Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 79, views: 105.944 •

Tot slot: het nieuwe Palm

Het is lastig om de overeenkomsten tussen RIM en het Palm van begin 2009 te negeren. Beide bedrijven zagen hun marktaandeel kelderen door een verouderd besturingssysteem. Beide bedrijven zochten de oplossing in een nieuw platform, dat zich richt op besturing via gebaren, multitasking en integratie met webdiensten en sociale media. Beide bedrijven probeerden het ontwikkelaars zo makkelijk mogelijk te maken: Palms WebOS ondersteunde html en Javascript, BlackBerry 10 krijgt nog veel meer mogelijkheden.

Beide bedrijven zagen zich daarbij voor dezelfde hindernis gesteld: de consument vindt een smartphone pas interessant als er een goed gevulde webwinkel is. Palm struikelde uiteindelijk over een tekort aan apps, maar ook over de uitblijvende interesse van retailers en providers. Het bedrijf verkocht zichzelf aan HP, waar WebOS binnen een jaar op een zijspoor werd gezet.

Het valt te bezien of het RIM beter zal vergaan; de voortekenen zijn in elk geval niet gunstig. BlackBerry is weliswaar een grotere naam dan Palm, maar inmiddels hebben de meeste potentiële klanten al een smartphone. Het is bijzonder lastig om mensen over te halen om van platform te veranderen, dus RIM zal het vooral moeten hebben van de huidige BlackBerry-gebruikers.

Android en iOS bedienen inmiddels ongeveer 85 procent van de markt. Het is altijd goed om te zien dat bedrijven proberen te vernieuwen, maar alleen innovatie is niet genoeg om marktaandeel te veroveren. Dat heeft Palm wel bewezen. We zullen dus moeten afwachten of RIM slaagt waar Palm faalde.


Reacties (79)

Reactiefilter:-179079+155+210+31
Blackberry kan wel proberen achter de full-touch telefoons aan te hollen, maar daar zullen ze niet snel in uitblinken. Zouden ze niet gewoon voor android kiezen en daar op een prachtige manier hun unique selling point in leggen: het fysieke toetsenbord. Just a thought.

Moet wel zeggen dat ik die toetsenbord suggesties er interessant uit vind zien, maar absoluut geen reden dat ik hem zou kopen.

[Reactie gewijzigd door CvDongen op 8 oktober 2012 08:16]

Zouden ze niet gewoon voor android kiezen en daar op een prachtige manier hun unique selling point in leggen: het fysieke toetsenbord. Just a thought.
het unique selling point voor bedrijven is bij BB juist (en daarom wordt het nog steeds enorm gebruikt in enterprise land) de security. Bedrijven zijn (hopelijk) niet snel geneigd cloud oplossingen te vertrouwen, en zeker niet die van Google. (want die gebruiken al je data om profielen over je te bouwen - een nachtmerrie voor bedrijven)
Eens. iOS en Android zijn leuk, maar vanuit de Enterprise (beheer en security) oogpunt bezien zal BB, maar ook Windows 8, interessanter zijn.

Nadeel van beide is dat ze ook marktaandeel moeten verwerven van iOS en Android, wat niet gemakkelijk gaat zijn. Ik hoop ook dat beide slagen, waarbij MS het naar mijn idee iets makkelijker heeft, omdat ze al binnen zijn bij alle bedrijven. En natuurlijk zijn alle MS devices vanuit 1 MS console te beheren, including de telefoons/tablets. Maar BB heeft natuurlijk al bewezen dat de security OK is. Vier partijen in de markt lijkt me wel het minste wat nodig is, ik zal mijn best doen om RIM en MS te steunen.. :-)
Enterprise is leuk maar het overgrote voordeel voor BB is altijd wel het MKB geweest.
Daar is security nou niet echt belangrijk maar is usability gewoon het belangrijkste!

Het MKB gaat naar mijn mening niet zo 123 terug naar BB aangezien ze nu veel meer alternatieven hebben
Enterprise is leuk maar het overgrote voordeel voor BB is altijd wel het MKB geweest.
? Heb je een bron voor me?

Ik heb een ander beeld. Ik kreeg een keer een keynote van RIM, waarin ze lieten zien dat de losse verkoop groot was; helaas ook een narrow margin markt. De echte marge zat op de verkoop van BES.

Via de Blackberry Enterprise Server (BES) liet BB zich erg gemakkelijk koppelen aan Exchange, en bood het voor die tijd goede remote beheermogelijkheden. Gecombineerd met de hogere beveiliging was BB daarom in de pre-iphone jaren eigenlijk de enige keuze voor corporate en enterprise.
Ja dat is dus exact wat ik bedoel. In die tijd was het voor het MKB 1 van de beste en makkelijkste oplossingen om gewoon een BES te nemen. Het BB "eco systeem" was ongeëvenaard als je kijkt wat het aan de gebruikers heeft gegeven. Nu zullen alleen de grotere bedrijven de investering voor BES willen doen omdat het voor enorm veel bedrijven gewoon voordeliger is om Android of iOS te gebruiken. Beveiliging boeit die bedrijven niet zo enorm veel omdat het "maar" over het e-mail verkeer gaat...

Zelfde geldt eigenlijk voor mijn bedrijf, ik als IT'er kan wel weer een BES omgeving willen maar de directie zal het nooit toestaan
Ok, en ik maar denken dat Bes Express ofzo tot 75 man gratis was..

-> hiervoor moest je wel die bes keys betalen inderdaad.. :)

[Reactie gewijzigd door 3DDude op 8 oktober 2012 16:57]

Leuke klant voor RIM: US DoD, 250k BB in use. Inderdaad, MKB.
Grapjas, er zijn meer Android en iPhone toestellen in het bezit van mensen die voor DoD werken dan dat er Blackberries in gebruik zijn daar. En dat ondanks Android en iOS pas een klein jaar geleden officieel is goedgekeurd door de bevoegde instanties.

Die 250.000 is een peulenschil op het totaal aantal werknemers daar. En RIM blijft maans na maand gebruikers verliezen bij DoD...

[Reactie gewijzigd door drib83 op 8 oktober 2012 11:34]

Er is nog niet echt veel goedgekeurd voor gebruik van Enterprise (NU) mail door DoD. Ik kan helaas de APL niet bereiken. Laatste wat ik heb gelezen is iOS niet approved en maar 1 android device (Dell Streak). Misschien ondertussen meer, maar een jaar geleden in ieder geval niet. Dat mensen persoonlijk misschien andere devices hebben, dat kan.
250k. Lekker belangrijk. Dat is toch drie keer niets?
Vergeet het voordeel niet dat bedrijven die vooral in het buitenland opereren ook voorspelbare kosten hebben als zij met BlackBerry werken. Een vaste prijs per maand voor e-mail wereldwijd is natuurlijk een mooie feature.

Ik weet zeker dat als er een 'normale' marktwerking zouden zijn t.a.v. wereldwijde data en de kosten hiervan dat het BlackBerry schip snel zinkt.
Security blijft altijd het belangrijkste!
Als een systeembeheerder teveel naar de gebruikers luisterd, is ie z'n baan snel kwijt.

Nooit compromies sluiten ten koste van security, wat je baas ook zegt.
Dat is inderdaad correct.
Maar als een hogere macht zegt nee?
Neem je dan ontslag?
Wat een onzin. Bijna de hele financiele sector draait op blackberry, voornamelijk door de beveiliging.

Er is een tendens naar iPhone en Android, maar het gros zit echt nog op blackberry.
Eens. iOS en Android zijn leuk, maar vanuit de Enterprise (beheer en security) oogpunt bezien zal BB, maar ook Windows 8, interessanter zijn.

De hele enterprise beheer markt is al opgepakt door de 'MDM' of Mobile Device Management suites. Voor iOS & Android zijn al tientallen oplossingen die jaar-op-jaar verbeteren. Daarnaast probeert Samsung in hun Android toestellen ook nog verder te gaan. Echter is integratie met BES gewoon bagger en is dat een losse server (=kosten & beheer)

MDM kost een paar euro per maand per toestel en is nu dus een 'optie' om je hele mobiele landschap (incl. iPad/Tablet) mee te nemen. Echter zie je veel bedrijven een afgewogen beslissingen nemen om dit NIET te kopen. Het beveiligingsrisico is gewoon acceptabel voor sommige bedrijven. Hierdoor is de 'meerprijs' van BES in sommige situaties simpelweg te hoog.

Of Windows Phone/Windows 8 hier verandering in kan brengen is maar de vraag. Veel bedrijven zijn (mede door Blackberry) huiverig om voor 1 oplossing te kiezen. BB & Microsoft proberen nog te hard om de concurrent buiten te sluiten. Leuk als de hele IT afdeling met een Windows 8 RT tablet loopt, maar als de directie een iPad wil, dan komt er een iPad (en die is er al tijden).
En ze kunnen natuurlijk nooit die diensten die NIET in Android zitten (maar er 9/10 keer bij geleverd worden, Android != Google Apps) gewoon weglaten en dus NIKS met Google of hun cloud te maken hebben...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 8 oktober 2012 08:53]

En ze kunnen natuurlijk nooit die diensten die NIET in Android zitten (maar er 9/10 keer bij geleverd worden, Android != Google Apps) gewoon weglaten en dus NIKS met Google of hun cloud te maken hebben...
Natuurlijk wel, maar zo werkt de enterprise markt niet. Dat zal domweg niet voldoende zijn.

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 8 oktober 2012 09:18]

Dat is helemaal geen nachtmerrie voor bedrijven ;) Dat jij er zo over denkt betekent niet dat een bedrijf een objectieve beslissing daarin kan nemen. Betaalde Google of Microsoft accounts leveren voor een gemiddeld bedrijf genoeg zekerheid en geven er heel wat gemak voor terug. Jep, vooral Google is sterk in profilering, maar goed, dat doen ze ook wel bij je privé surfen ;) Enne... als ze ooit slecht in het nieuws komen met een klant wordt dat breed uitgemeten. Dus nee... ze zullen voorzichtig omgaan met je data.

Volledig offtopic eigenlijk.
Eens!
BB heeft goede security. Je ziet ze ook op de enterprise kant richten met work/private mode.. gaan ze ook dubbele simkaart telefoons leveren? dat zou wel een goede zijn! Het is wel jammer dat ze van het fysieke toetsenbord af stappen, dat was juist net wat hun verschillend maakte van de concurrentie. Wél ziet de telefoon zelf er strak en zakelijk uit.

Windows Phone 8 heeft trouwens ook bitlocker encryptie en goede security.
Ik denk dus dat deze 2 voor de zakelijke markt echt een super goede optie zouden kunnen zijn!
Waarom zou het opbouwen van een profiel erg zijn voor bedrijven (of zelfs privépersonen)? Wat is dat anders dan er al 10tallen jaren gebeurd? Als je een bonnetje uit de krant invult, staat daar een code op zodat men weet uit welke publicatie je reageert. Daarmee bouwen ze ook een profiel van je op. Nu is het bij Google wat sterker en makkelijker, maar ik zie nog steeds het probleem niet. Ik vind het allemaal maar blinde hysterie. Alsof iemand echt naar jouw persoonlijke data zit te kijken of je rare dingen doet. Het gaat allemaal om business analytics en niet om de individuele data. Besef dat de data die daaruit komt enorm is, dus ze moet gereduceerd worden tot kentallen en statistieken.

En misschien ben je nog niet helemaal op de hoogte dat Google zich juist op bedrijven richt met email en app services. Het bedrijf waar ik werk doet het ook al bij Google voor onze bedrijfsmail. Goedkoper en makkelijker dan zelf zo'n mailserver in de lucht houden. En wat ons betreft beter dan het aanbod van MS, dat maar halfbakken is.

Over BB hoor ik systeembeheerders alleen maar klagen. Nou zit dat een beetje in hun genen, maar die BBES is geen fijn ding begrijp ik uit hun reacties.
Dat is niet helemaal het unique selling point van BB. Het echt punt waarom zo veel bedrijven nog steeds kiezen voor BB is de security. Een van de andere voordelen is een push mail optie van uit de eigen exchange of lotus farm, wat ook erg handig kan zijn. De mogelijkheid om toestellen remote te beheren, om te bepalen welke software er wel en niet op gebruikt mag worden en welke instellingen een gebruiker binnen zijn/haar profiel kan aanpassen zijn de redenen dat BB nog steeds zo'n groot markt aandeel heeft met hun op het moment erg achterhaalde telefoons. Het fysieke toetsenbord is voor maar heel erg weinig bedrijven een reden om te kiezen voor BB het is echt het feit dat een bedrijf bijna volledige controle over een telefoon heeft.

Waar ik heel erg op hoop is dat BB eindelijk niet alleen een twee profielen optie heeft maar daar ook de mogelijkheid tot twee sim cards bij heeft toegevoegd. Als ze dat gedaan hebben en je dus een zakelijk profiel met een zakelijke sim card kunt gebruiken maar ook een persoonlijk profiel met een persoonlijke sim card dan konden ze nog wel eens goud in handen hebben. Anders is het een leuke gimmic maar niets anders dan het geen Android ook in aan het bouwen is met meerdere gebruikers profielen en zal het als het al gebruikt wordt maar weinig worden gebruikt omdat er niet zo heel veel bedrijven zijn die al hun mensen gratis laten bellen en internetten op kosten van de zaak, of de moeite willen nemen om alle nummers en sites etc te screenen op wel of niet voor zakelijk gebruik.
Bij die bedrijven zal een optie voor mensen om via een alternatief profiel als nog "misbruik te maken" van de zakelijke sim card voor prive gebruik eerder als nadeel gezien worden dan als voordeel.
Toch interessant om te zien hoe RIM hoopt hun bedrijf te redden. Ik zeg niet dat Blackberry 10 een slecht besturingssysteem is, het is simpelweg te vroeg om daar iets over te zeggen maar ik twijfel nog. Tuurlijk, het ziet er moderner uit dan de huidige Blackberry's en het werkt mijns inziens een stuk beter maar of het aan gaat slaan bij de huidige smartphone gebruikers is nog afwachten.

Kijk bijvoorbeeld naar Windows Phone. Microsoft was praktisch weggevaagd van de smartphone markt en kwam met iets geheel vernieuwends maar tot op de dag van vandaag is het nog steeds niet aangeslagen.

Nokia, dat eigenlijk de belangrijkste producent is van Windows Phone 7/8 telefoons verkeert op dit moment nog steeds in dezelfde fase als RIM. Ze brengen mooie toestellen uit en ik zie persoonlijk ook zeer veel potentie hierin maar ze zitten simpelweg nog niet op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld de Galaxy S III of de iPhone 5. Te weinig apps, en mensen willen niet iets anders, mensen willen hetzelfde gebruiken als wat ze gewend zijn.

Smartphones zijn inmiddels al een paar jaar gemeengoed en de meeste mensen hebben zich inmiddels genesteld in een bepaald ecosysteem, over het algemeen dat van Apple of Google. Als je geld hebt geïnvesteerd in applicaties en muziek voor een bepaald eco-/besturingssysteem kost het om over te stappen naast de aanschafprijs van een nieuw toestel ook nog eens de prijs van alles wat je gekocht hebt voor je vorige telefoon, even ervanuitgaand dat je alles opnieuw koopt.

Maar goed, terug naar Blackberry 10. Ik hoop dat RIM het redt, puur omdat ik het zonde vind als een (ooit) groot bedrijf ten onder gaat. Het vermindert concurrentie en dat is jammer. Bovendien ben ik als techniek-fanaat altijd benieuwd naar nieuwe producten en technologieën en als grotere bedrijven de kleinere concurrenten van de markt af schoppen vermindert dat de hoeveelheid innovatie.

Is Blackberry 10 innovatief dan? Ja, maar met een kanttekening. Feitelijk gezien is Blackberry 10 niets anders dan Playbook OS voor telefoons, maar Playbook OS is ongeacht de gelijkenissen met WebOS ook erg innovatief. Natuurlijk, de Do-Not-Disturb modus hebben Android en iOS ook maar maakt dat het slecht? Nee, het is gewoon handig, het maakt niet uit welk besturingssysteem die functie nou eerst had.

De statusbalk in iOS 5 komt natuurlijk rechtsstreeks uit Android maar maakt dat het een slechte functie? Nee, beter goed gejat dan slecht bedacht, alhoewel een paar grote bedrijven (Apple, Samsung...) het daar niet mee eens zijn, getuige de belachelijke bedragen die genoemd worden tijdens patentzaken.


Maar goed, ik blijf schrijven als ik niet oppas dus ik ga er nu een eind aan breien. Concluderend: ik hoop dat Blackberry 10 het gaat maken maar ik ben sceptisch. Niet omdat ik het een slecht product vind maar omdat ik denk dat niet veel mensen over gaan stappen. Hoogstens de huidige Blackberry gebruikers maar de reden dat RIM zo vernieuwend is, is dat er niet veel Blackberry gebruikers meer zijn.
Kijk bijvoorbeeld naar Windows Phone. Microsoft was praktisch weggevaagd van de smartphone markt en kwam met iets geheel vernieuwends maar tot op de dag van vandaag is het nog steeds niet aangeslagen.
Daar kan WP8 wel eens verandering in brengen. Niets is zo veranderlijk als de smartphonemarkt, stilstand is achteruitgang, dat heeft Nokia aan den lijve ondervonden. We gaan het zien...
Nokia, dat eigenlijk de belangrijkste producent is van Windows Phone 7/8 telefoons verkeert op dit moment nog steeds in dezelfde fase als RIM. Ze brengen mooie toestellen uit en ik zie persoonlijk ook zeer veel potentie hierin maar ze zitten simpelweg nog niet op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld de Galaxy S III of de iPhone 5. Te weinig apps, en mensen willen niet iets anders, mensen willen hetzelfde gebruiken als wat ze gewend zijn.
Niet helemaal waar. Er zijn nog geen BBX toestellen, terwijl Nokia al volop nieuwe Lumia toestellen gelanceerd heeft. Qua hardware loopt Nokia dus zeker een stap voor op BB.
De beschikbaarheid van apps heeft tijd nodig: meer gebruikers => meer apps => nog meer gebruikers etc.
Concluderend: ik hoop dat Blackberry 10 het gaat maken maar ik ben sceptisch. Niet omdat ik het een slecht product vind maar omdat ik denk dat niet veel mensen over gaan stappen. Hoogstens de huidige Blackberry gebruikers maar de reden dat RIM zo vernieuwend is, is dat er niet veel Blackberry gebruikers meer zijn.
Dat weet je niet, consumenten zitten niet vast aan een bepaald OS. Er zijn genoeg mensen die overstappen van Android naar WP8, dus wat dat betreft heeft BBX zeker een kans. Daarnaast klopt het niet dat de markt verzadigd is, het aantal verkochte smartphones stijgt nog steeds.
Consumenten zitten dus wel vast aan een OS. Met name iOS dan, de rest valt wel mee, maar iOS is dan ook erg groot.

Men zit vast, omdat men geld heeft geinvesteerd in apps en randapparatuur. Dat kan vooral bij apple oplopen tot 1000+ euro. Juist dit model is waarom Apple zo succesvol is, omdat ze mensen binden.
Uhm, op OS gebied zitten consumenten net zo vast aan iOS als aan Android. Alles wat ik gekocht heb voor iOS of Android is dan ook alleen maar voor 1 van de twee.

Op dat punt verschillen ze niet zoveel. Het enige verschil is dat bij Android zijn er verschillende fabrikanten waardoor er wat interopabiliteit is, maar ook hier is het beperkt tot de aangekochte software. De hardware als randproduct is vaak juist slechter gezien bijvoorbeeld een dock bij Android niet uitwisselbaar is tussen fabrikanten (zelfs vaak niet binnen één fabrikant omdat het toestel teveel veranderd).
Ja, maar als je vast zit aan andriod heb je nog genoeg keuze voor telefoon merken.
Randapparatuur mogen ze nu lekker weer opnieuw kopen met de nieuwe connector :P

Ik weet ook wel dat je verloopstukje kunt kopen: voor 30 euro hahaha
Juist vanwege dat op dit moment iOS/Android erg dominerend zijn vind ik dit artikel erg geschreven vanuit het oogpunt van een dergelijke gebruiker.
Oude icoontjes, niet kunnen omgaan met swipes, de standaard indeling zijn allemaal standaard binnen BBos voor lange duur echter net zoals de andere OS'en moet je hier even aan wennen. Om op voorhand af te doen als veroudert/niet functioneel is voor mij een beetje erg makkelijk. Immers geef mij een iOS device en ik vertel je hetzelfde, verouderde icoons, lastig in omgang enz. omdat ik niet vaak met een iOS device werk en dus ook de handige ins/outs niet ken.
Ook heb ik het idee dat de schrijver ontgaat dat deze mobieltjes gericht zijn op de zakelijke markt en er minder behoefte is aan fancy achtergronden en springende icoontjes. Men wilt graag een rustige omgeving wat men gewend was van RIM. Ook is het essentieel om in te zien waar RIM juist goed in is, iets wat in deze review niets van terug te zien is nagenoeg. Ik had graag meer gelezen over hoe dit BES ondersteund, wat de vernieuwingen hierin zijn. Hoe veilig deze OS is tov de oudere BBos enz. Jammer imo had dit een interessante review kunnen zijn maar is de reviewer niet veel verder gekomen dan de optische punten te noemen terwijl er veel meer is (of misschien dat RIM dit nog niet vrijgeeft, hoe dan ook had tweakers dit dan zeker moeten aangeven).
RIM had mijns inziens over moeten stappen op Android maar de features die BB zo goed maken voor de zakelijke markt over meoten hevelen naar Android, daar hadden ze hun ontwikkeling beter op kunnen focussen.

Punt is dat niemand echt zit te wachten op een nieuw OS, om al hun apps opnieuw te moeten ontwikkelen, in een nieuwe app store.
Punt is dat niemand echt zit te wachten op een nieuw OS, om al hun apps opnieuw te moeten ontwikkelen, in een nieuwe app store.
en toch leek iedereen dat als de sodemieter te gaan doen voor zowel iOS, als android, als WP.
Die hadden ook niet overnacht ineens miljoenen apps. Bovendien is de app amrkt van WP zo goed als niet-bestaand en Android, vergeleken met iOS valt ook wel een beetje tegen.

Gezien het uitblijven van de run op apps op WM, playbook store en wat hebben we nog meer, kan je redelijk er van uitgaan dat dat voor dit nieuwe OS niet anders gaat zijn.
~700.000 apps voor Apple
~675.000 apps voor Android (geen groot verschil)
~100.000 apps voor WP (flink aan het steigen, Microsoft inversteerd miljoenen in nieuwe developers.

Veel grote(kwalitatief goede) apps zijn beschikbaar voor WP. Het is niet alsof je meer dan 100.000 apps op je telefoon zet

Nieuwe apps maken voor WP wordt ook veel eenvoudiger gemaakt door gebruik van de nt-kernel. Veel Xbox apps kunnen cross-platform gemaakt worden met WP.

Ik denk persoonlijk dat WP een flinke sprong zal maken.
Als Android fanboy vind ik dat je die cijfers toch wel in perspectief moet plaatsen om een beetje een eerlijk vergelijk te maken. De gemiddelde kwaliteit van de Android-apps ligt natuurlijk wel wat lager dan die van Apple. Er zit ongelooflijk veel bagger in Google Play. In de Apple-store is het over het algemeen wat beter. Dat is inherent aan het karakter van Android en helemaal niet erg, maar het is wel gewoon zo.

Het verschil, als je kijkt naar kwaliteits-apps, is veel groter.

Aan de andere kant, het aantal mogelijkheden wat je hebt om een app te ontwikkelen is natuurlijk beperkt. Je kunt nu eenmaal geen app maken die er voor zorgt dat je telefoon iets kan wat hardwarematig niet mogelijk is. In dat opzicht zitten er natuurlijk ontzettend veel dubbelingen in de verschillende markets en verwacht ik niet dat er (in welke market dan ook) software te vinden is met unieke functionaliteit die niet op andere platforms te vinden is onder een andere app. Tenzij er uiteraard sprake is van hardwareondersteuning die niet op alle platforms gelijk is, maar volgens mij is daar geen sprake van. Hardwarematig kan een Android-telefoon hetzelfde als een windows-phone of Iphone.
RIM had mijns inziens over moeten stappen op Android maar de features die BB zo goed maken voor de zakelijke markt over meoten hevelen naar Android
Mijn werkgever staat zakelijk gebruik van o.a. Android niet toe, wegens gebrek aan security features. Hier worden voor zakelijk gebruik uitsluitend BB's en iPhones toegestaan, en dumbphones (en WP8 in de toekomst, meen ik).

En ik denk niet dat mijn werkgever hier een uitzondering is.

Dus... als RIM overstapt op Android raken ze een flink deel van hun klanten kwijt.
Dat zeg ik, hun goeie features van de BB overhevelen naar Android. Daar valt security dus ook onder.
Security op iPhone? Grappig zeg :) Daar zijn ze veel te populair voor. En Apple heeft security nog nooit serieus genomen.

Ontopic: Ik ben overgestapt van mn BB naar android, maar wie weet lukt het ze om me met OS 10 weer terug te lokken. Helemaal aangezien mijn zakelijk toestel als volgende vervangen gaat worden.

[Reactie gewijzigd door Deveon op 8 oktober 2012 16:40]

Na het eerste stukje in de tekst dacht ik al dat er wat mis ging. De laatste van de eerste mobiele operating systemen die zijn overgebleven. Daarin wordt Windows Mobile genoemd die nu niet meer bestaat. Oké akkoord want dit heeft Windows Phone als plaats vervanger. Maar waarom is dit niet hetzelfde geval als BlackBerryOS nu? Het systeem krijgt ook een kompleet andere ondergrond dus kun je naar mijn inzien ook zeggen dat het systeem gewoon vervangen is in plaats van geupdate.

Gelukkig zit ik wel met smart te wachten ook al geeft InflatableMouse aan dat niemand hier op zit te wachten. Het systeem is wat ik er tot nu toe van heb gezien een mooie systeem en ben benieuwd naar de developer tools hiervoor. Als het simpel is om een App te porten zou ik dit graag doen en als meer mensen zo denken dat kan het systeem alsnog een succes worden. Al komen ze wel erg laat aangezien ze dit ongeveer twee jaar geleden al hadden aangekondigd en er al iets van een jaar geen smartphone meer door dit bedrijf is uitgekomen.
Ben nu een tijdje het strakke en clean design van Windows Phone gewent, als je dan dit ziet dan lijkt het weer alsof je terug in de tijd gaat naar de eerste Android versies.
Dit is best strak en clean. Anders dan WP, ja. Of WP is nogal een stijlbreuk met andere ontwerpen. Maar het is alsnog strak.
Blackberry oftewel Research in Motion... Het blijft een prachtige marketing les om uit te leggen aan op de hogescholen voor Commerciele Economie studenten. Hoe het bedrijf eigenlijk ten onder is gegaan en hoe ze zichzelf erboven op proberen te redden. Alles wat ze marketingtechnisch op de marktleiderpositie enkele jaren terug fout hadden kunnen doen hebben ze ook fout gedaan...

Imagoschade is waar het bedrijf op dit moment last van heeft. Een fantastische zakelijke product met uitstekende service en support, maar staat toch bekend als het telefoonmerk voor "hangjongeren" of ook wel bekend als "kinderen". En die imago geeft blackberry een hoop haat en vooroordelen van bijvoorbeeld de groep mensen die een Apple, Android of Win mobile/phone heeft. De vraag is, hoe willen ze over dit probleem komen? Ze komen weer met de telefoons met hetzelfde looks en thema als de andere blackberry's, en zullen dan geheid moeten vechten tegen deze vooroodelen die mensen gaan hebben.

Eigenlijk gezien toch wel behoorlijk triest...
Het product wat Research in Motion uitbracht heeft in principe eigenlijk al die haat helemaal niet verdient. Ze hebben jarenlang goedkope deugdelijke producten uitgebracht, mooie privacy oplossingen, goede service verleent en software matig innovatiefe solutions op de markt gebracht. Toch zwaar onverdiend, die imago probleem... En dat kwam eigenlijk door een van hun meest handige en krachtige software innovaties: Ping: met 1 hand op de rug heeft het sms vermoord: tegelijkertijd ook de reden dat het een verkeerd publiek heeft aangetrokken.

Maar goed, blackberry 10...
Een grote sprong voor het bedrijf, veel mensen zeggen dat het te laat is, veel mensen zeggen dat het hopeloos is, veel mensen zeggen dat ze geen kans maken en er zijn ook bizar veel mensen die zeggen dat ze hopen dat het niks word.. Maar is dit niet een kat in het nauw, die rare sprongen maakt? Volgens mij wel maar dat heeft voor elk bedrijf in het verleden, of heel goed of heel slecht uitgepakt. (Neem bijvoorbeeld Apple met de Ipod en Nintendo met de Wii enkele van de voorbeelden waar het dus heel goed heeft uitgepakt). Het is uieindelijk een interessante gebeurtenis voor beleggers om potentioneel hun geld uit te slaan, en voor marketeers om potentioneel een belangrijke les te leren.

Maar toch...
Veel mensen schrijven bb10 nu al af, en dat terwijl het een totaal onbekend product is op de markt. Het is totaal niet relevant wat voor producten RIM in het verleden heeft gebracht want dit is gewoon een totaal nieuwe weg die ze ingeslagen hebben. Althans, over 1 ding ben ik zeker... Het zou goed zijn voor ons allemaal, als bb10 een groot succes gaat worden. RIM heeft enkele zaken altijd voorop gesteld die Google en Apple door de wc hebben gespoeld, en daar is 1 van: de veiligheid van de gebruikers... Waar BB een product is waar privacy en persoonlijke veiligheid van gegevens voorop staat, is dat een onbekende wereld van Apple en Google (en dat hebben hun bijna expres gedaan wat het nog erger maakt).

En dat niet alleen...
Daarnaast is huidige duopolie van Apple en Google, alles behalve positief. Althans kijk maar eens naar een vergelijkbare duopolie: CaNikon... De duopolie die de markt van fotografie TOT en met 2010 volledig in handen hield. En daar zag je het volgende: voor ruim tientallen jaren was innovatie nergens te vinden, prijzen waren belachelijk hoog en voornamelijk opmerkelijk waardevast (prijzen voor dezelfde technologien bleven jarenlang op hetzelfde prijspunt). DSLR technologie was anno 2010 nog steeds in het dinosaurus tijdperk. Gewoon cashen door Nikon en Canon... Gelukkig is dat allemaal sinds het jaar 2011 anders geworden toen Sony met een geniaal offensief kwam: met zeer opmerkelijke innovaties op de markt komen (als voorbeeld de Sony RX1, Nex series, state of the art sensoren ontwikkelen, sony is de pinnackle van micro innovatief geworden op de markt van fotografie)... En dat heeft heel goed uitgepakt voor ons als consument... Fujfilm kwam erachter aan met grote innovaties en vooruitgangen, en de markt kwam op de juiste manier voornamelijk prijstechnisch opeens tot leven.. Bijvoorbeeld waar aan de kant van Nikon de goedkope D600 plots op de markt kwam. En dat was ook logisch aangezien Sony op 0,1 procent na marktleider zou zijn na Canon, en waar Nikon zijn marktaandeel van 2011 zag kelderen als een baksteen in de oceaan... Tja, daar hebben we het weer: een kat in nauw met een rare sprong.

Oke, dit begint allemaal behoorlijk langdradig te worden. Wat ik wil zeggen: Ik hoop dat RIM een groot succes in handen heeft, een succes wat wij als consument zeer zeker nodig hebben op de markt van telefonie.. Concurrentie is alleen maar goed, innovatie is al tijden niet meer te vinden bij marktleider Apple en Samsung (android). Ze doen hetzelfde wat Canon en Nikon ook jarenlang deden: specs verbeteren en daarnaast hypen... En that's it... Gewoon een beetje de specs verbeteren, maar in de tussentijd wel genieten van de belachelijke marges die ze maakten op de toestellen. De smartphone markt is al jaren ene behoorlijk ongezonde markt voor de consument. Het word tijd voor een verandering, ik hoop dat RIM de killerfeature in handen heeft, de killerervaring van het OS in handen heeft... Het is echt nodig dat er iets gebeurd met de markt, dat we weer terug kunnen naar echte innovaties, Unique Selling Points en vooruitgangen.

"Hold on RIM, YOU GOT MY SUPPORT!!!"

[Reactie gewijzigd door Vinand op 8 oktober 2012 09:16]

BB heeft gewoon de boot gemist omdat ze geen apps/ecosysteem hebben. Dat een paar Nederlandse bontkraagjes met BB's rondliepen heeft daar niet zo veel mee te maken.
Ten eerste wil ik vragen, op welke uni/hbo geef jij les, want als ik dit zo lees zijn jou colleges nooit saai ;).

Daarnaast hoop ik inderdaad ook dat RIM het redt, for the sake of innovation.
Het vinden van een smartphone met een fysiek toetsenbord is in Europa vrijwel onmogelijk, en ik hoop dat BB10 daar echt verandering gaat brengen.

Ik denk dat ze met de Balance (app?, feature?) echt iets in handen hebben waarvan bedrijven denken, jah dat is handig, ook omdat je steeds meer ziet dat een bedrijf gehackt wordt, en het gaat denk ik niet lang meer duren voordat via het bedrijf ook de mobieltjes worden gehackt(denk aan Icloud, google apps etc).

Offtopic,
Een interresant en goed geschreven boek is Deamon van Daniel Suarez
http://thedaemon.com/
Ik ben een student, geen docent hahahaha. (ga ook noooooooit docent worden :9)
Poeh, als ik lees hoe "onaf" de boel nog is... en inmiddels met de enterprise adoptie van iPhone en de komst van Windows Phone/RT 8 vrees ik met grote vrezen.

Ik denk dat het too little too late is eerlijk gezegd en de parallel met Palm lijkt helaas terecht te zijn.

Ben benieuwd, komende 6 maanden wordt zowel voor RIM als Microsoft make or break in de telefoniemarkt. Ik denk dat op basis van ecosysteem, # developers en de diepe zakken met geld MS de beste papieren heeft om de derde speler te worden...
Dat multitask overzicht komt zo uit Maemo 6 Harmattan :) Wat op zich goed is natuurlijk/


"de consument vindt een smartphone pas interessant als er een goed gevulde webwinkel is"

Dat verhaal van die appshop is echt hardnekkig. Eigenlijk is dat echt secondair.

Eerst moet 100% smartphone uit de doos geleverd worden.

"Kijk wat mijn telefoon kan" gevechten moeten kunnen gevoerd worden met standaard OS features en functies..

De smartphone is pas interessant als er een naadloze integratie van communicatiediensten en basis applicaties is bewerkstelligt.

(webbrowsen, sociale netwerken en alle voice communicatie protocollen incl XMPP, SIP, Skype, etc...)

Als bovenstaande in orde is dan is het resultaat een consistente en vlottere gebruikerservaring en als het een beetje meezit een wijdere verspreiding bij het publiek van open standaarden voor communicatie.

Het zijn toch nog altijd "phones" dus toon de mensen eerst even het onderste uit de kan op telefoongebied.

Apps downloaden kan daarna nog een rol spelen maar de gemiddelde consument zit je dan al op het niveau "entertainment" bezig.

Power gebruikers hebben een top 5 van onmisbare 3rd party applicaties en dat is het dan meestal. (programmeertools, remote adminstration, etc..)


Bijvoorbeeld, Palm WebOS struikelt IMO bij de onmogelijkheid een SIP cliënt te vinden (of moeilijk te programmeren?).

Geen geïntegreerde SIP op een communicatie georiënteerd toestel maar wél NFS? Zielig.

De appshop is niet slecht gevuld maar de rekkenvuller heeft blijkbaar een deel productiviteitssoftware over het hoofd gezien.
RIM??
De Kaarten-software lijkt sterk op Google Maps, maar we hebben niet kunnen achterhalen wie de leverancier van het kaartenmateriaal is.

uhm... Blackberry maps bestaat toch ook al jaren, dus ik vermoed dat ze die gewoon zijn blijven gebruiken + TomTom werkt ook samen met hen
Ik vindt dit nou weer zo jammer, RIM is met BB10 bezig de fouten uit het verleden recht te zetten:
• Een snel, relatief innovatief OS, wat zich kan meten met de concurrentie.
• Duizend en één manieren om Apps voor het platform te ontwikkelen, zo kan een IOS of
android app ontzettend gemakkelijk ge-port worden, van apps moeten ontwikkelen
voor een nieuw platform is dus geen sprake, zelfs de oude java apps kunnen
gemakkelijk ge-port worden.

• Een snelle webbrowser die zich kan meten met de top.
• RIM belooft developers een omzet van 10.000 dollar in het eerste jaar en wordt dit niet
gehaald dan betaalt zij het verschil uit.
• In tegenstelling tot het verleden voorziet RIM haar toestellen van fatsoenlijke hardware, althans dit mag je opmaken uit de Dev Alpha B en de gelekte informatie.

In plaats van lof en/of een eerlijke beoordeling hieromtrent krijgen we van T-net de volgende reactie:
"Het valt te bezien of het RIM beter zal vergaan, maar de voortekenen zijn niet gunstig. BlackBerry is weliswaar een grotere naam dan Palm, maar inmiddels hebben de meeste potentiële klanten al een smartphone."

In plaats van het OS te beoordelen en een eerste indruk te geven van het OS wordt hier -opnieuw- een doemscenario geschetst.
RIM zet alle zeilen bij doet haar best en -al zeg ik het zelf- niet zonder resultaat i.p.v. dit te prijzen wordt er de vergelijking getrokken met een overleden bedrijf.

De vergelijking tussen Palm en RIM is ook nog eens een hele slechte.
De reden dat Palm faalde was het feit dat het geld letterlijk op was, RIM daarentegen heeft 2.3 miljard aan reserves opgebouwd.

RIM, floreert overigens in het Midden-Oosten, Indonesië, Afrika en o.a. de UK.
Ondanks het feit dat de verkopen teruglopen, wat niet vreemd is gezien er al een tijd geen nieuwe modellen zijn uitgebracht, neemt de userbase nog steeds toe.
Maar hierover geen woord in dit artikel.....

En:
"Uiteraard hebben we het toetsenbord nog niet veelvuldig kunnen gebruiken. Wij zijn echter aan andere aanraaktoetsenborden gewend, waarbij het niet nodig is om vanaf een letter omhoog te vegen. We moesten dan ook regelmatig over vingerbewegingen nadenken en dat maakte onze eerste indruk niet erg positief."

Een typemethode die in-house ontwikkeld is, welke gepatenteerd is, en de redactie noemt het negatief, alleen omdat ze andere aanraaktoetsen gewend zijn???
Werd er ook zo gereageerd op Swype van samsung?

Verder:
"Wel viel op dat de software nog niet af is. Applicaties crashen nog geregeld op de meest onverwachte momenten en gebaren worden regelmatig niet herkend. RIM heeft nog een paar maanden om de problemen te verhelpen, maar gezien het aantal en de ernst van de problemen die we zagen, lijkt ons dat kort dag."

Ah, de redactie van T-net is nu ook opeens OS-engineer? Drie maanden is een hoop tijd om een OS, te verbeteren, patches en bugfixes kunnen in een week geschreven worden. Daarbij komt nog dat RIM waarschijnlijk al veel nieuwere versies op de plank heeft liggen. Het gaat hier om een beta, voor preview doeleinden niet om het uiteindelijk uit te brengen OS.


Een gemiste kans van T-net, wat mij betreft had de redactie het OS moeten beoordelen aan de hand van faire maatstaven en het daarbij moeten laten. Op deze manier schrijf je een bedrijf de dood in.

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 8 oktober 2012 12:46]

Absoluut geen fan van de vorige blackberry's, maar tijdens het lezen van dit bericht kreeg ik precies dezelfde gedachten als Ruben. Wat een ontzettend negatief en populistisch geschreven artikel. Dat twee partijen de markt domineren en één het anders probeert, zoals idd met het toetsenbord betekent niet dat iets dat anders is dan je gewend bent slecht is?

Wordt steeds populistischer hier, erg jammer.
RIM is inderdaad goed bezig. Mijn BB doet het na 3 jaar nog steeds, niet kapot te krijgen (helaas :) ). Ik gun het ze ook van harte.

Enige punt in je verhaal is dat ik denk dat ze het inderdaad moeilijk gaan krijgen om tegen de bestaande ecosystemen (Android en iOS) op te boksen. Probleem van zowel MS als RIM, maar ik denk dat van deze partijen, RIM de minste kans heeft (en de minste financiele positie heeft, wat minstens zo belangrijk is). Al is de vergelijking met Palm in het artikel onzinnig, misschien dat Nokia beter was geweest.
Ik vindt dit nou weer zo jammer, RIM is met BB10 bezig de fouten uit het verleden recht te zetten:
• Een snel, relatief innovatief OS, wat zich kan meten met de concurrentie.
• Duizend en één manieren om Apps voor het platform te ontwikkelen, zo kan een IOS of
android app ontzettend gemakkelijk ge-port worden, van apps moeten ontwikkelen
voor een nieuw platform is dus geen sprake, zelfs de oude java apps kunnen
gemakkelijk ge-port worden.
Maar ontwikkelaars moeten zich uiteraard wel aanmelden en het porten moet wel worden gedaan. Een app als voor Nu.nl is vrij makkelijk, maar wat te denken van TomTom of Layar, die gebruik maken van gps, camera, sensoren enz? Al die code moet worden omgezet en getest.

Ik heb een hele pagina gewijd aan de ontwikkeling en de vele manieren die daarvoor zijn. Hoe makkelijk het is, zal moeten blijken als ontwikkelaars wat meer ervaringen delen :)
Een snelle webbrowser die zich kan meten met de top.
• RIM belooft developers een omzet van 10.000 dollar in het eerste jaar en wordt dit niet
gehaald dan betaalt zij het verschil uit.
• In tegenstelling tot het verleden voorziet RIM haar toestellen van fatsoenlijke hardware, althans dit mag je opmaken uit de Dev Alpha B en de gelekte informatie.
Nee, de browser scoort hoog op html5test.com. Dat is zeker indrukwekkend en daarom staat het ook genoemd, maar het scrollen in de browser is nog niet helemaal vloeiend. De snelheid hing misschien samen met het netwerk (en heb ik dus niet over geschreven), maar het geheel zag er prima uit, maar nog niet on par met de high-end toestellen van nu; ongeveer het niveau van mobiele browser anderhalf jaar geleden. Maar de ontwikkeling is nog bezig, dus het kan nog veranderen: ik vind de goede ondersteuning van html5 een enorm pluspunt.
In plaats van het OS te beoordelen en een eerste indruk te geven van het OS wordt hier -opnieuw- een doemscenario geschetst.
RIM zet alle zeilen bij doet haar best en -al zeg ik het zelf- niet zonder resultaat i.p.v. dit te prijzen wordt er de vergelijking getrokken met een overleden bedrijf.
Waarom zou ik het moeten prijzen? De overeenkomsten met Palm staan hierboven duidelijk uitgelegd - en ik heb ook verschillen genoemd. Maar de spectaculaire ondergang van Palm staat veel tweakers nog op het netvlies en het is niet gezegd dat het RIM hetzelfde vergaat.
De vergelijking tussen Palm en RIM is ook nog eens een hele slechte.
De reden dat Palm faalde was het feit dat het geld letterlijk op was, RIM daarentegen heeft 2.3 miljard aan reserves opgebouwd.
Absoluut, dus RIM heeft langer de tijd. Maar Microsoft maakt nu op Windows Phone (toch ook een vernieuwend platform) al twee jaar dikke verliezen. Het geld dat Microsoft erin heeft gestoken is veel meer dan de 2,3 miljard die RIM heeft.
Ah, de redactie van T-net is nu ook opeens OS-engineer? Drie maanden is een hoop tijd om een OS, te verbeteren, patches en bugfixes kunnen in een week geschreven worden.
Klopt. Behalve dan dat een OS dat klaar is niet direct kan worden uitgebracht. Providers moeten firmwares testen op hun netwerk, een proces dat - versneld - binnen anderhalf tot twee maanden kan worden uitgevoerd. Providers testen BB10 vanaf deze maand en dus kun je niet al te veel meer aanpassen (want dan moet er hertest worden). De speelruimte is dus beperkt.
Een gemiste kans van T-net, wat mij betreft had de redactie het OS moeten beoordelen aan de hand van faire maatstaven en het daarbij moeten laten. Op deze manier schrijf je een bedrijf de dood in.
Huh? Het is niet onze taak om bedrijven in leven te houden of de dood in te schrijven en ik geloof ook niet dat we die invloed internationaal gezien hebben. De grote vernieuwingen in BlackBerry 10 zijn de enige reden waarom we nu in video en tekst uitgebreid aandacht besteden aan BB10; er zijn maar een handvol BB-gebruikers op tweakers te vinden.

Het is echter een groot bedrijf in de voor ons relevante telecomindustrie die voor het eerst op softwaregebied het roer stevig omgooit. Daarbij hoort een verhaal - voor veel lezers zal dit de eerste bewustwording zijn voor BB10 - maar daarbij horen net zo goed twijfels. Palm en Microsoft hebben in het verleden al nieuwe platformen uitgebracht: Palm is ten onder gegaan en Microsoft wacht nog op succes. RIM zou de eerste zijn die een succesvol platform kan opvolgen met opnieuw een succesvol platform.

Maar het speelveld verandert: het is niet voor niets dat je op zoveel manieren apps kan ontwikkelen: apps vormen de sleutel tot succes. Zonder apps gaat niemand BB10-telefoons kopen in de westerse wereld, zo simpel ligt het. Ontwikkelaars zijn echter niet zo geneigd een nieuw platform te adopteren, zo bleek afgelopen jaren bij Windows Phone; veel apps zijn er, maar veel apps ook niet. Ook diensten zijn belangrijk: webopslag, navigatie, mogelijkheden om muziek en films aan te schaffen; ze worden allemaal als belangrijk gezien om een platform een succes te maken. De interface is slechts deel 1 van een groot boek.

Je kunt een OS uiteraard sec beoordelen, maar er is meer dat meespeelt: het hele ecosysteem moet op orde zijn. Niet voor niets heeft Nokia Symbian en MeeGo Harmatten laten varen; die laatste heeft een interface die sterk lijkt op BB10 - maar Nokia, toen nog het grootste telefoonbedrijf ter wereld - vond dat de reserves van vele miljarden euro's niet voldoende waren om een ecosysteem op te bouwen. Ook Samsung - nu de grootste - lukt het niet of nauwelijks met Bada. De twee grootste fabrikanten van smartphones die de wereld ooit heeft gekend gooiden de handdoek in de ring (Bada wordt uitgefaseerd namelijk): is er een reden om te denken dat RIM dat beter zal doen?

Dat een nieuw platform op smartphonegebied komt die de duopolie uitdaagt is in meerdere opzichten een prima ontwikkeling. Maar helaas; als je kijkt naar het verleden zijn er voor RIM weinig voorbeelden om het goed te doen. Het zou een wonder zijn als het lukt - maar ik help het je hopen.

In de tussentijd moet ik je zeggen dat wij bij T.net niet schrijven om een bepaald bedrijf omhoog of naar beneden te helpen; we willen onze lezers informeren en dat doen we zo integer en eerlijk mogelijk. Als dat niet zo overkomt, vind ik dat bijzonder jammer.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 8 oktober 2012 13:19]

Maar ontwikkelaars moeten zich uiteraard wel aanmelden en het porten moet wel worden gedaan. Een app als voor Nu.nl is vrij makkelijk, maar wat te denken van TomTom of Layar, die gebruik maken van gps, camera, sensoren enz? Al die code moet worden omgezet en getest.

Ik heb een hele pagina gewijd aan de ontwikkeling en de vele manieren die daarvoor zijn. Hoe makkelijk het is, zal moeten blijken als ontwikkelaars wat meer ervaringen delen :)
De ervaringen van ontwikkelaars, die zijn er echter al een tijdje en die zijn aardig positief:
http://crackberry.com/jus...elake-communications-hour
http://crackberry.com/dev...on-3d-blackberry-playbook
http://forums.crackberry....30-faster-loading-741928/
http://devblog.blackberry...ry-10-porting-case-study/
http://devblog.blackberry...-porting-ios-to-playbook/

Daarbij komt nog dat android apps wanneer ze geport zijn nu al toegang hebben tot de camera en payment api en daar komt binnenkort ook nog support voor de andere sensoren bij:
https://developer.blackberry.com/android/tools/roadmap/
Nee, de browser scoort hoog op html5test.com. Dat is zeker indrukwekkend en daarom staat het ook genoemd, maar het scrollen in de browser is nog niet helemaal vloeiend. De snelheid hing misschien samen met het netwerk (en heb ik dus niet over geschreven), maar het geheel zag er prima uit, maar nog niet on par met de high-end toestellen van nu; ongeveer het niveau van mobiele browser anderhalf jaar geleden. Maar de ontwikkeling is nog bezig, dus het kan nog veranderen: ik vind de goede ondersteuning van html5 een enorm pluspunt.
De HTML 5 score is indrukwekkend, het geheel zag er prima uit, het scrollen ging nog een beetje laggy, maar dat kan aan het netwerk gelegen hebben.
Maar Arnoud, waarom is de browser dan anderhalf jaar oud t.o.v. houdige browsers, waar baseer je de uitspraak op?
Waarom zou ik het moeten prijzen? De overeenkomsten met Palm staan hierboven duidelijk uitgelegd - en ik heb ook verschillen genoemd. Maar de spectaculaire ondergang van Palm staat veel tweakers nog op het netvlies en het is niet gezegd dat het RIM hetzelfde vergaat.
Prijzen hoef je het niet, je vermeld het echter, verder geen positief woord hierover, de negatieve aspecten worden uitgelicht positieve aspecten worden slechts vermeld.
Nee, het is niet gezegd dat RIM hetzelfde lot als Palm vergaat, echter wordt de vergelijking wel gemaakt.
Voorts is het zo en ik zeg het nog maar eens, dat Palm inc. ten onder ging aan liquiditeitsproblemen en daardoor zichzelf moest verkopen. RIM heeft 2.3 miljard in reserve en dat bedrag is het afgelopen kwartaal ondanks het verlies alleen maar gegroeid:
http://crackberry.com/pre...rter-fiscal-2013-earnings
Klopt. Behalve dan dat een OS dat klaar is niet direct kan worden uitgebracht. Providers moeten firmwares testen op hun netwerk, een proces dat - versneld - binnen anderhalf tot twee maanden kan worden uitgevoerd. Providers testen BB10 vanaf deze maand en dus kun je niet al te veel meer aanpassen (want dan moet er hertest worden). De speelruimte is dus beperkt.
En jij weet hoe oud de build was die T-net heeft mogen testen en hoeveel ze hebben aangepast in de versies die aangeboden zijn aan de carriers ter approval t.o.v. de preview versie? BB10 is uitgesteld juist om de puntjes op de i te zetten. Ik kan me niet voorstellen dat ze dit soort bugs in de consumer release laten zitten, echt niet.
Het is dan ook niet voor niets een Alpha versie.
Zonder apps gaat niemand BB10-telefoons kopen in de westerse wereld, zo simpel ligt het. Ontwikkelaars zijn echter niet zo geneigd een nieuw platform te adopteren, zo bleek afgelopen jaren bij Windows Phone; veel apps zijn er, maar veel apps ook niet. Ook diensten zijn belangrijk: webopslag, navigatie, mogelijkheden om muziek en films aan te schaffen; ze worden allemaal als belangrijk gezien om een platform een succes te maken.
Ontwikkelaars hoeven ook helemaal geen nieuw platform te adopteren.
Je bouwt een app voor IOS of Android en kunt hem dan relatief eenvoudig porten naar BB10, weinig moeite, groter bereik. :)

In de tussentijd moet ik je zeggen dat wij bij T.net niet schrijven om een bepaald bedrijf omhoog of naar beneden te helpen; we willen onze lezers informeren en dat doen we zo integer en eerlijk mogelijk. Als dat niet zo overkomt, vind ik dat bijzonder jammer.
Ongetwijfeld zullen je motieven goed zijn, dit is dan ook geen persoonlijke aanval maar kritiek op een, in mijn ogen, te negatieve preview.

Ik ben van mening dat, bijvoorbeeld, een typemethode negatief noemen omdat je een andere invoermethode gewend bent niet getuigt van erg objectieve journalistiek.

Nergens wordt genoemd dat de manier van apps naar het platform halen voor developers een gemakkelijke manier is voor (bijvoorbeeld) meer revenue.
Apps kunnen nu voor IOS of Android geschreven worden en voor BB10 gebruikt worden of (en dit zal veel minder gebeuren) voor BB10 geschreven worden en naar bijvoorbeeld IOS geport worden.

De preview slaat, kortom, wat mij betreft door naar het negatieve. Waar de positieve ontwikkelingen slechts een bijrol hebben, worden de negatieve aspecten, de risico's uitgebreid belicht, althans dat is hoe het op mij overkomt.

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 8 oktober 2012 17:05]

De ervaringen van ontwikkelaars, die zijn er echter al een tijdje en die zijn aardig positief:
http://crackberry.com/jus...elake-communications-hour
http://crackberry.com/dev...on-3d-blackberry-playbook
http://forums.crackberry....30-faster-loading-741928/
http://devblog.blackberry...ry-10-porting-case-study/
http://devblog.blackberry...-porting-ios-to-playbook/
Ah, dank. Ik had nog maar een van die artikelen gezien. Ik moet voor de volledigheid wel aantekenen dat er twee op de site van RIM zelf staan en dus vermoedelijk geen kritische noot mogen kraken. Het feit dat zoveel verschillende manieren kunnen worden gebruikt, is natuurlijk wel heel makkelijk.
Maar Arnoud, waarom is de browser dan anderhalf jaar oud t.o.v. houdige browsers, waar baseer je de uitspraak op?
De markt voor mobiele browser gaat razend snel, door zowel hardware als software. De ervaring van de browser is ongeveer op het niveau van een HTC Sensation en Xperia Arc qua soepelheid in scrollen (. Maar ik heb dit niet in het artikel gezet, omdat het nog kan wijzigen voor release; het is een testversie en de browser kan makkelijk van updates worden voorzien.
Prijzen hoef je het niet, je vermeld het echter, geen positief woord hierover, de negatieve aspecten worden uitgelicht positieve aspecten worden slechts vermeld.
Nee, het is niet gezegd dat RIM hetzelfde lot als Palm vergaat, echter wordt de vergelijking wel gemaakt.
Klopt, ik maak die vergelijking. Maar er staat duidelijk bij dat we zullen moeten afwachten wat er met RIM gebeurt. Er zijn overeenkomsten en dus benoem ik die :)
De preview slaat, kortom, wat mij betreft door naar het negatieve. Waar de positieve ontwikkelingen slechts een bijrol hebben, worden de negatieve aspecten, de risico's uitgebreid belicht, althans dat is hoe het op mij overkomt.
Begrepen; then we can agree to disagree ;)
sorry hoor maar T.net geeft gewoon hun mening hierover, als deze negatief is dan is dat zo, dat hoort nou eenmaal bij een mening, ik zou ook niet echt blij worden van het toetsenbord (en Swype is gewoon van letter naar letter gaan zoals het in het woord word geschreven) dat is makkelijker dan elke keer omhoog te swipen,

daarbij is zover ik weet Swype van Samsung ook niet echt een favoriet,
Het hele punt in deze is dat Tweakers.net juist niet hun MENING moet geven, maar de feitelijke informatie behoort over te dragen. En dat gebeurt in dit artikel (te) weinig. Op basis van feitelijke informatie kun jij zelf een mening vormen over het geheel. Dat hoeft Tweakers.net niet vóór jou te doen. Want ik neem aan dat je best zelf een mening hebt?
tuurlijk heb ik mijn eigen mening, en dus hoef ik het er niet met T.net eens te zijn, en dat is altijd met alles wel zo, als T.net zegt dat de Samsung S3 troep is terwijl ik het niet zo vind dan neem ik hem, hetzelfde geld voor het omgekeerde, hun geven hun mening met de informatie erbij, zodat jij daar je eigen mening over kan geven
Je kunt het ook anders zien. Tweakers.net zou eerst objectief naar de informatie en feiten moeten kijken, en deze vermelden. Daarnaast kun je er dan een mening bij voegen, maar dit moet dan wel duidelijk blijken uit de tekst. Nu is het zo dat dit eerste (te) weinig gebeurd, en het door elkaar gegooid wordt met een mening. Zo is niet duidelijk wat nou de ervaring van degene is die het artikel schrijft, en de daadwerkelijke feiten zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.