super Sensitive Touch, en dat alles in een net en strak design. Hij behoort op het oog tot de aantrekkelijkste budgettelefoons die we tot nu toe in handen hebben gehad.

Wat vooral indruk maakt bij de 720, is dat Nokia in staat blijkt om het gewicht en de afmetingen van een telefoon binnen de perken te houden, ook met een unibody-ontwerp van polycarbonaat. Met zijn gewicht van onder de 130 gram is hij fors lichter dan voorgaande, duurdere Lumia's met dezelfde design language.

Met de presentatie van deze twee Lumia's begint echter ook het grote wachten. Directeur Elop zei dat er snel geïnnoveerd moet worden voor high-end telefoons, zodat die features later weer naar goedkopere modellen gebracht kunnen worden. Sterker nog: het plan lag er om een dure Lumia met PureView-camera te presenteren, maar het toestel was nog niet helemaal af en is uitgesteld, zo gaat het gerucht op de beursvloer. De Lumia 920 heeft dus nog geen opvolger gekregen, terwijl veel van de features al wel naar de budgetmodellen zijn gebracht. Het is nu dus wachten op nieuwe, dure Windows Phones van Nokia.

Wie daar echter niets mee heeft of wie hoger geprijsde Lumia's te duur vindt, heeft nu in elk geval ook in prepaid een goed alternatief met de nieuwste software, veel features en een aansprekend ontwerp.

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

Nokia Lumia 520
Nokia Lumia 720


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Gerelateerde content

Reacties (108)

Reactiefilter:-1108099+168+28+30
Het lijken me leuke mobieltjes, vooral de 520. Het is ook de eerste fabrikant die veel features in zet in de budgetreeks. De verschillen zijn alleen wat kleiner tussen de modellen, ik wil er wel een :)
Het leuke is wel dat die 520 verdacht veel lijkt (komt misschien door de gele kleur) op de telefoon in de KPN reclame.
/offtopic

Niet echt. Die in de reclame heeft veel rondere hoeken.
Die in de reclame aan het begin is een dummy van een niet-bestaand toestel. ;)
Jup, hele mooie telefoons in deze prijs categorieën.

Denk alleen dat de doelgroep van deze telefoons toch met een Android telefoon de deur uit zullen lopen; dat kennen ze, heeft iedereen en is niet nieuw en onbekend. Dit is de categrorie die door Samsung gedomieerd wordt met hun gigantische Android lineup. Dat deze telefoons wat betere specificaties hebben daar kijken ze niet eens naar.

Windows Phone zal eerst bekender moeten worden en meer mainstream moeten zijn om succesvol te worden in deze marktsegmenten. Ik bedoel, ik studeer in Nijmegen en ken niemand met een WP telefoon. Zelf zou ik mijn ouders of middelbare school zusje dan ook niet deze telefoons aanbevelen, hoe mooi ze ook zijn.

[Reactie gewijzigd door Mr Ton op 27 februari 2013 23:34]

ik denk juist het tegen over gestelde, mensen willen wel weer eens wat nieuws, want wat heeft Android in de tussentijd aan nieuws laten zien, op het oog vrij weinig.

Meest belangrijke troef nu is dat Windows Phone 8 eenzelfde Apple achtige niche markt lijkt te worden, Nokia past precies in dat plaatje met mooie design toestellen en asscesoires en extra apps zoals een goede offline navigatie.

Microsoft moet nu zorgen voor een flink gevulde App store, facebook, twitter en whatsapp, daarnaast alle bekende games die nu vooral populair zijn op android en apple platformen en je hebt naast Apple eenzelfde makkelijk toegankelijk toestel zonder teveel zorgen.

Android is zelfs op high end toestellen gewoon niet snel, daarnaast zijn er teveel gratis ellende apps is het een te makkelijk doelwit voor hackers en uitmeld apps die je data stelen.
Bijna iedere gratis app heeft toegang tot zo'n beetje alles wat je prive opslaat, Google waarschuwd wel, maar hoeveel mensen letten daar nu op.
Zolang Google de play store niet goed controlleerd raad ik het gebruik aan iedereen af, tenzij je weet wat je doet en je dit voor lief neemt..., ben zelf al jaren een android gebruiker.
Maar voor mijn vrouw zie ik liever een ander alternatief, voor deze prijzen ligt de weg naar Windows 8 open.
Tweakers willen iets nieuws.

Mainstream 15 jarige tienermeisjes (en jongens) willen wat de rest ook heeft, anders hoor je er niet bij. En als je ouders geen iPhone kunnen betalen, wordt het een budget smartphone. Android telefoons kun je nu al krijgen voor 99E, dus waarom een bijna 2x zo duur toestel pakken?

Het 'middensegment' (bestaat dat wel, tis eigenlijk of budget, of highend) zal hier mss nog naar kijken.

Highend is het ook vaak of een S3 oid of een iPhone.

Zakelijk krijg je toch vaak een telefoon van de zaak danwel wordt het toch een iPhone, want dat is fancy.

Dit is natuurlijk zeer zeer kort door de bocht, maar wat mainstream wel ongeveer de lijn is. Dus nee, de gemiddelde gebruiker gaat echt geen Lumia opzoeken.
Toch denk ik dat Lumia een hogere "hipheid" Factor heeft dan een goedkope andere budget smartphone.
Komt door het merk Nokia, de verschillende kleurtjes en accessoires.
Juist de jeugd kan dit wel waarderen.

Met name de mensen die diverse budget android phones "zat zijn" gaan dit misschien wel kopen.
Sinds wanneer hoor je ergens bij met een mobiel?
Het enige wat in me opkomt als ik een samsung zie telefoon is 'een stuk plastic met een niet zelf geschreven OS waarvan de playstore 70% uit malware bestaat' ... tja dan zit je echt in een coole groep :z
Niet de eerste fabrikant die dat doet hoor... de eerste Wildfire toestellen van HTC waren hadden ook alle features aanboord die de duurdere toestellen hadden... je zat alleen met een lage resolutie, tragere cpu en (te) weinig geheugen. En ze zaten ook nog eens heel degelijk in elkaar, plus dat ze een erg fatsoenlijke standby tijd hadden met normaal gebruik, 2/3 dagen zonder opladen. Heb het persoonlijke altijd een miskende topper gevonden... die ouwe van mij gebruikt het toestel nu bijna 4 jaar later nog steeds en geen slijtage te bemerken aan het toestel.

Maar ik ben ook wel enthousiast, zelfs best wel om wat betreft Nokia en Windows Phone. Ik heb op het moment een mooie Lumia 820 in de broekzak zitten sinds 1,5 week. Het was even wennen, maar ik begin er best tevreden mee te raken. Sowieso oerdelijk in elkaar gezet, mooie display, werkt enorm soepel en snel. En uiteraard het inductieladen wat ik persoonlijk een van de beste features vind sinds jaren. Ow ja, de GPS doet het ook uitermate goed, onzettend snel een fix... zelfs binnenshuis. Configuraties zijn eenvoudig, sommige dingen wel even zoeken omdat WP er toch net een andere filosofie op na houdt... je zou bijvoorbeeld verwachten dat instellingen als caller id en sim pincode onder instellingen terug te vinden zijn... maar dat vind je onder de telefoon applicatie :) Geeft niet, was wel ff zoeken... blijf een kerel dus van handleidingen wil ik niets weten :*)

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 28 februari 2013 21:55]

Draait de L720 echt op dezelfde CPU als de L520?
En de L620, is dat ook dezelfde CPU?

Ja, ze draaien alle drie op 1 GHz maar dat zegt niets toch :?
Js. maar bijvoorbeeld de L820 en hun top model de L920 (welke ik heb) Hebben ook dezelfde processor. De meerprijs zit hierin dan vooral in de camera, accu, intern geheugen en beeldscherm.
Wat je zegt Johan, alleen is dat niet dezelfde processor als de 520,620 en 720, zoals ik je post in eerste instantie las.
Naast de SoC zijn de verschillen inderdaad zoals je zegt + uitvoering en materiaal

Persoonlijk vind ik het een goede zet dat ze op elkaar lijken qua design en je niet direct ziet of je de goedkoopste of de duurste hebt.
Je hebt gewoon een mooi toestel.
En betaal je meer dan zijn de specs beter en is hij sneller...

Kijk via Beanie`s links hieronder naar de uitgebreide juiste specs

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 27 februari 2013 19:24]

Het is niet altijd de processor. Kijk 1 Ghtz is zat als je alleen maar belt smst (je weet wel het een ouderwetse vorm van whatsapp) op internet zit email ect. bij duurdere modellen gaat
Het gaat dan vooral om de accu, beeldscherm, grafische dingen, cores (1 ghrtz dualcore, quatcore of octocore) Ram, Ram snelheid. noem maar op.

Kijk de processor maakt niet zo veel uit. (b.v op een pentium 4 kan je nog prima werken), Zeker bij telefoons niet. Maar als je meer wilt of betere dingen. Dan neem je een duurdere variant.

om weer terug te komen op die pentium 4, als je alleen maar internet en Belasting aangifte mee doet. wrm zou je dan een quatcore/octocore kopen ?. Maar als je b.v veel gamet. Dan zou ik idd een Xeon (voor servers dat weet ik maar ze zijn gewoon fijn) I 5, I 7 ga maar zo door. dan heb je dat nodig want b.v sc 2 draait niet echt goed op een pentium 4.

Het is wat je nodig hebt. Doe je veel dingen te gelijk en internet/game je veel op je mobiel. je hebt het nodig op het werk ect. Dan zou je het beste een dure nemen. Maar als je net als mij af en toe whatsappt, belt internet ect. Dan zou ik gewoon deze nemen.
Je zou even naar de chipset moeten zoeken. Bijvoorbeeld de HTC 8X loop 1,5 GHz met de Snapdragon msm8227 en de HTC 8S is geklokt op 1 GHz. Exact dezelfde processor, alleen die van de 8S is lager geklokt. Dan zou je zeggen, overklokken die 8S. En dan heb je ook helemaal gelijk. Maarja, moet je weer 'rooten' enzo, zitten ook allemaal risico's aan.

Ik denk wel dat de 7, 6 en 520 alle drie op dezelfde chipset draaien, maar zeker niet dezelfde als de 920 en 820. Die zijn weliswaar hoger geklokt, maar hebben ook een andere chipset.

Veel sites stellen alleen dat de CPU's de Snapdragon S4 hebben en dus dezelfde maar dat is alles behalve waar! Dat is hetzelfde als zeggen: Er zit een Intel processor in, 3e generatie. Maar dat kan dan vervolgens de i3, i5, of i7 zijn. Wereld van verschil.
" ...hij heeft twee Cortex A5-processorkernen in plaats van de Krait-cores die Qualcomm in duurdere socs gebruikt..."
Zijn jullie daar wel zeker van? Hier staat namelijk toch iets anders: http://en.wikipedia.org/w...em_on_chip)#Snapdragon_S4
Toch Krait-kernen dus?
Als dat effectief dezelfde processor is als de HTC8S, dan denk ik dat het wel goed komt, want mijn ervaring daarmee is dat die toch niet tekort komt qua processing power.
Interessant punt inderdaad, de Huawei W1 draait de 1.2Ghz dual Krait processor, die zou direct al concurrent op de 520/620. Maar is het verschil zo groot?
er is een snapdragon 4 play met de krait maar deze heeft dat niet, staat daar zelfs op dezelfde link.
...er staat JUIST in die link dat er de MSM8227 in zit, met dual-core Krait en een Adreno 305...Wat ook is wat ik overal elders lees. Dus dan zijn deze telefoons láng niet zo langzaam als hier wordt geschetst. Beetje jammer Tweakers...Vooral de 520 vind ik dan zeer goed voor z'n prijs namelijk!
Ik denk sowieso dat zelfs de L520 een vooruitgang is op mijn huidige (single-core) L800 als het aankomt op snelheid e.d.
Het scherm zal dan wel 'minder zwart' zijn en de camera iets minder, maar als de L520 zo rond de ¤150,- zal kosten lijkt het me een prima opvolger.

Zit nog wel te twijfelen welke W8-phone ik nemen ga, of de Huawei W1 (of de 4Afrika komende zomer in me vakantieland halen)... of de L520, L620 of L720. :D Als van de zomer de prijzen al wat gezakt zijn, zou één van de laatste twee misschien wel erg interessant kunnen zijn.

Wat ik wel fijn vind van Nokia is de features die ze toevoegen aan WP (7.8 in mijn geval). Vooral de offline navigatie kan ik zéér waarderen en gebruik ik dan ook veelvuldig met mijn telefoon. (ik heb geen abonnement met databundel namelijk).
tja, dat weet ik nu ook @Cow86 maar mijn computer kreeg een hard-crash toen ik het probeerde te corrigeren :Y)
tja, windows :+
Lees ik het dan zo verkeerd?

Nee ik lees het niet verkeerd maar je kunt beter de specs via de link van Beanie bekijken hieronder
Ik haal uit de link/tabel dat er inderdaad een MSM8227 (S4 plus) 1 GHz dual core Krait inzit maar met Adreno 203? Inderdaad dezelfde als in de HTC 8s voor Europa

Waar haal jij de Adreno 305 vandaan? Bij de HTC 8s voor Amerika?


En Chaola`s quote kan ik dan weer niet terugvinden in het artikel, daar begint de 520 met;
"De Lumia 520 draait volgens Nokia's reclame op een 'dualcore-1GHz-processor' van Qualcomm. Dat klinkt goed, maar het gaat hier om de S4 Play, een van de goedkopere dualcore-processor die Qualcomm heeft. Dat is geen indrukwekkende soc; hij heeft twee Krait-cores op 1GHz."
is aangepast
De fout hierin is nu dat het een "S4 plus" is en geen "S4 play" en de SoC dus een stapje hoger ligt, de 1 GHz en dual Krait kloppen echter wel.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 27 februari 2013 19:23]

Zie ik verkeerd of staat daar juist bevestiging in van de specificaties van Tweakers? De S4 Play omdat de MSM8225 (A5), MSM8625(A5), MSM8225Q (A5), MSM8625Q (A5), MSM8226 en MSM8626 (A7). Daar zitten toch geen Krait-cores tussen?
Sterker nog, volgens Nokia's eigen developer pagina gaat het bij beide om de MSM8227

http://www.developer.noki...l?dev=Lumia_520,Lumia_720

Volg je dan de specificaties voor de MSM8227 dan blijkt het inderdaad te gaan om Krait cores gepaard met een Adreno 305 (hoewel sommige bronnen praten over een Adreno 203)

De S4 Play waar Arnoud aan refereert heeft inderdaad twee A5 kernen, maar het gaat dus om een S4 Plus SoC als Nokia's gegevens juist zijn (developer pagina wil nog wel eens veranderen)

Zie hier ook de specs van de verschillende S4 versies: http://www.qualcomm.com/snapdragon/processors/s4/specs

Denk wel dat het gaat om een S4 Plus, de Play intergreert minder functies dan de Plus. Zaken zoals WiFi en BT zitten bij de Plus bij de SoC in en dus drukt dat de kosten weer. Tevens is er bij de 520 en 720 gezegd dat het om een 28nm procede SoC ging en de Play is dat niet, dat is een 45nm SoC.

All in all kunnen we dus wel stellen dat het wel om Krait cores gaat en dus de S4 Plus in de 520 en 720. (nog een toevoeging, de S4 Play kan alleen FWVGA video opnemen terwijl beide Nokia's 720p kunnen opnemen)

[EDIT] @hAl: De MSM8227 schijnt te koppelen te zijn met verschillende GPU's, Qualcomm heeft de 8227 ook in de lijst staan met 'up to Adreno 305' Daar zal het verschil wel in zitten dat te zien is bij verschillende bronnen.

[Reactie gewijzigd door Beanie op 27 februari 2013 14:27]

Veel andere site listen voor de 720 een 1 Ghz Qualcomm Snapdragon S4 Plus MSM8227 Soc
die heeft een Adreno 203 GPU

In de de HTC 8S zit de MSM8227 Soc
maar ook de MSM8627 Soc (afhnaeklijk van regio). Die laatste is ook een 1 Ghz Snapdragon S4 Plus maar met een Adreno 305

De 520 gebruikt dus volgens het artikel een S4 play maar vermoedelijk is dat ook een S4 plus (MSM8227)

De 820 en 920 gebruiken de snellere Snapdragon S4 pro op 1,5 Ghz

[Reactie gewijzigd door hAl op 27 februari 2013 13:49]

De 820 en 920 en 920T gebruiken de S4 plus, MSM 8960 op 1,5 GHz, die heeft Adreno 225.
Hier beanie`s link uitgebreid, zodat je de verschillen ziet..

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 27 februari 2013 19:22]

Ah, fair point; ik had me gebaseerd op informatie van een standmedewerker (die duidelijk zei 8225A), maar ik heb dat door een belabberde internetverbinding tijdens het uittypen niet meer kunnen nazoeken (op beurzen is internet vaak niet best).

Thanks voor de feedback; ik heb het aangepast :)
OK, case (bijna) closed, alleen staat er nu (15:35) nog wel in het artikel dat het een S4 Play is, terwijl het dus wel een S4 plus is. Ja, we ziften graag muggen hier ;)
Belangrijkste punt is voor mij gewoon dat dit dus dezelfde soc is als de HTC8s waarover al redelijk wat feedback te vinden is, o.m. hier: [WP8] Ervaringen met de HTC 8S - Deel 1
Ik zie inderdaad dat het is aangepast nu, maar de rest van de tekst zegt nog steeds dat hij zo veel trager is. Nou kan het zijn dat de software somehow veel slomer loopt op deze dan op bijv. de 920, maar feitelijk is de SoC in deze helemaal niet zoveel trager dan die, en zou WP8 prima vloeiend aan moeten kunnen. Immers, tis dezelfde SoC als in de HTC 8S. Moet de rest van de tekst dan niet ook aangepast worden? Beetje misleidend anders...
Ik vind dat je het wel erg kort hebt verbeterd. Er staat namelijk nog steeds dat telefoons met een vergelijkbare prijs, te vergelijken met de advies prijs van rond de 250euro, een snellere processor behuizen. De resolutie zou voor zijn prijs ook nog eens middelmatig moeten zijn.

Even een korte duik in de pricewatch leveren de volgende concurrenten op:

pricewatch: HTC Desire X Zwart

Tragere processor
800x480

pricewatch: Samsung Galaxy S III mini Blauw

Exacte type onbekend, waarschijnlijk een dual cortex a9, en derhalve langzamer.
800x480

pricewatch: HTC Windows Phone 8S Zwart

Zelfde processor, andere GPU.
800x480

pricewatch: Sony Xperia P Zwart

Novathor(Dual A9) en dus trager dan een dual Krait.
960x540

Jammer dat er, naast de (verkeerde)informatie over de soc, geen ruimte was om de verschillen met de 620 bijvoorbeeld even kort uit te lichten. Voor veel mensen is het nu onduidelijk waarom bijvoorbeeld de 520 goedkoper is dan de 620, terwijl hij een groter scherm heeft met dezelfde resolutie. Ook jammer dat er niet wordt gesproken over bijvoorbeeld de Lumia 720 die Rich Recording aan boord heeft.

[Reactie gewijzigd door Brazos op 27 februari 2013 23:31]

Oi oi oi, kijk eens naar die prijzen zeg. Dit is echt zo fijn als je net een sim only abbonoment hebt aangeschaft of gewoon WP8 wil ontdekken zonder teveel risico. Ik weet wel wie er binnenkort een nieuwe telefoon krijgt hoor!
Als je een beetje je best doet kun je nog steeds voor minder geld een snellere Android, met grotere accu, meer geheugen, hogere resolutie, kleinere afmetingen etc etc op Jelly Bean krijgen. Meer telefoon met veel meer apps voor minder geld dus en je kunt er dan ook nog twee sims instoppen. Toch zijn het inderdaad wel nette prijzen.

[Reactie gewijzigd door Cerulean op 27 februari 2013 21:20]

Hmmm ik vind de 'preview' van de 720 nogal negatief, daar waar andere sites best lovend zijn.
Ik hoop voor éénmaal dat Tweakers het bij het verkeerde eind heeft :P
Je bent nog vergeten te vermelden dat ook bij de 520 de insteek erg negatief is. Een 520 vergelijken met een 920 en je dan verbazen dat de 520 toch wel langzamer is bv. Dat is een Fiat vergelijken met een Ferrari, dat is nogal logisch dat die eerste wat langzamer is.

Ik denk overigens niet dat ze in maart al in Nederland verkrijgbaar gaan zijn. We hebben hier al de 920/820/620. Dat is voor de Nederlandse markt prima. Denk dat ze die 720 en 520 toch vooral in wat armere landen gaan lanceren.
Dat komt omdat Android Wokke de preview heeft geschreven. Die kan nou eenmaal niks positiefs over wp zeggen of schrijven.
Inhoudelijke feedback op artikelen vind ik prima en ben ik heel blij mee (zoals de vele terechte reacties over de vermelde soc). Dit soort persoonlijke aanvallen zijn veel minder opbouwend en bovendien minder effectief: ik ben niet geneigd om me kritiek aan te trekken als het op deze manier wordt ingestoken.
Het is niet alleen dat de kritiek niet inhoudelijk is maar alleen op de persoon gericht, maar het klopt ook simpelweg niet en kan niet onderbouwd worden met feiten (mensen bij Nokia vonden de review eerlijk en waren het eens met de strekking; sommige van de issues die ik aandroeg zijn ook gefixt, al was een fix al in the works voordat ik publiceerde). De tendens is dat alles wat niet strookt met de eigen mening per definitie fout is en dat is een ongelofelijk enge visie op discussies. Als je de mening van iemand anders niet kan respecteren, dan kun je beter niet reageren.
Je ziet het in het filmpje goed op 0:34 seconden. Echt zo'n 'Oh dat valt me niet eens zo tegen' houding.
Klopt helemaal, ik keek op de telefoon naar hoe snel de wifi-verbinding op de stand was middels een Speedtest. Viel me inderdaad niet tegen, dat had Nokia veel beter voor elkaar dan andere standhouders.
Voor degenen die de review van de Lumia 920 hebben gelezen, die weten hoe Android Wokke maar wat graag een wp telefoon de grond in boort.
Ik citeer even uit de conclusie hierboven:
Wie daar echter niets mee heeft of wie hoger geprijsde Lumia's te duur vindt, heeft nu in elk geval ook in prepaid een goed alternatief met de nieuwste software, veel features en een aansprekend ontwerp.
Ongelooflijk wat een negatieve conclusie heb ik hier geschreven. Iedereen die de telefoon wilde gaat hem nu absoluut niet meer kopen [/ironie]
Ontopic: zowel de 520 en 720 zijn mooie toestellen en zullen het best wel goed doen, echter vraag ik me nog steeds af hoe Nokia het productie technisch en levering technisch voor elkaar wil krijgen om deze telefoons in maart in de winkel te krijgen. De Lumia 920 is ook nauwelijks te verkrijgen. Leuk die kleurtjes allemaal maar als je een rode of gele Lumia 920 wil, dan moet je erg veel geduld hebben. Hoe zal dat dan gaan bij gele, rode en blauwe exemplaren van de 520 en 720 ? Door die verschillende kleuren valt het merk Nokia nu wat meer op in de telefoon markt, maar als ze de kleuren niet kunnen leveren, dan worden die kleuren de ondergang voor Nokia.
Ik heb off the record via diverse bronnen begrepen dat het niet ligt aan de gekleurde behuizing, maar aan het feit dat Nokia's cash-positie afgelopen jaren onder druk is komen te staan. Er is simpelweg minder geld om voorafgaand aan een grote release onderdelen in te kopen. Dat is immers een risico, want als niemand het toestel wil, blijf je zitten met die onderdelen (wat gebeurde met de Lumia 800, die minder verkocht dan Nokia verwachtte omdat ik hem in deze review met als titel 'Terug aan de top' helemaal de 'grond in heb geboord')
Daar komt bij dat Nokia er volledig op had gerekend dat de Lumia 920 net als de 808 PureView een 'showcase-model' zou blijven; providers reageerden voor de release veel positiever op de 820 en 620 (die ze toen ook al toonden). Providers vonden de 920 zo groot en zwaar, dat veel hebben getwijfeld of ze die uit zouden brengen (en veel wilden ze niet in het assortiment opnemen; vandaar dat er zo weinig werden gemaakt). De voorraden die ze van tevoren lieten maken, waren bovendien grotendeels in het klassieke zwart, omdat ze dachten dat het beter zou werken. Gevolg was dat de gele en rode nog moesten worden gemaakt toen bleek dat veel mensen niet de Lumia 820, maar juist de 920 zouden bestellen.
Dit alles is dus een grove onderschatting geweest van Nokia naar de vraag in meerdere opzichten: ze hadden ingezet op meer exemplaren van de goedkopere 820 en naar de zwarte, maar veel mensen vroegen de gekleurde en juist de 920. Bovendien gingen de eerste voorraden vooral naar de VS, Canada en China vanwege deals met providers daar; daar uitleveren levert meer geld op.

Nokia wilde eigenlijk al de opvolger presenteren, omdat er toch nergens meer onverkochte voorraden liggen van de L920, maar hij is simpelweg nog niet klaar.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 27 februari 2013 15:43]

"De tendens is dat alles wat niet strookt met de eigen mening per definitie fout is en dat is een ongelofelijk enge visie op discussies. Als je de mening van iemand anders niet kan respecteren, dan kun je beter niet reageren."

Ik kan me nog de review van de Lumia 920 herinneren waarin de inhoudelijke kritiek met een mening niets van doen hadden, en met name was gebaseerd op het meten van twee maten van jou als reviewer, en de inconsistente beoordeling die daarop volgde.

Het gaat hier niet zozeer om een mening, want als iemand op zoek is naar een review van een product is hij of zij niet geïnteresseerd in de mening van de reviewer, maar in een objectieve, beknopte uiteenzetting van het product gevolgd door de positieve en negatieve punten.

Het probleem is, vind ik, dat jij geen objectieve kijk op de zaken hebt, maar sterk platform georiënteerd jouw mening tussen neus en lippen door aan de lezer voorschotelt.

Dit is ook de reden waarom ik jouw reviews met een korreltje zout neem, en reacties zoals hieronder geef, het is niet dat ik jouw mening veracht, maar meer dat ik er in een review niet op zit te wachten, en dat ik vind dat het niet thuis hoort in een "review". Eigenlijk maakt dat wat jij schrijft ook meer een betoog, maar dat is mijn mening.
Uiteraard moet een review juist WEL een mening bevatten. Als reviews geen meningen zouden hebben, zou het een opsomming zijn van droge specs zonder interpretatie daarvan. In dat geval hoeft ook maar een persoon ter wereld de "review" te doen, ze zullen immers allemaal hetzelfde zijn als alleen feiten zijn toegestaan.

Ik merk ook steeds meer dat sommige mensen in een review niet op zoek zijn naar een insteek van een produkt, maar vooral hun eigen mening of belang bevestigd zien worden. Ik persoonlijk vind het prima als ik het niet eens ben met een reviewer. Ik kijk immers naar 10 reviews van het produkt en maak dan de afweging. Dat is een stuk gezonder dan meningen proberen te veranderen.
"Uiteraard moet een review juist WEL een mening bevatten. "

Daar ben ik het dus niet mee eens, maar dat was al duidelijk. Er mag best een mening in naar voren komen, maar dan moet dan duidelijk worden aangegeven. Hierover vind ik ook eigenlijk geen discussie mogelijk. Ik zit er niet op te wachten dat iemand in een review zegt dat hij de kleur geel niet zo mooi vind, of afgeronde hoeken toch wat té vind.

"zou het een opsomming zijn van droge specs zonder interpretatie daarvan. "
Kwats, er is binnen een objectieve benadering genoeg ruimte dingen te interpreteren.

Een review vanuit een subjectief perspectief is een betoog, dat jij dat niet erg vindt is jouw mening, dat je vervolgens jouw mening opdringt aan een ander alszijnde de onomstotelijke waarheid vind ik dan wel weer stuitend.
Kwats, er is binnen een objectieve benadering genoeg ruimte dingen te interpreteren.
De subjectiviteit van een review zit in veel meer dan alleen 'dit design is mooi' of 'hij voelt goed in de hand aan'. Het zit in de manier waarop feiten en features worden opgesoms en gepresenteerd, de selectie van welke feiten en features (want allemaal noemen is te lang en zinloos), de wijze van interpretatie daarvan ten opzichte van concurrentie en welke elementen worden geselecteerd om de basis te vormen voor de conclusie.

Laat ik als voorbeeld eens mijn review van de Lumia 800 pakken. Daarin staat in de conclusie na een afweging van plus- en minpunten:
De minpunten vallen echter in het niet door het 'wow'-effect van de Lumia 800. De combinatie van het goed afgewerkte, strakke design en het gladde, mooie Clear Black Display maakt dat de Lumia 800 - in het echt nog meer dan op de foto's - aanvoelt als een moderne, ja zelfs futuristische telefoon. Dat is een gevoel dat Nokia lang niet op heeft weten te wekken.
Dit is echt ongelooflijk niet-objectief. Er staat eigenlijk: vergeet alle feiten die ik heb genoemd, het gevoel dat deze telefoon opwekt is 'wow' en dat is waar het om gaat.

Over dit soort passages twijfel ik lag en herschrijf ik minstens vijf keer om het juist te krijgen. Het gevoel dat ik wil uitdrukken in een conclusie, is immers niet altijd met feiten alleen te omschrijven.
Een review vanuit een subjectief perspectief is een betoog, dat jij dat niet erg vindt is jouw mening, dat je vervolgens jouw mening opdringt aan een ander alszijnde de onomstotelijke waarheid vind ik dan wel weer stuitend.
Een review vanuit een subjectief perspectief is een review. Een review zonder mening en interpretatie is een marketingtekst of een advertorial. Je kunt feiten opnoemen, maar de selectie, interpretatie en context is per definitie subjectief. Objectieve reviews bestaan niet en gelukkig maar. Het is goed om elke review - niet alleen die van mij - met een stevige korrel zout te nemen.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 28 februari 2013 09:44]

Allereerst wil ik zeggen dat ik het zeer op prijs stel dat je de tijd neemt te reageren op "kritiek" op je review, en dat ik er allerminst op uit ben jou als persoon af te branden, maar mij de nuancering soms, min of meer, op zijn minst opvallen.

Een klein voorbeeldje haal ik even uit je review van een aantal mid-range android toestellen, hoewel gedateerd, gaat het hier om de vorm.

"De Galaxy S Advance draait soepeltjes. Tijdens de reviewperiode waren er weinig haperingen te ontdekken in de software, al gaat het openen en sluiten van applicaties, en het laden van zware zaken niet zo snel als op toptoestellen.."

reviews: Shoot-out: iets minder dure Android-smartphones

"De minder krachtige processor heeft zijn weerslag op de snelheid van het toestel. In een zij-aan-zij-vergelijking met een Lumia 920 viel op hoe traag de Lumia 520 op sommige gebieden is. Vrijwel alles gaat langzamer, van het teruggaan naar het startscherm tot en met het laden van apps."

Eigenlijk zeg je bij beide reviews hetzelfde, de "mid-range soc's" doen gevoelsmatig onder voor snellere versies.

Er is echter sprake van een duidelijk verschil in nuancering. Bij de eerste wordt het verschil in snelheid afgedaan als acceptabele compromis ten opzichte van de prijs, en bij de tweede schijnt de Soc behoorlijk traag te zijn, de nuancering is hier ook nog eens ongefundeerd. Een telefoon van pak 'm beet 180euro wordt vergeleken met één van 600euro.

Dit verschil in nuancering is wat ik op vat als een platform georiënteerde persoonlijke overweging die helaas een inconsistent beeld schept voor de lezer. Als je dan toch wenst te kiezen voor een subjectieve benadering van een aspect, dan is het handig wanneer dat gebeurt "naar rato". De punten van kritiek horen dan platform onafhankelijk op dezelfde manier worden afgewogen.

Overigens vinden veel mensen die de telefoon gebruiken juist heel vlot.
Reviews van de 8S, die dezelfde proc. heeft.:

productreview: HTC Windows Phone 8S Zwart review door Rnej
"Stabiel en snel!"

productreview: HTC Windows Phone 8S Geel review door Reppings
"Pluspunten
Snelheid"

productreview: HTC Windows Phone 8S Zwart review door MrFl0ppY
"Pluspunten
Snelle interface"

En om nog eens de review van de Galaxy S3 en lumia erbij te pakken, de accuduur van deze beide telefoons zijn bijna exact hetzelfde. Laten we dan nog eens de conclusie erbij pakken:

GS3
4 sterren op accuduur
Pluspunten
- ..................
- ....................
- Prima accu
L920
3 sterren op accuduur
"houdt het bij intensief gebruik redelijk vol."

Prima.... en redelijk..... Dit is toch wel een behoorlijke nuance verschil, gezien het zo goed als exact dezelfde accuduur betreft.

En dat is waar ik op doel, het meten met twee maten, een irrationele benadering van feiten en gegevens, een grote mate van een externe invloed in de beoordeling die platform afhankelijk lijkt te zijn.

"Een review zonder mening en interpretatie is een marketingtekst of een advertorial."

Daar ben ik het dus niet mee eens, als je zegt dat de Lumia 920 redelijk zwaar is, en vervolgens erbij vermeldt dat vergelijkbare telefoons inderdaad lichter zijn, dan vind ik dat een objectieve benadering. Het is dan namelijk een feitelijke onderbouwing, met een interpretatie.

"Dit is echt ongelooflijk niet-objectief. Er staat eigenlijk: vergeet alle feiten die ik heb genoemd, het gevoel dat deze telefoon opwekt is 'wow' en dat is waar het om gaat. "

Dat klopt, ook hier ontbreekt de nuancering. Wellicht dat je een dergelijke leus beter in een "vind ik" constructie kunt verwerken. Zo maak je voor de lezer duidelijk een onderscheid tussen jouw mening, en de aspecten die daartoe leiden. Vervolgens geef je de lezer de ruimte zijn eigen interpretatie te geven aan de door jou naar voren geschoven argumentatie.

[Reactie gewijzigd door Brazos op 28 februari 2013 13:34]

in andere woorden, als ze jouw mening delen zijn ze objectief, maar anders biased?

Zelf vind ik WP wel een lekker systeem, maar vind ik de telefoons totaal niet mooi, het heeft ieder geval wel een uniek uiterlijk
Laten we wel wezen, de gemiddelde android telefoon is butje lelijk.
En daarmee doel ik vooral op de goedkopere modellen, want de high end HTC lijn is dan weer wel mooi. Wel typisch android, maar dat is hun ahum, stijl.
Maar de goedkopere telefoons zijn in elkaar gezet. Daar blijft het dan ook bij.
"Biased"? het mag ook wel in het Nederlands hoor.

Pak vervolgens even de dikke van dale erbij en zoek even naar het woord "objectief" en "Subjectief". Misschien dat je het dan begrijpt.
Bias
Eng: vooringenomenheid, vooroordeel, sturen in een bepaalde richting.
objectief
objectief bijv.naamw.Uitspraak: [ɔpjɛkˈtif] gebaseerd op feiten en niet op meningen
Dus ja een review kan objectief zijn of biased... dat het ook subjectief kan zijn veranderd daar niks aan....

[Reactie gewijzigd door Sinester op 28 februari 2013 12:41]

Dat jij nu weet wat het betekend.

" ...jouw mening delen zijn ze objectief..."

"gebaseerd op feiten en niet op meningen"

"in andere woorden, als ze jouw mening delen zijn ze objectief, maar anders biased?"

Je reactie klopt dus niet.
Ik prijs ze niet de hemel in, ik zeg alleen wat ik er van vind. En volgens mij is design puur smaak. En smaak is zo subjectief als het maar kan. En als een reviewer zegt 'wat vind ik deze telefoon toch lelijk' en jij denkt: 'hij is bloedje mooi', dan denk je vervolgens "reviewer, zak er maar in!", ik koop hem gewoon. Want dat is immers jou smaak ;)
De 520 en 720 draaien dus allebei op een MSM8225, dezelfde processor als bijvoorbeeld in de HTC Desire X. Geen nieuwe processors dus, gewoon mooie mid-range modellen. De processor in de HTC One X scoort ongeveer 1,7x beter in benchmarks, dus dat geeft een beetje de verhouding aan.

De MSM8227 dus, dezelfde als in de HTC 8S.
In de 720 had wat dat betreft inderdaad wel een iets sneller processor gemogen, je merkt wel duidelijk dat dit soort toestellen langzamer zijn dan de wat snellere. WP is zo gemaakt dat de animaties altijd vloeiend blijven, maar kwa uiteindelijke wachttijden kan je het verschil zeker merken, zoals ook in de review wordt aangegeven.

Wie dus blijft zeggen dat WP helemaal geen snelle processor nodig heeft omdat het beter geoptimaliseerd is: Half waar ;)

Moet gezegd worden dat dit uiteindelijk toch prima smartphones zullen zijn, al is het maar door de extra features die Nokia levert! Ik hoop dat ze een beetje terein terug winnen en dat daardoor gaten in de appselectie enin de features binnen WP snel gevuld zullen worden

Wat me trouwens wel opvalt: De grootte's van de Lumia toestellen.
520: 4 inch
620:3,8 inch
720: 4,3 inch

Dat gaat nog lekker verwarrend worden om de verschillen uit te leggen...

[Reactie gewijzigd door thefal op 27 februari 2013 13:31]

Je moet het natuurlijk zien met vergelijkbare toestellen, natuurlijk is betere cpu -> snellere reactie, maar als een WP7.8 (en wat WP8 had kunnen zijn) ook gewoon kan draaien op een singlecore 1.4Ghz, zegt wel iets over de optimalisatie van het OS.

Je hebt in iedergeval geen quadcore nodig :)
Dit wil dus haast zeggen dat de Lumia 520 bijna hetzelfde is als de HTC 8S? Terwijl de 8S 100 euro duurder is en minder opslag geheugen heeft.
Jouw reactie bevat echter ook grove fouten. Je geeft niet eens een inhoudelijke reactie of argumenten voor je stelling. De journalisten zijn dag en nacht bezig nu om alles in goede banen te leiden en ons allerlei nieuws te geven en dan kom jij met zo'n reactie.
Trouwens, deze review is toch vrij aardig en de conclusie klopt met de gegevens: de 520 is een leuke telefoon die veel waar voor zijn geld geeft. De 720 ook. Ik denk dat WP zo een stuk groter kan worden.
Ik denk dat dit eindelijk de doorbraak wordt van WP8. Zo'n 520 is erg veel toestel voor je geld.
Een blik op de concurrentie in deze prijsklasse:
  • iOS: Geen concurrentie. Zelfs een iPhone4 kost meer dan het dubbele.
  • BB: Geen concurrentie. De BBX toestellen kosten ook meer dan het dubbele.
  • Android: Vooral veel oude uitloopmodellen in deze prijsklasse, en een paar interessante.
Als ik in tnet pricewatch kijk, zie ik veel toestellen met Androind 2.3 en een flink aantal met 4.0. Android 2.3 zou je waarschijnlijk niet meer kopen anno 2013. Ik zou me in ieder geval zorgen maken over de continuiteit, kennelijk zijn dit toestellen die nog steeds geen update hebben gehad naar 4.0 of 4.1. Dat geeft zorgen voor de toekomst.

Android 4.0 is nog wel redelijk modern en het overwegen waard. Kijk ik naar merken dan kom je waarschijnlijk bij Sony of LG uit.

[Reactie gewijzigd door t_captain op 27 februari 2013 15:52]

Nadeel van veel Android 4.0 toestellen (itt de 4.1 en 4.2 toestellen) is dat de kans dat die updates krijgen ook al weer minder begint te worden. De SG3 krijgt natuurlijk wel een update maar goedkopere toestellen zijn al veel eerder blijven hangen of dat duurt langer. Je kunt er wel een rom opzetten, maar dan ben je toch alweer wat meer tijd en moeite kwijt.

Nou zal de consument die voor de goedkopere toestellen kiest ook niet het nieuwste van het nieuwste verwachten, maar deze nieuwe lijn van Lumia's zal zeker wel updates gaan krijgen.
En toch zijn er zó veel mensen die nogstééds die idiote Galaxy Advance kopen, android 2.3, geen design. Tho. ;(
Filmpje (360p) zorgt ervoor dat mijn hele computer freezed:(. Krijg wel normaal geluid, maar beeld is een soort hele trage slideshow.
kom bij de club, ik kan ook geen filmpjes kijken op de Android app.

@ontopic ik heb het idee dat Nokia steeds meer een telefoon iets opvallends wil laten zijn. Dat past goed in de trend dat de consumentenmarkt de zakelijke markt domineert. Waar nog niet zo lang geleden telefoons een zakelijke uitstraling hadden, worden ze meer en meer een mode artikel. Dat komt wat mij betreft steeds meer door het feit dat low end telefoons prima zat zijn voor de zakelijke markt.
mijn videokaart, nvidia 9800, beest van een kaart, crasht er zelfs van.
Ik moet zeggen ik ben aangenaamd verrast door de 520, maar toch wel wat teleurgesteld in 720. Had in de laatste toch wel een wat snellere cpu en minstens 1gb werkgeheugen verwacht voor een toestel in die prijsklasse. Een hoger resolutie scherm had ik ook graag gezien, desnoods voor 50 euro meer(1280x720 had ook mooi bij de naam gepast). Nu mist Nokia in mijn ogen toch een goed all-round concurrerend toestel in het midden segment.
Werkgeheugen kan ik in meegaan dat had de keuze makkelijk gemaakt. (tussen de W1 en de L720)
Scherm niet, kan toch niet dat ze in de 720 een hogere resolutie gaan zetten dan in de 820 ;)
Klopt maar in de 820 had sowieso ook een gewoon een 1280x720 moeten hebben, ieder android toestel in de prijsklasse van 400-450 euro heeft er een. En ze hadden met de Nokia 720 er natuurlijk ook tussenin kunnen gaan zitten, 960x540 had bijvoorbeeld ook gekunt.
Nee, dat had helaas niet gekund, want Windows Phone ondersteund alleen een aantal vaste resoluties, en niet 960x540.
'Rond de 300' euro, is waarschijnlijk in de winkels net onder de 300,-.

Daarmee is de prijs gelijk aan toestellen zoals de HTC 8S, Sony Xperia P en andere 'goed scorende midden-segmenters'. En als je dan gaat vergelijken mist hij eigenlijk niks.. sterker nog, komt ie door de 8gb opslag + SD er net bovenuit denk ik :).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Assassin's Creed UnityFIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013