Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 167 reacties, 149.856 views •

Tot slot: belofte deels nagekomen

In dit verhaal hebben we gefocust op slechts een klein deel van de cameraprestaties, namelijk het deel dat tijdens de review niet in orde leek. Nokia heeft de klachten van gebruikers over de foto's serieus genomen en de software-update bewijst dat de Lumia 920 tot betere foto's in staat is dan de Europese versie van de telefoon nu maakt.

De verbetering is significant en de foto's die de Lumia 920 nu maakt, zijn beter bruikbaar. De fotokwaliteit is nog altijd niet op het niveau van de top van de markt, zoals de Galaxy S III en vooral de iPhone 5. Dat is iets wat Nokia wel heeft geclaimd, maar die claim kunnen we met onze testresultaten niet ondersteunen.

De betere cameraresultaten maken dat hij in onze beoordeling een ster erbij krijgt op dat gebied. Omdat in de afgelopen weken bleek dat de bij de review genoemde accuproblemen bij beide exemplaren niet meer voorkwamen, is ook op dat gebied een ster toegevoegd en gaat de algemene beoordeling van drie naar vier sterren.

Het is te hopen dat Nokia de update snel aanbiedt aan huidige gebruikers van de Lumia 920 en dat de telefoon in Nederland met de update in de Nederlandse winkels belandt. Het verschil in cameraprestaties bij gewoon daglicht is groot en het maakt dat mensen die de camera van een telefoon belangrijk vinden, veel beter uit de voeten kunnen met dit toestel.

Update, donderdag: Hoewel nog altijd niet duidelijk is of de update bij release al op toestellen staat in Nederland, heeft Nokia wel bekendgemaakt dat de update vanaf begin februari in Europa wordt verspreid.

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 4
Featureset Score: 5
Beeldkwaliteit opname Score: 3
Design Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 4
Accuduur Score: 3
Gebruiksgemak Score: 5

Eindoordeel

Tweakers zegt: goed!

Verkrijgbaar vanaf: € 449,95
Geteste uitvoering: Nokia Lumia 920 Geel

Lumia 920 hertest

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deNokia Lumia 920


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Reacties (167)

Reactiefilter:-11670157+1103+215+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
Om de camerakwaliteit te testen zijn onder dezelfde omstandigheden dezelfde foto's gemaakt. Daarbij stond de telefoon telkens op een vaste ondergrond, zoals een paal of hekje.
Handig, daarmee heb je de optische camera stabilisatie dus helemaal niet getest.
Precies het onderdeel dat in de Lumia 920 het verschil maakt test je niet als de telefoon al volledig gestabiliseerd is.
In feite schakel je daarmee de optische stabilisatie van de camera juist uit als je het hele toestel stabiliseert.

In real life maak je met een telefoon vrijwel nooit foto's op een vast ondergrond.
En dan heb je dus veel meer aan optische stabilisatie van de camera.

[Reactie gewijzigd door hAl op 19 december 2012 20:09]

Handig, daarmee heb je de optische camera stabilisatie dus helemaal niet getest.
Precies het onderdeel dat in de Lumia 920 het verschil maakt test je niet als de telefoon al volledig gestabiliseerd is.
Klopt; ik kies ervoor om de omstandigheden zo gecontroleerd mogelijk te maken; ik heb trillingen van mijn hand en de positie van mijn arm minder in de hand zonder vaste ondergrond.

Zonder beeldmateriaal om mijn claim kracht bij te zetten - maar op basis van de ongeveer 300 foto's die ik tot nu toe heb gemaakt - durf ik te zeggen dat je in de praktijk bij foto's niets hebt aan de optische stabilisatie. De success rate bij foto's - het aantal foto's dat op zijn scherpst is - is niet hoger dan bij andere telefoons en ook het verschil in scherpte zie ik niet; foto's op vaste ondergrond zijn scherper dan die uit de losse hand, ook bij de Lumia 920.

Bij video's daarentegen is de beeldstabilisatie wel echt een toevoeging en een uitkomst; daar laat hij zijn ware kracht zien en heb je er echt iets aan, zeker als je loopt of iets anders bewegends doet.

Ik zie ook veel mensen iets zeggen over low-light: het klopt dat hij bij veel omstandigheden beter is dan andere telefoons. Het grote verschil zit niet in kleurechtheid of details, maar in ruis; die is er simpelweg minder. Als je veel skylines of portretten maakt van compleet stilstaande mensen, dan is het de beste telefoon momenteel (hoewel 808 met manuele iso ook bijna even ver komt)

Het is echter anders bij low-light foto's met beweging: omdat de sluiter langer open blijft om licht op te vangen, kan hij beweging niet goed scherp vastleggen. Mocht je een Lumia 920 willen gebruiken voor partypics of het fotograferen van je kinderen, neefjes of nichtjes of iets dergelijks, dan is het voordeel alweer een stuk kleiner of verdwenen.

Ik vind het top dat Nokia op deze manier innoveert met cameratech in telefoons en in potentie kan dat een uitstekende cameratelefoon opleveren. De uitwerking bij de Lumia 920 is helaas nog altijd suboptimaal en dat vind ik heel jammer; hij is nu prima, maar helaas niet zo uitstekend als de 808.
Waarom zien we dan geen voorbeeldvideo's terug? Als je zelf zegt dat hij daar veel beter is dan de rest lijkt het me erg interessant om dat werkelijk te zien :) Video is ook een belangrijk onderdeel van de camera.
Omdat ik eerst een setup wil om met meerdere telefoons tegelijk te filmen, anders is vergelijken lastig en oneerlijk :)
Dus daar zijn jullie wel mee bezig? :) Is dat dan ook nog met de 920 of alleen met nieuwe telefoons?
Klopt; ik kies ervoor om de omstandigheden zo gecontroleerd mogelijk te maken; ik heb trillingen van mijn hand en de positie van mijn arm minder in de hand zonder vaste ondergrond.
J˙ist in dat geval is de lumia dankzij zn stabilisatie niet te verslaan. Jammer dat je dat aspect totaal onbelicht laat.
Oh, je hebt geen DSLR performance voor partypics en 's nachts? Maar hij doet het wel beter dan elke andere smartphone camera in het donker? Nee, dat is zeker waardeloos. /s
Als je 's avonds foto's wil maken van bewegende mensen zet je de camera op sport stand en dan gebruikt de camera een kortere sluitertijd. Dan krijg je dus net zo'n crappy foto's als de rest van de telefoon camera's (maw, nog niet scherp, nog iedereen bewogen en veel te donker).
Dit soort verhalen geven mij hoop. Nokia is een grote toko die wel laat zien dat het mogelijk is om naar je klanten te luisteren en gewoon snel een goede fix uit te rollen. Jammer dat er niet even wordt gekeken of de resultaten onder slecht licht ook iets beter zijn geworden? Zeker aangezien de 920 op dat gebied niet te verslaan is, ook niet door de iPhone 5 en S3 die in daglicht het wat beter doen.
Zeker goed dat ze dit doen, maar is dit echt luisteren naar klanten? Ik vind dat als je een smartphone neerzet als koning der camera-telefoons dat je dat de eerste keer al moet waarmaken, en niet met een fix achteraf, die nog steeds maar amper meekan met de concurrentie.

Ik vind wel dat inderdaad de low light test ook gedaan had moeten worden om een eerlijker beeld neer te zetten. Tegelijkertijd denk ik dat de camera zo gehyped is dat hij ook in goed licht veel beter had moeten presteren.

Ik heb overigens een iPhone 5, en vind de camera ervan dramatisch. Dat maakt me niet uit, want ik doe serieuze fotografie met mijn DSLR, maar het zegt wat als de iPhone5 camera tot de top bevonden wordt, en deze 920 er amper mee kan concurreren.
Nokia patched goed en snel. Nieuwe producten hebben wel vaker bugs, en dit is er eentje die er ingeslopen is. Hoe een bedrijf daarmee omgaat is van belang. Of heb je de voorkeur voor een bedrijf dat simpelweg roept "you are holding it wrong", of een bedrijf dat roept "Ja, de nieuwe Android update komt ook naar deze telefoon. Oeps grapje j/k".

OIS is wat er gehyped werd met deze camera, en dat heeft alleen nut bij langere sluitertijden. Er is helemaal geen woord gerept over hoe geweldig de sensor wel niet zou zijn, iets dat ze bij de 808 juist wel deden. Dat jij niet snapt hoe fotografie werkt is geen reden om een camera af te kraken.
Tenslotte vindt ik persoonlijk zelfs dat de plaatjes die ik in deze review hier zie.. daarin zit de L920 tussen de Iphone5 en SIII in bij daglicht... de SIII vindt ik slechter met imagequality na de update voor de L920, L920 toch echt wel beter hoor.
Dat het nog steeds niet het resultaat is wat in eerste instantie verwacht was dat is wat anders.

En niet te vergeten dat deze firmware van navifirm nog steeds niet per difinitie the final firmware hoeft te zijn. Kan best zijn dat er nog een nieuwere versie komt en deze versie nooit officieel uit gaat komen.

[Reactie gewijzigd door SpitfireNL op 19 december 2012 18:23]

De vergelijking op pixelniveau gaat mijns inziens toch mank. De Lumia heeft een lens met een grotere hoek dan de iPhone: 26mm voor de Lumia tegenover 33mm voor de iPhone. Anders gezegd de foto's van de iPhone zijn meer 'ingezoomd' dan die van de Nokia. Of je dat wenselijk vind is een persoonlijke zaak en afhankelijk van de situatie. In ieder geval kun je geen conclusies trekken over het 'oplossende vermogen' van beide camera's als je vanaf hetzelfde standpunt een foto neemt. Je kunt het wel oplossen door de foto van de Lumia dichterbij te nemen, maar dan wijzigt het perspectief ook! Het lijkt er op dat dat hier niet gebeurd is (getuige de foto's uit de galerij). Daarom kun je mijns inziens de 100% crops niet vergelijken.

Dan zijn er de kleuren en de belichting. De iPhone foto is duidelijk lichter. Het lijkt er op dat de Lumia de luchtpartij heeft willen behouden. Deze heeft daardoor korter belicht dan de iPhone met een donkere foto tot gevolg. Met dergelijke opnames is het over het algemeen keuzes maken: onderbelichten en de lucht 'behouden' (dwz niet overbelichten en wit laten uitwassen zonder detail) of het 'hoofdonderwerp' juist belichten. Wat beter is, is in zekere zin ook weer persoonlijk. Je zou zeggen lucht behouden en de rest achteraf bewerken, maar voor de cashual shooter (die daar geen tijd voor heeft, zin in heeft of dat niet kan) is het iPhone plaatje waarschijnlijk beter. Belangrijk voor mij zouden zijn consistentie en voorspelbaarheid. Op basis van deze test kan ik dat niet beoordelen.

De kleuren lijken natuurlijker op de iPhone en dat is zeker niet onbelangrijk. Witbalans en verzadiging spelen hier een belangrijke rol. Op basis van de foto's is het lastig om hierover een conclusie te trekken, maar ik begrijp uit het verhaal dat de iPhone hier de betere is.

Ik vind het erg goed dat tweakers een review bijstelt, maar toch deel ik jullie conclusies nog steeds niet helemaal. Dat de claim van de superieure camera onder goede licht condities niet stand houdt lijkt me duidelijk. Ik ben er echter nog niet van overtuigd dat hij onder deze condities de mindere is van de iPhone en Samsung. Wat overigens wel duidelijk is dat hij onder slechte condities duidelijk wel de beste is. Ik ben overigens benieuwd bij wat voor een lichtconditie dat in de praktijk echt gaat spelen. Is dat al binnenshuis op een grijze dag, of alleen diep in de nacht...? Dat zou mij en anderen echt helpen bij het maken van een keuze...

Ruben

[Reactie gewijzigd door verbaanr op 19 december 2012 21:49]

. Ik ben overigens benieuwd bij wat voor een lichtconditie dat in de praktijk echt gaat spelen. Is dat al binnenshuis op een grijze dag, of alleen diep in de nacht...? Dat zou mij en anderen echt helpen bij het maken van een keuze...

Ruben
Savonds binnenshuis bij gewoon kamerlicht zijn de foto's mooi licht en helder. Alsof je een aantal tl bakken in je woonkamer hebt hangen.
Kleuren natuurlijker? Ik ben niet op die plekken geweest op dat tijdstip van de dag, dus heb geen flauw idee hoe het eruit ziet. De kleuren van alle camera's zien er wat mij betreft even 'echt' uit. Enige manier om echt goed te beoordelen is een professionele fotograaf met een professionele camera een foto van hetzelfde punt te laten maken en die ernaast zetten. Dan kunnen we allemaal zien welke het dichtste in de buurt komt. En zelfs dan zit je met 'keuzes' van de fotograaf / camera zoals je zelf al zegt.
Zie hier een gallerij met foto's gemaakt door de lumia 920. Daar wordt ik toch wel vrolijk van :)

http://www.flickr.com/gro...5139590/#photo_8265139590
Zo zie je maar wat een goede fotograaf eruit weet te halen. Ook hier wel ruis, maar who cares! Mooie beelden. Mooie kleuren.

Foto's 100x inzoomen en dan klagen over de ruis is voor nerds. :)
Daar gaat het toch om, dat je er als consument tevreden mee bent. Ik koop een telefoon omdat ik hem zelf goed vindt, niet omdat een bevooroordeelde review hem goed/slecht vindt.
Laatst zei Jurian Ubachs dat het nooit voorkomt dat tweakers.net een score aanpast. (ging over call of duty black ops 2 die naar beneden is aangepast)
Maar het lijkt nu wel vaker voor te komen, wordt het een trend?
In dit geval kun je stellen dat Tweakers te vroeg was met haar review, het toestel is immers nog niet in Nederland verkrijgbaar.

Bij producten waarbij dit wel het geval is, vind ik het onacceptabel dat Tweakers de score aan de hand van een update zou verhogen. Het zou fabrikanten nog meer aanmoedigen om een onaf product maar snel op de markt te brengen, om daarna middels updates de brandjes te blussen.

Lees nu al veel te vaak in reviews dat negatieve eigenschappen enigszins worden vergoelijkt met de mededeling dat dit 'waarschijnlijk in de volgende update wel aangepakt wordt'. Daar heeft de consument die het product nu koopt helemaal niks aan. De review moet simpelweg zeggen: 'Dit onderdeel presteert ondermaats' en punten aftrekken. Pas dan worden fabrikanten gestimuleerd de boel te optimaliseren voordat ze een product gaan verkopen.
Als je de eerste review grondig had gelezen dan las je een erg negatieve review van Tweakers. Nokia zou hier echt niet blij mee zijn:
De camera van ons reviewexemplaar van de Lumia 920 is in veel omstandigheden belabberd.
Daarnaast geeft Tweakers ook aan dat ze er niet blij mee zijn dat bij de release er nog zulke bugs zijn:
Het is in elk geval slordig en eigenlijk onacceptabel dat zo'n bug bij een internationale release nog kan bestaan.
Zo'n gevoel blijft bij de consument hangen, ondanks dat er wordt gezegd dat er een update komt. Dus ik denk niet dat fabrikanten hun producten hierdoor sneller gaan releasen.
Aan de andere kant koopt niet iedereen een product direct na de launch; zeker als je een fabrikant hebt die actief softwareupdates aanbiedt, zoals Nokia dat doet, zijn de reviews die je pak 'm beet twee maanden na release leest dus niet meer representatief voor het product. En het gaat niet alleen om de firmware van een product, maar ook om de mogelijkheden van de software zelf - het is en blijft een product dat in ontwikkeling is, en zeker de tracks van Nokia op dat gebied zijn fenomenaal. Als ik dan kijk naar alle producten van Samsung die ik in mijn bezig heb - die launchen het een keer en kijken er verder niet meer naar om. Nokia blijft kleine bugjes pletten en functionaliteit vergroten met goede softwareondersteuning.
Ik vind dat dat best gehonoreerd mag worden door middel van het updaten van een review. Ik heb echt vele malen liever een product wat nog niet helemaal af is bij de release maar wel gewoon gedurende enkele jaren (zoals mijn 5800; die heeft zoveel updates gehad die de telefoon steeds beter maakten) softwareupdates krijg, dan een product wat in principe goed werkt maar waar verder niemand meer naar om kijkt.
Als er een update verwacht word dat bepaalde problemen oplost of verbeterd neem ik dit wel mee in de beslissing of ik het toestel koop of niet.

Waarom zou ik een negatief element in mijn vergelijking tussen toestellen stoppen als ik toch weet dat het over een maand geen probleem meer is?


Dus ik vind dat tweakers er wel goed aan doet om dit te vermelden en zijn score aan te passen, zeker omdat het toestel nog niet eens op de nederlandse/belgische markt verkrijgbaar is
Als er een update verwacht word dat bepaalde problemen oplost of verbeterd neem ik dit wel mee in de beslissing of ik het toestel koop of niet.
Idd. Daarnaast vind ik dat Tweakers (nog steeds) erg negatief over de camera van Lumia 920 is. Bij de ene foto is de Iphone 5 beter en bij de andere de Lumia 920, dat maakt de ene smartphone niet tot een betere camera. Volgens mij doet Nokia weinig voor de concurrentie onder en dat is alleen maar positief.
Prachtige reactie
Laatst zei Jurian Ubachs dat het nooit voorkomt dat tweakers.net een score aanpast.
Jur reviewt games, die een ander scoresysteem hebben en meer werken volgens de ongeschreven regels van de gameswereld. Telefoons zijn mijn pakkie-an en ik vind het onrealistisch om vast te houden aan een bepaalde score, als de telefoon dankzij een grote - in Nederland hopelijk pre-release - update op een of meerdere vlakken aanmerkelijk beter presteeert. Uiteraard kunnen we niet eeuwig doorgaan met herbeoordelen, maar dit betrof duidelijk een softwarebug en in de review stond al dat bij het oplossen van die bugs de score zou worden aangepast, zeker omdat hij in NL nog niet uit is.
De ongeschreven regels van de gamewereld? Laat je niks wijsmaken alsjeblieft...

Niet om hier offtopic te gaan, maar daar geldt natuurlijk precies hetzelfde als in elke andere branche en voor elk ander product.

Elk product kent revisies, updates, kleine designaanpassingen en nieuwe versies. Kijk naar de Playstation producten, zelfs daar zien we voor elke generatie verbeterde, kleinere of goedkopere versies uitkomen.

Voor games is dat niet anders - ook die worden gepatched en verbeterd - en voor telefoons geldt ook hetzelfde. Stel dat die Exynos bug in de S3 bekend was geweest toen het toestel uitkwam, dan had deze ook een lagere beoordeling gekregen, daar durf ik wel om te wedden.

Conclusie: net zoals hier een re-review gedaan wordt op basis van een belangrijke patch voor de camera, moet er ook een re-review gedaan worden bij games die belangrijke updates krijgen. Je ziet verschillende recensenten op andere websites dit ook al doen, voornamelijk bij bijvoorbeeld MMO's - bij content updates gaan ze de game opnieuw bekijken ook op eerder genoemde minpunten.

Maw: Jurian lult uit zijn nek.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 20 december 2012 11:37]

Niet elk product is als je het aanschaft een paar honderd euro, dat is natuurlijk wel een verschil. Overigens hebben we recent de score van een game wel verlaagd, reviews: Call of Duty: Black Ops II - onverwacht innovatief - update
Ik vind het een goede zet. Reviews zijn bedoelt om potentiŰle kopers een goed beeld te geven. Als er iets wezenlijk verandert aan de beoordelen dan moeten die potentiŰle kopers dat weten als ze de review lezen.
Lezen blijft blijkbaar moeilijk want anroudwokke heeft het zo niet geschreven of bedoeld, in mijn ogen. Hij heeft zeer duidelijk op verschillende plekken op tweakers geschreven dat toen de review gedaan werd de camera van de 920 ondermaats presteerde. Dit is eigenlijk juist zeer belangrijk en daarom zou je de review juist belangrijker moeten achten. Verder vermeld hij dus ook dat er een update aankomt die van groot belang is en dat die de score nog kon be´nvloeden.

Verder heeft Nokia vooral gezegd dat de camera heel goed zou zijn en dat was de taak van tweakers om te controleren. In eerste instantie was dit niet waar, in tweede instantie is de camera dus goed in daglicht maar niet zo goed als de iphone 5 en S3, en in nacht situaties is hij wel beter. Ik vermeld ook nog even dat hij qua video kwaliteit een enorm pluspunt heeft en dat is de optische beeld stabilisatie die er echt voor zorgt dat je rustige beelden krijgt.
Ik denk het wel. Reviews worden complexer en bepaalde ontwikkelingen (zoals in dit geval een firmware-update) leidt tot een ander resultaat. Om een artikel dan aan te passen, lijkt me dan volkomen terecht.
Laatst zei Jurian Ubachs dat het nooit voorkomt dat tweakers.net een score aanpast. (ging over call of duty black ops 2 die naar beneden is aangepast)
Maar het lijkt nu wel vaker voor te komen, wordt het een trend?
De score die dit toestel kreeg enkele weken terug is hoogstwaarschijnlijk niet representatief voor de prestaties die de toestellen die uit zijn in januari zullen leveren. Ik denk dat aanpassing daarom een goede zaak is.
Ik vind de camera nog steeds niet meevallen. Dit is namelijk ÚÚn van de unieke features die de 920 zou hebben aldus Nokia, nou mooi niet dus. Het reclame filmpje en de reclame foto's waren al fake en nu blijkt dus ook gewoon dat de camera van de 920 niet presteert.
Hij is iets minder dan de absolute top, de iPhone 5 en de S3 (808 even niet meerekent), in daglicht. Maar zodra het licht uit gaat is maken die topmodellen gewoon geen kans meer. Als je altijd buiten bent en goed licht hebt zal je niet veel aan de 920 hebben, maar voor zover ik weet gaat de zon nog steeds onder en blokkeert beton nog steeds licht. Ik durf te stellen dat zelfs ondanks de oversaturatie de 920 de beste all-round smartphone camera heeft.

[Reactie gewijzigd door Koeitje op 19 december 2012 17:25]

Inderdaad, wat is nou een betere camera? Eentje die onder ideale omstandigheden een net wat betere foto maakt, of eentje die het mogelijk maakt om onder alle omstandigheden prima foto's te schieten? Want in het donker verplettert de 920 gewoon de concurrentie. Bovendien is video ook een belangrijk onderdeel van de camera, en door de OIS en de uitstekende microfoons is de 920 ook hierin verreweg de beste.

Ik zou zelf zeggen dat de 920 aardig afstand neemt van de concurrentie, maar niet op de manier waarop Tweakers hem test. Dat zogenaamde pixelpeepen en ruistesten vind ik maar een matige (doch objectieve) methodiek. Ik zou zelf bijvoorbeeld ge´nteresseerd zijn in de success rate van een camera. Hoeveel van de plaatjes die je schiet zijn bruikbaar, en hoeveel moeite moet je doen om een bruikbare foto te maken? Het lijkt mij dat door de OIS de 920 veel minder snel last heeft van blurry foto's.

In ieder geval ben ik blij dat de camera vˇˇr de release al in orde is gemaakt, en dat Tweakers de moeite heeft genomen om deze wijzigingen te behandelen.
Inderdaad, ben ook benieuwd waarom er gekozen is om vrijwel alle foto's vanaf statief te knippen. Waarom niet echt een point-and-shoot vergelijking, het lijkt mij dat dan juist de 920 de vloer aanveegt met de concurrentie vanwege de OIS. Ik denk dat de i5 en de SIII eerder last van blur/ruis krijgen dan de 920.
De S3 heeft in ieder geval een low-light mode, waar zeker niet verkeerde plaatjes uit komen, of de iPhone dit heeft durf ik niet te zeggen.
Het enige wat de low-light modus doet is zorgen dat hij de "sluiter" langer openhoud. De Nokia doet dat ook, maar die kan 'm nog langer openhouden door de stabilisatie. Dit voorkomt dat je de ISO instellingen omhoog moet pushen. In elke review veegt de 920 in dat opzicht compleet de vloer aan met de S3 en iPhone 5, waarbij de laatste nog een betere camera heeft. Het heeft niet zoveel zin bij bewegende onderwerpen, maar die zijn bij low-light toch alleen maar goed vast te leggen met een DSLR of goede MILC.
Jammer dat ze inderdaad de oversaturatie niet hebben aangepakt in de update. Dat is toch ook wel softwarematig te tweaken?
Klopt, maar als je er echt een probleem mee hebt, is het met de meegeleverde lenses of desnoods desktopsoftware vrij gemakkelijk aan te pakken. Je kunt beter kleuren minderen dan dat je ze mist.
Na het fake reclamefilmpje zijn er inmiddels ook echte vergelijkingen van de OIS in video die laten zien dat het wel degelijk werkt. Bijvoorbeeld:

http://www.youtube.com/watch?v=6HSbhyaH0vw
Ik denk dat deze vergelijking nog wat interessanter is: in de auto door de sneeuw heen ploegen met een Nokia 808 PureView en een Nokia Lumia 920

http://www.youtube.com/watch?v=LbvhZ-Mq4aQ
Daar doet de Lumia 920 het wel erg goed, hoop dat het de camera is en niet gewoon een stevigere houder (heb zelf 2 houders voor de S3 en de ene wieblet meer dan de ander uit zichzelf)...
Ik vind het een beetje belachelijk om de camera slechter te noemen dan die van de S3 en i5. Het is gewoon duidelijk dat jullie geen foto's kunnen trekken...
De camera van de Lumia 920 maakt in de handen van echte fotografen veel betere foto's dan de andere twee. Nu kan het zijn dat jullie vinden dat het in de handen van een leek ook zo hoort te zijn, maar dat vind ik niet. Dan moet je maar beter leren werken met camera's
Een echte fotograaf staat niet met een mobieltje te fotograferen. om daar maar eens mee te beginnen. Mobieltjes zijn over het algemeen al niet de beste camera's om goede professionele shots mee te maken. Het is wel heel leuk en handig om snel een mooi plaatje mee te schieten en geen extra camera mee te hoeven nemen.
De meeste handen om een telefoon met camera functie zijn leken handen, dus wat dat betreft is de test prima uitgevoerd. Ik denk ook niet dat de doelgroep die Nokia met deze camera functie voor het oog heeft, de professionele fotografie is. Voor de prijs van een Nokia Lumia 920 kan je misschien net een leuke lens kopen. Ik weet niet waar je op aan wilt sturen, maar ik denk niet dat je je doel op deze wijze gaat bereiken.
Een cameraatje is soms handig om aantekeningen van een whiteboard of flapover over te nemen als referentiekader.
Werd op voorhand misschien gezegd dat deze test uitgevoerd ging worden op leek niveau? De reviewers zijn toch "professionelen". Als je dan een camera gaat reviewe doe het dan ook professioneel.

Ja ik weet dat echte fotografen nooit met een smartphone foto's gaan trekken, dat zou ook ridicuul zijn, aangezien die niet zo goed zijn. Maar dat heeft niets met een review te maken. Zoals ik al zei de test is niet uitgevoerd met het uitgangspunt voor leken, anders hadden ze het er wel in gezet.
Heb je een bron van een onafhankelijke fotograaf die met alledrie heeft gewerkt en onder dezelfde omstandigheden de beste resultaten haalde? Nu is je claim on onderbouwd, waarmee ik met je opmerking vooralsnog niets kan.
De reactie is inderdaad overdreven, doch lijkt het me een interessante test om eens uit te voeren. Dus enkele fotograven wat plaatjes laten schieten en vervolgens van hun horen zij de betere vinden (qua gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit). Of een consumententest, waarbij je een testpanel hebt, welke uiteindelijk een keuze maakt op basis van persoonlijke bevindingen.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 19 december 2012 18:40]

Gelijk heb je. Excuses voor het niet onderbouwen van mijn reactie.

Hier is een degelijke bron waar het resultaat andersom is:

http://tech2.in.com/featu...-5-camera-shootout/662512
Toch knap hoe je een objectieve test weet te diswalificeren ten faveure van een subjectieve test met "echte" fotografen. Wat een onzin. Tweakers heeft altijd zeer zorgvuldige tests die heel erg objectief en grondig zijn.
De lekentest is wel degelijk de belangrijkste, en hiermee beweer ik niet dat de tweakers reviewer een leek is. Dat soort beledigende, niet onderbouwde opmerkingen zijn blijkbaar meer jouw stijl.

Zoals al gemeld hieronder: serieuze fotografen gebruiken geen smartphone camera, alleen wanneer er niets anders voorhanden is. Daarom is dat een onzinnige test.

Het is wel degelijk mogelijk om mooie of interessante foto's te maken met een smartphone, simpelweg door een interessant onderwerp te fotograferen of door een creatieve compositie. Echter, als we puur technisch kijken, is een hoge kwaliteit foto op een smartphone simpelweg niet mogelijk. Nu niet en nooit niet, ook niet met software trucs, je komt simpelweg glas en licht tekort.
Het zal wel aan mij liggen, maar ik vind het erg jammer dat de camera enkel en alleen wordt beoordeeld op foto's bij daglicht, terwijl Nokia deze camera juist heeft ontworpen om zeer goede nachtfoto's te maken, en bewegingen bij video opnames tegen te gaan. Het is dus nog steeds een zeer subjectieve beoordeling, tel daar bij op dat de Iphone 5 200euro duurder is, en het blijkt dat de camera van de lumia 920 in het totaal plaatje gewoon net zo goed is, dan rest alleen nog de fanboy factor die het verschil opmaakt in het aantal sterren.
Het punt was nou juist dat de Lumia 920 bij daglicht zo extreem slecht presteerde en dat dat met deze firmware update opgelost zou zijn. Nog steeds niet echt dus, maar het is wel minder slecht.
Minder slecht? Het ding is de #2 op de markt (3 als je de 808 meerekent) bij daglicht (#1 's avonds)?

[Reactie gewijzigd door Koeitje op 20 december 2012 14:40]

Hoe kun je het zeggen. Ik zie die Nokia gewoon mislukte foto's maken die je zo kan weggooien terwijl de andere twee nog een redelijk resultaat neerzetten.
Deze camera kan onder goede lichtomstandigheden niet tippen aan de iphone 5, waar hij qua geluidsopname, bewegingen, en nachtfoto's de iphone 5 degradeert tot Chinees speelgoed. Allround is de camera beter, de iphone 5 mag dan beter zijn in goede lichtomstandigheden, maar who cares? voor de helft van die prijs heb je een Nokia 808 die wederom de iphone 5 doet degraderen als speelgoed.

Voor de rest raad ik je aan de foto's nog eens goed te bekijken, het is leuk dat Samsung een kleuter met een kwast in zijn camera's heeft gebouwd, maar meer als een overdadig kleurenpallet kan ik het ook niet noemen.

Dat zet de Lumia 920 dus op de 3e plaats van beste smartphone camera's bij goede lichtomstandigheden. Geen slechte plek, vooral als je ziet dat de 2e plaats(iphone 5) slechts een schamele 800euro kost.
Dit is wel triest dat zelfs de iPhone 5 mooiere foto's maakt bij daglicht. Echt heel triest Nokia. Ik weet niet wat er is gebeurd maar de N8 maakt killllllller mooie foto's. En nu ook de 808.

Ik denk dat het toch de marketing/strategie is van mister Elop waar het misgaat.

Huidige "top"-toestellen kunnen bij lange na niet tippen aan de N8 (13mp uit 20120) en 808Pureview. Maar helaas deze worden continue in de schaduw gezet door Nokia zelf.

Ik ben altijd al Nokia fan geweest en ik zit er nu voor het eerst aan te twijfelen om een Galaxy sIII te nemen. Het enige waar ik me bij Android aan irriteer is de lange termijn ondersteuning en al die rotte apps.
"Heel triest" vind ik een nogal vreemde bewoording, de iPhone 5 heeft een fantastische camera, dus als je dat net niet weet te evenaren is dat absoluut niet slecht. De Lumia 920-camera hoort bij de top van de markt, niks mis mee.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 20 december 2012 00:19]

Toch wel raar dat ze de flits van de iPhone 5 niet even uitzetten, die foto valt totaal uit de toon vergeleken bij de rest
Ze testen de auto-stand van de camera's aangezien veel mensen gewoon die stand gebruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG G4 Battlefield Hardline Samsung Galaxy S6 Edge Microsoft Windows 10 Samsung Galaxy S6 HTC One (M9) Grand Theft Auto V Apple iPad Air 2

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True