Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 167, views: 149.355 •

Tot slot: belofte deels nagekomen

In dit verhaal hebben we gefocust op slechts een klein deel van de cameraprestaties, namelijk het deel dat tijdens de review niet in orde leek. Nokia heeft de klachten van gebruikers over de foto's serieus genomen en de software-update bewijst dat de Lumia 920 tot betere foto's in staat is dan de Europese versie van de telefoon nu maakt.

De verbetering is significant en de foto's die de Lumia 920 nu maakt, zijn beter bruikbaar. De fotokwaliteit is nog altijd niet op het niveau van de top van de markt, zoals de Galaxy S III en vooral de iPhone 5. Dat is iets wat Nokia wel heeft geclaimd, maar die claim kunnen we met onze testresultaten niet ondersteunen.

De betere cameraresultaten maken dat hij in onze beoordeling een ster erbij krijgt op dat gebied. Omdat in de afgelopen weken bleek dat de bij de review genoemde accuproblemen bij beide exemplaren niet meer voorkwamen, is ook op dat gebied een ster toegevoegd en gaat de algemene beoordeling van drie naar vier sterren.

Het is te hopen dat Nokia de update snel aanbiedt aan huidige gebruikers van de Lumia 920 en dat de telefoon in Nederland met de update in de Nederlandse winkels belandt. Het verschil in cameraprestaties bij gewoon daglicht is groot en het maakt dat mensen die de camera van een telefoon belangrijk vinden, veel beter uit de voeten kunnen met dit toestel.

Update, donderdag: Hoewel nog altijd niet duidelijk is of de update bij release al op toestellen staat in Nederland, heeft Nokia wel bekendgemaakt dat de update vanaf begin februari in Europa wordt verspreid.

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 4
Featureset Score: 5
Beeldkwaliteit opname Score: 3
Design Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 4
Accuduur Score: 3
Gebruiksgemak Score: 5

Eindoordeel

Tweakers zegt: goed!

Lumia 920 hertest

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deNokia Lumia 920


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Reacties (167)

Reactiefilter:-11670157+1103+215+30
de update van Microsoft voor Windows Phone 8 die enkele zaken toevoegt, zoals de optie om de wifi-verbinding in stand te houden als het scherm wordt uitgeschakeld.
Dit soort dingen, dan denk ik: een volwassen OS? Dit is toch gewoon iets standaards? Dit KUN je toch haast niet vergeten als je een mobiel OS ontwikkelt?
Ik vind Android al niet lekker in elkaar zitten (Maemo wel) maar dit vind ik onacceptabel.

Ook jammer dat beweringen maar deels worden nagekomen. Dat verbetert het beeld van Nokia niet.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 19 december 2012 16:55]

Ik vindt het ondanks de update nogsteeds tegenvallen. Het is behoorlijk ovehyped die foto kwaliteit. Hoop toch echt dat ze het nog verder gaan verbeteren.

Volgens nokia zou dit toestel de beste fotokwaliteit geven maar tot noet is die belofte nog niet nagekomen.
nog steeds altijd beter dan de 830 euro telefoon ;)
Doel je nu op de iPhone 5? Die is bij lange na niet ¤830,-.. die is rond de ¤650,- verkrijgbaar. En dan heb je een veel completere en bug vrijere telefoon die ook nog eens betere foto's maakt ;)

Ergens hoop ik dat Windows Mobile succesvol gaat worden, hoe meer concurrentie hoe beter IMO. Maar software matig loop het nog achter (Apps etc) en als ik de mensen hoor bij mij op kantoor over hun Windows phone is dat ook nog niet bijster positief!

edit: typo

[Reactie gewijzigd door rickertsnaak op 20 december 2012 10:55]

Want je koopt een telefoon voor de foto's? En bugvrij? Ik werk in de telefoon support (tech support, en nee niet in een winkel) en ik zie meer Iphones langskomen met bugs/problemen dan android/windows toestellen.

Als ik kijk bij de bedrijven die we hebben met een 920, zijn ze allemaal zeer tevreden, en ook krijgen we steeds meer BB's, HTC one phones etc terug om te wisselen voor de 920. Ook zien we langzaam meer Iphones terugkomen, hoewel mensen daar toch meer tevreden over lijken. Echter is het wel zo dat veel IT bedrijven juist voor de 920 gaan voor de zeer goede Exchange interactie.
Ik zeg ook niet dat ie bug vrij is ;) En daarnaast gaat dit topic over de camera/foto's, waarin de iPhone 5 en GSIII beter scoort dus daarom haal ik 't aan. Verder vind ik het jammer dat de iPhone vaak aangehaald wordt als iets overdreven duurs (reactie boven mijn eerste reactie), terwijl de prijzen ervan nagenoeg gelijk liggen met de vlaggenschepen van zowel Nokia als Samsung.

En over die goede Exchange interactie ben ik het met je eens, dat kan zeker een belangrijk punt zijn voor bedrijven idd :)
Ben het met je eens, echter kan je niet van telefoons verwachten dat het allemaal even goed is, het hangt af van zeer veel variabelen. Lens, binnenwerk, software etc. Dat de Iphone 5 goed is, dat vind jij, en andere mensen ook. Ik vind het zelf wat te flets, de foto's bedoel ik. De S3 vind ik wel weer zeer goed.

Wat je over de prijs zegt, klopt gewoon. Apple is duur, maar niet zo duur als sommige mensen proberen te zeggen :p
Komaan jongens? Hoe kan zo iets plusjes krijgen? Dit zijn gewoon pure feiten die hij hier door het slijk haalt! De Galaxy SIII kostte bij release 585 euro, op dit moment is dat gezakt naar 460 euro. De lumia 920 kostte bij release 650 euro, hij is nog vrij nieuw, maar nu al is hij MET importkosten te vinden voor 590.

Hoe in godsnaam kan je dat vergelijken met de prijs van de iPhone 5.
vergelijken we de SIII met de 16gb versie van de iPhone 5, is het verschil bij release 85 euro. Op dit moment zelfs 210 euro. Want de goedkoopste iPhone kostte en kost 670 euro.
vergelijken we de L920 met de 32gb versie van de iPhone 5, is het verschil bij release 120 euro, op dit moment al 180 euro en daar gaat nog een grotere brug tussenkomen.

Echt waar? +2 ? Dat ruikt naar fanboys.
Je bent ook de eerste hier die zelfs de prijs maar durft aankaarten als een reden om een iPhone te kopen.

Iedereen kiest voor zichzelf welk apparaat hij verkiest, maar verspreid aub geen leugens!

[Reactie gewijzigd door Quint3n op 20 december 2012 20:05]

Het verschil tussen 460 en 670 is niet 110 maar 210 euro, toch wel een behoorlijk verschil.
stomme rekenfout, bevestigt echter alleen maar wat ik zeg.
edit dan je post even ;)


Je hebt volkomen gelijk, maar vind het moeilijk om op deze topic je +2 te geven, je hebt +1 gekregen.
Ik heb het aangepast.
Het is inderdaad niet meteen relevant in dit topic, maar als zo'n reactie als diegene waar de mijne voor bedoeld was een groen kadertje krijgt, moet ik actie ondernemen hé ;)
Zeker als je meer dan het minimale geheugen wil liggen de prijzen helemaal niet in lijn met elkaar. Het scheelt al snel een paar 100 euro.
Je hebt het mis.
Deze telefoon moet je naast de 32gb versie van de Iphone 5 leggen. En de laagste prijs daarvoor is 772 euro. Geen appels met peren vergelijken dus.
Alsook is deze telefoon nu al beschikbaar voor 590 euro. Dat is met importkosten, want hij is nog niet officieel gelanceerd in Nederland. Hij moet dus in januari perfect voor een prijs van 550 euro beschikbaar zijn. Daar krijg je dan ook nog eens een -naar mijn mening- overbodig en duur gadget bij : een draadloze oplader. In geen tijd kan je hem voor rond de 500 euro aanschaffen, zonder dat ding er bij.
Dat de camera een tikje beter is interesseert me niet zo. Het gaat me zelfs niet om prijs. Voor mij is een Lumia 920 één van de meest verfrissende dingen die er de laatste tijd op het gebied van smartphones zijn ontwikkeld en desondanks het feit dat ik hem dus binnen 1 of 2 maanden bugvrij voor een 250 euro lagere prijs kan kopen, vind ik hem beter dan de iPhone 5. Dat prijsverschil heeft hij zelfs niet nodig.
Als je dan toch de typo's aanpast..

Ik hoop dat Windows Phone succesvol wordt, Windows Mobile is denk ik inmiddels op sterven na dood.
Ik ben fotograaf en met licht als de laatste dagen heeft zelfs mijn 5D mark III grote moeite. Foto's zoals in het artikel zijn wat mij betreft dus niets zegend.
Ik denk eerder dat je zelf grote moeite hebt met onder die omstandigheden te schieten, aan de camera ligt het niet ;)

Ze hebben bovendien niet voor niks shots onder verschillende lichtomstandigheden genomen, natuurlijk heb je goed licht nodig maar dat is zelden het geval op het moment dat je een kiekje wil maken, deze test zal wel redelijk overeen komen met de resultaten van veel mensen :)

Iemand met een DSLR zoals jij en ik zullen lekker met een DSLR blijven schieten ;)
Het is maar hoe je het bekijkt, zoals het nu (en dus ook in WP7) werkt is dat WiFi gewoon open wordt gehouden als je nog bezig bent met iets te downloaden of audio stream of in elk geval een proces dat actief de WiFi verbinding gebruikt.

Vind het persoonlijk juist weer erg handig dat WiFi niet continue open blijft staan, het blijft toch een aanslag op de batterij. En voor die kleine dingen wanneer het scherm uit is heb ik toch een databundel. Nadeel is wel dat elke keer als je je scherm unlockt dus ook weer opnieuw verbinding gemaakt moet worden met WiFi.

Uiteraard kun je het argument opvoeren dat wanneer je geen databundel hebt dat deze 'dode' WiFi onacceptabel is. Klopt, maar ik vraag mij dan ook werkelijk af waarom je een smartphone als deze neemt (of uberhaupt een) als je geen databundel, hoe klein dan ook, erbij neemt. Dergelijke telefoons zijn gewoon dood zonder zoiets tenzij je telkens tussen verschillende hotspots e.d. wilt hoppen. Maar hoe ga je dat bijvoorbeeld doen buiten stadscentra of in de auto?

@ronaldmathies
Camera is inderdaad overhypt, maar wat is dat niet tegenwoordig? Het is geen megastap vooruit, maar de stabilisatie bij video bijvoorbeeld is wel degelijk een verschil, niet zo dramatisch als voorgesteld door Nokia, maar toch. Een ding dat bij elke telefoon m.i. wordt vergeten is de fysieke beperkingen. DSLR kwaliteit ga je nooit halen, maar voor de snelle foto's is vrijwel elke telefoon tegenwoordig prima, of dat nu een iPhone, Samsung of Nokia is. (uitgaande van de higher end toestellen dan)

Overigens: Voor het pakket dat de iPhone bied, dun en licht is de camera zeer goed.

[Reactie gewijzigd door Beanie op 19 december 2012 17:12]

Ik heb een 920 en ik vind het erg irritant want het duurt altijd wel een paar seconde om de verbinding weer op te bouwen. Zeker als je bijv. een multiplayer game speelt en je om de 30 sec. bijv. een zet doet moet hij steeds weer wifi opbouwen. Vaak uit gemakzucht schakel ik wifi dan maar uit en ga over 3G verder.

Camera boeit me niet zo daar doe ik toch amper wat mee en wat ik ermee doe is goed genoeg.

Het enige wat ik nog mis is het locken van auto-rotate, nu kun je auto rotation niet uitzetten en ik vind het wel erg kwalijk dat die feature niet aanwezig is.
Je kunt natuurlijk ook instellen dat je 920 niet automatisch lockt...
Ik heb een iPhone 3gs met de iOS 5.nogwat en ook deze haalt de WIFI Verbinding weg na het locken van het scherm op zwart. Dit is niets nieuws onder de zon dus en ik zou het zelfs erg prettig vinden als dit gebeurd vanwege de batterij, etc. en 3G staat sowieso aan naast WIFI want dat is gewoon de freq. waarop ik ook gebeld wordt :)

[Reactie gewijzigd door mrdemc op 19 december 2012 20:44]

De WiFi verbinding wordt verbroken wanneer je het scherm uitzet. En dat gebeurt nogal eens.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben erg content met Windows Phone, maar sommige dingen steken gewoon niet logisch in elkaar. Het uitschakelen van de WiFi verbinding is er daar één van. Met name als je af en toe kijkt is het best vervelend als 'ie weer een paar seconden de tijd moet nemen om te verbinden met de WiFi.

Als dat zou gebeuren na 30 minuten van geen activiteit, dan was het begrijpelijk. Maar bij het uitzetten van het scherm is de WiFi-verbinding al weer weg. Had wel iets minder enthousiast gemogen. :)
Is het niet zo dat bij Android een lagere wifi snelheid (om de batterij te besparen) wordt aangenomen wanneer het scherm wordt uitgeschakeld?
Simpel... 3G gebruikt meer batterij dan Wifi. Dus zolang ik in het bereik van wifi ben zie ik geen rede waarom wifi niet actief zou blijven. Is op alle punten nadelig.
Echt waar?

Ik dacht eerder dat je met 3G gebruikt maakt van hetzelfde verbinding als "de telefoon" die toch altijd verbonden is... dus alleen extra verbruik wanneer je iets up/downloadt.

Met WiFi daarentegen moet je een *extra* verbinding maken (met een andere antenne), die ook nog continue opengehouden moet worden (anders zouden ze het niet zo ingesteld hebben dat 'ie uitgaat als het scherm uit gaat!).

Bij mijn Android toestel werd ik ergens geadviseerd om juist WiFi alleen maar aan te zetten wanneer ik hem wilde gebruiken - juist om batterij te sparen!

Het hangt dus af van waar je bent en wat je aan het doen bent - thuis veel surfen/kijken dan gebruik je WiFi, anders kun je beter WiFi uitzetten voor onderweg zijn of af-en-toe een mailtje sturen e.d.

[Reactie gewijzigd door MossMan op 19 december 2012 18:28]

Met slechte wifi verbinding 9 1 a 2 streepjes verbruikt het meer dan 3G, en andersom, hoe slechter het signaal hoe meer werk je telefoon moet doen om verbinding te houden...

Hangt er ook vanaf wat je doet, wil je ff snel wat opzoeken hoeft het scherm op wifi misschien m,aar 10 sec aan, en op 3G een paar seconden meer = hoger verbruik door het scherm, maar indirect wel door 3G :)
Ik heb het hier thuis wel eens gecheckt, met ongeveer dezelfde schermtijd en dergelijke kostte het met 3G dubbel zoveel % als met Wifi.

Met wifi +-1% per uur en 3G 2% per uur.
Dit is bij licht gebruik dus he!
en bij idle-functioneren van beide verbindingen?
Dit zal waarschijnlijk idle zijn. Aangezien Chrissie het over 1% per uur heeft. Bij een actieve verbinging, of browsen, zal dit een veelvoud zijn.
Dat dacht ik ook. Maar mijn toestel loopt op wifi een paar uur langer mee dan normaal.
@ MossMan,

Dit advies is natuurlijk alleen van invloed als je niet binnen het bereik van een onbeveiligde en/of bekend (beveiligde, thuis, werk, etc) wifi netwerk bent.

Het is raadzaam wifi uit te zetten wanneer je je buiten het bereik van het wifi netwerk begeeft, buitenshuis bv. Als de telefoon buiten bereik is van een dergelijk netwerk, schakelt hij automatisch over op het mobiele data/internet netwerk. UMTS (3G) of HSDPA (3.5G).

Dit spaart de accu, omdat je anders en de mobiele data verbinding gebruikt en ook wifi onnodig laat zoeken naar beschikbare netwerken. Wanneer je voor een langere tijd binnen het bereik van een wifi netwerk bent, is het zuiniger deze te gebruiken.

Kortom, 3G/3.5G verbruikt meer batterij dan enkel Wifi, beiden verbruiken ze natuurlijk nog meer :)
Ik vraag me dus altijd af als "gebruiker"; is het echt zo moeilijk om een optie bij Wi-Fi te hebben:

[x] disconnect wifi when screen is off

Uiteraard default niet aangevinkt zodat mensen het zelf kunnen inschakelen mocht er behoefte voor zijn, maar ga a.u.b. niet voor mij bepalen wat IK handig zou vinden, maar geef mij gewoon een aantal opties zodat ik gewoon zelf kan kiezen wat IK handig vind.
Dit soort dingen, dan denk ik: een volwassen OS? Dit is toch gewoon iets standaards? Dit KUN je toch haast niet vergeten als je een mobiel OS ontwikkelt?
Hoezo, dit doet de Iphone / Ipad ook gewoon, het is een keuze die je kunt maken om bijvoorbeeld de accu te sparen.

Op zich wel netjes van Microsoft dat ze je nu de keuze geven om dit aan of uit te zetten, dan kan je als gebruiker zelf kiezen wat je belangrijker vindt.
Volgens mij schakelt de iPad wifi helemaal niet uit. Ik heb zelf een 3 WiFi en die krijgt de hele dag berichtjes terwijl hij gelockt is met een smartcover. Als ik em open doe dan staat wifi ook direct aan. Als ik iTunes open doe dan staat ie er ook direct in als draadloos verbonden iPad.

Mijn Galaxy Nexus doet net hetzelfde, wifi ligt constant aan, zelfs met gelockt scherm.
Geen last van bij de htc8x. Dus of het door het os komt?Dnk het niet.

Als je een webcam aansluit op je pc heb je kans dat die het niet goed doet als je de drivers en etc niet installeerd. Deze fout ligt denk ik duidelijk bij Nokia.
Laatst zei Jurian Ubachs dat het nooit voorkomt dat tweakers.net een score aanpast. (ging over call of duty black ops 2 die naar beneden is aangepast)
Maar het lijkt nu wel vaker voor te komen, wordt het een trend?
Ik denk het wel. Reviews worden complexer en bepaalde ontwikkelingen (zoals in dit geval een firmware-update) leidt tot een ander resultaat. Om een artikel dan aan te passen, lijkt me dan volkomen terecht.
Laatst zei Jurian Ubachs dat het nooit voorkomt dat tweakers.net een score aanpast. (ging over call of duty black ops 2 die naar beneden is aangepast)
Maar het lijkt nu wel vaker voor te komen, wordt het een trend?
De score die dit toestel kreeg enkele weken terug is hoogstwaarschijnlijk niet representatief voor de prestaties die de toestellen die uit zijn in januari zullen leveren. Ik denk dat aanpassing daarom een goede zaak is.
Laatst zei Jurian Ubachs dat het nooit voorkomt dat tweakers.net een score aanpast.
Jur reviewt games, die een ander scoresysteem hebben en meer werken volgens de ongeschreven regels van de gameswereld. Telefoons zijn mijn pakkie-an en ik vind het onrealistisch om vast te houden aan een bepaalde score, als de telefoon dankzij een grote - in Nederland hopelijk pre-release - update op een of meerdere vlakken aanmerkelijk beter presteeert. Uiteraard kunnen we niet eeuwig doorgaan met herbeoordelen, maar dit betrof duidelijk een softwarebug en in de review stond al dat bij het oplossen van die bugs de score zou worden aangepast, zeker omdat hij in NL nog niet uit is.
Lezen blijft blijkbaar moeilijk want anroudwokke heeft het zo niet geschreven of bedoeld, in mijn ogen. Hij heeft zeer duidelijk op verschillende plekken op tweakers geschreven dat toen de review gedaan werd de camera van de 920 ondermaats presteerde. Dit is eigenlijk juist zeer belangrijk en daarom zou je de review juist belangrijker moeten achten. Verder vermeld hij dus ook dat er een update aankomt die van groot belang is en dat die de score nog kon beïnvloeden.

Verder heeft Nokia vooral gezegd dat de camera heel goed zou zijn en dat was de taak van tweakers om te controleren. In eerste instantie was dit niet waar, in tweede instantie is de camera dus goed in daglicht maar niet zo goed als de iphone 5 en S3, en in nacht situaties is hij wel beter. Ik vermeld ook nog even dat hij qua video kwaliteit een enorm pluspunt heeft en dat is de optische beeld stabilisatie die er echt voor zorgt dat je rustige beelden krijgt.
De ongeschreven regels van de gamewereld? Laat je niks wijsmaken alsjeblieft...

Niet om hier offtopic te gaan, maar daar geldt natuurlijk precies hetzelfde als in elke andere branche en voor elk ander product.

Elk product kent revisies, updates, kleine designaanpassingen en nieuwe versies. Kijk naar de Playstation producten, zelfs daar zien we voor elke generatie verbeterde, kleinere of goedkopere versies uitkomen.

Voor games is dat niet anders - ook die worden gepatched en verbeterd - en voor telefoons geldt ook hetzelfde. Stel dat die Exynos bug in de S3 bekend was geweest toen het toestel uitkwam, dan had deze ook een lagere beoordeling gekregen, daar durf ik wel om te wedden.

Conclusie: net zoals hier een re-review gedaan wordt op basis van een belangrijke patch voor de camera, moet er ook een re-review gedaan worden bij games die belangrijke updates krijgen. Je ziet verschillende recensenten op andere websites dit ook al doen, voornamelijk bij bijvoorbeeld MMO's - bij content updates gaan ze de game opnieuw bekijken ook op eerder genoemde minpunten.

Maw: Jurian lult uit zijn nek.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 20 december 2012 11:37]

Niet elk product is als je het aanschaft een paar honderd euro, dat is natuurlijk wel een verschil. Overigens hebben we recent de score van een game wel verlaagd, reviews: Call of Duty: Black Ops II - onverwacht innovatief - update
Ik vind het een goede zet. Reviews zijn bedoelt om potentiële kopers een goed beeld te geven. Als er iets wezenlijk verandert aan de beoordelen dan moeten die potentiële kopers dat weten als ze de review lezen.
In dit geval kun je stellen dat Tweakers te vroeg was met haar review, het toestel is immers nog niet in Nederland verkrijgbaar.

Bij producten waarbij dit wel het geval is, vind ik het onacceptabel dat Tweakers de score aan de hand van een update zou verhogen. Het zou fabrikanten nog meer aanmoedigen om een onaf product maar snel op de markt te brengen, om daarna middels updates de brandjes te blussen.

Lees nu al veel te vaak in reviews dat negatieve eigenschappen enigszins worden vergoelijkt met de mededeling dat dit 'waarschijnlijk in de volgende update wel aangepakt wordt'. Daar heeft de consument die het product nu koopt helemaal niks aan. De review moet simpelweg zeggen: 'Dit onderdeel presteert ondermaats' en punten aftrekken. Pas dan worden fabrikanten gestimuleerd de boel te optimaliseren voordat ze een product gaan verkopen.
Prachtige reactie
Als er een update verwacht word dat bepaalde problemen oplost of verbeterd neem ik dit wel mee in de beslissing of ik het toestel koop of niet.

Waarom zou ik een negatief element in mijn vergelijking tussen toestellen stoppen als ik toch weet dat het over een maand geen probleem meer is?


Dus ik vind dat tweakers er wel goed aan doet om dit te vermelden en zijn score aan te passen, zeker omdat het toestel nog niet eens op de nederlandse/belgische markt verkrijgbaar is
Als er een update verwacht word dat bepaalde problemen oplost of verbeterd neem ik dit wel mee in de beslissing of ik het toestel koop of niet.
Idd. Daarnaast vind ik dat Tweakers (nog steeds) erg negatief over de camera van Lumia 920 is. Bij de ene foto is de Iphone 5 beter en bij de andere de Lumia 920, dat maakt de ene smartphone niet tot een betere camera. Volgens mij doet Nokia weinig voor de concurrentie onder en dat is alleen maar positief.
Als je de eerste review grondig had gelezen dan las je een erg negatieve review van Tweakers. Nokia zou hier echt niet blij mee zijn:
De camera van ons reviewexemplaar van de Lumia 920 is in veel omstandigheden belabberd.
Daarnaast geeft Tweakers ook aan dat ze er niet blij mee zijn dat bij de release er nog zulke bugs zijn:
Het is in elk geval slordig en eigenlijk onacceptabel dat zo'n bug bij een internationale release nog kan bestaan.
Zo'n gevoel blijft bij de consument hangen, ondanks dat er wordt gezegd dat er een update komt. Dus ik denk niet dat fabrikanten hun producten hierdoor sneller gaan releasen.
Aan de andere kant koopt niet iedereen een product direct na de launch; zeker als je een fabrikant hebt die actief softwareupdates aanbiedt, zoals Nokia dat doet, zijn de reviews die je pak 'm beet twee maanden na release leest dus niet meer representatief voor het product. En het gaat niet alleen om de firmware van een product, maar ook om de mogelijkheden van de software zelf - het is en blijft een product dat in ontwikkeling is, en zeker de tracks van Nokia op dat gebied zijn fenomenaal. Als ik dan kijk naar alle producten van Samsung die ik in mijn bezig heb - die launchen het een keer en kijken er verder niet meer naar om. Nokia blijft kleine bugjes pletten en functionaliteit vergroten met goede softwareondersteuning.
Ik vind dat dat best gehonoreerd mag worden door middel van het updaten van een review. Ik heb echt vele malen liever een product wat nog niet helemaal af is bij de release maar wel gewoon gedurende enkele jaren (zoals mijn 5800; die heeft zoveel updates gehad die de telefoon steeds beter maakten) softwareupdates krijg, dan een product wat in principe goed werkt maar waar verder niemand meer naar om kijkt.
Ik ben niet zo onder de indruk van die "super" camera. En eigenlijk ook niet zo van die van de S3.
De Iphone vind ik nog het beste resultaat leveren op deze foto's.

Ik heb zelf de 4S gehad en ik vind niet dat deze opmerkelijk of aanzienlijk betere foto's maakt als mijn huidige One S.
En mijn One S zou volgens de reviews (meen ik!) weer onder doen voor de S3.


Ik raak het helemaal kwijt :)
Ik vind de camera nog steeds niet meevallen. Dit is namelijk één van de unieke features die de 920 zou hebben aldus Nokia, nou mooi niet dus. Het reclame filmpje en de reclame foto's waren al fake en nu blijkt dus ook gewoon dat de camera van de 920 niet presteert.
Na het fake reclamefilmpje zijn er inmiddels ook echte vergelijkingen van de OIS in video die laten zien dat het wel degelijk werkt. Bijvoorbeeld:

http://www.youtube.com/watch?v=6HSbhyaH0vw
Ik denk dat deze vergelijking nog wat interessanter is: in de auto door de sneeuw heen ploegen met een Nokia 808 PureView en een Nokia Lumia 920

http://www.youtube.com/watch?v=LbvhZ-Mq4aQ
Daar doet de Lumia 920 het wel erg goed, hoop dat het de camera is en niet gewoon een stevigere houder (heb zelf 2 houders voor de S3 en de ene wieblet meer dan de ander uit zichzelf)...
Hij is iets minder dan de absolute top, de iPhone 5 en de S3 (808 even niet meerekent), in daglicht. Maar zodra het licht uit gaat is maken die topmodellen gewoon geen kans meer. Als je altijd buiten bent en goed licht hebt zal je niet veel aan de 920 hebben, maar voor zover ik weet gaat de zon nog steeds onder en blokkeert beton nog steeds licht. Ik durf te stellen dat zelfs ondanks de oversaturatie de 920 de beste all-round smartphone camera heeft.

[Reactie gewijzigd door Koeitje op 19 december 2012 17:25]

De S3 heeft in ieder geval een low-light mode, waar zeker niet verkeerde plaatjes uit komen, of de iPhone dit heeft durf ik niet te zeggen.
Het enige wat de low-light modus doet is zorgen dat hij de "sluiter" langer openhoud. De Nokia doet dat ook, maar die kan 'm nog langer openhouden door de stabilisatie. Dit voorkomt dat je de ISO instellingen omhoog moet pushen. In elke review veegt de 920 in dat opzicht compleet de vloer aan met de S3 en iPhone 5, waarbij de laatste nog een betere camera heeft. Het heeft niet zoveel zin bij bewegende onderwerpen, maar die zijn bij low-light toch alleen maar goed vast te leggen met een DSLR of goede MILC.
Inderdaad, wat is nou een betere camera? Eentje die onder ideale omstandigheden een net wat betere foto maakt, of eentje die het mogelijk maakt om onder alle omstandigheden prima foto's te schieten? Want in het donker verplettert de 920 gewoon de concurrentie. Bovendien is video ook een belangrijk onderdeel van de camera, en door de OIS en de uitstekende microfoons is de 920 ook hierin verreweg de beste.

Ik zou zelf zeggen dat de 920 aardig afstand neemt van de concurrentie, maar niet op de manier waarop Tweakers hem test. Dat zogenaamde pixelpeepen en ruistesten vind ik maar een matige (doch objectieve) methodiek. Ik zou zelf bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in de success rate van een camera. Hoeveel van de plaatjes die je schiet zijn bruikbaar, en hoeveel moeite moet je doen om een bruikbare foto te maken? Het lijkt mij dat door de OIS de 920 veel minder snel last heeft van blurry foto's.

In ieder geval ben ik blij dat de camera vóór de release al in orde is gemaakt, en dat Tweakers de moeite heeft genomen om deze wijzigingen te behandelen.
Inderdaad, ben ook benieuwd waarom er gekozen is om vrijwel alle foto's vanaf statief te knippen. Waarom niet echt een point-and-shoot vergelijking, het lijkt mij dat dan juist de 920 de vloer aanveegt met de concurrentie vanwege de OIS. Ik denk dat de i5 en de SIII eerder last van blur/ruis krijgen dan de 920.
Jammer dat ze inderdaad de oversaturatie niet hebben aangepakt in de update. Dat is toch ook wel softwarematig te tweaken?
Klopt, maar als je er echt een probleem mee hebt, is het met de meegeleverde lenses of desnoods desktopsoftware vrij gemakkelijk aan te pakken. Je kunt beter kleuren minderen dan dat je ze mist.
Dit had er allemaal al lang op moeten zitten, schande dat de Lumnia zo uitgebracht wordt met alle kinderziektes, sommige dingen kún je echt niet over het hoofd hebben gezien.
Hij is nog niet uitgebracht in Nederland, dus volgens mij hebben wij hier totaal geen recht van spreken.
Je moet niet vergeten dat dit over daglicht gaat.
In situaties met weinig licht maakt de 920 wel betere foto's dan veruit de meeste smartphones.
Gelukkig, 3 emoticons i.p.v. uitleg. Van woorden word ik bang.

Omdat ik hoop dat je net zo bang bent als ik: het is niet dom, het is slim. Je bespaart energie. Je hebt toch geen WiFi nodig als je je telefoon niet gebruikt? En als je telefoon iets aan het downloaden is, blijft WiFi gewoon aan. Volgens mij blijft het ook aan als je je telefoon aan de oplader legt (of er bovenop, in dit geval) en als je batterij nog flink vol zit. Dit leek in ieder geval wel zo met de Lumia 710.
Push berichten? Email/whatsapp, alles wat op de achtergrond contact zou moeten houden?
Had verwacht de camera beter zou presteren na de update. Nokia komt zijn belofte niet waar. Misschien geen goede zet op juist nu iets te beloven en niet na te komen...

Nu hopen op de volgende update??
Voor de mensen die de resultaten nog steeds niet mee vinden vallen een belangrijke kanttekening: Deze update van de review betreft alleen de resultaten bji goed goed licht. Die bleken bij de review niet goed in orde te zijn en zijn nu opnieuw bekeken. Daarbij komt de L920 een stuk dichter bij de beste concurrenten in de buurt (maar de foto's lijken inderdaad nog iets minder mooi op 100%).

Wat in deze review-update niet is meegenomen zijn de resultaten bij weinig licht. Daarover geeft de review niet een eenduidig beeld (standaard niet super, maar OIS en langer belichten werkt wel). Voor de volledigheid zou het goed zijn dat ook nog eens te bekijken.

Er zijn op andere sites vergelijkingen die laten zien dat de Lumia 920 vooral bij weinig licht heel mooie resultaten laat zien.
Dit soort verhalen geven mij hoop. Nokia is een grote toko die wel laat zien dat het mogelijk is om naar je klanten te luisteren en gewoon snel een goede fix uit te rollen. Jammer dat er niet even wordt gekeken of de resultaten onder slecht licht ook iets beter zijn geworden? Zeker aangezien de 920 op dat gebied niet te verslaan is, ook niet door de iPhone 5 en S3 die in daglicht het wat beter doen.
Tenslotte vindt ik persoonlijk zelfs dat de plaatjes die ik in deze review hier zie.. daarin zit de L920 tussen de Iphone5 en SIII in bij daglicht... de SIII vindt ik slechter met imagequality na de update voor de L920, L920 toch echt wel beter hoor.
Dat het nog steeds niet het resultaat is wat in eerste instantie verwacht was dat is wat anders.

En niet te vergeten dat deze firmware van navifirm nog steeds niet per difinitie the final firmware hoeft te zijn. Kan best zijn dat er nog een nieuwere versie komt en deze versie nooit officieel uit gaat komen.

[Reactie gewijzigd door SpitfireNL op 19 december 2012 18:23]

Zeker goed dat ze dit doen, maar is dit echt luisteren naar klanten? Ik vind dat als je een smartphone neerzet als koning der camera-telefoons dat je dat de eerste keer al moet waarmaken, en niet met een fix achteraf, die nog steeds maar amper meekan met de concurrentie.

Ik vind wel dat inderdaad de low light test ook gedaan had moeten worden om een eerlijker beeld neer te zetten. Tegelijkertijd denk ik dat de camera zo gehyped is dat hij ook in goed licht veel beter had moeten presteren.

Ik heb overigens een iPhone 5, en vind de camera ervan dramatisch. Dat maakt me niet uit, want ik doe serieuze fotografie met mijn DSLR, maar het zegt wat als de iPhone5 camera tot de top bevonden wordt, en deze 920 er amper mee kan concurreren.
Nokia patched goed en snel. Nieuwe producten hebben wel vaker bugs, en dit is er eentje die er ingeslopen is. Hoe een bedrijf daarmee omgaat is van belang. Of heb je de voorkeur voor een bedrijf dat simpelweg roept "you are holding it wrong", of een bedrijf dat roept "Ja, de nieuwe Android update komt ook naar deze telefoon. Oeps grapje j/k".

OIS is wat er gehyped werd met deze camera, en dat heeft alleen nut bij langere sluitertijden. Er is helemaal geen woord gerept over hoe geweldig de sensor wel niet zou zijn, iets dat ze bij de 808 juist wel deden. Dat jij niet snapt hoe fotografie werkt is geen reden om een camera af te kraken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013