Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 310, views: 433.497 •

Tot slot: elke nacht laden

In dit verhaal hebben we alleen naar de accu's gekeken en andere eigenschappen van de telefoons buiten beschouwing gelaten. Op basis hiervan is Samsungs Galaxy Note de beste koop. Bij zwaar en gemiddeld gebruik gaat hij het langst mee, terwijl hij ook bij licht verbruik een lange accuduur heeft. De Galaxy Note is echter niet zomaar de beste telefoon, al was het maar omdat hij de grootste van alle smartphones is, en niet bij iedereen even lekker in de hand ligt.

De iPhone 4S presteert met een tweede plaats ook goed, terwijl de derde stek door de Samsung Galaxy S III en de One S wordt gedeeld. De rode lantaarn wordt gedragen door Sony's Xperia Sola, die door een bug veel sneller leegraakt dan nodig is. Van de topmodellen is de Samsung Galaxy Nexus degene die het meest tegenvalt. Deze smartphone, die tegenwoordig op Android 4.1 draait maar nog onder Android 4.0 getest is, gaat bij zwaar verbruik net acht uur mee. Dat is amper de helft van de accuduur van de veel grotere Note.

Opvallend is dat de high-end modellen geen nadeel of voordeel hebben ten opzichte van minder luxe toestellen. Vermoedelijk worden de kleinere accu's van de goedkopere telefoons gecompenseerd door de kleinere schermen met lagere resoluties: op de Sola na staan alle mid-range modellen in de middenmoot.

Fabrikanten beloven bij vrijwel elke nieuwe generatie smartphones dat processors en schermen zuiniger zijn. Door de hogere resoluties van die schermen en het steeds frequentere gebruik van smartphones kunnen fanatieke gebruikers echter nog steeds niet langer dan een dag met hun telefoon werken - en in veel gevallen halen ze dat niet eens. Het zit er voorlopig niet in dat je als intensieve gebruiker een aantal dagen met een enkele acculading kan doen - je kunt er hooguit van dromen, terwijl je telefoon naast je op het nachtkastje aan de lader hangt.

Nokia-lader


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Reacties (310)

Reactiefilter:-13100306+1132+225+32
1 2 3 ... 11
Leuke test, grappig dat er bij de top modellen zo weinig verschil is.
Gezien de hardware-verschillen is het toch opvallend:

Galaxy Note is een 5.3" toestel met een 2500mAh batterij
iPhone 4S is een 3.5" toestel met een 1432mAh batterij
Galaxy S III is een 4.8" toestel met een 2100mAh batterij
HTC One S is een 4.3" toestel met een 1650mAh batterij

Persoonlijk zou ik geen groot toestel willen zoals de Galaxy S III of de Note, beide zijn erg groot in het vervoer en gebruik. Ik had zelf liever nog twee grafieken gezien die de verschillende toestellen sorteren op schermgrootte en op snelheid/batterij.

Want de Galaxy Note lijkt de "zuinigste" maar heeft gewoon de batterij met de meeste capaciteit, 75% groter dan de tweede plaats.
Ik weet niet hoor maar mijn One x is leeg als ik 2 uur browse op internet... Snap niet dat deze het in de test 28 uur vol houd eerlijk gezegd
Misschien moet je dan even naar je geinstalleerde apps kijken.
Zelf heb ik ook zo'n vermoeden dat ze hier met een out of the box smartphone hebben getest, dus geen apps erop hebben geinstalleerd wat de accu duur natuurlijk alleen maar ten goede komt omdat apps toch ook wel op de back ground blijven draaien.
als je goed leest in het begin van het artikel, staat er dat ze een fabrieks reset uitvoeren, zodat alle gebruiks sporen weg zijn.
Tja, na een reset. Maar je zet er een zooi spellen op die met wat push reclame komen, dat noem ik niet echt real life tests.

Net als dat de fabrikant van een auto opgeeft dat een auto 1:40 rijd, en je met pijn en moeite (80 achter een vrachtwagen) misschien 1:25 haalt in real life.

Mijn SGS2 ICS hield het na de factory reset ook wel 2 dagen vol in standby (hooguit even mail bekijken, 1 of 2 filmpjes, beetje internet). Maar intussen kun je nu wachten totdat de batterij half leeg is en dan mag je de lader wel pakken.

Een halflege batterij houd het geen avond meer vol.

Vind het ook altijd vreemd dat een batterij zoveel stroom verlies na een reboot. Soms loopt je toestel vast of wil je gewoon even resetten en dan gaat het van 60 naar 30% ofzo.


Me vorige smartphone (een WM6.5 Samsung Omniq qwerty) hield het met gemak een week vol met regulier gebruik. Als ik het nu gebruik erger ik me kapot aan hoe traag dat ding is (en toen was het snel), als het wat sneller zou werken zou ik die weer gaan gebruiken.
Op wat spelletjes na kan ik er eigenlijk alles op doen als wat ik nu doe.
Tweakers vergelijkt dan ook geen appels met peren.

De enige manier om een test te doen is out of the box, of na een factory reset. Met alle miljoenen apps die er tegenwoordig zijn kun je geen vergelijk trekken. Iedereen heeft wel een andere combinatie apps op zijn telefoon staan, en dus een ander patroon in energieverbruik.
bovendien zijn niet eens alle relevante apps voor alle platformen hetzelfde, of zelfs uberhaupt niet beschikbaar. 1 ding is wel zeker, de facebook app doet het op alle platformen niet zo best als het op batterijgebruik aankomt :)
Maar het artikel suggereert wel dat er gebruik is gemaakt van gebruikte telefoons.

Dit is een probleem aangezien li-ion accu's capaciteit verliezen aan de hand van de verstreken tijd en de temperatuur. Er worden dus alsnog appels met peren vergeleken.

Stel dat de ene telefoon 1 jaar oud is en de andere 3 maanden oud dan heeft dit een grote impact op de behaalde resultaten. Daarnaast kan het ook zo zijn dat een bepaalde user bijvoorbeeld uren lang met de telefoon in de lader gegamed heeft waardoor de accu naar 60+ graden op loopt. Het kan ook zo zijn dat een bepaalde user de accu netjes regelmatig tot 97% heeft opgeladen terwijl een andere user hem de hele nacht (dus 4x te lang) in de lader laat hangen. Ook niet best voor je accu op de lange termijn...

Capaciteitsverlies na 1 jaar
25 graden>4% bij half vol, 20% bij vol
40 graden> 15% bij half vol, 35% bij vol

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion-accu

Er zijn nu gewoon te veel variabelen die niet worden meegenomen in de test. Om de test eerlijk te maken moet er dus begonnen worden met het "keuren" van de accu's door de echte capaciteit uit te meten en waar nodig dus de accu te vervangen. (In het geval van de HTC moet je dan de telefoon slopen overigens :+ ).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 29 juli 2012 16:02]

Helaas sla je de plank nogal mis. Lithium ion accu's zijn totaal niet vergelijkbaar met de huidige Lithium polymeer accu's die gebruikt worden.
quote: Billie
Helaas sla je de plank nogal mis. Lithium ion accu's zijn totaal niet vergelijkbaar met de huidige Lithium polymeer accu's die gebruikt worden.
Misschien moet je een aan bronvermelding proberen te doen voor je zomaar iets beweert.
Charging Li‑ion polymer, also referred as Li-polymer, is very similar to a regular lithium-ion battery and no changes in algorithm are necessary. Most users won’t even know if their battery is Li‑ion or Li‑polymer. The word “polymer” has been used as promotional hype and does not reflect special attributes other than to know that the battery is built in a different way to a standard Li-ion.
http://batteryuniversity....ing_lithium_ion_batteries

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 29 juli 2012 20:19]

'4x te lang' in de lader zou geen probleem meer mogen zijn. Als het goed is beschermt je telefoon je batterij daar tegen. Om Lithium batterijen op te laden heb je sowieso een stukje elektronica nodig wat bewaking op je batterij toepast om te zorgen dat je 'm niet overlaadt, waarmee er dus al voorkomen wordt dat je accu stuk zou gaan als je 'm een hele nacht in de lader legt.
'4x te lang' in de lader zou geen probleem meer mogen zijn. Als het goed is beschermt je telefoon je batterij daar tegen. Om Lithium batterijen op te laden heb je sowieso een stukje elektronica nodig wat bewaking op je batterij toepast om te zorgen dat je 'm niet overlaadt, waarmee er dus al voorkomen wordt dat je accu stuk zou gaan als je 'm een hele nacht in de lader legt.
Probleem zit hem niet in het beschadigen van de accu maar het feit dat een volle accu veel sneller capaciteit verliest dan een (net niet) volle. Dan heb ik het dus niet over hoe snel hij zijn lading verliest maar de totale maximale capaciteit die afneemt.

Als je lang met je accu wilt doen kun je hem dus het beste niet 12 uur per dag aan de lader hangen... Het beste is (nadat hij een aantal keer volledig is opgeladen) om voor hij vol is de lader al los te koppelen.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 31 juli 2012 13:21]

Door arnoudwokke, zondag 29 juli 2012 13:30


Waar mogelijk zijn deze testen uitgevoerd met een nieuwe accu. Na updates (Note, S2, Xperia S) kan dat natuurlijk niet. Toch slijten de accu's niet snel. Juist vanwege testen als deze leggen we telefoons in een kluis en staan ze niet vaak aan tot er een grote update is. De slijtage zal dus mss iets van 5% zijn van een telefoon die wel volop wordt gebruikt.
Ja inderdaad is het verschil tussen de Galaxy S II en III nou echt zo groot en is er dus flinke technologische vooruitgang geweest, of komen de gemeten resultaten gewoon door de afname in prestaties van de accu’s.

Erg jammer dat het artikel dit niet expliciet vermeld, het is toch wel erg relevante informatie voor de juiste interpretatie van de resultaten. Enige hint is dat de telefoons voor de test gereset worden, wat impliceert dat ze al gebruikt waren.

Sterker nog, als deze test niet met nieuwe toestellen of in ieder geval nieuwe accu’s is uitgevoerd, dan zijn de testresultaten niet veel waard. Dat de accu van mijn één jaar oude SGS2 het inmiddels niet meer zo goed doet als toen ’ie nieuw was kan ik zelf ook wel bedenken.
Als je een SGS2 hebt kan ik je maar één ding zeggen, en dit is geen reclame maar gewoon een "fact": haal de 2000mAh batterij van samsung zelf.
Vrouwlief en ik hebben beiden een SGS2 en deze batterij is gewoon een onmisbaar accessoire.
maar feit blijft dat je dus geen ruk hebt aan deze tests... Mijn One X gaat tijdens normaal gebruik 1% per minuut leeg. en ik heb echt niet veel rare apps op mijn toestel staan hoor.

Ik snap best dat deze de accu leeg trekken. toch in standby gaat het toestel wel heel lang mee. dus als ik hem gebruik draaien voor een groot deel dezelfde apps.

Wat me opviel bij de one X is dat vooral het scherm de boosdoener is van het stroom verbruik. dit is logisch natuurlijk. uit mijn test die ik zelf heb uitgevoerd is dat een gemiddelde one X met ongeveer 50 apps zo'n 5,5 uur met scherm aan haalt op een accu. waarbij er in het taakbeheer alle apps zijn uitgeschakeld en er tijdens dat het scherm aan is niets met het toestel wordt gedaan. dus puur op het hoofdscherm.

Als je dan ziet dat ze aangeven bij HTC dat je 5,5 uur film kunt kijken op een accu dan is dit dus alleen haalbaar, als je:

1. Voordat je een film gaat kijken eerst een factory reset doet.
2. Je het scherm op zijn donkerst zet.
3. Je eerst de film met je PC overzet net een formaat wat het minste stroom verbruikt
4. Je de sim kaart eruit haalt
5. Het toestel in vluigtuig modus zet

en dan met veel geluk je net de 5,5 uur haalt.

Maar dit is in de praktijk natuurlijk grote onzin. Aan zulke indicaties heb je dan ook helemaal geen ruk.

Het is precies wat hierboven al genoemd wordt, hetzelfde als de verbruikcijfers van een auto die worden gemeten binnen op een rollerbank zonder weerstand met 70 km/u in zijn 5. Het is gewoon pure misleiding.

Tests als deze behoren te worden gedaan met de meeste standaar apps die zowat iedereen gebruikt aan.

Zoals: whatsapp, facebook geinstalleerd en aangemeld, twitter idem, google account. internet aan, en een 100 tal contacten in de lijst. tevens zou er bij alle tests een simkaart in het toestel moeten zitten en moet het toestel altijd te bellen zijn.

Niemand neemt zijn toestel mee zonder simkaart of in vliegtuig modus. of uberhaupt een factory reset om zo de dag goed door te komen.

Volstrekt belachelijk!
Misschien is dit een optie voor je. Ik gebruik hem ook inm ijn SGS II en kan het nu bij licht gebruik een dag of 4 uithouden. Bij normaal gebruik kom ik uit op een ongeveer 2 dagen. Mijn telefoon gaat nu gemiddeld om de nacht aan de lading.

Het enige 'nadeel' is dat de telefoon iets dikker wordt. Ik vind dat een voordeel omdat hij een stuk beter in de hand ligt, maar het is een feit dat niet alle hoesjes meer passen (de meeste wel).

[Reactie gewijzigd door Killer op 30 juli 2012 10:12]

mijn vriendin beweert ook makkelijk 2 dagen vol te kunnen houden met haar one x... ja tuurlijk als ik ga kijken naar het verbruik bij accu is het scherm nog geen 30 min aangeweest. gek he! dan houdt de mijne het ook wel 2 dagen vol.

bij normaal gebruik: (wat ik normaal vindt) is mijn scherm 3 uur aan geweest en de rest in standby. ik mag dan blij zijn als ik de 16 uur haal totaal.

Het grootste gedeelte van de 3 uur staat het scherm dan aan zonder dat de cpu iets hoeft te doen omdat ik het nieuws lees of een whatsapp berichtje.

Als je een game start zoals dungeon defenders. wordt de accu ruim 50 graden (vanaf 48 graden geeft het toestel aan overheat) en is binnen 30 min leeg.

HTC one X is het grootste stuk rommel wat ik ooit heb gekozen bij een abonnement. Gelukkig maar voor een jaar, dan kan het stuk troep weer terug naar hi en kunnen ze het in bulgarije nog een keer verkopen aan iemand anders
Die van mij houdt het vaak genoeg twee dagen vol, maar als ik hem de tweede dag dan intensief gebruik red ik het ook niet. (One X)
Dan heb je een behoorlijk brakke accu :P
ik weet niet waarom je gedownmod word, maar de kans dat je gelijk hebt is zeer groot. Bij de one s/x heb je een bepaald type accu wat het zeer goed kan doen, maar ook vrij snel defect kan gaan.
Indien het niet je apps etc zijn dan zou ik hem even naar een repair center sturen want 2 uur is natuurlijk veel te kort.
Ik kan easy op een one s of x 5-6uur neocore + wifi + bt laten draaien zonder uitvallen etc.
ik heb er 3 getest alle 3 zelfde probleem (out of the box) accu is beroerd in vergelijking met andere toestellen.

Dat zie je ook wel in de grafieken.

Terug sturen heeft geen zin. want je krijgt hem gewoon weer terug opgestuurd zonder wijzigingen. 7 a 8 uur standby met paar apps aan is voor HTC binnen de marge is mij verteld door een medewerker.

Ik zou volgende keer gaan voor een samsung. een maat van me heeft een S3 en gebruikt hem heel vaak. laatst een dagje wezen vissen. zijn accu was nog op 45% toen mijn HTC one X al was uitgevallen. Hij heeft dezelfde apps op zijn telefoon als mij.

HTC + accu = drama!

[Reactie gewijzigd door sygys op 30 juli 2012 13:41]

Volgens mij hebben ze niet gekeken naar ontvangst. Ver van de mast staat de zender op 100% , terwijl naarst eem mast deze slecht 5% kan zijn.............

Mijn Galaxy III is ook na 2 uur al helemaal leeg...........
dat maakt ook niet echt uit, ze zijn allemaal op dezelfde plek getest.

hoe afhankelijk het gebruik is bij slecht signaal is weer ander verhaal :)
Ik hoop dat ze dna wel ook allemaal dezelfde sim hadden of minstens dezelfde provider, anders maakt dezelfde plek nog steeds niet veel uit :)
Vaak hebben alle providers wel een station op de PoP/Mast... Soms staat die van T-Mobile 20 meter verder op, maar dat is te verwaarlozen.
Netwerkinstellingen van providers en drukte op de zendmast kan nogal wat uitmaken voor accuduur hoor... Ook al zit je midden in een centrum met vol bereik bij alledrie de providers.
Helderheid terug schroeven van het scherm.
En dan nog, het scherm EN de processor van de One X zijn heethoofden en verbruiken beide ontzettend veel energie. De meeste One X gebruikers redden maximaal 3 uur screen on time en zeker niet meer!

Voor meer informatie en gebruikerservaringen is het wijs dit topic door te lezen:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1579392

Waarom Tweakers er hier meer uit kreeg heeft waarschijnlijk alles te maken met de 5e companion core in de One X. Als de telefoon niks doet verbruikt hij ontzettend weinig energie. In de praktijk, met veel apps zal de companion core het werk steeds minder vaak aan kunnen en overschakelen op de volledige quadcore processor die aanzienlijk meer stroom verbruikt.
Ik vind dat weer apart. Ik zat laatst 2 uur of zo achter elkaar FInal Fantasy 3 te spelen op mijn S3 en moest vol verbazing kijken naar een batterij percentage van 60%. Ik had verwacht dat hij leeg zou zijn. Dat ding is overigens wel raar met opladen, hij wil nog wel eens tijdens het opladen leeg raken. Is een bekend issue, je kan hem meer mA laten opnemen als je hem hebt geroot.
Maar heb je hem dan in gebruik of niet? Ik gebruik in mijn wagen bijv. mijn oude xperia X10 icm speedview tijdens het rijden en ook daar merk ik dat de batterij leegloopt ondanks dat deze aan de lader hangt, maar dan heb je wel een scherm op max. helderheid, een app en de gps actief.
Dat heb ik ook met mijn X10, aan de oplader in de auto en navigatie aan en toch liep ie leeg. Maar dat had ik ook met mijn HTC Hero. Ligt denk ik meer aan het feit dat je met 12 volt niet snel genoeg kan opladen. Vind sowieso dat een X10 zeer langzaam oplaadt.
Verder is er geen peil op te trekken. Ik kan soms een hele dag doen met een accu doen en de volgende dag is de accu al leeg na halve dag, onder precies dezelfde omstandigheden. Gsm wordt overdag op werk bijvoorbeeld niet gebruikt en als ik dan naar huis ga is hij bijna leeg!?
Ik vind het echt het grootste irritatie punt bij de huidige telefoon's. En ik begrijp niet dat de fabrikanten dit niet oppikken en zich alleen maar bezig houden met krachtigere processors en wat nog meer.
Dan ken je je theorie waarschijnlijk niet, de 12 volt is niet het probleem hoor. Het gaat om de te leveren stroom door de adapter.
Goedkope auto adaptortjes leveren vaak inderdaad maar heel weinig stroom op +5V
eigenlijk zou je gewoon een degelijk gestabiliseerd voedinkje moeten gebruiken dat bijv. 1200 mA kan leveren, en dat voorzien van een USB female poort. standaard kabel ertussen, en laden maar.

heb zelf eens zo'n autolader getest, die haalde nog geen 300 mA. Iets meer stroom trekken en de spanning zakte in elkaar.
Dat probleem herken ik helaas. Zelfs aan de 'normale' oplader laadt de X10 ontzettend langzaam op. Op internet heb ik een accu voor de X10 gevonden met 2400mAh, maar omdat het chinees is twijfel ik nog effe of het wel te vertrouwen is. :9
Waar denk je dat de originele accu vandaankomt dan.
FF3 heb ik op mijn telefoon nog niet geprobeerd, maar ik heb vandaag mn telefoon toevallig (het artikel nog niet gezien) eens gemarteld om de accu leeg te krijgen binnen 1 dag.

2 uur lang eternal legacy gespeeld, 2,5 uur lang mn telefoon als navigatiesysteem in de auto gebruikt, volgens de grafieken zuipt dat wel flink (navfree world), 2-3 uur muziek spelen, en ongeveer 15 min bellen en wat smsjes verstuurd/ontvangen + af en toe wat browsen, en ik zit nu na 14 uur op 30% acculading.

Mijn telefoon is dan geen topmodel (huawei sonic met 1400 mAh accu) dus dat kan meespelen, maar ik had al verwacht dat mn accu de autorit niet eens zou halen.

Wanneer ik geen gekke dingen doe, alleen muziek luister, bel/SMS en wifi/gps/BT uitzet wanneer ik het niet gebruik gaat de accu zo'n 3-5 dagen mee. Gezien mn ervaringen met een geleende HTC telefoon die ik een weekje gebruikt heb om te kijken of een smartphone wat voor mij was die iedere dag aan het infuus moest zie ik dit ding als een half wonder, met name omdat er altijd nog de optie is om een (onofficiele) 2200 mAh accu te plaatsen ipv de standaard 1400. :D
Met andere woorden de 4S komt hier als winnaar uit de bus.
Ookal vind ik zelf dat de batterij niet zo erg lang meegaat maar dat zal wel gewoon zijn vanwege wat ik er mee doe.
Als ik een tijdje zit te interneten dan nog paar uur radio steam tijdens werk dan hou ik weinig batterij over.

Om even een brug te slaan tussen het opladen het opladen waar geen grafiek van is is ook een belangrijke factor 80% batterij kost bij de Iphone toch wel minimaal 5 uur 100% kost je een hele nacht.
Hangt bij de iPhone heel erg af van de lader. Als je hem aan de meegeleverde lader hangt duurt het inderdaad wel even. Maar als je hem bijvoorbeeld aan een iPad lader hangt is die binnen een uur op 80% en dan binnen een uur of 2 op vol. :)
Daar zou ik mee oppassen.
Heb laatst iets gehoord over een iphone batterij die ontplofte door het gebruik van een verkeerde autolader.....
Bedoel je niet de galaxy s3? Dit stond een paar weken terug op de frontpage. In dit artikel wordt dat als mogelijkheid trouwens ontkracht. nieuws: Samsung: brand Galaxy S III veroorzaakt door 'externe energiebron' - update
Er is nog geen enkel Apple mobiel apparaat ontploft met gebruik van originele Apple stuff, enkel met goedkope namaakbatterijen en laders.
De iPhone geeft ook sowieso een foutmelding als je incompatibele laders probeert (Opladen met dit accessoire niet ondersteund)...
Daarnaast kun je je batterij van je Iphone niet zomaar vervangen. Je garantie vervalt en je kunt nergens meer op terugvallen als het mis gaat.
Opzich zou het heel goed kunnen op dit soort laag verbruikers heb je niet zo snel een te hoog amperage.
In principe laadt de iPhone niet met meer dan 1000 mA, en dat kan de meegeleverde lader (max 1000) net zo goed leveren als de iPad lader (max 2000).

Ik moet wel toegeven dat sinds ik mijn iPhone 4 naar een 4S heb vervangen het wel lijkt of de snellaadfase nog sneller gaat dan daarvoor (en ik gebruik altijd al ipad laders).

Batterij opladen (en dat geldt voor alle Li-ions) gaat de snellaadfase vrij hard, maar boven de (meestal) 70-80% gaat het laden een stuk minder hard.
nou volgens mij is dat niet zo hoor. Mijn iPhone 4 laad aanzienlijk sneller op als ik hem in de "verkeerde" lader zet (dock met iPad lader ipv iPhone) In 1 uur zit hij over de 80%.

dat het boven de 80% langzamer gaat heeft te maken met hardwarematige beperkingen. de elektronica schakelt dan ook automatisch over naar druppelladen. Snelladen boven de 80% kan je accu in tien minuten aan gort helpen. Heb hier al een keer een iPhone voorbij zien komen waar door kortsluiting de boel ontregelt werd waardoor de accuhardware defect is gegaan. deze heeft zichzelf doodgevreten.
nja zou kunnen maar de 4S kan het niet opnemen tegen een S2. Zelf genoeg testen met deze toestellen gedaan, en elke S2 gaat uren langer mee dan een 4S bij hetzelfde gebruikt.
Volgens de door tweakers.net gedane tests komt de 4S er beter uit dan de S2. Ik heb meer vertrouwen in die testmethodiek dan de grillen van gebruikers. Blijkbaar gebruik je of beide telefoons verschillend, of je hebt een 4s met een brakke accu / hardware.
Hoe kom je daar bij. De 4S haalt alleen maar een 2de plek omdat zijn scherm(3.5") veel kleiner is dan bijv. de SIII(4.8") en de One S(4.3"). Aangezien het scherm nog altijd de grootste verbruiker is is het duidelijk dat de SIII en de One S de grote overwinnaars zijn.
Hoe kom je daar bij. De 4S haalt alleen maar een 2de plek omdat zijn scherm(3.5") veel kleiner is dan bijv. de SIII(4.8") en de One S(4.3"). Aangezien het scherm nog altijd de grootste verbruiker is is het duidelijk dat de SIII en de One S de grote overwinnaars zijn.
Maar de accu van de 4S is ook een stuk kleiner, en bovendien heeft de SIII een zuinig AMOLED scherm.

onderaan de streep zou 't elkaar redelijk moeten opheffen.
S3 - 4S

Scherm: S3 = 37% groter dan 4S
Accu: S3 = 46.6% groter dan 4S

de verhouding vn de accu itt het schermpje is de accu groter en logischerwijs zou S3 toch langer moeten kunnen volhouden dan de 4s, maar helaas moet Tweakers.net jou teleurstellen omdat dat niet het geval is.

als je graag resultaten wilt zien waar Samsung onoverwinnelijk door de test komt dan raad ik je aan om biased test resultaten van een Android forum te bekijken ipv Tweakers Test
De S3 is wel lichter (133 vs 140 g) en dunner (8.6 vs 9.3 mm) dan de 4s. Dus dat ze bij de iphone een kleinere accu hebben gekozen heeft geen voordelen op de afmetingen.

De 37 % is in diameter, in oppervlak zal het verschil groter zijn. In de buurt van (1.37 x 1.37 = 1.88) 88 % meer oppervlak.

Bovendien is het bij de s3 makkelijker om een reserve accu mee te nemen als je wat langer op pad bent.
Nee hoor, de Galaxy Note wint, Die doet het langst met de accu. :) Of zijn je dagen korter als je een Iphone 4S gebruikt, zodat ie bruto korter met de accu doet, maar netto eigenlijk weer langer?

Deze test meet hoe lang het duurt voor je accu leeg is nadat je hem van de lader haalt. Daar doet de Nexus het gewoon beter, sorry fanboy!
Das ook een enorm gekleurde stelling. Bij licht gebruik doet hij het iets beter dan de rest ja, maar bij middelmatig en zwaar gebruik doen de grootste concurenten niet onder of zelfs net beter. En wees eerlijk, je koopt zo een duur toestel niet voor licht gebruik.
op 24u zal een gemiddeld toestel echt wel licht gebruikt worden. Of hang jij 10u per dag aan je telefoon?
Dat is natuurlijk onzin. De galaxy note heeft dan wel een batterij die 75% groter is dan een Iphone, maar het scherm oppervlak is dan ook wel 123% groter. (320 mm2 vs 143 mm2)

En als ik kijk naar de som van alle charts is de Iphone derde, maar goed.
De Note heeft een grotere accu om te compenseren dat ie een groter scherm heeft en hoger geklokt is dan de Galaxy S2 (de Note is een uitgerekte S2). Met een gelijke accu zou ie veel minder lang meegaan.
er spelen wel wat meer dingen mee als enkel gebruikstijd en accucapaciteit. Apple fanboy....
Wat dan?
en Zuttasoxx heeft gelijk, prestatiegewijs doet de 4S het het beste.
Langste gebruik/mAh.
Titel van het artikel is welke smartphone doet het langst met zijn accu....... dus dan is het eigenlijk wel zo eerlijk om op mAh niveau de boel gelijk te trekken.

[Reactie gewijzigd door SnowLeopard op 28 juli 2012 13:57]

Reken dan meteen de grootte van het scherm even mee, want die iPhone heeft een veel kleiner scherm. Dan is het natuurlijk ook niet moeilijk om te "winnen" van de Note puur op gebruik/mAh.

Tokkes heeft dus gewoon gelijk.
Reken dan meteen de grootte van het scherm even mee, want die iPhone heeft een veel kleiner scherm. Dan is het natuurlijk ook niet moeilijk om te "winnen" van de Note puur op gebruik/mAh.

Tokkes heeft dus gewoon gelijk.
De note heeft een accu die fors groter is om dat op te vangen. Dus nee, hij heeft niet gelijk.

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 28 juli 2012 19:41]

Jawel, want het scherm van de note heeft een meer dan 2x zo groot oppervlak. De accu is echter niet 2x zo groot.

Note win.
heb je eigenlijk wel gelijk in, ok schermgrootte doet ook mee! dus dan wordt het;

gebruikstijd per inch per mAh.

Ik heb geen zin om ze allemaal uit te rekenen...... ;)

Of moeten we ook nog het aantal cores meerekenen?.......
Per oppervlak. NIet per inch.
Het is ook zo'n beetje het traagste toestel in de test met veruit het kleinste scherm, dus ergens ook wel logisch. Veel minder hardware om van stroom te voorzien. Dat kan nog wel veranderen als ze ooit een fatsoenlijk formaat scherm gaan gebruiken. Dat zie je ook bij de nieuwe ipad.
Ik zei dat het de zuinigste was. Als je het woord zuinig opzoekt dan weet je dat ik gelijk heb.

Wie het langst doet op een volle accu is een andere kwestie.
Het is ook zo'n beetje het traagste toestel
en waar baseer je dat dan weer op. voor zover ik weet is hij zeker niet trager dan de SII. Zelfs mijn iPhone 4 voelt niet trager aan dan de SII. ik heb er pas nog een gehad ter reparatie.
De iPhone 4S zit betreffende prestaties gewoon tussen een Samsung galaxy SII en SIII, volgens testen van tweakers zelf...
Waarom neem je accu grootte mee in die vergelijking? Wat maakt het uit hoe groot die accu is, het gaat om het totaalplaatje hoe je het toestel koopt. Leuk om te zeggen 'mijn toestel heeft een kleinere accu maar houd het net zo lang vol', maar zolang je die accu niet kan veranderen is het een nutteloze uitspraak.

Wat ik overigens apart vind is dat alle schermen op 250 nits zijn afgesteld. Natuurlijk, je moet ergens een grens stellen, maar een AMOLED scherm is beter leesbaar dan een IPS scherm door het hoge contrast, terwijl AMOLED meer energie verbruikt bij hogere helderheid.
Heb je ook een bron voor mij van dat laatste?

Ik las ergens dat OLED juist zuiniger is ivm ontbreken backlight. Heb ook geen bron, maar ben wel benieuwd omdat ik OLED (SGS2) heb.
Met Google kom je een heel eind ;)
http://www.oled-research.com/oleds/oleds-lcd.html

Een TFT (en dus ook IPS) paneel gebruikt backlight wat altijd aan staat. OLED geeft licht per pixel. Bij een zwart scherm met één blauwe pixel gebruikt AMOLED enkel de energie van die blauwe pixel, de rest van de pixels staat gewoon uit. Bij TFT staat de backlight wel gewoon aan en kost dus energie.
Daarentegen kost AMOLED voor een wit scherm 3x meer energie dan een TFT paneel.

In de Galaxy S3 review vind ik het wel terug: reviews: Samsung Galaxy S III: een versnelling hoger

De S3 doet 239 nits en de iPhone 4S 537 nits op maximale helderheid. Maar is het display van de S3 niet leesbaar in het zonlicht? Als je de helderheid van de 4S op de helft van de helderheid zet (zit je nog boven de 239) en je zal de toestellen naast elkaar houden in vol zonlicht, weet ik zeker dat de S3 véél beter leesbaar is.

Tip voor AMOLED gebruikers: zwart lockscreen, evt zwarte background, denk ook aan achtergrond bij bijvoorbeeld whatsapp ;)
Die afleesbaarheid in zonlicht kan ik bevestigen. Ik heb zowel de S3 als de iPhone 4 en wanneer beide op de maximale helderheid staan zijn de ongeveer even goed (of slecht) afleesbaar in direct zonlicht. De iPhone misschien iets beter maar het scheelt niet heel veel.
Leuke informatie, maar dat maakt niemand uit al zit er een 1000000 mAh batterij in. Als hij maar 1 dag mee gaat gaat het daar om. Niemand maakt de batterij wat uit alleen de duur.
Vreemd, mijn S2 houd het nog geen dag vol zelfs als ik er niets mee doe?
Vreemd, mijn S2 houd het nog geen dag vol zelfs als ik er niets mee doe?
dan zou ik maar eens rap gaan kijken wat er op de achtergrond allemaal aan het spoken is, want dat is geen normale/gezonde situatie.
Bij licht gebruik zou je toch een gebruikstijd van ongeveer 2 dagen moeten hebben.

Ik heb bij mijn S2 tijdens vakantie het internet uitgezet en ongeveer 100-150 foto's gemaakt. Toen hield hij het 4 dagen vol.

Wat ik wel merk is dat een HDSPA/3G verbinding je batterijtijd zo'n 60-80% doet verkorten. Dat is dus de echte energievreter. Zaken als foto's maken voelt'ie niets van :)

[Reactie gewijzigd door marhalm op 2 augustus 2012 17:30]

Want de Galaxy Note lijkt de "zuinigste" maar heeft gewoon de batterij met de meeste capaciteit, 75% groter dan de tweede plaats.
Vergeet dan ook niet te melden dat het scherm maar liefst 109% meer oppervlakte heeft, en dat dat dus wel degelijk zuiniger is!

Iphone(s): 5,08 * 7,62 = 38,7096 cm2
Note: 7,1 * 11,4 = 80,94 cm2
http://www.ryan-taylor.ne...te-vs-apple-iphone-4s.jpg

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 juli 2012 19:00]

Dan is de prestatie die de 4S levert het meest opvallends. Kleinste accu maar toch tweede plek behaalt.
Ja met een scherm(pje). :)
ipv uren weer te geven hadden ze beterhet verbruik in capaciteit per uur kunnen opsommen. Een dergelijke weergave zegt wat meer over het werkelijke verbruik.
ipv uren weer te geven hadden ze beterhet verbruik in capaciteit per uur kunnen opsommen. Een dergelijke weergave zegt wat meer over het werkelijke verbruik.
Het gaat niet om verbruik, het gaat om hoe lang je met je accu kan doen...
@Phuncz: De toestellen bezitten geen batterij maar een accu! Een batterij is niet oplaadbaar.
@PA3BBI: niet de tijd om te muggenziften want dat kan ik ook: In het engels is een accu nog steeds een battery maar technisch gezien is een batterij of accu een "power cell". Een batterij is eigenlijk een militaire term voor een groep kanonnen :Y)


Mbt onderwerp:
@Phncz
Wanneer de telefoons vergeleken worden is de verhouding accu-scherm nou niet bepaald belangrijk. Wat hieruit blijkt is welke fabrikant meer rekening heeft gehouden met de grootte van de accu t.o.v. het scherm. Dus het is op zich wel goed om naar de prestaties van de accu te kijken, maar daarnaast maakt het niet veel uit. De iPone gaat met zijn kleinere scherm en kleinere accu ongeveer net zo lang mee als de Samsung S3 met een groter scherm en grotere accu.

Dus wat heb je liever? Kleiner of groter scherm(pje)?
Ja, leuke test, maar eigenlijk staat er in wat ik al verwacht had:
Er is geen winnaar, ze zijn allemaal kut.

Batterijduur is de grootste reden dat ik nog nooit een smartphone heb gekocht. Wat moet je met een mobiele telefoon als het ding altijd leeg is? Had een iPhone van een vriend geleend toen ik een weekend in duitsland zat, maar toen werd alleen maar weer bevestigd waarom ik m'n geld er niet aan uit wil geven. Het ding was altijd leeg en had constant problemen met netwerk. Er wordt netjes 3G aangegeven maar data versturen ho maar.
Ik zit nog steeds te wachten op de dag dat er een smartphone uitkomt die me niet irriteert.
Een smartphone moet je gewoon aan de lader hangen als je slaapt. Ik gebruik m'n 4S behoorlijk veel, radio beluisteren, bellen, e-mails checken, navigeren en heb aan het einde van de dag meestal nog 30-40% over. Als je vervolgens de hele nacht niets doet dan zit je de dag erna met de misère en daarbij is het alleen maar goed voor de accu om 'm dagelijks op te laden.
Ja dat heb ik ook met mijn Galaxy Mini (1200 mAh batterij, CyanogenMod 7), die haalt het ook vaak net 1,5 dag en op de 2de dag valt 'ie dan zomaar uit...

Ik ben toch altijd wel benieuwt hoelang een duurder toestel (high-end) het zou uithouden tegenover mijn goedkope Mini.
Er wordt netjes 3G aangegeven maar data versturen ho maar.
8)7 vind je het heel gek. Zolang je geen duitse operator hebt zul je eerst nog dataroaming (wat echt een vermogen kost bij nl providers) aan moeten zetten.
Wat ik mij afvraag, waarom deze vorm van testen gekozen? Uiteindelijk is het niet een batterij app die de batterij performance bepaald, maar toch echt het dagelijks gebruik. Ik snap de uitsluiting van onder meer Windows Phone dan ook niet.
ach, als ik de uren zie die hier gescoord worden dan mag mijn Lumia 800 zich helemaal niet meten met deze telefoons (qua accu performance). Die red standby amper 24uur. Zelfs na alle update rondes van Nokia.
Samsung Omnia W, red mischien 1,5 dagen met minimaal gebruik, bij hoog gebruik tops 1 dag.

Ik vraag mij echter af of de resultaten van deze testen kloppen met de werkelijke ervaring van de bezitters. Het zelf in kaart brengen van gemiddeld gebruik, en hier je eigen test op baseren kan nog wel eens een gekleurd beeld brengen...

Dus mijn vraag aan de mensen die dergelijke toestellen bezitten
Zonder dat iemand zijn trots uit wil drukken in tijden, kloppen deze metingen met jouw ervaring? Komt het in de buurt, lijkt het er in de verste verte niet op, of kan het zelfs nog beter?

[Reactie gewijzigd door CozNL op 28 juli 2012 08:53]

Wel, wat mijn iPhone 4S betreft klopt het vrij aardig.

Ik haal ongeveer 30 a 32 uur bij licht gebruik maar wel met iedere 5 minuten push-mail (meeste mail, 20 MB per dag, over wifi, op dataplan maar ongeveer 1 MB per dag).
Wifi en Bluetooth staat permanent aan. Wifi is minimaal 20 uur per dag geconnect (werk en thuis). Bluetooth wordt zo'n 2 uur per dag gebruikt voor de car-kit (via de TomTom).
Ik bel niet veel, hooguit 45 minuten per dag. Ongeveer 20 sms per dag, voornamelijk ontvangen. Ik verstuur er zelden meer dan 2 per dag.
Filmpjes kijken doe ik vrijwel nooit (scherm is me te klein), web-browsen en apps hooguit 20 minuten per dag.
Ik verstook typisch 500 MB data over wifi en 100 MB op dataplan per maand.

De telefoon gaat nooit uit omdat ik regelmatig oproep-dienst heb. Dat is zo'n gewoonte dat ik hem ook aan heb staan als ik geen dienst heb.
Ik laad hem meestal 's ochtend op de zaak rond 9:00 op. Vergeet ik het dan is hij eind van de middag (5 uur) zo goed als leeg. Dus ongeveer 30 uur op een volle lading.
ehm iedere 5 minuten push-mail? dus je krijgt iedere 5 minuten een mailtje? wow dat zijn er een hoop. neem aan dat het een zakelijk toestel is gezien de rest van je bericht?

maar wat ik je verder hoor opnoemen is voor mijn doen al wel redelijk zwaar gebruik. vooral 45 minuten bellen per dag. ik bel niet meer dan 10 minuten per maand ofzo. Ik gebruik mijn iPhone ook meer voor games en social media. Dat kost dus nog best wel wat rekenkracht. Wifi staat altijd aan evenals BT. 3G heb ik niet in m'n abbé dus gebruik ik niet voor data. Wel voor bellen en smsen. Mijn iPhone is ook meer een gamedevice/PDA dan beltoestel. Bij mij gaat hij zo rond tien uur half elf aan de oplader en dan gaat hij er 's ochtends weer met 100% procent vanaf. Per dag word hij zeker wel 5 uur intensief gebruikt, maar dan nog houd hij het wel een dag vol dus het verschil 4, 4S is niet heel erg groot.
Ik denk dat het misschien komt omdat dit allemaal 'schone' telefoons zijn. Dus geen apps die misschien minder efficient geprogrammeerd zijn of grote hoeveelheden widgets geinstalleerd.

Vergeet ook niet dat ze hier continu een zeer goed signaal hebben wat normaal ook nog wel eens tegenvalt, het fluctueert denk ik best veel (heb zelf bijv. meestal maar 1 of 2 van de 4 streepjes op m'n S2 wanneer ik thuis ben terwijl als ik in de stad ben 3 of 4 streepjes heb).
Wat er ook wel inhakt zijn programma's als Whatsapp, waardoor je toch al aardig vaak verbinding maakt en ook je scherm weer aanzet. Het lijkt daarmee vaak weinig, maar ondertussen zie je de accu sterk leeglopen.
Gebruik je het niet, dan komt het wel in de buurt denk ik.
Whatsapp is een echte accu-killer inderdaad. Destijds toen Whatsapp net nieuw was werd de accuduur van mijn Iphone 3GS pardoes gehalveerd. Ook met mijn huidige Galaxy S2 kom ik met moeite aan een hele dag, vooral als ik veel buiten de deur ben. Dus accuduur is in mijn geval zeker iets waar ik sterk op ga letten bij de volgende telefoon. Tot die tijd een mooie alternatieve accu van 3500mAh.
Het nare van Androiden iOS is ook dat een applicatie die dingen wil ontvangen ook echt op de achtergrond moet draaien en dat kost veel te veel batterij. Da's eigenlijk de hoofdreden dat ik naar WP7.5 overgestapt ben. Op WP7.5 staat whatsapp altijd uit en wordt 'ie pas gestart bij het ontvangen van een push melding. Dat scheelt aanzienlijk! Je hebt bij WP7 maar één pushservice draaien waar alle applicaties gebruik van kunnen maken. Mijn batterijtje is een heel stuk meer tevreden met die oplossing.

[Reactie gewijzigd door Sleep0rz op 28 juli 2012 15:12]

Whatsapp berichten komen bij mij ook altijd door als push bericht zonder dat hij zelf draait. Als ik een bericht ontvang kan ik deze op de fiets niet in whatsapp zien omdat hij hem nog niet ontvangen heeft. alleen de pushmelding kan ik dan zien.
@sleepzor; Daar ga je in de fout, op Android is hier ook juist een push (c2dm google ofzo) notificatie systeem aanwezig en werkt goed. Bepaalde app makers houden zich ecter niet aan de richtlijnen en maken een listener of eigen push/notificatie funtie.

Whatsapp trekt de accu's van de meeste mensen leeg omdat ze deze app veel gebruiken en het scherm, dat meestal het meeste vergt va de accu, veel aan staat. Whatsapp en eBuddy + eBuddy XMS draaien hier 'constant' als push en als ik de berichten niet bekijk gaat de telefoon erg lang mee op de accu (desire s- gprs). Bekijk ik 10 berichten heeft het scherm al meer verbruikt dan het de hele dag laten draaien van deze app die de push funtie van google gebruiken.

[Reactie gewijzigd door ToFast op 28 juli 2012 21:13]

Dat is niet waar, in principe heb je alleen de google C2D service nodig voor alle applicaties. Je kan het natuurlijk ook zonder doen door zelf een service te bouwen en op de achtergrond te laten draaien maar in principe is het niet nodig voor Android.

Applicatie server --> googles C2D server --> android telefoon

Pas bij het binnenkomen van het C2D bericht gaat het toestel kijken wat er moet gebeuren door middel van een intent. Het meest voor de hand ligende is om een notification aan te maken en de payload data alvast op de achtergrond te downloaden.
Dat is heel moeilijk te zeggen omdat de ervaringen zo uiteen lopen denk ik. Hierboven zie je ook iemand die zegt dat zijn One X na 2 uur browsen al leeg is gevolgd door iemand anders die zegt 2 dagen te doen met zijn One X. Mijn ervaring is ook dat de One X juist bijzonder goed is met zijn accu in vergelijking met eerdere toestellen die ik gehad heb (en zijn directe voorganger was een Note!!).
wat? mijn lumia 800 haalt 3 dagen....
Staat hij dan in batterijbesparings stand?
Mijn Lumia haalt ook 3 dagen standby met gemak, het ligt heel erg aan het gebruik en aan welke applicaties en services er op de achtergrond draaien. Ik kan 'm in een 6 uur leegtrekken, maar de accu ook 30 uur rekken. Push mail en notificaties trekken ook een hoop (whatsapp/andere IM troep) en da's ook op alle platformpjes zo.

Als je last hebt van snel leeglopende batterij is 't slim om ook eens een kijkje te nemen naar hoeveel tiles je hebt updaten via push meldingen enz. (instellingen>toepassingen>achtergrondtaken)

De tijd dat WP7 niet kon multitasken ligt ver achter ons, alleen WP7 handelt de boel anders af en in het achtergrondtaken menu kun je die handel bekijken.

Het helpt overigens ook om de nieuwste firmware binnen te halen via Zune (of de OSX variant ervan), dat heeft mij gerust 2 dagen extra gegeven.
De Lumia 800 van een vriend van me redt ook 3 dagen. Bij intensief gebruik een dag, maar de S III van een andere vriend van me houdt het bij zulk intensief gebruik maximaal een half dagje uit.

Ik heb zelf een Lumia 710 met een, volgens mij, 1300 mAh batterij. Die gaat ook lekker lang mee. Bij normaal gebruik kan ik hem wel 2 dagen gebruiken, al moet ik dan wel Whatsapp blijven afsluiten, want die app vreet stroom.

Ik denk dat Windows Phone vooral zuiniger werkt doordat het apps niet zo met zich laat bemoeien. En WiFi gaat uit als je batterij voorbij een bepaald percentage is als je scherm uit is. Ik heb dat laatste gezocht op telefoons met Android, maar ze hadden die optie allemaal niet. Eén vriend van me met een S II gebruikt zelfs nooit WiFi, altijd 3G, omdat z'n telefoon met WiFi aan het dan ongeveer een halve dag uithoudt.
Ja en ik vind het dan ook achterlijk dat er geen enkele Windows Phone in deze test staat. Windows Phone staat bekend om de lange accuduur en de Lumia toestellen scoren daarin erg hoog. Aan deze test heb je dus vrij weinig. Overigens vind ik de score van de iPhone wel discutabel imdat ik iedereen met zo'n toestel hoor klagen over de belachelijk lage accuduur. Mijn HTC HD7 haalt makkelijk 26 uur bij gemiddeld gebruik. Dat zie ik de iPhone echt niet halen.
mijn nokia n9 doet het anders netjes 3 dagen in standby...
Komt waarschijnlijk door de goede optimalisatie van de software door Nokia. De software van zowel de N9 als N900 schijnt zwaar geoptimaliseert te zijn! :)

Ik zou maar wat graag zo'n N9 hebben. ;)
Mijn nog geen week oude Lumia 800 met de nieuwste updates (oude was kapot, kreeg een nieuwe na een half jaar) draait nu al 72 uur, met 3G en wifi aan, BT uit, en gps af en toe aan, met alleen de standaard geïnstalleerde apps. En dan bel ik een uur per dag, 10 tot 20 sms'jes, en een stuk of 10 e-mails per dag. En dan heeft ie ook nog 3 mailaccounts en contacten gesynct.

Die vorige haalde met zulk gedrag nog geen dag, maar dan waren er ook allerlei spyware die je contacten en berichten de hele dag staan over te pompen apps geïnstalleerd.
dan weet ik niet wat jij mis doet... Mijn lumia 800 houdt het bijna 2 dagen vol op 1 accu lading (hele nacht opladen)... maar ik moet toegeven dat ik op bluetooth na alles wat ik niet nodig heb uitzet om stroom te besparen.... Pas als ik bijvoorbeeld internet nodig heb zal ik de 3G / Wifi verbinding inschakelen en dus na gebruik ook direct uitschakelen... uiteraard houdt de accu het minder lang vol als ik veel internet (dan gaat het hard), maar daar heeft elke smartphone last van...

Nog 1 tip voor lumia 800 bezitters: installeer geen whatsapp... dat scheelt ook enorm op het stroom verbruik...
Ik begrijp ook niets van die uitsluiting, zeker niets als je bedenkt dat je de meeste (als het niet alle toestellen is) gewoon rooten en vanalles kan aanpassen om de tests goed uit te voeren zonder dat dit de resultaten beinvloed.

Verder kan het heel goed zijn dat de resultaten flink afwijken doordat het systeem anders werkt, maar zo hoort dat ook, het is een ander systeem met plus en minpunten, nu wordt niets belicht wat uiteindelijk voor niemand goed is.
@Papadopulos en veel anderen.


Beste mede-tweakers.

Het hele doel van dit artikel is om de accuduur van alle gekozen telefoons te standaardiseren. Niet om een indicatie te geven van uw dagelijks gebruik.

Dit is gedaan door alle accu's van alle smartphones in dezelfde omstandigheden te testen en dus zo veel mogelijk variabelen die van invloed kunnen zijn uit te sluiten.

Dat is ongelofelijk handig omdat u dan kunt uitrekenen hoe lang u zou doen met de accu van een andere telefoon.


Voorbeeld.

Bekijk de volgende twee scores in uren uit dit artikel bij gemiddeld verbruik:
- Score: 39 van de Galaxy SIII
- Score: 28 van de HTC One X

Stel u heeft een HTC One X en u test hoe lang u met de accu kunt doen, oftewel, hoe lang de accu van de HTC One X mee gaat op basis van uw eigen gebruik. U ontdekt dat u niet op de score van 28 uren komt, maar op een score van 22 uren (waar dit door komt is irrelevant).

Omdat alle testen zijn gestandaardiseerd, kunt u nu dus uitrekenen hoe lang uw accu het zou uithouden als u geen HTC One X had gehad, maar een Galaxy SIII. Dit gaat als volgt:


Vermenigvuldig uw score met die van de Galaxy SIII uit dit artikel:
22 * 39 = 858

Deel deze totaalscore door de score van de HTC One X uit dit artikel:
858 / 28 = 30,65 (afgerond).


Nu weet u dus dat u het ongeveer 30,65 uren zou uithouden met de accu als u nu een Galaxy SIII zou aanschaffen.


Vergelijkingen tussen uw gebruik en de scores van Tweakers.net zijn dus onzinnig, want de scores van Tweakers.net zijn gestandaardiseerd. Het voornamelijke nut hiervan is dat u kunt uitrekenen hoe lang uw accu het had uitgehouden als u een andere telefoon had gehad.
Met mijn Sensation XE met 1900mAh accu doe ik makkelijk een hele dag met redelijk zwaar gebruik. (paar uur gamen soms). Wel de helderheid flink terug maar dan doe ik ook makkelijk een dag met een accu.
Dat voordeel is er bij de meeste telefoons tegenwoordig niet meer omdat je simpelweg je accu niet meer kunt vervangen.
Wat ik mis in deze test is een nokia. Die hebben van oorsprong altijd een goede accu duur gehad. Waarom is in deze test bijvoorbeeld geen Lumnia 900 mee genomen.

Mijn Nokia 808 ligt bijvoorbeeld echt niet elke nacht aan de lader, toch gebruik ik hem actief. zonder gelijk de discussie aan te gaan of het wel of niet een smartphone is, maar om aan te geven dat het dus toch wel kan.
Als je nou eerst het verhaal eens leest voordat je commentaar geeft....
Bij Windows Phones kunnen we de accutests vanwege diverse problemen nog niet goed uitvoeren. Van Symbian hebben we afgelopen tijd alleen de Nokia 808 PureView getest, maar ook die kwam niet door onze tests heen, omdat het scherm na een vastgestelde tijd werd uitgeschakeld

[Reactie gewijzigd door hommer op 28 juli 2012 08:51]

Klopt, dat lees ik ook in de review van HWI over de Lumia 900:
Het testen van de accucapaciteit volgens onze standaardbenchmarks is onder Windows Phone erg lastig en met de Lumia 900 zelfs onmogelijk, omdat het scherm zichzelf automatisch uitschakelt na vijf minuten
Het blijft bizar natuurlijk dat er smartphones op de markt komen waar geen enkele accu benchmark op werkt. Zeker bij een merk als Nokia, die in het verleden uitblonken in hun lange accuduur.
In veel gevallen is het ook de beperking van de reviewer die er voor zorgt dat een test niet uitgevoerd kan worden. Omdat WP7 een ander platform is, zijn er niet de tools beschikbaar die er wel voor Android zijn. Zeker omdat er grote verschillen zitten in de manier waarop WP met achtergrondtaken om gaat en Android dat doet, en da's dan nog één van de grote verschillen.

Er wordt hier de schuld gelegd bij WP7 terwijl dat niet de oorzaak is.

Windows phones hebben helemaal geen "diverse problemen", het is meer de reviewers die een beetje bekrompen en lui zijn en de schuld bij WP7 neerleggen.
Datzelfde doen ze bij Tweakers ook vaak met de benchmarks.

Daar zijn een paar tools voor beschikbaar op WP7 die echt prima werken, maar net wat anders zijn dan op Android (of moeilijk vergelijkbaar) waardoor ze helemaal niet worden genoemd, terwijl het wel gewoon dingen zijn die toch het 1 en ander aan kunnen geven.

WP Bench werkt dan misschien niet hetzelfde als vergelijkbare tools voor Android, maar kunnen in ieder geval een indruk geven.

De "Smoked by a Windows Phone" challenge is ook al zo'n voorbeeld dat het toch wel een snel OS is, maar men weigert hier op tweakers de benchmarks aan te passen zodat het te vergelijken is.
Wp Bench gebruiken we gewoon reviews: Shootout: de goedkoopste Windows Phones

Smoked was een marketingactie en focuste alleen op zaken die je snel kunt doen in WP (foto maken, taggen, op FB zetten). Onze crossplatform doen we ook op WP (frontpage laden, foto maken, booten etc). Resultaten staan gewoon in onze openbare benchmark database
De "Smoked by a Windows Phone" challenge is ook al zo'n voorbeeld dat het toch wel een snel OS is, maar men weigert hier op tweakers de benchmarks aan te passen zodat het te vergelijken is.
Als er iets niets bewijst is het die marketingstunt van MS wel.
De marketingactie bestond uit real life vergelijkingen tussen bestaande toestellen in een redelijk normale situatie. Er was op zich weinig op aan te merken. Ondanks dat het een marketingactie was, was 'ie toch aardig solide op poten gezet. En het is algemeen bekend dat Android nogal traag is en iOS nogal simplistisch. Dus het is niet lastig om iets sneller te doen dan die twee als je een beetje nadenkt. WebOS was ook in heel veel dingen veel sneller dan Android/iOS op een theoretisch trager platform.
Als het scherm zichzelf automatisch uitschakelt, is dat toch juist een pluspunt?? Want dat bespraat accu..
Wat een faaltest.
Wil ook graag weten wat de problemen waren voor de lumia (710), aangezien mijn lumia de optie heeft om nooit de scherm uit te laten schakelen.
Eigenlijk is het maar goed ook, de Lumia 800 zou ver onderaan gestaan hebben. Ik laad hem twee keer per dag op!
En wat doe ik er meee? Uur reizen terwijl ik mp3's luister en browse. Dat moet ik niet proberen op de terugweg zonder op te laden, want dat haal ik echt niet.

Wel mooi dat de twee toestellen die mijn vrouw overweegt te kopen hier op plaats 2 en 3 staan.
Het verleden ja, kijk maar naar de Lumia 800 met z'n bijzonder slechte accu.
De accu van de Lumia is eigenlijk bijzonder goed, want die kent meer capaciteit dan veel toestellen in deze test. Het probleem is dat veel applicaties op de achtergrond mogen draaien en updaten. Zet je die uit, schiet je lumia accutijd gigantisch omhoog.

Als je probleempjes hebt met je lumia accutijd, kijk dan eens hier; instellingen>toepassingen>achtergrondtaken
Veel van wat hier staat, kan uitgezet worden zonder functionaliteitverlies. - en update je telefoon eens via Zune.

Mijn lumia gaat namelijk best wel lang mee en als ik de resultaten van deze test bekijk, komt 'ie waarschijnlijk rond het midden uit van de toestellen en misschien zelfs nog iets daarboven.

[Reactie gewijzigd door Sleep0rz op 28 juli 2012 15:09]

Mijn Lumia haalt dat echt niet. Er draait niets in de achtergrond dat ik kan uitzetten, ik heb vandaag geen muziek gespeeld, nauwelijks geinternet, paar Whatsappjes en hij staat nu op 40% lading. En ik heb hem om 9 uur vanochtend van de lader afgehaald. Alle updates staan er op.
De(ze?) accu is mijn grootste minpunt van de Lumia, voor de rest is het een toptoestel.
Whatsapp en 3g halen toch aardig snel je accu leeg. Bluetooth en GPS zijn ook een tweetal zaken die voor een snelle daling zorgen, dus dat kan dus wel kloppen.

Ook al whatsapp je niet veel, dan kan het nog wel zijn dat ie snel leeg gaat.

Overigens gaat ie bij mij ook wat sneller leeg als ik hem een tijdje muziek laat spelen, maar vaak duurt het dan wel langer om van 20% naar 10% te komen dan van 50% naar 40% (bij wijze van spreken).

Misschien moet je accu nog wat getrained worden of is er een andere oorzaak waardoor ie snel leeg loopt, maar dat hangt ook grotendeels van je gebruik af, dus kijk effe wat je op een dag doet. Ook al lees je misschien niet alle berichtjes, het feit dat ze binnenkomen hakt er wel in.
dan moet je 'm gewoon eens updaten..
Nou ik denk dat die van mij toch wel goed gescored had. Eén half uur tot uur per dag bellen, hele dag exchange push, bluetooth, veelvuldig whatsapp. GPS gebruik ik niet, wifi ook niet. En aan het einde van de dag om een uurtje of 10 geeft hij de brui. Mijn iphone die ik hiervoor had redde de helft van de dag amper ;)
Met mijn Optimus 2x en Custom Rom zou ik daar wel mee kunnen doen. In Standby verlies ik op een nacht nog geen een %. Maar goed, is dus wel een Custom Rom.
Heb al een lange tijd de 1800mAh batterij van samsung in mijn galaxy s i9000. Werkt echt stukken beter! Maar het komt er gewoon op neer dat je elke nacht je telefoon moet opladen. BTW wij laden ons zelf ook elke nacht op!
Hier ook een 2000mAh batterij in m'n SGS2, ook elke nacht laden. Sinds gisteren eens kijken hoe het verbruik onder Jelly Bean is.
Ja, maar wij hebben daar geen stopcontact voor nodig! Als je een weekendje festival oid doet is dat toch wel lastig. Zeker gezien steeds meer telefoons een ingebouwde accu hebben zodat je niet even makkelijk een reserve accu mee kunt nemen.
Je kan wel een extern batterypackje meenemen, met een usbaansluitinkje. ZIjn er vast genoeg te vinden, evt op cheapass sites zoals Dealextreme :)
Ik blijf bij mijn nokia 2323 dump phone. Beste koop die ik ooit gedaan heb.
Na 2 jaar werkt deze nog steeds gelijk nieuw

Hij reageert nog steeds heel snel, en de batterij gaat makkelijk 10 dagen mee.

(zeker 3 of mischien zelfs 4 dagen toont hij de batterij in het rood)
Je kan nog steeds bellen zonder schrik. (als GSM leeg is, kunnen we niks nimeer)

En dan bedenken dat ik vaak bleutooth erop aanlaat. (carkit)

Totaal geen behoefte om deze te vernieuwen.
Maar heb ook een tablet, vreselijk handig als PIM: Email, Calendar, Contacts,Skype.

En bovendien is hij veel goedkoper dan een smart phone (een tiende) en heel robuust. (Na 2 jaar heeft een telefoon toch al wat moeten te verwerken.

Ik kan dat gewoon aan iedereen aanraden. en als je toch mooie foto's wil maken, en uploaden, koop dat de Nokia 808 PureView.

(BTW, mensen die zaterdag om 8 uur tweakers doorlezen, zijn toch echt een apparte categorie)

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 28 juli 2012 08:33]

In de resultaten mis ik nogal de motorola razr maxx, wanneer je een test doet over smartphone accu's kan deze met de grootste accu van 3300mAh natuurlijk niet ontbreken.
+1, ben ik ook wel erg benieuwd naar!
Dan heb je blijkbaar toch de tekst niet goed gelezen ;)

Op de 3e pagina staat:
We hebben al heel wat toestellen onder handen genomen, maar in de hieronder gegeven lijst ontbreken toch heel wat toestellen. De Motorola Razr Maxx, die met zijn 3300mAh-accu op papier de krachtigste accu heeft, kregen we simpelweg niet te pakken.
Blijft toch jammer, dat lijkt me de enige goede winnaar...
Dat stond er niet bij toen ik het las, dat zal er dan dus later aan zijn toegevoegd (of ik heb eroverheen gelezen, maar dat lijkt me sterk aangezien ik er nog naar op zoek ben gegaan en geen motorola of razr maxx in de tekst kon vinden).
Hier een GPS duurtest van de RAZR MAXX:

http://www.youtube.com/watch?v=SKSomVS6mCY

Moto: "With DROID RAZR MAXX, you can navigate with GPS for 8 hours on a single charge."

[Reactie gewijzigd door F0nz0 op 28 juli 2012 13:21]

wat ik nu wil weten is, hoe is de accu over twee jaar? Ik heb zelf een ipod touch 4 maar die is na 18 manden toch beduidend achteruit gegaan in uithoudingsvermogen. Als ik nu een video speel, zie je bij wijze van spreken de accu leeglopen. Dat was in het begin wel anders. En omdat het een Apple product is kun je dus niett even een nieuwe batrterij erin zetten. En laten doen is ook al lastig, zoniet duurder dan als je gewwon de achterkant kunt loshalen en batterij verwisselen. Zolang dit zo blijft: voor mij geen mobiele Apple producten meer!
Dat is niet voorspelbaar te testen omdat batterijen (zelfs dezelfde types) verschillend slijten en dan ook zeer verschillende resultaten geven. Dit ligt aan het gebruikspatroon van de gebruiker zelf, aan de kwaliteit van de batterij, intelligentie van het laadsysteem, gebruikte temperaturen, etc.

Om dat te testen zou een lab er al tientallen per type/merk moeten testen over een periode van twee jaar. Laat dat maar over aan onderzoeksbureaus.
Maar zijn alle accu's in deze test nieuw (m.a.w. nog niet versleten)? Of zijn een aantal accu's al een jaar oud?
Ik kan me voorstellen dat de Galaxy SIII een nieuwere accu heeft dan de Galaxy SII, simpelweg omdat de laatste een jaar eerder uitkwam.

Dus tenzij Tweakers.net alle accu's heeft vervangen door een nieuw exemplaar bij aanvang van deze test, is deze test scheef, in het voordeel van de nieuwere telefoons.
Waar mogelijk zijn deze testen uitgevoerd met een nieuwe accu. Na updates (Note, S2, Xperia S) kan dat natuurlijk niet. Toch slijten de accu's niet snel. Juist vanwege testen als deze leggen we telefoons in een kluis en staan ze niet vaak aan tot er een grote update is. De slijtage zal dus mss iets van 5% zijn van een telefoon die wel volop wordt gebruikt.
wat ik nu wil weten is, hoe is de accu over twee jaar? Ik heb zelf een ipod touch 4 maar die is na 18 manden toch beduidend achteruit gegaan in uithoudingsvermogen.
Daar heb ik met mijn iPod Touch 2 totaal geen last van. Ik heb de iPod Touch dan ook niet constant in een dock staan of iig gekoppeld, wellicht heb jij dat wel? Zo ja, dan maakt dat de batterij namelijk "lui", waardoor de capaciteit op den duur inderdaad afneemt.
Als ik nu een video speel, zie je bij wijze van spreken de accu leeglopen. Dat was in het begin wel anders. En omdat het een Apple product is kun je dus niett even een nieuwe batrterij erin zetten. En laten doen is ook al lastig, zoniet duurder dan als je gewwon de achterkant kunt loshalen en batterij verwisselen. Zolang dit zo blijft: voor mij geen mobiele Apple producten meer!
Je kunt ook via internet eens kijken naar replacement setjes. Dan krijg je dus een batterij en gereedschap om de batterij te vervangen.
Ik denk dat de grootse batterydrain van alle apps dan toch nog whatsapp is, als je dat een beetje intensief doet, wat heeeeel veeel mensen doen, kun je soms je batterij wel paar keer per dag opladen, of in ieder geval op zijn minst 1 keer tussendoor..
Sommige mensen nemen gewoon hun oplader overal mee naar toe omdat ze hele dag pingen, whatsappen, facebooken en al die zooi.

Ik heb zelf een samsung galaxy young, en die moet ik als ik veel whatsapp tussendoor zeker een keer opladen, en nu ik niet meer whatsapp kan ik er 2 dagen mee doen voor ik hem weer hoef op te laden.
Het is niet whatsapp wat zoveel vraagt van de batterij, maar het is je scherm en de "aantijd" van het toestel.
Elke keer dat jij het toestel even aanzet om te kijken wie je een berichtje heeft gestuurd komt de telefoon weer uit zijn deep sleep. Er gaat daarna weer wat tijd overheen voordat de telefoon weer echt gaat slapen en er wordt in die tijd dus ook meer stroom gevraagd.

Als je het ontvangen berichtje gaat beantwoorden (of zoals sommige hele chatgesprekken aangaat) dan staat je scherm constant te branden. Again is het dan niet zozeer whatsapp wat zorgt voor energie gebruik, maar het scherm.
Dat heeft er ongetwijfeld ook mee te maken. Echter op mijn Nokia N8 (en daarvoor ook op mijn Nokia N97) merkte je het verschil duidelijk met de constante internetverbinding die whatsapp nodig heeft. Toen ik begon met WhatsApp had ik amper contacten daar en dus wisselde ik via WhatsApp geen berichten uit. Met andere woorden: behalve dat WhatsApp draaide veranderde er niets aan het gebruik van mijn telefoon. Toch ging de batterij direct een dag korter mee op mijn N97.
Bij Nokia merkte ik dat ook (E63) maar zal dat niet meer aan symbian liggen dan? Want nu ik Android gebruik merk ik veel minder battery drain met whatsapp dan op de Nokia met Symbian die ik had, al maakte het ook veel uit of ik whatsapp deed afsluiten of gewoon op de home knop duwde met de E63. Als ik in whatsapp afsluiten koos dan werd de battery drain een stuk minder, berichten kwamen dan wel gewoon nog binnen.
De Android versie heeft die afsluiten optie ook niet in de app zitten, dus waarschijnlijk is dat op Symbian de juiste manier op whatsapp te verlaten als je er even niets mee doet.
Dat is vreemd, als ik op mijn N8 in WhatsApp afsluiten kies dan komen er ook geen berichten meer binnen... Maar goed, het kan zeker aan de implementatie van WhatsApp op Symbian liggen; die is sowieso niet heel briljant, hij doet er ook al veel te lang over om te starten. Hij staat zeker 2 minuten 'Loading graphics' te zeggen voordat hij werkt...
Vergeet ook niet dat ie gebruik maakt van internet, waardoor je wifi of Hsdpa ook weer wat te doen heeft.
Vergeet ook niet dat ie gebruik maakt van internet, waardoor je wifi of Hsdpa ook weer wat te doen heeft.
waarbij vooral 3G een enorme slurper is. WiFi valt wel mee.
valt erg mee hoor
ik heb whatsapp op een nokia c3 draaien (symbian) en doe makkelijk een week met een accu lading.
Ik had ook een c3, behalve dat whatsapp steeds crashte deed die telefoon ook maar een dag met een accu, met intensief whatsappen.

Ik had inderdaad gehoopt dat die langer mee zou gaan omdat het me net als een ouderwetse nokia leek haha
1 2 3 ... 11

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair: Nokia Websites en communities Lumia Smartphones Google Laptops Sony Apple Games Politiek en recht

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. onderdeel van De Persgroep, ook uitgever van Computable.nl, Autotrack.nl en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013