Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 161 reacties

Conclusie: we want more!

De Motorola Defy is een van de betere Android-smartphones die momenteel op de Nederlandse markt te koop is. Het toestel is compact, het scherm heeft een prima grootte en de gebruikte cpu kan mee met andere Android-smartphones, zo blijkt uit de tests. Het zou mooi zijn als deze telefoon nog een update naar een recentere Android-versie kon krijgen, maar dat is onwaarschijnlijk gezien de snelheid waarmee Motorola over het algemeen updates in Europa uitrolt. Gebruikers van de Milestone wachten nog altijd op Android 2.2, hoewel die in september zou komen. Officieel staat er wel een 2.2-update op de planning voor de Defy, voor het tweede kwartaal van dit jaar.

Het sterkste punt van de Defy is uiteraard de degelijkheid van het toestel. Uit onze tests blijkt dat de Defy inderdaad heel wat kan hebben, maar de zwakste schakel is het scherm. Een rubberen hoesje zou dat al beter tegen valschade kunnen beschermen, maar een paar baantjes in het zwembad met een Defy in je zwembroek is niet aan te raden. Als je het toestel echter in de wc laat vallen, komt het waarschijnlijk wel goed.

Natuurlijk hoef je je nieuwe smartphone niet te mishandelen, maar het is prettig te weten dat je dure toestel tegen een stootje kan en niet meteen stuk gaat als hij in het water valt. Het is eigenlijk vreemd dat de Defy de enige mainstream smartphone met deze features is: we zouden graag zien dat fabrikanten dit soort bescherming vaker inbouwen, zodat telefoons beter bestand zouden zijn tegen de dagelijkse ongelukjes die bij iedereen wel eens voorkomen.

Tot het zover is, is de Defy in elk geval de aantrekkelijkste optie voor mensen die een dergelijk toestel zoeken, maar ook een moderne smartphone in hun zak willen hebben. Dat Motorola een stevig toestel in een aantrekkelijk jasje heeft gekregen, is een prestatie op zich. Als het scherm even goed beschermd was geweest als de accu en de printplaat, dan was de Defy een absolute topper geweest.

Motorola DefyPluspunten:
+ Mooi, compact design
+ Stevig
+ Redelijke prestaties

Minpunten:
- Oudere Android-versie
- Vermoedelijk geen updates
- Gebrekkige vertaling software

Gebruiksgemak 8
Bouwkwaliteit 10
Bereik 6
Design 8
Featureset 8
Betrouwbaarheid 10
Prijs 10

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Verkrijgbaar vanaf: € 249,95
Geteste uitvoering: Motorola Defy Zwart

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deMotorola Defy


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Reacties (161)

Reactiefilter:-11610161+174+25+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
1 2 3 ... 8
Uit de review haal ik maar 1 écht nadeel namelijk dat het scherm niet zo stevig is als de rest van de behuizing. Een hoesje kan daar inderdaad al flink verandering in brengen maar ja, hoe groter het scherm des te kwetsbaarder dat wordt. Daar doe je niks aan maar als je een stevige smartphone wilt dan is dit toch wel een erg goede kandidaat.

Een ander nadeel, de wat mindere prestaties, is makkelijk op te lossen met een custom rom. Op XDA kun je Froyo-roms vinden waarvan in ieder geval eentje al redelijk goed lijkt te werken. Daarmee zou deze telefoon dus in 1 klap flink hoger eindigen in de benchmarklijstjes.

Ik was nog steeds op zoek naar een smartphone en had eigenlijk mijn zinnen inmiddels op de HTC Desire gezet. Deze Defy ziet er echter fantastisch uit en kan mijn andere rugged phone, een Nokia 3720 classic, wellicht prima vervangen. Ik woon en werk in de tropen en krijg in het regenseizoen nog wel eens een keiharde douche over me heen. Dan is zo'n rugged phone een geweldige uitvinding. Ik werk als duiker ook nog eens in een natte omgeving en met een rugged smartphone hoef ik dan geen tweede rugged dumbphone op zak te houden als backup. Nu maar hopen dat ik deze Motorola hier kan krijgen!

*edit*
Motorola heeft bevestigd dat de Defy in het tweede kwartaal van dit jaar een upgrade krijgt naar Android 2.2. Jammer dat ze niet meteen naar 2.3 gaan maar als je geen custom rom wilt flashen is dat alsnog goed nieuws.

*edit 2*
In de specificaties wordt gemeld dat de telefoon stof- en spatwaterdicht is. Dit is onjuist. De Defy heeft een IP67-rating, dat is rating 6 voor stofbestendigheid en rating 7 voor waterbestendigheid. Rating 7 betekent 30 minutes immersion at depth of 1m. Dat is dus een stuk beter dan bijvoorbeeld mijn inderdaad spatwaterdichte Nokia 3720 classic met rating IP54 (de 4 staat voor splashing water). Officieel kan de Defy dus een stuk meer hebben en dat is niet niks voor een grotere smartphone!

[Reactie gewijzigd door 2fish op 2 februari 2011 10:16]

Over je edits:

inderdaad heeft Motorola een update aangekondigd, maar elk van de door Motorola beloofde updates is tot nog toe uitgesteld of afgesteld. Gebruikers van een Milestone wachten nog steeds, hoewel de Amerikaanse versie al sinds de zomer van vorig jaar Android 2.2 hebben. Dat is slordig en maakt mensen kwaad; ik vertel dit er daarom bij, maar ik heb de tekst wel iets aangepast hierop.

De IP67-rating is teruggetrokken. Hij werd inderdaad als zodaning aangemerkt bij de aankondiging, maar vermoedelijk zag Motorola op tijd dat ze de eisen van die rating niet konden halen. Daarom heb ik er niets over gemeld.
Dat is wel een slechte zaak van Motorola dan. Hopelijk leren ze van het verleden. Persoonlijk heb ik er geen bezwaar tegen om een custom rom te flashen en dan is dit alsnog een mooi toestel.

edit: De upgrade naar Froyo is inmiddels uitgelekt op XDA. Er verschijnen ook al custom roms op basis van de nieuwe rom. Het lijkt er dus op dat Motorola de gebruikers deze keer niet vergeet.

De IP67-rating is inderdaad een nogal zware. Wel vreemd dat ze die dan niet simpelweg wat verlaagd hebben. Of is het miischien omdat een officiële rating het toestel wat duurder had gemaakt? Hoe dan ook, jullie test laat wel goed zien hoe stevig dit toestel in elkaar zit. Niemand zal zijn telefoon vrijwillig onderdompelen maar het is duidelijk dat een stevige regenbui of op de grond laten stuiteren het toestel in ieder geval niet kunnen deren en dat is voor de meesten natuurlijk het voornaamste.

[Reactie gewijzigd door 2fish op 3 februari 2011 21:28]

Uit de conclusie van het artikel:
Minpunten:
- Oudere Android-versie
- Waarschijnlijk geen updates
Op deze pagina https://supportforums.mot.../manager/softwareupgrades staat te lezen dat er voor de Defy in ieder geval nog een update naar Android 2.2 in de planning staat (Q2). Weliswaar geen 2.3 of 3.0, maar in ieder geval krijg je dan (waarschijnlijk) alsnog de JIT compiler.
Ik kan bevestigen dat de 2.2-update eraan komt :).
Toestel loopt lekker snel op de laatste update en is redelijk Blur-vrij, wat veel mensen ook wel zal aanspreken. Het is geen Galaxy S of Desire HD, maar voor alledaags gebruik werkt-ie zeker soepel genoeg.
Quote van eerste pagina:
Ook in het Verenigd Koninkrijk worden telefoon en e-mail niet meer beantwoord.

Dus koop maar niet zo'n ding, want ze gaan toch failliet is de duistere conclusie.
Een bedrijf dat alleen te bereiken is voor doorzettende journalistische websites kan onmogelijk een vast inkomen blijven genereren.

Iedere keer als een bedrijf dit soort acties uithaald dan trekken ze nog even de laatste centen naar binnen voor de directeur (of overnemende curator).

Nu zal dit waarschijnlijk niet snel gebeuren met Motorola, omdat dat zo'n gigantisch bedrijf is. Maar de kans zit er dik in nu ze dit gedrag vertonen.

[Reactie gewijzigd door Yezpahr op 2 februari 2011 09:16]

Motorola is juist met een opmars bezig, je conclusie is dus incorrect.

OT: De Defy is bril-jant! Ik heb er al aardig wat maandjes mee gespeeld, naar alle tevredenheid. Een geweldig toestel om mee te nemen als je op pad gaat. Of je nou naar de kroeg gaat of gaat raften, de Defy speelt graag mee. Ik heb menigeen de stuipen op het lijf gejaagd door de Defy een rotgooi te geven.

Ik denk dat in de review beter eerst de 'waterproef' gedaan had kunnen worden. Vermoedelijk is de hardware wat gaan wijken door de aanvaringen met vloer en muur, waardoor er dus water tussendoor is gekomen.

Motorola geeft dit toestel ook geen officiële IP67 rating, waardoor ik het nog niet heb aangedurfd om de Defy zwemles te geven. Ik zou het zonde vinden van zo'n fijn toestel als 'ie toch niet 100% waterdicht blijkt te zijn :)
in het echt kan je ook niet kiezen dat je hem eerst in het water laat vallen en hem dan per ongeluk op de stoep laat vallen en dus vind ik deze manier van testen gewoon goed

het toestel is niet 100% waterdicht, het is spatwaterdicht
De Defy is iets meer dan spatwaterdicht hoor :)
Misschien trekken ze zich terug van de Nederlandse/Benelux markt? Als een fransoos mij belt om een review exemplaar te krijgen terwijl ik in Frankrijk geen zaken doe neem ik ook niet de moeite om te beantwoorden. Ik heb wel betere dingen te doen.
De vestiging in Nieuwegein is sinds de zomer gesloten. Er is een reorganisatie geweest, waarbij er gekeken is of bepaalde takken die zich in het buitenland bevonden niet in USA konden gebeuren, gesloten konden worden. De ontwikkeling- en salestak is afgelopen jaar ontbonden in NL.
Waar haal je die duistere conclusie dan vandaan ?
Alleen omdat er niet gereageerd wordt door Motorola of weet je meer ?
Normaal laat een bedrijf het even weten dan wanneer ze onbereikbaar zijn voor een bepaald land voor een bepaalde periode.

De conclusie is misschien dan uit de lucht gegrepen, maar als een bedrijf stopt met reageren is er meer aan de hand. En positieve dingen worden meestal wel kenbaar gemaakt met een bandje ofzo.
Eindelijk weer eens een fabrikant die begrijpt dat een mobiel beschermd moet worden.

Ik vraag me altijd af waarom fabrikanten hier niet meer op inspringen. Als je kijkt hoeveel screenprotectors, cases etc. verkocht worden dan kan je toch constateren dat bijna alle telefoons functioneel een gemis hebben.Eigenlijk zou je een telefoon/smartphone moeten kunnen kopen zonder daarna accesoires te kopen.

Ik hoop dat er meerdere fabrikanten volgen. (met nog een betere bescherming)

[Reactie gewijzigd door beastdjw op 2 februari 2011 09:08]

Waar moet een bouwvakkers telefoon aan voldoen; Grote fysieke knoppen ipv touch-screen. Ik heb nog nooit een smarphone verkocht aan iemand die 'm als werktelefoon simpele reden; groot scherm gaat kapot, audio-circuit dient afgeschermd te zijn, behuizing zonder frontjes en men moet knoppen hebben die met handschoenen aan bediend kunnen worden. Een ander gevraagde feature van de man op de bouw is de ptt functie. Wat een soort walkie-talkie functie is over gsm netwerk. Dit kan dus nooit 'DE' bouwvakkers telefoon worden. Daarvoor zijn vele betere alternatieven, een daar van is de heirboven genoemde B2100 (maar die heeft audio problemen bij stof) De enige/beste is nog altijd C35.

Daarlangs is de test incompleet in mijn optiek, voor een goede beeldvorming is veel meer nodig. Met een auto over een mobieltje *O* dat overleven ze bijna allemaal, stel mijn k850 daar graag voor beschikbaar. Voor een goede beelvorming (zeker bij zo'n 'bouwvakkers' toestel) dienen ook andere zaken getest te worden. Denk hierbij aan het audio circuit; stof/metaal splinters. Hoe reageerd het op magnetische velden? Wat voor valhoek kan het display weerstaan zonder dat het versplinterd? Ieder mobieltje kun je 10-15m weg gooien - zeker in kantoorruimte is kans klein dat deze 't niet overleefd. Maar laat 'm eens van van halve meter in schuine hoek op een stoeprand vallen!! Dat is test. Verder mis ik de mogelijkheden/kosten voor vervangen (vergroten) van batterij. Hoe functioneerd het toestel bij temperatuurs verschillen? Koelcel in/uit bijv. ... laat mij maar eens mee helpen met zo'n test >:)
Bij gebrek aan radiator of föhn hebben we het toestel daarop gedroogd met de hete lucht van een videokaart in ons testlab. Dat bood tijdelijk soelaas. Het touchscreen werkte weer een paar uur, al bleef het vocht onder het scherm duidelijk zichtbaar.
Wat beter werkt; doe de telefoon in een stevig plastic zakje en sluit die goed af. Vervolgens zakje met mobiel d'r in in de waterkoker doen (hoeft maar eventjes) daarmee kun je een gebarsten/uitgelopen display vaak herstellen (gedeeltelijk) en condenseert de vloeistof welke in 't toestel zit.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 2 februari 2011 11:44]

Ik vind dit ook meer een studentenphone:
Je kunt er bier overheen laten vallen of dit ding in je bierglas. Als hij weer eens vies is stop je hem tussen de borden in de vaatwasser. Mocht je dronken zijn en van je fiets vallen dan is hij niet gelijk stuk. En het heeft een hoog gadget gehalte.
stop jij een waterdichte telefoon maar in de vaatwasser.. ik denk dat ie er in een andere vorm weer uit komt
Als ze een Capacitief Touchscreen gebruikt hadden, dan werkte het wel nadat je het in water hebt gedoopt.

Helaas is vocht altijd een groot probleem bij LCD schermen, niet zozeer voor het scherm zelf, maar voor de backlight, waar diverse optische films zitten die hun werking alleen goed kunnen doen zolang er lucht tussen de laagjes zit.

Als hier ooit water in loopt krijg je dat er maar zeer moeilijk uit, vanwege de capilaire werking.

Je zult dus naar een flexible AM-OLED scherm moeten gaan om dit deel echt robust te krijgen. En ja, dan ook maar met ingebouwd capacitief touch-screen...

Moet wel nog even ontwikkeld worden, maar we werken er aan...hmmm...2014?

BTW: Telefoon fabrikanten verkopen liever elk jaar een nieuw toestel dan een die 3x langer meegaat omdat deze "rugged" is...
Als ze een Capacitief Touchscreen gebruikt hadden, dan werkte het wel nadat je het in water hebt gedoopt.
Dat hebben ze ook.
Amoled met ingebouwd capacitief touch-screen: Super amoled. Al meer dan een jaar op de markt. Niet echt flexibel maar dit komt omdat die in een niet buigzame telefoon zit.
Als je kijkt hoeveel screenprotectors, cases etc. verkocht worden dan kan je toch constateren dat bijna alle telefoons functioneel een gemis hebben
Als je kijkt hoeveel screenprotectors, cases etc. verkocht worden dan zouden de fabrikanten wel heel erg dom zijn om die markt de kop in te drukken door te zorgen dat al die dingen niet meer nodig zijn.
Daarnaast, hoe sterker je je telefoon maakt, hoe langer mensen hun telefoon kunnen blijven gebruiken, dus de fabrikant verkoopt minder telefoons.
ohja, sterker, de meesten vervangen hun telefoon als ze die beu zijn, of wanneer ze een nieuw abbo afsluiten. Mijn vorige gsm had geen ontvangst meer toen ik hem wegdeed, uitwendig was alles nog in orde. Dus of bouwkwaliteit significant de verkoopcijfers zullen doen dalen lijkt me sterk.

[Reactie gewijzigd door flamingworm op 2 februari 2011 14:09]

Plus de batterij zal het waarschijnlijk minder lang uithouden dan het toestel zelf en dan is het abbo ook afgelopen, men wil dan wel een nieuwe tel omdat hij toch zo snel leeg is, hop nieuw abbo nieuwe telefoon de andere inleveren bij zo'n opkoper of in de la.
die telefoonmakers lachen zich dood. En toch zelf ook meedoen (beetje dan) :+
Plus mensen nemen minder snel een verzekering op hun telefoon.
Een screenprotector helpt niet als er een auto overheen gaat, maar ik heb een HD2 en ik snap niet waarvoor er screenprotectors verkocht worden. Mijn scherm is na ruim een jaar nog altijd krasvrij. Sterker nog, aan de achterkant begint een laagje van de batterijklep af te brokkelen. Die hele screenprotectors zijn maar bangmakerij, net als de verzekeringen.
screen protectors zijn bangmakerij? welnee joh, gewoon stukje extra bescherming, dat het bij jou niet nodig is betekent niet dat het niet werkt he

ik vind deze moto geen bouwvakkerstelefoon ( als in echt voor de mensen in de bouw)
ja, bangmakerij
mijn hd2 heb ik nu ook al ruim een jaar, en ik kan me niet voorstellen hoe je zo'n scherm gekrast krijgt.
ik zit zelf in de metaal en heb vaak genoeg een paar RVS/Titanium/Messing/Staal -spaantjes bij m'n telefoon in mijn zak.
ook sleutels e.d. zijn geen enkel probleem.
ik vind het wel erg jammer dat deze telefoon niet echt waterdicht is!
volgens mij is dat nog steeds een gat in de markt: een telefoon waarmee je gewoon kan zwemmen en die je gewoon kan laten vallen op een stenen vloer enzo
een beetje zoals die nieuwe onderwatercamera's die ook een val van 1.5meter overleven!
en daar zitten dan ook nog bewegende onderdelen in die een telefoon niet heeft
ik heb zelf een galaxy s. Na een half jaar zitten er nog steeds geen enkele krasje in. Moet zeggen dat dit zonder screen protector wel anders had geweest. Het arme apparaat is zelfs al een keer met het scherm naar beneden over de stoep heen geschoven (2/3 meter). Gelukkig had ik toen een screen protector op het scherm geplakt. de protector was geruïneerd maar het scherm was nog puntgaaf.
[...]

Als je kijkt hoeveel screenprotectors, cases etc. verkocht worden dan zouden de fabrikanten wel heel erg dom zijn om die markt de kop in te drukken door te zorgen dat al die dingen niet meer nodig zijn.
Precies, krijg wel eens het idee dat de fabrikanten zelfs opzettelijk hun apparaten niet al te stevig maken om de hoesjesfabrikanten tevreden te stellen.
Het scherm daarentegen is de zwakke schakel; Motorola heeft niet genoeg maatregelen genomen om dat te beschermen tegen de extreme omstandigheden zoals die zich ten kantore van Tweakers.net nog wel eens willen voordoen.
Mag je dit nu wel zo zeggen?

Als ik de review goed begrijp dan hebben jullie hem eerst laten vallen én hard tegen een muur gesmeten. Is het niet goed mogelijk dat de netjes in elkaar passende onderdelen dan heel wat speling hebben gekregen waardoor het water nu wel naar binnen kon?
Is het niet goed mogelijk dat de netjes in elkaar passende onderdelen dan heel wat speling hebben gekregen waardoor het water nu wel naar binnen kon?
Dat is mogelijk maar als het ding wordt verkocht als schokbestendig én (spat)waterdicht, dan zou ik niet verwachten dat die niet meer waterdicht is nadat hij een schok te verwerken heeft gehad.
shokbestending is vaak valbestendig en niet gooi bestendig
waterdicht en spatwaterdicht zijn ook 2 totaal verschillende zaken.

Natuurlijk is het leuk om zo een mobiel te testen maar ik neem aan dat hij aan bepaalde IP specificatie voldoet. Test hem dan ook eerst op die specificaties en ga daar telkens 1 stap boven zitten !
edit: toch maar wat in je fipo gezet...?

OT: mooi toestel voor mensen die wat minder zuinig met telefoons omgaan of veel gebruik maken van een telefoon in de wat minder vergevingsgezinde omgevingen als bouwplaatsen en fabrieken ed. Jammer dat hij niet echt waterdicht is, ook al is de boel wel spatwaterdicht dus regen zou weinig doen.
Oh ja een vraag: als ik in de regen met mijn desire HD het touchscreen probeer te gebruiken, reageert die vaker niet dan wel, heeft de defy hier ook hetzelfde probleem mee of werkt die wel met wat water op het scherm?

[Reactie gewijzigd door SouLLeSSportal op 2 februari 2011 09:29]

Ja, dat zie je ook aan het sliden bij het in het water stoppen... Touchscreen werkt niet goed, omdat de telefoon het temperatuurverschil van de druppels registreert als een touchscreen actie...
Die touchscreens registeren geen temperatuurverschillen, maar spanningen.
temperatuurverschil is toch ook (een verschil in) spanning?
Uhm... nee? Waarom?

Zowel als het gaat om een capacitief als een resistief scherm is het logisch dat het ding reageert; Lucht is elektrisch gezien een heel ander medium dan water.
Als die dingen nauwelijks kapot zouden gaan, waar moeten ze dan hun winst vandaan halen?
Telefoons gaan al zo kort mee en kunnen al zo weinig hebben. Fabrikanten moeten gewoon degelijke producten maken die niet al na een jaar aan vervanging toe zijn. 8 jaar geleden had een telefoon nog een levensduur van meerdere jaren voordat de problemen kwamen. Tegenwoordig heb je na 2 jaar al te maken met ernstige slijtage.

Winst maken is mooi maar als er daardoor slechte producten worden gemaakt (en daar is sprake van) dan gaat het niet goed. Een telefoon kost in veel gevallen toch een paar honderd euro, daar mag je wel van verwachten dat het lang mee gaat.
Heel vet! Super review!

Tip: doe volgende keer een vergelijkingsonderzoek, dus pak ook een andere (oude) telefoon erbij en doe daar hetzelfde mee - om echt goed te kunnen vergelijken.

Verder allemaal super!!
Ik mis eigenlijk de verantwoording van de 3 sterren voor bereik.
Hoe is de ontvangst en de belkwaliteit?
In het artikel staat dat je onderwater kunt bellen en dat het geluid niet kraakhelder is maar wel goed.
Ik had ook graag een vergelijking gezien met andere telefoons. Dat mijn Desire HD niet tegen water kan daar ben ik wel van overtuigd, maar uitgezonderd water, denk ik dat óók bij de Desire HD (of vele andere touchscreen-telefoons) het scherm de zwakste schakel is en het eerst kapot zal gaan.

Waarom zou ik dan deze telefoon kopen?

[Reactie gewijzigd door Ras op 2 februari 2011 19:34]

Gewéldige review :)
Ik had mijn zinnen al op dit toestel gezet, maar begin nu eigenlijk toch te twijfelen:
Ik blief absoluut geen Nederlandstalig toestel, laat staan wanneer de vertaling in een AZC heeft plaatsgevonden... Is er een originele (U.S.) versie te downloaden? Zo ja: dan wordt dit echt mijn volgende toestel.

Overigens is het inderdaad een enorm minpunt dat Motorola zo traag is m.b.t. het verspreiden van updates, maar ik neem aan dat er vrij snel custom firmwares te downloaden zijn. Jammer dat daar niets over in de review terug te vinden is.
Reken maar niet al te hard op custom roms. Motorola locked meestal de bootloader en daarmee is die kans verkeken.

Daarnaast zijn ze inderdaad erg brak met updates. Ik heb in juli een XT720 gekocht en die krijgt niet eens meer een update. Het zou me zelfs niet verbazen als ze deze ook uit het update-schedule terugtrekken.
Custom roms zijn perfect mogelijk op de Defy. Het toestel is immers volledig te rooten, en heeft een dedicated sectie op XDA-developers met veel actieve rom-cookers. (2.3 is perfect mogelijk.)

http://forum.xda-develope...x.php?title=Motorola_Defy

PS: Als je dan toch op zoek bent naar een Defy, kijk eens bij vraag en aanbod :).
@Jester, bij mij staat er ook gewoon Engels op hoor.
Ik heb ook een Defy. Zeer degelijk toestel.
Wat de batterij betreft: in het begin speelde ik de ganse dag met mijn telefoon, en toen hield hij het zo'n 2 dagen uit. Nu gebruik ik hem wat minder en houdt hij het makkelijk 3 dagen vol als 3G altijd uit staat en wifi een paar uren per dag aan staat.
Om hem wat langer mee te doen gaan gebruik ik de app Setting Profiles. Deze heb ik zo ingesteld dat alle verbindingen tussen 0:00 en 7:00 uit staan. De wekker-functie blijft dan wel werken, en snachts moet ik toch niet gebeld worden. Met deze extra besparing kan de Defy het 4 dagen uithouden op 1 lading, soms zelfs een ganse week als ik hem echt weinig gebruik.
Wow dat is heel indrukwekkend! Enig idee wat de accuduur zou zijn als GPRS/EDGE/3G altijd uit staat en bijv van 8 uur 's ochtends tot middernacht de wifi aanstaat inclusief push mail? Als ie het dan in ieder geval makkelijk een dag volhoudt met normaal gebruik dan ben ik al heel tevreden. Hoe dan ook, dit wordt wellicht mijn volgende toestel.

Heb je ervaring met custom roms op dit toestel? Er zijn al 2.2-roms op XDA te vinden.

@interficiam: Ok super! Ben zeer benieuwd.

[Reactie gewijzigd door 2fish op 2 februari 2011 10:58]

Ik ben er vrij zeker van dat hij het dan wel een dag zal uithouden. Ik zal hem vannacht opladen en morgen eens wifi de ganse dag aan laten staan. Moest hij het niet de ganse dag volhouden, pas ik deze post wel aan.
Ik kon mijn post blijkbaar niet meer bewerken. Hij heeft het 2 dagen uitgehouden met wifi constant aan. Hopelijk ben je iets met die informatie.
Dat lijkt wel een serieuze bouwvakkers telefoon maar WAAROM niet een resistief touchscreen. De gemiddelde bouwvakker werkt toch met zijn handschoenen aan... En dan werkt je mooie capacitieve touchscreen niet... I.m.o. is dat nog een gemis van deze telefoon..

Maar verder vind ik het ding voor een niet breekbare telefoon erg netjes gestyled!
Omdat je een resistief touchscreen niet uit kunt rusten met gorillaglass, dat moet namelijk indeuken om een kortsluiting te maken tussen 2 laagjes...

Ik was gisteren op t-mobile al een nieuwe telefoon uit aant zoeken en kwam ook bij deze uit, dus nu weet ik zeker dat dit mijn volgende bouwvakkers telefoon wordt. (ben elektricien en wordt vaak gebeld als ik boven op een trapladder sta...)
Qua hardware misschien een degelijke telefoon maar qua software zoals zoveel Android telefoons eentje die bij het op de markt komen al verouderd is: een oude android os versie en geen hoop op updates.

Een nadeel dat wat mij betreft alle voordelen van de telefoon wegvagen en het eindoordeel lager dan het door tweakes.net uitgereikte 4 sterren 'GOED' doen uitkomen.

Fragmentatie en software update service blijft toch een zeer groot probleem in Android smartphone-land!
Android 2.1 lijkt me op zich niet zo'n groot probleem. De meeste apps werken toch wel onder 2.1. Mijn Archos 70 begon ook op 2.1 en ik heb er zelf geen last van gehad.

Natuurlijk draai ik nu op 2.2, maar ik lees nog wel berichten van mensen die met de Archos op 2.1 zijn blijven hangen. Waarschijnlijk ook omdat de 2.1 firmware nog ondersteuning heeft voor AC5.1 audio en met de nieuwe versie moet je daar een plugin voor kopen.
Kan jij in de keuken van Motorola kijken dan, zodat je weet dat er geen hoop op updates is? Blijkbaar niet, mijn info is nl compleet anders dan jouw bewering.
Een bouwvakkers telefoon met een touchscreen? Niet praktisch in mijn ogen.... Een echte bouwvakker heeft of handschoenen aan of smerige handen of hele grove handen... dan zijn toetsen net wat praktischer
Ik ben elektricien en loop ook 4 van de 5 dagen buiten op een bouw rond, maar ik heb eigenlijk nooit handschoenen aan. En wat betreft die grove en smerige handen, dan werkt dat scherm gewoon hoor...
Ik mag bijna een nieuwe foon uitzoeken en dit wordt em!

Ben trouwens aan het twijfelen of het bouwvakkers of vouwbakkers zijn...
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Microsoft Windows 10 Home NL Apple iPhone 6s Star Wars: Battlefront (2015) Samsung Galaxy S6 Edge Apple Watch Project CARS Nest Learning Thermostat Microsoft Windows 10 Pro EN

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True