Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 135, views: 282.867 •

Conclusie: klein maar fijn

Hoewel de NUC eigenlijk nooit voor consumenten was bedoeld, heeft Intel wel degelijk een interessant stukje speelgoed afgeleverd. Er zijn uiteraard goedkopere manieren om een eenvoudige pc te bouwen, maar zo klein als de NUC zullen ze niet snel worden. Die relatief hoge prijs valt eigenlijk ook wel mee als je bedenkt wat de gebruikte 3217U-processor los kost: 225 dollar.

De prijs loopt echter flink op als een volwaardige pc met draadloos netwerk wordt gebouwd. Bij de barebone-prijs moeten dan een paar tientjes voor geheugen en netwerkkaartje, en ruwweg een euro per gigabyte aan msata-opslag worden opgeteld. De totaalprijs van een systeem zou dan rond de 350 euro uitkomen.

Voor dat geld koop je een leuk stukje speelgoed, dat alleen al vanwege zijn formfactor aantrekkelijk is. De NUC is prima inzetbaar als eenvoudige pc, maar als mediacenter is hij niet minder aantrekkelijk. Een beetje research is dan wel nodig om teleurstellingen te voorkomen; niet alle software en hardware kan bijvoorbeeld de audio verwerken. Je bent in elk geval afhankelijk van de hdmi-output; een optische of andere audio-uitgang is er niet. Ook voor speciale casemod-projecten is de NUC een interessante optie, alleen is het voor dergelijke projecten misschien beter alleen het moederbordje zonder behuizing te kopen.

De beperkte audiomogelijkheden zijn niet het enige minpuntje. In de huidige versies van de NUC is geen usb 3.0 aanwezig, hoewel de chipset daartoe in staat is. In een toekomstige, maar duurdere versie zou usb 3.0 wel tot de features behoren. Al met al is de Next Unit of Computing een interessant stukje speelgoed, dat prima 'voor erbij' kan en een bijzonder stille, compacte en veelzijdige mediaspeler kan vormen.

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 4
Geluidsproductie Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 4
Vormgeving Score: 5
Featureset Score: 3
Prestaties Score: 3

Eindoordeel

Tweakers zegt: goed!

Laagste prijzen voor Intel Next Unit of Computing kit (Core i3 3217U):
Shop+/-lev.tijdPrijsTotaal
SiComputersScore: 3.5 € 234,50€ 240,45
HardwareWebwinkelScore: 4.5 € 236,75€ 243,70
MegekkoScore: 4.5 € 236,95€ 243,90
AfutureScore: 4.5 € 244,80€ 244,80
AzertyScore: 4.5 € 244,90€ 244,90

Intel Next Unit of ComputingIntel Next Unit of ComputingIntel Next Unit of ComputingIntel Next Unit of ComputingIntel Next Unit of ComputingIntel Next Unit of ComputingIntel Next Unit of ComputingIntel Next Unit of ComputingIntel Next Unit of ComputingIntel Next Unit of ComputingIntel Next Unit of Computing


Door Willem de Moor

- Reviewer

Willem werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor wetenschap en een passie voor hardware. Deze combinatie gebruikt hij bij het schrijven van zijn verhelderende achtergrondartikelen, maar komt hem ook goed van pas bij het testen van de nieuwste processors, ssd's en laptops. Zijn informatie haalt Willem het liefst uit de eerste hand bij de fabrikant, ook als dat betekent dat hij daarvoor naar Taiwan moet vliegen.

Volg Willem op TwitterVolg Willem op Google+

Reacties (135)

Reactiefilter:-11350135+197+24+30
1 2 3 ... 6
Intel heeft ene mooi apparaatje gemaakt. Wel jammer dat audio perse over HDMI moet. Wat nog wel handig zou zijn als je gebruik maakt van een USB stick als HDD dat er een interne usb poort beschikbaar zou zijn, kun je de stick mooi in de behuizing plaatsen :)
Je hebt ook usb audio sticks (niet dat ik daar een goede ervaring mee heb, maar er zullen vast wel goede zijn)
@lordloeder

Het is aanvulling op jouw antwoord en best wel offtopic, maar wel behulpzaam bedoeld.

Ikzelf ben in bezit van de Asus Xonar U3 en kan je bevestigen dat dit een zeer goede kwalitatieve usb geluidskaart is. Qua audio settings kan je zelfs de Ohms van de headset/speakers aanpassen in 3 stappen. Tevens is het mogelijk je optische geluidsapparaten aan te sluiten. De Asus Xonar U3 is 1 van de weinige USB geluidskaarten die optische audiosignaal ondersteund. Ik had eerst een 15 euro apparaat van de mediamarkt, genaamt Vigo. Na 3x in laptop in en uit halen was de usbpin connecter al los van de plastic behuizing. Met de U3 is dit niet het geval. Dit is een zeer degelijke behuizing/geluidskaart.

Het geluid klinkt in tegenstelling tot de Vigo helemaal niet zacht, eerder gedetailleerd/ vol en de audio kan goed hard als je dat wil. Tevens kan je ruimtelijke effecten aan of uitzetten met de Asus software. Er zijn wel nadelen aan de U3 (mits je het een nadeel vindt) : EAX wordt niet ondersteund. Dit heeft te maken met licentie rechten. Asus gebruikt daarvoor GX 2,5. Dit emuleert de EAX geluids effecten. Dus zou niet zoveel verschil uit moeten maken.
Bij mijn weten ondersteund deze kaart geen 24 bits audio.

Voor zover mij bekend is, is deze geluidskaart 1 van de beste usb geluidskaarten met genoeg functionaliteit. Zeer zeker als je naar zijn prijsklasse kijkt : pricewatch: Asus Xonar U3

Voor meer info neem dan eens een kijkje op de webpagina van Asus: http://www.asus.nl/Multimedia/Audio_Cards/Xonar_U3/

Wil je direct de officiële handleiding bekijken, met betrekking tot ondersteuning audio formaten te denken aan DTS en Dolby surround: http://dlcdnet.asus.com/p...nar_U3/E7803_Xonar_U3.pdf

[Reactie gewijzigd door aliberto op 17 januari 2013 09:02]

Zeker bestaan er erg goede USB audiosticks zoals de DragonFly van Audioquest. Wel een tikkie aan de dure kant.

Leuk ding van Intel, Dit is dus de toekomstige Mac mini in een Apple TV behuizing.
Mja, ik heb zelf een Creative Soundblaster X-Fi HD USB aan mijn laptop hangen omdat ik de ingebouwde IDT kaart zwaar ondermaats vond. Moet zeggen dat ik er erg over te spreken ben.
Je hebt ook DA Converters die een USB ingang hebben. De V-DACII van Musical Fidelity is naar het schijnt een goed instapmodel, helaas kost het al wel ongeveer evenveel als de kale NUC

[Reactie gewijzigd door Jelle E op 17 januari 2013 12:43]

Ik heb een trend audio ud10, prima usb geluidskaart.
http://www.trendsaudio.nl/page14/page2/page2.html
Ik zou het zelfs iedereen aan raden die voornamelijk muziek luistert via zijn pc.
Stukken beter geluid dan de meeste kaarten die je koopt.
Er zijn nog een hoop andere hifi usb geluidskaarten op de markt je moet wel op letten dat je niet in de door elfen in het maanlicht gesmede spullen terecht komt.. Maar als je goed zoekt kun je voor een redelijke prijs top spul kopen.

[Reactie gewijzigd door kaaas op 17 januari 2013 13:18]

Hee Kaaas.
Ik heb zelf een FiiO E10 en dat is ook een goede optie en erg goed voor de prijs. Ik weet niet hoe deze zich verhoud tot de Ud10.
FiiO spul is zoon beetje het beste wat je onder de 200 euro kan vinden.
Mooie naam :D

Ik heb geen idee hoe ze zich verhouden. Ik heb hem al weer een paar jaar en er is een hoop verbeterd de laatste tijd. Dus dikke kans dat je FiiO een trapje beter is.
Absoluut. De ODAC van NwAvGuy is hierbij ook zeker het vermelden waard.

http://nwavguy.blogspot.nl/2012/04/odac-released.html
Ja die kwam ik dus laatst ook tegen ook niet duur 80 euro voor de print uitvoering, heb jij ervaring met die kaart?
Ik zat serieus te overwegen om die te kopen en hem rechtstreeks in mijn versterker in te bouwen. Scheelt weer kabels, kastjes en ik heb een rete oude amp met usb aansluiting.

[Reactie gewijzigd door kaaas op 18 januari 2013 09:32]

Nee maar als ik er zelf een nodig had zou ik zonder twijfel deze kopen. Met deze ODAC weet je één ding zeker: er zit uitermate weinig voodoo in. Het ding is ongeveer zo transparant als je ze kunt krijgen. In meerdere opzichten.

Daarnaast is NwAvGuy een van de helderste audiogeesten die ik ken. Mocht je (zoals ik) van zijn blog geen genoeg kunnen krijgen, zijn bijdragen aan diyaudio.com zijn ook zeer de moeite van het lezen waard.

http://www.diyaudio.com/f...p?do=finduser&u=80142

Jammer dat hij alweer een tijdje niet meer online lijkt te zijn geweest. Wel begrijpelijk als je soms zag wat hij over zich kreeg uitgestort.


Edit: link aangepast.

[Reactie gewijzigd door Surodoeht op 18 januari 2013 15:02]

Inderdaad (voor mij persoonlijk) jammer dat er geen coax of optische digitale audio uitgang meer opzit. Het lijkt erop dat dit de toekomst moet worden van Audio output.

Dit is op zich wel te begrijpen aangezien alle moderne HDTV's kunnen werken met HDMI geluid in. Mocht je dan ook nog willen genieten van DTS-HD of Dolby TrueHD dan zul je waarschijnlijk toch wel in het bezit zijn van een High-end amp met HDMI in.

Een andere manier is er echter niet om deze formaten af te spelen in digitaal formaat.
Opties zijn inderdaad USB soundcards of, zoals ik nu heb, een HDMI audio splitter.
Echter gaat deze niet verder dan 192kHz 24bit stereo of 96kHz 24bit multichannel.

Usb multichannel DAC's zijn dun gezaaid en stervensduur. Uiteraard is dit maar een nichemarkt en zullen weinig mensen zitten te wachten op multichannel digitale uitgangen.
Je weet dat 192khz 24bit audio net zo iets is als uv licht aan je tv toevoegen is?
Je hoort het niet en het zou alleen maar voor vervorming kunnen zorgen in het hoorbare spectrum.
http://people.xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young.html

Wat ik wel met je eens ben is wil je een twijfelachtige dac in je tv of splitter je digitaal analoog conversie laten doen.

[Reactie gewijzigd door kaaas op 17 januari 2013 13:25]

Gewoon een Traktor USB audio kaart kopen voor 99 euro. Sowieso veeeeel mooier geluid dan welke ingebouwde audiokaart ook. Je krijgt er ook nog gratis de DJ software Traktor 2.6 volledige versie bij.
Helaas is de Traktor 2 USB stereo. Wil je naar multichannel dan zul je toch voor de Komplete Audio 6 USB moeten gaan: deze kost dan weer 225 euro..
Ik heb een jaar of twee terug een Zotac ZBox AD02 gekocht voor zo'n ¤ 179,-

Daar moest ik ook zelf geheugen en een SSD inzetten. Niet alleen is deze configuratie een stuk goedkoper dan de Intel-variant; ik beschik wel over meerdere videouitgangen (HDMI + DVI + VGA verloopstuk) en audiouitgangen (HDMI + SPDIF Toslink + 3,5mm jack)

De Realtek HD-audiochip die wordt gebruikt voldoet tot nog toe voor alles. Er is nog geen enkele film geweest waarbij ik problemen met het geluid heb gehad. Ik draai ook XMBC en dat werkt heel erg goed.

Ook vind ik het een groot voordeel dat ik bij mijn setup kan kiezen voor een volwaardige 2,5" HDD, waardoor ik niet persé vast zit aan een SSD configuratie. Bovendien wordt er ook een VESA-bracket meegeleverd voor de montage achter aan een monitor of tegen de muur (met wat geknutsel zelfs aan een TV).

Goed, de AMD E-350 zal minder krachtig zijn dan dit systeem dat Intel aanbiedt, maar bij het gebruik als mediacenter zul je daar amper wat van merken. Het gaat tenslotte om de optimalisaties van de GPU en niet de ruwe CPU kracht.

Wat Intel doet is natuurlijk leuk maar absoluut niet nieuw; kleine HTPC's, mini-PC's en computers in USB-stick formaat zijn er al de nodige jaren. Dat dit met de tijd compacter en sneller wordt was wel te verwachten. Ik vind dit artikel daarom ook niet zo bijzonder.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 17 januari 2013 12:16]

Ik kan je uit eerste hand vertellen dat als je geluid via de Realtek HD-audiochip luistert en via de Traktor USB audio, dat je echt superduidelijk verschil hoort. Dat van de Traktor is veel voller, dieper en helderder.

Meer heb ik overigens niet gezegd. Ik hou ook meer van zelfbouw. Een HTPC moet voor mij geheel passief gekoeld zijn, dus voor mij blijft er alleen zelfbouw over, met een Streacom kast.
@Slingeraap2 : Ik gaf enkel aan dat de Realtek HD chip voor de meeste stervelingen ruimschoots voldoende is. Je moet ook even de prijs van de ZBox AD02 in gedachten houden. In ieder geval krijg ik er beter geluid mee dan die waardeloze IDT chip die in mijn laptop zit; de reden dat ik dus voor mijn laptop een USB Soundblaster X-Fi HD heb gekocht.

Passieve koeling is uiteraard wel meegenomen maar voor mij geen vereiste. De ventilator in de AD02 is zo stil dat ik er echt met mijn oor naast moet gaan liggen om er wat van te horen. Aangezien ik deze enkel voor films gebruik waarvan het filmgeluid de rest sowieso overstemt maakt het dus allemaal niet uit.

Om je een idee te geven welke apparaten meer geluid maken dan de ventilator in de AD02 : de fan in mijn laptop, de Zalman laptopkoeler die er onder ligt, de PS3, mijn koelkast in de keuken en ga zo maar door. Daarbij heb ik twee Duitse Herders wiens ademhaling al meer geluid maakt dan de AD02-fan :-)

Kortom; het is weliswaar stil bij mij in huis maar niet doodstil. Het ligt er maar net aan wat je prioriteiten zijn. Door iets minder kritisch te zijn over de koeling krijg je wel een veel ruimer aanbod aan mediaspelers en HTPC's waar je uit kunt kiezen.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 18 januari 2013 00:27]

Jep, ieder zijn ding.

Ik heb het serieus geprobeerd maar ik heb een hekel aan het geluid van fans.

Als de fan in mijn laptop aanspringt irriteert me dat, dus die optie valt voor mij eigenlijk al af voor films kijken. Hoewel de fan van mijn Asus laptop bijna nooit aangaat en sowieso veel stiller is als de fan van mijn Vaio laptop die bijna altijd aangaat, zelfs met alleen een paar browserwindows open (zonder Flash).

Mijn PS3 maakte zoveel herrie dat ik die na 2 weken al verkocht had. Mijn Asrock Vision 3D HTPC had ik na 1 dag al op marktplaats gezet omdat ik deze 'stille' HTPC vanaf een andere verdieping aan kon horen staan.

Dus voor mij blijft er niet veel keus over...
De prijs valt me alles mee! Met mijn huidige setup lijkt dit de ideale kandidaat voor een compacte mediaspeler!
Ik vind de prijs ook wel mee vallen, alleen zit ik te wachten op de i5 of i7 variant. De i3 is voor mij nu een stap terug. Eindelijk eens mijn bigtower opruimen.
Persoonlijk vind ik de mSata interface jammer (ik snap het wel). Maar als je een tijdje geleden een ssd gekocht hebt, is dit een beetje jammer van het geld.

De vesa mount is trouwens wel handig (als je monitor dit ondersteund).
Ik vind het eigenlijk erg duur voor een mediaspeler en hij gebruikt relatief veel stroom en wordt dus warm. Ik wacht wel tot een betaalbare ARM variant.

Het zou fijn zijn als de AppleTV3 een jailbreak krijgt. Ik heb nu een mede8er en een AppleTV2 staan. AppleTV2 ondersteunt geen 1080, dus ga geen moeite doen om die te jailbreaken.

Edit: Deze reactie is blijkbaar een flamebait, troll of belediging van een andere gebruiker.

[Reactie gewijzigd door aToMac op 17 januari 2013 08:43]

Het is geen mediaspeler maar een volwaardige PC vergelijkbaar met de Mac Mini.
Het was dan ook een reactie op KirovAir:
De prijs valt me alles mee! Met mijn huidige setup lijkt dit de ideale kandidaat voor een compacte mediaspeler!
Wat dacht je van een Steambox? :D
Die HD 4000 kan Skyrim nog net rond de 30 fps trekken, wat misschien niet echt geweldig is. Maar er zijn genoeg andere games die minder van de GPU verwachten. Ik heb toch liever zo'n goedkoop NUC'je bij mijn televisie dan een mini-ITX build.
Als mediaspeler kan je ook een Android hdmi stick overwegen, functioneert ook als mediaplayer en is een stuk goedkoper. Heeft bluetooth, wifi, usb en kost ongeveer e60,- voor een dual core.

[Reactie gewijzigd door tinoz op 17 januari 2013 10:20]

ik heb de android stick uitgeprobeerd en vond deze erg tegenvallen , kon om maar een voorbeeld te noemen het spel bad piggys niet downloaden in de playstore omdat deze naar de processor kijkt en blijkbaar vind hij die van de stick niet goed genoeg en word het hele spel niet eens aangeboden . en zo kwam ik nog wat dingen tegen waardoor ik die stick de moeite niet vind.
ik heb wel ergens gelezen dat ze bezig zijn met een android mini pc met quadcore , misschien werkt dat wel naar behoren.

deze NUC van miscrosoft vind ik persoonlijk een leuk ding , dit zou ik nog wel aan me tv willen hangen
deze NUC van miscrosoft Intel
De prijs valt me alles mee! Met mijn huidige setup lijkt dit de ideale kandidaat voor een compacte mediaspeler!
Waarom een paar honderd euro uitgeven én een enorm energieverbruik als je ook alle content kunt afspelen op een 35-euro, lowpower Raspberry Pi?
RaspBMC er op en ik heb nog geen content kunnen vinden die niet zonder enig probleem afgespeeld werd (en dat is inclusief 20GB 1080p films)
De RPi is inderdaad een interessant product, maar zodra je gebruik gaat maken op de CPU in plaats van de GPU dan merk je toch echt wel de "minpunten" van de RPi.
De Interface van XBMC maakt gebruik van OpenGL (ES voor RPi) die gebruik maakt van de CPU ipv de GPU. Simpele dingen zoals de RSS reader op de homescreen maken de RPi behoorlijk langzaam, laat staan gebruik van zwaardere skins.

Wat ik interessante vind aan die dit nieuwe Intel product is de GPU. Deze maakt gebruik van de Intel HD 4000 serie. Intel heeft als een van de weinige een goede open source video driver. Daar kunnen Nvidia en ATI nog een puntje aan zuigen.

Ik vraag me alleen af waarom Intel niet de ruimte benut heeft om de fan en headsink wat groter uit te voeren, dit zou waarschijnlijk de NUC nog stiller hebben gemaakt en de temperatuur ook wat verminderd hebben.
maarja, als het puur gaat om een mediaspeler ben je echt veel goedkoper uit om gewoon een dedicated te kopen, scheelt een paar honderd euro...
Nadeel van media spelers is dat de voorhanden zijnde codecs niet meer behoorlijk afspelen. De reden voor mij om in een Mac Mini te investeren. De NUC kan me ook helaas niet anders doen beslissen. Met HD en geheugen ben je nog 400 euro kwijt voor een i3 systeem met USB 2. En zeker met de externe adapter voelt dit als een outdated systeem. Maar goed de Mac mini is ook stevig aan de prijs.

[Reactie gewijzigd door HummerHealey op 19 januari 2013 23:26]

Ik vind 'Goed' een vreemde conclusie. Dit apparaat is overduidelijk in een te kort bestek van de tekentafel gerold.
- De adapter heeft overbodig veel vermogen en is daarmee te groot.
- Ik kan werkelijk geen goede reden bedenken om usb2.0 ipv usb3.0 poorten te installeren.
- Er is geen optische audio out
- Er is geen externe sata poort.
- Er is geen rekening gehouden met een wifi antenne (belangrijk omdat het apparaat vaak weggestopt zal worden).
Helemaal eens. En goed samengevat.

Alleen omdat hij zo mooi klein is? Met al die nadelen?

Als je een MiniITX systeempje er naast zet of een Apple TV dan gaat dit systeem
op alle fronten (zelfs prijs) verliezen...
Alleen als je echt behoefte hebt aan een net ietsje kleiner systeem dan kan deze nog een
voordeel hebben.
...of een Apple TV dan gaat dit systeem
op alle fronten (zelfs prijs) verliezen...
Daar heb je het fout.

Ik heb een AppleTV3, ik zou daar nu graag een XBMC met 1080p op willen, kan je mij helpen?

Die Apple TV's zitten muurdicht, daarom kunnen ze deze aan lagere prijs verkopen omdat ze rekenen op de manufacturer-tie-in. Dit is een open x86 systeem, je steekt er linux, windows, Chrome OS,... op zoals je wil

[Reactie gewijzigd door ZesPak op 17 januari 2013 10:57]

Jullie redeneren uit verschillende invalshoeken. Zespak als tweaker, kh65 als consument.

En op dat vlak gaat een nuc dat niet snel winnen, maar een AppleTV ook niet. De eerste is teveel werk voor een consument, de tweede speelt niet de gedownload content van die consument af. (MKV, etc, kan een AppleTV niet, want hij speelt eigenlijk puur en alleen iTunes (h.264) content af, niets meer, en niets minder. Er is geen product die iTunes combineert met alles wat je al gedownload hebt, immers.

De nuc echter, kan al die dingen wel, maar weer een iTunes videostore, en is voor de consument te veel werk en veel en veel te moeilijk. Dat snappen ze niet, en willen ze niet snappen. Ze willen iets wat ze aansluiten, en werkt. Dat doet de AppleTV dus weer wel, maar die omsluit weer niet alle content.

En ik denk niet dat daar snel een oplossing voor zal komen.

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 20 januari 2013 09:14]

De Intel is:
Te duur
Te laat
Te weinig
Te groot
etc.

Deze 14 maanden oude machine:
Is voordeliger
Completer (USB 3.0 / eSATA / HDMI / Dispaypoort / Wifi+BT+Antenne / IR + AB / kensington / Cardreader / Audio in en out / USB 2.0 / Lan.)
Gelijk formaat
productreview: Zotac ZBOX Nano AD10 review door trm0001
(bovendien is er ook nog een iets andere variant met digitaal audio uit.)

De opvolger hiervan is:
Kleiner dan de intel.
Voordeliger
Completer
nieuws: Zotac gaat Zbox mini-pc's met desktop-Core i3 en -Core i5 uitrusten
(Zboz Nano XS-serie Brazos 2 )
Ik ga niet zeggen dat ik 100% achter de 'goed' conclusie staat, maar vond jouw opmerkingen soms wel kort door de bocht.

De adapter heeft overbodig veel vermogen zeg je; uit wat ik afleid uit de review, kan het systeem zelf 30W trekken. Een mobiele USB HD kan dacht ik tot 10W trekken door de poort. Er zijn 3 poorten. Zo zitten we al op 60W. Ik heb liever 1 iets grotere adapter dan dan ik verplicht ben een USB hub te kopen met zijn eigen voeding. Als ik me niet vergis, kan een USB 3 nog meer stroom door het kabeltje trekken... Dit zou problemen kunnen opleveren, maar dat ze daarvoor de poorten moeten weglaten is inderdaad stof tot discussie.

Optische audio out wordt in mijn vriendenkring niet gebruikt. enkel HDMI. Ik kan hier natuurlijk geen percentages op kleven, maar waarom een product duurder maken door extra poorten toe te voegen als uiteindelijk het gros van de gewone gebruikers ook met HDMI uit de voeten kan. Ik steun je er wel in dat een 3.5mm jack wel handig was geweest voor als je er 'gewone' speakers wilt aan hangen of een hoofdtelefoon. (om dus als computer en niet als mediacenter te gebruiken)

Externe sata is dan weer nice to have, maar ook niet broodnodig naar mijn mening. Ik bezit 1 esata device, maar die ondersteunt ook USB. USB is tot zover ik weet nu weer meer ingeburgerd dan esata. Hou rekening dat dit apparaat niet voor de gemiddelde tweaker bedoeld is, maar voor de 'normale' gebruiker. Ook weer zou deze esata poort de productiekost omhoog doen gaan.

Ik dacht begrepen te hebben dat er reeds een interne antenne voorzien was; een externe antenne biedt niet veel extra tenzij je speciale antennes zou gaan gebruiken. Alweer iets wat de niet-tweaker niet zou doen. Ik heb thuis een Zotac die draait op dergelijke interne antenne, en deze heeft een gelijkwaardige ontvangst als mijn laptop.

Het ontbreken van een 'gewone' sata aansluiting om een 2.5 inch HD te installeren vind ik wel spijtig. Gezien er geen plaats is in de behuizing en Intel dus duidelijk voor 'klein' gegaan is, snap ik dat ze enkel mSata hebben geimplementeerd.
De NUC heeft inderdaad 2 antenne kabeltjes die je aansluit op het wifi kaartje.
En niet te vergeten: een remote.

Ondanks dat het wel een erg klein apparaat is en zich daarmee wel onderscheidt lijkt het toch wel erg veel op een een soort omhoog gevallen Raspberrie Pi.

Ik denk dat tenzij je echt dat ultra kleine nodig hebt, een zotac nano bijv. een betere optie is omdat die qua featureset verder is in ontwikkeling (als networked media speler) dan dit apparaat.

Positioneren ze dit dan als thin client desktop replacement, dan vind ik de dubbele hdmi aansluiting en usb2 ipv usb3 wel weer erg merkwaardig.
Ze hebben een product gemaakt dat voor meerdere doeleinden kan gebruikt worden en (vermoedelijk om kosten te besparen) alles wat typerend is voor elk doeleind eruit hebben gelaten.

Waarom een wifi module installeren als de gebruiker dit mogelijk niet gaat gebruiken. Ze hebben wel alles voorzien om deze aan te sluiten. Dit is proper gedaan en je hebt nu zelfs nog de keuze om een g/h/ac wifi te kiezen.

Remote is te koop in usb versie voor niet zo veel geld. Maar waarom een remote bijleveren als een thinclient of desktop dit niet nodig heeft? Daarbij heb je nu de keuze om voor een dure of goedkope variant te gaan. Of mogelijk had je er nog eentje van de voorganger indien deze machine een oude vervangt.

De dubbele HDMI is juist wel handig als desktop; 2 schermen aansluiten is een luxe waar ik niet meer zonder kan. Aan een mediacenter 2 TV's aansluiten is de dag van vandaag nog een beetje vreemd (hoewel dit handig zou zijn in bvb winkels om slideshows of reclame te laten zien)

het ontbreken van USB3 is wel een misser, maar Intel kennende zal hier wel een reden voor zijn. Ofwel was dit duurder; te duur naar hun idee van het doel van dit apparaat, ofwel komt er binnenkort een duurder broertje met meer 'toeters en bellen'.

Gezien het ontbreken van bepaalde elementen die nog steeds afzonderlijk te installeren zijn, is dit apparaat nu plots geschikt voor kleine server, thin client, desktop(je), mediacenter, presentatiemachine in showrooms, etc...

edit: hoofdletters, schrijffouten

[Reactie gewijzigd door Prince op 17 januari 2013 09:34]

Kans is ook dat ze hebben gekozen om zo de kostbare ruimte op het moederbord optimaal te benutten, want USB 3.0 heeft meer data paden nodig dan USB 2.0.

Ik kan ook helemaal geen ramp zien in het ontbreken van USB 3.0...
Het is namelijk niet nodig... Jah sorry, voor de spec geile mensen zal dit een slag in het gezicht zijn, maar het is namelijk als volgende.

Ga je het beestje namelijk gebruiken voor films te kijken, dan heb je keuze uit 2 bronnen, want ik acht de kans klein dat je eerst films op de interne SSD gaat opslaan. Netwerk of USB disk

En dan moet ik een killer conclusie geven:
USB 2.0 is voor een filmstreampje meer dan snel zat.

[Reactie gewijzigd door Swordlord op 17 januari 2013 18:06]

Niet te vergeten dat USB 3.0 ook nog meer stroom kan vragen dus dan zou er weer een krachtigere adapter nodig zijn, gaat dat ook nog meer kosten.
Precies, geen USB3 en geen optisch uit??????????????? Hoe kunnen ze zoiets weglaten????? Een misser wat mij betreft.
Prijs en grootte zal aangetast worden, precies datgene wat ze nu net niet willen lijkt me. Wat wil je alleen de processor kost al $225 het totaal is 260 EUR. Ik zeg prikkie!
Dus ik heb hier een versterker staan, deze heeft HDMI poorten om precies te zijn 5x de hoeveelheid HDMI poorten als optisch. Denk je dat daar een specifieke reden voor is?
Zoals harrytasker al netjes omschreef is een HDMI kabel instaat om een hogere kwaliteit audio te dragen en tegelijkertijd beeld, alle recente versterkers komen uitgerust met 4 à 5 HDMI in poorten en 1 of 2 uit. Wat is er nou makkelijker, koopt een nieuw apparaat je stopt de HDMI in je versterker, Stroom in je apparaat, zet je versterker goed en hoppa geluid en beeld.
Sorry een optische uitgang voor een mediaspeler is tegenwoordig echt niet meer van deze tijd, niét genoeg bandbreedte voor veel multichannel soundtracks, daarnaast ook niet echt een van de betrouwbaarste manieren om een signaal over te sturen ivm met de "gammele" verbinding.
- Ik kan werkelijk geen goede reden bedenken om usb2.0 ipv usb3.0 poorten te installeren.

Ik wel... USB 3.0 wirdt niet ondersteund door de bios. Dat betekent dat je niet kunt booten van een USB stick. Sommige UEFI systemen zullen dat wellicht wel kunnen, maar ik heb al (geen goedkope!) HP PC's en laptops, en ook Lenovo PC's in handen gehad die alleen tot booten te bewegen waren met een USB2 stick op een USB2 poort.

Verder heb je wel gelijk inderdaad: er zitten bar weinig aansluitingen op!
Recente Asus mobo's kunnen nog niet eens fatsoenlijk boeten vanaf USB 3.0 sticks, en laat staan dat windows normaal wil installeren.
Opzich is het niets vernieuwends. Wel een zacht prijsje, dus kan interessant zijn voor een bepaalde doelgroep.

Ik had graag de Mac mini gezien in de tests ipv een iMac(laptop). Komt naar mijn mening toch meer overeen met bovenstaande NUC.
Dit dus. Wat raar om het met een systeem te gaan vergelijken wat minstens 4x meer ruimte tot zijn beschikking heeft.

Moet zeggen dat tweakers af en toe wel Apple fanboy is in zijn reviews, weglaten waar resultaten slecht....opnemen waar resultaten juist goed
In de review wordt gezegd dat een bedraad netwerk beter zou zijn voor mediabestanden afspelen. Maar hebben jullie dat dan ook getest? Nu zijn we nog steeds niets wijzer. Concrete vraag: speelt de NUC 1080p MKV bestanden van 15GB+ zonder problemen af over een bedraad netwerk?

Als jullie die vraag zouden willen beantwoorden, zou je mij (en waarschijnlijk veel mede-tweakers) erg blij maken.
Dat lijkt me wel. Ik speel dat soort bestanden af op een mede8er Med400 en de MKV staat op een 3TB 5400RPM gekoppeld via USB aan de niet al te snelle Airport Extreme. Ik speel ze nog af over smb ook, terwijl NFS toch efficiënter is, maar niet ondersteund wordt door de Airport Extreme.

Uiteraard gaat dit wel over de kabel.

[Reactie gewijzigd door aToMac op 17 januari 2013 08:41]

Het verschil tussen een bedraad en een draadloos netwerk is meestal ongeveer 1W, alleen bij het afspelen van media (waarbij het opgenomen vermogen plus of min 1W bedraagt), schelen de configuraties ongeveer 2W. Tijdens het benchmarken piekte de NUC op ongeveer 34W.
Hieruit haal ik van wel...
Aangezien mijn Mede8er 500X2 dat ook doet en deze vele male minder krachtig is, zal die dat goed doen.
Ja, dit speelt hij zonder problemen af. Een kennis heeft 'Watchmen Ultimate Cut" van 17.2GB MKV (Filename zodat het gerepliceerd kan worden: Watchmen.The.Ultimate.Cut.2009.BluRay.1080p.DTS.x264-CHD.mkv) over Gigabit afgespeeld (film duurt ruim 2,5 uur) zónder stotteringen op 1080p24. Overigens draait hij XBMC icm met Windows 7. Belangrijk is dat hij de energiesettings op 'Performance' heeft gezet omdat het anders stotterde (tearing)

Ik ga ervanuit dat het onder bijvoorbeeld OpenElec/XBMCBuntu nog lekkerder draait omdat dat niet zo'n resourcehog is ala Windows. Ter ondersteuning: Deze MKV doet het ook prima op mijn ION systeem van 3,5 jaar oud zonder tearing, haperingen of geluid dat niet sync loopt.

[Reactie gewijzigd door Charles Nasi op 20 januari 2013 22:53]

Daartoe installeerden we allereerst VLC, de allesverslindende mediaspeler. Met een realistische opzet, waarbij de mediabestanden op een centrale server staan en de NUC via een wifi n-netwerk films streamt, blijkt de datastroom bij zware mkv's wat te hikken. Een bedraad netwerk zou dan prettiger zijn.

Als alternatief voor Windows en om de kosten van een msata-ssd uit te sparen kan ook een mediacentrisch besturingssysteem als XMBC vanaf een usb-drive gedraaid worden. Om usb-bottlenecks te voorkomen, wilden we gebruikmaken van een usb 3.0-drive om XMBC te draaien, maar het systeem boot niet van usb 3.0-drives, alleen van 2.0-drives. Wat voor het streamen via Windows geldt, geldt evenzo voor XBMC; zware streams laten zich niet zonder haperen afspelen via wifi.
Het probleem met zware streams kan ook gewoon liggen aan (brakke) WiFi. WiFi stoort verschrikkelijk als het door (betonnen) muren/vloeren heen moet of als er slechts een 802.11b/g netwerk ligt. Gevolg is dat bij zware streams je gewoon tegen de grenzen van WiFi aan loopt. Daarom heeft Intel dus ook zo'n mooie handige Gbit-LAN poort op gemonteerd. IMO een gemiste kans van Tweakers om XBMC + bedraad netwerk niet te testen. Dat heeft voor mij nog altijd de voorkeur t.o.v. draadloos netwerk.
Juist, dat dacht ik ook al toen ik het las.

Ik heb mijn HTPC nog nooit via WiFi aangesloten, ook al heb ik een 300N-netwerk en gaat het best netjes draadloos.

Toch is WiFi veel gevoeliger voor haperingen en loopt een 1080p-film bedraad net ff wat vloeiender en stabilisering.

[Reactie gewijzigd door Dan0sz op 17 januari 2013 09:36]

Ik werk al ruim 1 maand met de NUC in combinatie met Windows 8, ik vindt het heerlijk werken.
Heb de NUC achter mijn monitor gehangen met de mount die bijgeleverd is.
Performance is goed voor wat ik er mee doe, en het belangrijkste voor mij: het verbruikt niets.
Idle ongeveer 12 Watt, als ik wat meer aan het doen ben ruim 30 Watt.
Ik vind je post een zeer waardevolle toevoeging op deze review. Bedankt!
Door de reviewtest zie je hier alleen maar posts over mediaspeler toepassingen.

Gezien de roots van dit concept, waarom heeft Tweakers.net niet ook gewoon Office toepassingen, web browsing e.d. getest? De NUC is tenslotte bedoeld als low end all round pc waar gewoon Windows op kan draaien. De vraag is: hoe goed?
Gemiste kans, Tweakers.net!

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 17 januari 2013 15:08]

Optische out is niet echt nodig. Mits je alles over hdmi kunt doen. Optische is ook max 5.2 als ik me goed kan herinneren. En tegenwoordig hebben alle nieuwe versterkers wel hdmi. Ik denk dat het wel mee zal vallen in de praktijk. Xbmc er op en kijken maar.. :)
Optische out is ook onzin omdat de NUC al 2x HDMI heeft. Het ontbreken van USB 3.0 is wel enigszins jammer. Mijn scherm kan prima het geluid via HDMI ontvangen en daarna weer exporteren over 3.5" analoge poort. Getest op Fedora en Gentoo :)
Ik zou heel graag een vergelijking willen zien tussen de NUC en vergelijkbare producten als de Zotac AD12. Ben benieuwd wat er dan allemaal naar boven komt (los van dat de NUC een snellere proc heeft en de Zotac wel USB 3.0 heeft).
Waarom wilt Intel met dit systeem gaan concurreren tegen dingen als De Raspberyy pi?
Dit apparaat is leuk als je een usb schijf als nas wilt hebben ofzo, of idd een mediaspelertje wilt maken. Maar voor de rest is hij of net te lomp of net niet krachtig genoeg.
Waarom wilt Intel met dit systeem gaan concurreren tegen dingen als De Raspberyy pi?
Dat snap ik ook niet, de RPi is orde groottes langzamer en is niet geschikt als desktop.
Helaas vergeet je de oorspronkelijke doelgroep hier even die Intel voor ogen had / heeft.
Deze unit zetten we al enige tijd in al desktopvervanger, met een config als deze zit je tussen de ThinClients en desktops in wat een ideale oplossing is in veel gevallen.

Omdat hij bij klanten erg goed beviel heb ik mezelf er 1 cadeau gedaan voor 5 december en al mediaspeler / TV internet PC en zelfs games is het een erg leuk ding.

Wel kan ik bevestigen dat er soms wat issues zijn wanneer je een 1080p movie afspeelt (13GB file). De sync blijft dan goed alleen zie je van tijd tot tijd de layer opbouw voorbij komen zeg maar.. Dit is niet heel storend maar vlekkeloos is anders. Dit is overigens over een Gbit verbinding via XBMC op W8.

Voor de rest een erg leuk ding voor het betaalde bedrag; (¤395 Incl. BTW; 8GB/40GB Intel mSata/WiFi).
Is dit dan omdat XBMC de film niet snel genoeg binnen kan trekken over het netwerk? Het lijkt mij dat de netwerk poort 13 GiB prima moet kunnen handlen. Ik heb lokaal een 1080p .mkv film van 13 GiB getest en Totem (GStreamer framework) gaat bij complexe scene's behoorlijk over de zeik, maar een ander programma, mplayer2, heeft totaal geen moeite met die scene's.

[Reactie gewijzigd door onox op 17 januari 2013 12:18]

Misschien verstandig om een andere media player te gebruiken of ander codec pack, ik merk pas limitaties bij een 45GB transformer IMAX film, dan gaat hij haperen, die film jaagt echter me i7 2600K nog op load.
Wie zegt dat ze willen concureren met kleine media oplossingen?
Als er iets pas voor een geschikte doelgroep geschikt is, dan is het de Raspberry pi wel.

Vind dat er nog al gezaagd wordt, hoge concentratie azijnzeikers vandaag.

Voor een kleine 360 euro heb je een complete pc/desktop vervanging.
Je moet dit als oplossing zien voor jan modaal, niet de tweaker en 16 jarigen die van kermis attracties houden.

Met de keuze voor ssd houden ze de snelheid erin. Voor 2 tientjes extra heb je een degelijk centrino kaartje, welke dual-band ondersteunt en tevens bluetooth 4.0

Niet iedereen wil grote kasten met een dozijn aan stofzuigers om de processor te kunnen bevriezen. Het aandeel consumenten dat de pc (kast) liever kwijt dan rijk is, is groter dan zij die een natte broek krijgen van 'ultra high' en '8x AA'

Het ding is vlot, zuinig en ook nog een superstil.
Voor zakelijke toepassingen fanatastisch, twee schermen, draadloos toetsenbord en muis en gaan.

Vindt het persoonlijk eerder een waardiger tegenhanger van de mac mini en vervanger van de budget pc tot 300/400 euro. Enige is dat het nog bij 'weinig' mensen bekend is, maar weet zo 10 mensen aan wie ik het zou kunnen slijten.

Hebben er eentje op kantoor, en iedereen verbaasd zich over het formaat en het feit dat 'het' kastje de gehele pc betreft. Je schroeft hem onder het bureau en de pc is verdwenen.

[Reactie gewijzigd door Zondaar313 op 17 januari 2013 11:17]

Het enige argument wat ik kan bedenken om dit product boven een netbook te verkiezen zou een bijzonder zeldzaam voorbeeld zijn waarbij een gebruiker enorm veel waarde hecht aan zijn minimalistische inrichting, beschikt over een kleine TV (onvoldoende ruimte om de netbook te verbergen) waarbij de TV op de muur is bevestigd en er geen TV meubel aanwezig is (verbergen netbook).

Het geluid, energieverbruik, de features en kosten kunnen geen argument zijn. En hoeveel mensen storen zich aan de vormgeving en het formaat van een netbook ten opzichte van dit product. Het feit dat een netbook naast dezelfde features ook nog over compact beeldscherm en toetsenbord beschikt zal ik maar even laten voor wat het is.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013