Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 105, views: 279.668 •

Conclusie

In deze review vergeleken we de zeven recentste high-end solid state drives. De lat werd al hoog gelegd door de 840-serie van Samsung en dan hebben we het uiteraard over de Pro-versie. Met nieuwe combinaties van geheugen en controller hebben verschillende fabrikanten een antwoord op Samsungs dominantie op de ssd-markt, die het bedrijf inzette met de 830.

Die antwoorden zijn echter niet in alle gevallen even doeltreffend. De PNY-drives, met de SF2281-controller aan boord, presteren prima als random data weggeschreven moet worden, maar bij sequentiële acties en lezen blijven de drives flink achter. Alleen in een gamesysteem presteren de drives aardig. De Neutron GTX van Corsair, met LAMD's 87800-controller, is niet slecht. De drive komt zelden onder de middenmoot en is vaak in de bovenste regionen van het testveld te vinden. Alleen als gamedrive presteert de Neutron wat minder. Plextors M5 Pro met de nieuwste firmware voor de Marvell-controller presteert in de regel vrij gemiddeld. OCZ's Vector-drive, met gloednieuwe, in samenwerking met het overgenomen Indilinx ontworpen Barefoot 3-controller, is echter de echte concurrent van de 840 Pro van Samsung. De drive kan zich in alle tests goed meten met de 840 Pro en heeft bovendien minder last van prestatiedegradatie als hij vol raakt. Alleen de prijs ligt naar onze smaak nog wat te hoog.

Wat ons betreft zijn er daarom drie aanraders. De winnaar blijft Samsungs 840 Pro-drive, puur op zijn prijs-prestatieverhouding en allround inzetbaarheid. Ook in een laptop is deze drive, met laag verbruik, prima. Enige minpunt is zijn degradatie als hij vol raakt. De tweede plaats wordt wat ons betreft gedeeld door de Vector van OCZ en de Neutron GTX van Corsair. Beide drives presteren uitstekend en hebben weinig last van degradatie. De prijs van de Vector is echter wat hoger dan die van de 840 Pro en de Neutron GTX verliest een puntje wegens zijn prestaties in een gamesysteem.

 Samsung 840 series Pro 256GBCorsair Neutron GTX CSSD-N240GBGTX-BK 240GBOCZ Vector 256GB
  Samsung 840 series Pro 256GB Corsair Neutron GTX CSSD-N240GBGTX-BK 240GB OCZ Vector 256GB
Algemene beoordeling Score: 5Score: 5Score: 5
Prestaties Score: 5Score: 5Score: 5
Prijs Score: 5Score: 4Score: 4
 Tweakers zegt: uitstekend!Tweakers zegt: uitstekend!Tweakers zegt: uitstekend!

Laagste prijzen voor Samsung 840 series Pro 256GB:
Shop+/-lev.tijdPrijsTotaal
SWW ComputerScore: 5 € 156,95€ 156,95
PIXmania.com NederlandScore: 3.5 € 151,99€ 157,98
4LaunchScore: 4.5 € 159,95€ 159,95
redcoon NederlandScore: 3 € 154,90€ 162,89
NextDealScore: 4 € 161,32€ 168,27

Laagste prijzen voor Corsair Neutron GTX CSSD-N240GBGTX-BK 240GB:
Shop+/-lev.tijdPrijsTotaal
Max ICT B.V.Score: 2.5 € 180,06€ 185,51
InternGeheugen.comScore: 4.5 € 211,-€ 211,-

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

Samsung 840 series Pro
Samsung 840 series
OCZ Vector
Plextor M5 Pro
Corsair Neutron GTX
PNY Prevail Elite SSD


Door Willem de Moor

- Reviewer

Willem werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor wetenschap en een passie voor hardware. Deze combinatie gebruikt hij bij het schrijven van zijn verhelderende achtergrondartikelen, maar komt hem ook goed van pas bij het testen van de nieuwste processors, ssd's en laptops. Zijn informatie haalt Willem het liefst uit de eerste hand bij de fabrikant, ook als dat betekent dat hij daarvoor naar Taiwan moet vliegen.

Volg Willem op TwitterVolg Willem op Google+

Reacties (105)

Reactiefilter:-11050105+184+212+30
Hoe kan de prijs van de samsung nu 3 sterren zijn en die van de vector 4? De samsung is toch goedkoper?
Daar zat ik me ook al over te verbazen, goedkoper lijkt me een pluspunt = meer sterren. Als je bij de prijs gaat hanteren dat het aantal sterren in vergelijking met de rest de prijs aangeeft word het nogal onduidelijk.
Lezen is blijkbaar moeilijk: "De scorekaart van de 840 Pro is opgesteld toen de drive recent ge´ntroduceerd was en de prijzen hoger waren: momenteel zou de drive vijf sterren voor zijn prijs krijgen"
Dan pas je de scorekaart aan ?
Waarom krijgt ie dan geen 5 sterren momenteel dan?
Krijgen we dan vanaf nu te zien wanneer (op welke datum) de score in sterren is samengesteld?
Want schijnbaar is de scorekaart niet representatief voor het moment wanneer de review geplaatst word...

Upd: Scorekaart is gelukkig nu aangepast.

[Reactie gewijzigd door Deem op 8 januari 2013 09:05]

Ik heb het gefixt. Scorekaart was inderdaad oud, maar kan geupdate worden :)
nou wat mij betreft krijgt de samsung zeker geen 5 sterren!

Wat vele hier vergeten en Tweakers ook (zo lijkt het) het gaat niet alleen om snelheid.
Voor dat een ieder over zichzelf valt om te zeggen "onzin" laat me kort uitleggen.

Ik heb een beter gevoel over de community support betreffende OCZ disken.
Tevens kan men de OCZ schijf ook onder OSX voorzien van nieuwe firmware.

Dat vind ik een grote + multi OS ondersteuning getuigd van professionalisme.
Sommige gebruiken graag Linux ;-) of OSX.

Ik heb in een paar min mijn besluit laten vallen voor een 512GB OCZ Vertex4 die zal over enkele weken bezorgd worden door Mycom.
Ik had geen behoefte Ą80 extra te betalen voor iets meer snelheid.
Maar ik zal nog eens rond kijken, of de Vertex4 wel een goede keuze was.

Let wel de controller heeft zich al ruim bewezen! de OCZ Vector moet dat nog doen.
Dat geld in mindere mate ook voor de Samsung disk. Maar nogmaals daar ga ik niet voor , omdat ik m'n weg niet kon vinden op de site van Samsumg het was meer ingericht voor consumptie dan ondersteuning.. hhmmm..
Maar goed iedereen z'n ding toch!
Wel raar dat een website gericht is op consumptie, zal je niet verwachten van een bedrijf.
Onder de eerste scorekaart staat het volgende vermeld:

"De scorekaart van de 840 Pro is opgesteld toen de drive recent ge´ntroduceerd was en de prijzen hoger waren: momenteel zou de drive vijf sterren voor zijn prijs krijgen."

Dus hij zou op moment van schrijven blijkbaar wŔl 5 sterren krijgen :)
Maar waarom krijgt ie ze dan niet? Dit stuk (deze vergelijking) is toch nu geschreven en niet ten tijde van de review van de 840 Pro? Dan zou de scorekaart toch ook aangepast moeten worden?

Op deze manier krijgen we een scheve vergelijking voorgeschoteld. Of zie ik dat verkeerd?

[Reactie gewijzigd door Raling op 8 januari 2013 08:38]

Dit vroeg ik mij ook al af, je was me net voor ;)

Overigens vraag ik mij af hoe de ondersteuning van deze SSD's zal zijn onder bijvoorbeeld OSX, ben in het bezit van een Samsung 830 256Gb naar alle tevredenheid maar TRIM ondersteuning word helaas niet geboden voor OSX.
Mischien dat dit bij deze nieuwe serie's verbeterd is?

edit.
Op de site van Samsung word TRIM ondersteuning aangegeven maar kan niets vinden over alternatieve OS'en hierover. lijkt erop dat het weer bij Windows blijft.

[Reactie gewijzigd door vaganza87 op 8 januari 2013 08:16]

Trim-ondersteuning zit in je OS, niet in de ssd. Sinds 1 of 2 release's ondersteunt OSX ook trim voor zover ik weet dus dat zou goed moeten zitten. Moet je ssd wel gebruik maken van AHCI en niet IDE, maar nogmaals vziw is AHCI een vereiste voor OSX.
De Trim-optie moet je overigens wel zelf activeren wanneer je zelf de harde schijf hebt vervangen door een SSD.
En daar moet je mee oppassen, want ik heb mijn OCZ ssd ermee om zeep geholpen.
Ik heb een oude Vertec OCZ 90 GB en gebruik hem (nog steeds) in Windows XP. Om te trimmen gebruik ik Wiper; ik vraag mij af hoe dat geregeld wordt met deze nieuwe van OCZ ssd - weet iemand iets? Ik heb alleen Sata II op mijn mobo.
Nee hoor, ik heb een Macbook Pro 13" met een Samson 830 SSD.

Je moet echter wel TRIM aanzetten op de Mac als je zelf een SSD plaatst.

Met een Trim enabler tool werkt het prima : http://www.cindori.se/en#3
Het lijkt er inderdaad op dat de Samsung 5 sterren had moeten krijgen qua prijs, en geen drie. Het is de goedkoopste schijf van de aanraders.

Goed om te zien dat er concurrentie is voor Samsung in deze markt, maar OCZ komt er bij mij de komende jaren toch echt nog niet in na mijn Vertex 2-trauma...
Best wel jammer dat de Crucial M4 niet werd getest, is toch denk ik nog steeds ÚÚn van de populairste SSDs.
De scorekaart van de 840 Pro is opgesteld toen de drive recent ge´ntroduceerd was en de prijzen hoger waren: momenteel zou de drive vijf sterren voor zijn prijs krijgen.

Staat onder de sterren van de scorekaart.
Voor een uitgebreide look op degradatie van SSDs als ze vol raken, kijk even op de volgende pagina van AnandTech:


Exploring the Relationship Between Spare Area and Performance Consistency in Modern SSDs -
http://www.anandtech.com/show/6489/playing-with-op
Bedankt voor de link, hier heb je tenminste wat aan.
Zoals je ziet moet je bij de samsung ongeveer 25% van de schijf leeg laten!!! Anders presteert deze een stuk minder dan de andere modellen.

[Reactie gewijzigd door King Dingeling op 8 januari 2013 09:16]

Op pagina zes staan resultaten van real world benchmarks van de performance-degradatie als de ssd bijna geheel is volgeschreven met data. Een test met 4K random writes bij een queue-depth van 32 uitstaande i/o'sm zoals in het artikel van AnandTech, is een volkomen onrealistisch gebruikspatroon dat in de praktijk alleen voorkomt bij het uitvoeren van benchmarks. De test van AnandTech vertelt je weinig over de performancedegradatie in gebruikersscenario's waarin er vooral lees i/o plaatsvindt. In onze tests worden bestanden geraadpleegd aan de hand van traces die gemaakt zijn opgenomen bij het gebruik van echte applicaties.

In scenario's met veel write i/o, zoals de traces in de workstationindex, haalt een volgeschreven Samsung SSD 840 Pro nog maar 72 procent van de prestaties van een drive die half volgeschreven is. In de bootindex met voornamelijk lees i/o haalt een volle SSD 840 Pro 87 procent van de prestaties van een halfvolle drive.

[Reactie gewijzigd door Femme op 8 januari 2013 11:16]

Wat ik eigenlijk wel eens zou willen zien in een review, is de echte "degradatie" van een SSD. We weten allemaal dat die dingen op een gegeven moment stuk gaan. Sneller als een gewone HDD. Elke bithouder (bij gebrek aan meer kennis/een beter woord) kan toch maar (5000x??) een beperkt aantal schrijf/wis acties aan? Dan is die cel toch naar z'n grootje?

Dat is een test die toch niet standaard wordt uitgevoerd, of wel?
Wederom een puike review over ssd's! De Samsung Pro blijft toch de beste ssd. OCZ moet zijn goede naam weer terugwinnen door de hoge uitval bij de oudere Vertex 2/3 schijven en Corsair biedt weer iets minder gigabytes voor de prijs, in combinatie met een onbekendere controller. De Plextor M5 pro is wat mij beterft de verliezer; de ssd is altijd erg ultra high-end beschouwt en, hoewel de ssd nog prima scoort, kan die de reputatie toch niet waar maken.
De scorekaart van de 840 Pro is opgesteld toen de drive recent ge´ntroduceerd was en de prijzen hoger waren: momenteel zou de drive vijf sterren voor zijn prijs krijgen.


Wat heeft het dan voor zin deze scorekaart te plaatsen. Is deze review een opsomming van oude reviews? De uitslag klopt dus niet?
Je kunt wel eronder zetten in grijze kleine lettertjes dat de scorekaart niet representatief is voor de huidige situatie, maar ik moest toch een 5 minuten kijken waarom de 840 maar 3 sterren kreeg voor de prijs terwijl die goedkoper is dan nummer 2 en 3!

Voor iemand die er vlug overheen leest geeft dit echt een vertekend beeld en doet deze review geen eer aan. Alsof het niet even aangepast kan worden... Ik vind het maar een vreemd verhaal, sorry.


Zie je wel, dat het gewoon aangepast kan worden...

[Reactie gewijzigd door Deem op 8 januari 2013 09:03]

Hmm, een beetje een review om maar een review te hebben verhaal vind ik dit.
aah neejoh, er zijn super veel reviews laatste tijd! Ik vind dat echt vet, omdat je dan tenminste een onafhankelijk warenonderzoek hebt van de laatste trends :)

Vooral dat ze alles vergelijken vind ik erg fijn.

Ik vind het ook jammer dat de Crucial M4 niet is meegenomen btw, heb hem zelf en zou graag willen weten hoe hij presteert in vergelijking met de rest. :P
Prima, maar hoe onafhankelijk is Tweakers?
Tot nu heb ik geen reden om aan de onafhankelijkheid te twijfelen, maar Tweakers is inmiddels ook gewoon een commerciŰle partij geworden. :X
Juist. M4 is nog steeds een van de populairste SSD's...

Moet je voor de grap kijken in de pricewatch onder SSD's. Je ziet gelijk de vector, 840 pro en de Corsair top views hebben. Dit komt alleen door deze ''review''. Geeft aleen een bepaalde blik die zij willen schetsen vind ik.
Waarom is de Crucial M4, de grootste concurrent van de Samsung 830/840 niet meegenomen?
omdat die drive een stuk langzamer en heel veel ouder is? ;)
Post niet van die flauwekul aub? Die drive is minstens net zo snel als de 830/840 en net zo oud als de 830. En de Plextor gebruikt bijvoorbeeld dezelfde controller als de M4. En het is juist heel interessant de 'next gen' af te zetten tegen de huidige 'standaard' ssd.

[Reactie gewijzigd door woekele op 8 januari 2013 09:42]

Waar slaat dat op? Hoezo is de Crucial M4 een stuk langzamer en ouder dan een 830?
Zoals het er staat is het inderdaad overdreven, maar de M4 is overall wel een beetje langzamer dan de 830 en ook een stukkie ouder. De eerste M4's kwamen in mei 2011 op de markt en de 830 aan het eind van dat jaar. Ruim een half jaar is wel een generatie in SSD land. In praktijk zul je van het verschil in performance trouwens weinig merken.
Was het niet interessant geweest om een SSD van een oude(re) generatie toe te voegen om te zien hoe snel (of langzaam) dit soort schijven aan het evalueren is? Ik had bijvoorbeeld erg graag een vergelijk gezien met de welbekende Crucial M4. op die manier krijg ik een veel beter beeld of het bijvoorbeeld zinvol is om te upgraden....
Wat is oud? De M5 Pro maakt gebruik van de Marvell-controller, zoals die ook in de M4 zit. Verschil tussen die ssd's is niet bijzonder groot. Sandforce 2281 is inmiddels ook al anderhalf of zelfs 2 jaar uit?
De M5 pro maakt geen gebruik van de marvel controller die in de m4 zit, maar de opvolger daarvan. Waarom crucial nog geen SSD met die controller heeft uitgebracht is mij onbekend.
Kunnen we de resultaten van de Plextor M5 +- vergelijken met de Vertex 4?
Volgens mij zijn dat beide de nieuwere Marvell chips.

Hoe dan ook wordt eigenlijk weer aangetoond dat ze behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn.
De realtime gebruikerservaring zou met een blinde test absoluut niet waarneembaar zijn.
Betrouwbaarheid en prijs blijven dan alleen nog over als goede onderbouwing.
Waarbij betrouwbaarheid met een nieuwe controller een onbekende is.
Dat vind ik inderdaad ook.

Ik vind ook het prijsverschil tussen een 830 en deze nieuwe gen SSD's erg groot. Ik was niet al te lang geleden 165 euro kwijt voor een 256gb 830, nu betaal je rustig 60 euro meer voor dezelfde opslagcapaciteit en... ja en wat eigenlijk? Dat wordt zelfs in de review niet echt duidelijk.

Kort gezegd, als ze er nog zijn ben je eigenlijk nog steeds het beste uit met een Samsung 830...
Helemaal als je gaat voor een 120GB schijf in de 840 serie van Samsung. Ik was 100 euro kwijt bij de mediamarkt (op tweede kerstdag, nadat mijn Corsair F2 serie besloot ermee op te houden). En die 120GB is ruim voldoende voor mijn spellen/OS.

Ik heb ook die 265GB zien liggen, maar die vond ik nog belachelijk duur.
Voor die 30 euro verschil denk ik dat je gezien alle benchmarks allround toch beter af bent met een OCZ Vector. Wat dat betreft snap ik de conclusies niet echt. Performance degradatie is echt een enorm belangrijke factor. Dat heeft natuurlijk invloed op ßlle benchmarks.

[Reactie gewijzigd door Makkelijk op 8 januari 2013 09:19]

Dat hangt er maar erg van af wat je gebruik is. Persoonlijk gebruik ik een SSD om mijn OS op te zetten en de games die ik op dat moment speel, dus een 240+gb drive hoef ik nooit vol te maken. Dan is voor mij de Samsung dus gewoon de beste.

Verder moet je niet vergeten dat hoewel de review zelf objectief moet zijn, de conclusie per definitie subjectief is. Het is een interpretatie van de resultaten en die interpretatie is altijd afhankelijk van jouw persoonlijke criteria en afwegingen. Als jij bepaalde andere zaken belangrijker vindt dan die zaken die de reviewer(s) belangrijk vind(en) dan zal je tot een andere conclusie komen.

[Reactie gewijzigd door Cronax op 8 januari 2013 12:36]

Ik gebruik mijn Samsung ook alleen voor OS/games. En ik hou nog zo'n 30-40 GB over aan lege ruimte, dus degradatie is geen factor voor mij. Die Samsung 840 is echt heel snel en ik moet eerlijk bekennen dat ik geen degradatie effecten merk, als mijn schijf bijna vol is.. Bovendien zijn SSD tegenwoordig zo snel, dat je dat degradatie effect niet of nauwelijks merkt, in vergelijking met vroegere SSD's of normale HDD's.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013