Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 62, views: 93.751 •

Tv-kijken en conclusie

SD-prestaties

Het afspelen van een dvd werd als test gebruikt om de prestaties op het gebied van weergave van geinterlinieerde 576-beelden te onderzoeken. De geselecteerde scene bevatte een groene, egale achtergrond, die echter behoorlijk blokkerig weergegeven werd. Ook nu resulteerde de ruisonderdrukking in een afname van de blokweergave, maar wederom ging de scherpte van de scene verloren. Ook de cinema-modus mocht niet baten: het beeld bleef op z'n best redelijk. Het geluid van de tv is wel aardig: zoals elke platte televisie geeft de tv echter geen vol geluid en de bas is magertjes.

Verbruik

Een Voltcraft 3000 werd gebruikt om het opgenomen vermogen van de Panasonic-televisie te meten. Het 37"-toestel bleek in 'volledig' uitgeschakelde toestand nog altijd 14,5W op te nemen. In de standby-modus steeg dit naar 34,5W. Het gemiddelde verbruik tijdens het weergeven van bewegende beelden bedroeg 155W, met pieken van 175W. Daarmee is het verbruik per vierkante meter een niet geringe 412W.

Al met al levert Panasonic een toestel met een behoorlijke beeldkwaliteit, waar echter weinig aan in te stellen is. De problemen die het toestel met sommige tests vertoonde, kunnen voor sommigen echter bepalend zijn, terwijl ook het relatief hoge verbruik niet uit het oog verloren mag worden. Verder zijn de afstandsbediening en de menustructuur niet optimaal. Gecombineerd met de hoge prijs voor een tv met deze beelddiagonaal, moet vooral het design de potentiŽle koper over de streep trekken.


Door Willem de Moor

- Reviewer

Willem werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor wetenschap en een passie voor hardware. Deze combinatie gebruikt hij bij het schrijven van zijn verhelderende achtergrondartikelen, maar komt hem ook goed van pas bij het testen van de nieuwste processors, ssd's en laptops. Zijn informatie haalt Willem het liefst uit de eerste hand bij de fabrikant, ook als dat betekent dat hij daarvoor naar Taiwan moet vliegen.

Volg Willem op TwitterVolg Willem op Google+

Reacties (62)

Mooie Tv, maar dat standby-verbruik is voor mij al een reden om hem nooit aan te schaffen.
Tegenwoordig hoeft zoiets niet meer zo veel te slurpen. 14,5Watt en 34,5 standby is niet niks.
Hier hangt een cheapo Benq 37" en die gebruikt nog geen 1 watt standby.
Eerlijk gezegd twijfel ik heel erg aan die gemeten waarden.
Mijn Panasonic (plasma), model uit 2007, trekt in stand-by amper 1 Watt. Weliswaar is de gemeten waarde in Volt-AmpŤre een heel stuk hoger (bijna 60VA), maar dat komt door het pulserende verbruik in stand-by.

Er wordt in de tekst ook niet genoemd welke meter van Voltcraft gebruikt is. Zo is er de Energy-Check 3000 en ook de Energy-Monitor 3000. De eerste geeft alleen het verbruik in Watt weer, mits dat meer is dan zo'n 2 Watt. De 2e (een tientje duurder bij Conrad) geeft zowel het verbruik in VA als wel in Watt weer en de cos-phi. (cos-phi is de zgn. PowerFactor en zegt iets over in hoeverre de stroom maximaal is als de spanning maximaal is)
Zoals bekend is het vermogen in Watt gelijk aan de belasting in VA * cos-phi, oftewel vaak lager.
Het vermogen in Watt is ook wat je terug ziet op de elektriciteitsrekening.

Kortom ik vermoed dat de gebruikte meter nogal een afwijking had.
Ik heb ook zo mijn twijfels bij de manier waar op het vermogen is gemeten. In de test van de consumenten bond kwam de Viera TX-37 toch als een van de beste uit de bus ( was zelfs beste koop dacht ik, is wel een paar maanden terug. ) en dat geldt ook voor het stroom verbruik. ( zonder Viera link )

[Reactie gewijzigd door wiskid op 4 januari 2009 00:33]

Dan moet dit opnieuw gemeten worden in deze review en aangepast worden.
Veel mensen laten zullen deze tv na het lezen van deze review dus niet kopen. Terwijl dit waarschijnlijk helemaal onterecht is.
Ik heb ook zo mijn twijfels bij de manier waar op het vermogen is gemeten. In de test van de consumenten bond kwam de Viera TX-37 toch als een van de beste uit de bus ( was zelfs beste koop dacht ik, is wel een paar maanden terug. ) en dat geldt ook voor het stroom verbruik. ( zonder Viera link )
Zo ver ik weet was dat de plasma, dit gaat over een LCD scherm van Panasonic.
(site Panasonic ligt er tijdens dit schrijven uit, maar zie dus oa. de Panasonic site voor de verwijzing van de Consumentenbond 'prijs'.
In principe heeft het verschil in techniek tussen plasma en LCD helemaal niets te maken met de stand-by stroom, noch met het energieverbruik als de TV uit hoort te staan.
Al die elektronica die daar mee te maken heeft, hoort in die 2 modi namelijk uit te staan en de rest wat eventueel nog wat verbruikt zou gewoon hetzelfde moeten zijn.
Hooguit het verschil tussen de tuners of een Viera-link, oid, maar dat heeft weer niets met het verschil tussen plasma of LCD te maken.
Jij hebt een heel ander model tv gemeten, Dat is appels met peren vergelijken.
Dat het ene Panasonic model het wel goed doet wil niet zeggen dat de andere dan automatisch ook een laag verbruik heeft.

Ik heb mijn tv / dvd / sat-ontvanger / versterkers / wii via een stekker met schakelaar aangesloten (5 euro hema). Die gaat na het tv kijken uit. Verbruik 0.
Uiteraard heb ik een heel ander model gemeten, maar het mag op z'n minst vreemd heten wanneer een nieuwer model toestel, van een hogere prijsklasse, en wel van hetzelfde merk, ineens ruim 30x zoveel verbruikt in stand-by en ruim 15x zoveel als deze compleet uit zou staan.
Daarnaast heb ik een vermoeden waar de meetfout zou kunnen zitten, doordat ook mijn toestel een nogal typisch gedrag vertoont in zowel stand-by als de uit-stand.
Lijkt mij dus niet helemaal appels en peren vergelijken.
Ik denk dat je power meter niet echt met Switched Mode Powersupplies om kan gaan, waarschijnlijk is dit een meter die alleen met sinus vormige signalen om kan gaan. Een apparent power van 60VA en een reeel vermogen van 1 Watt zou betekenen dat je een power factor hebt van bijna nul, een niet realistisch waarde en zeker geen waarde om conclusies uit te trekken. Tevens zouden de Nuons van deze wereld al helemaal niet blij zijn met deze power factor, daar, zoals je zelf ook al aan geeft, je afgerekend wordt in reeel vermogen. Dat wil echter nog niet zeggen dat reactive power geen energe kost.
Mee eens dat een dergelijk pulserende belasting niet wenselijk is. Het is ook echt iets waar fabrikanten op gewezen moeten worden.
PC-voedingen zijn nu redelijk veel richting de cos-phi van 1 aan het gaan, maar er zijn nog zoveel apparaten die zich wel wat beter zouden mogen gedragen.
Aan de andere kant kun je je ook afvragen welk aandeel dat schijnvermogen heeft op het totaal verbruik als apparaten zich alleen in stand-by zo misdragen.
Ik denk dat deze meting beter uit de review zou gelaten worden. Er is geen enkele vermelding over de betrouwbaarheid van de meting en de fout erop. Ik heb gezocht naar een handleiding van zo een voltcraft, spijtig genoeg vind ik er geen. Als ik er zo wat naar kijk ziet het er niet echt een betrouwbare fabrikant uit. Het meettoestel is waarschijnlijk ook niet geijkt. Er is ook geen enkele informatie opgegeven over de spanning en zijn frequentie waarop het toestel werkt, en inderdaad is de arbeidsfactor ook niet opgegeven.

Besluit: onbetrouwbare meting met onvoldoende opgegeven randvoorwaarden en steekproefkaraktristieken.

[Reactie gewijzigd door Blecchi op 6 januari 2009 09:42]

Ik kan je vertellen dat ik deze TV bezit en deze vebruikt maar 0,4Watt indien in standby mode. En als ik hem uitzet (aan / uit knop indrukken), dan verbruikt hij helemaal niets!

Zou het ook wel vreemd vinden als de TV stroom zou verbruiken indien de knop echt ingedrukt is. Zo'n "anti-standby knop" zit er niets voor niets op! Daar heb ik hem ook deels voor aangeschaft!

Dikke vraagtekens dus bij de manier van meten.

In de specificaties staat trouwens ook overal 0,3Watt, lijkt me een te groot verschil.

[Reactie gewijzigd door bjorntje424 op 6 januari 2009 12:25]

Mooie review, ik ben eigenlijk aangenaam verrast van Panasonic. De beeldkwaliteit ziet mij er toch wel goed uit. 'k heb altijd al een beetje vooroordelen gehad als eerder een merk zijnde ideaal voor kleine hifi apparaten.

Ik zou persoonlijk eerder naar Sony of Philips grijpen ook vanwege de uitmuntend goeie afstandbediening van Sony bij de laatste LCD tv's. en uiteraard ook het hoge standby verbruik lijkt mij een sterk minpunt, volgens de handleiding van mijn Bravia verbruikt hij theoretisch 0,4 Watt, dat is toch wel een groot verschil.

[Reactie gewijzigd door Blaizer op 3 januari 2009 13:23]

Je hoeft je echt niet te laten verassen door een merk als Panasonic.. De Panasonic plasma's zijn samen met de Pioneer al jaren de te kloppen tv's. Daar komt bij dat Panasonic gewoon een kwaliteitsmerk is. Waarbij weinig aan te merken is op de kwaliteit van het product en de gebruikte componenten.

Wat dat betreft vind ik Philips niet echt meer tot de verbeelding spreken. De oude beeldbuis televisies van Philips waren heel goed, de moderne LCD's zijn meer poppenkast modellen, met de ambilights die als voornaamste voordeel hebben dat ze verbloemen hoe slecht de contrast verhoudingen van de tv's zijn.

Maar ik ben dan ook nog steeds een liefhebber van plasma tv's, die zijn nog steeds de standaard met betrekking tot kleurechtheid en contrast.
Dat jij dus een negatieve ervaring hebt met panasonic betekend nog niet dat dat altijd zo is. En waarschijnlijk gebeurd dit ook wel eens bij Philips hoor. En design dat bepaald iedereen voor zichzelf. Ik accepteer het dat jij het niets vind.
Bij mijn Panasonic TH42PZ80 als je die standby zet gebruikt hij ook bijna geen stroom meer, maar hier heb ik wel de energiebesparingsfunctie aangezet in het instellingen menu. Het enige verschil is dat mijn TV een plasma model is.

Verder heeft Panasonic altijd al wel mooie TV's gemaakt ik heb hier nog twee CRT TV's van ze staan maar toen we deze gekocht hebben gaven ze beter beeld dan de sony of philips TV's. Ik ben het wel met je eens dat Sony mooie lcd tv's maakt maar philips vind ik de laatste tijd echt niet meer interresant. Ik het er ook al genoeg kapot zien gaan naar 2-3 jaar.

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op 3 januari 2009 13:37]

Wat doet deze energiebesparingsfunctie eigenlijk precies? Heb ik eigenlijk nooit kunnen vinden.
Deze limiteert de maximale intensiteit van het beeld. Je kan het goed zien als je een volledig wit scherm heb en deze functie aan of uit zet. Bij plasma is het zo dat je heel weinig verbruikt bij een donkere scene en veel bij een lichte. Door de lichte scene's te beperken kan je behoorlijk op je gemiddeld verbruik bezuinigen. Ik heb bij normaal kijken nooit last ondervonden van de functie en deze staat dus ook altijd aan.
Ik heb deze TV in het echt gezien bij mijn ouders, en ik vond het beeld ronduit belabberd. Misschien was het toevallig een slecht exemplaar (bestaat dat nog?) maar het beeld was onvergelijkbaar veel slechter dan van hun ouderwetse Philips CRT-TV. Veel ruis en rafels en blokjes; effen gezichten met fletse kleuren en ontbrekende kleurtinten. Wazig en vervormd beeld bij snelle beweging (voetbal) en zelfs al vervorming bij trage beweging waardoor pratende hoofden rare artefacten bij de ogen vertonen zodra ze met hun ogen knipperen.
Ik meen ergens gelezen te hebben dat dit hoge standby gebruik te maken heeft met de Viera link. Als je deze uitschakelt zou het standby verbruik gigantisch afnemen..
Dit moet ik even na kijken op mijn Panasonic Viera plasma. Daarbij meet ik 14,5 watt juist in Standby en bij volledig uit verbruikt ie nagenoeg niks (minder dan te meten valt dacht ik)
Heb deze TV (volgens mij, kan me niet herinneren dat er een F in het typenummer zit) al een half jaar thuis staan in alle tevredenheid. Er is niet heel veel aan in te stellen, dat klopt...maar waarom zou dat moeten. Ik zie het in mijn geval eerder als een positief punt. Gewoon rechttoe rechtaan zonder al die rare poespas waar je in 95% van de gevallen niet eens de betekenis van kunt raden.
Ik heb deze tv inderdaad ook al een half jaar. Ik ben ZEER tevreden over deze tv, zeker geen miskoop geweest. Helaas heb ik er wel nog een paar honder euro meer voor betaald ;-) Uitmuntende beeldkwaliteit, niets mis mee!

Over het stroomverbruik kan ik weinig melden omdat ik geen mogelijkheden heb deze te meten.
In de laatste Hardware.info Magazine stond een test met energie meters. Daar komt die Volcraft meter volgens mij niet zo goed uit. Deze laat behoorlijke afwijkingen zien :)
"Die Voltcraft"?
Er zijn er 3 meters van Voltcraft met 3000 in de naam, waarvan er 1 ruim 100 euro kost en draadloos is. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat die laatste gebruikt is, dus blijven over de EnergyCheck en EnergyMonitor 3000, die qua mogelijkheden en nauwkeurigheid bij lage belasting nogal een enorm verschil maken.

Maar ik zou heel graag die test lezen. Staat 'ie toevallig ook online?
Quote uit de review:
Het geluid van de tv is wel aardig: zoals elke platte televisie geeft de tv echter geen vol geluid en de bas is magertjes.
Speciaal hiervoor heeft Panasonic de TX-37LZD800, deze heeft een veel beter geluid dan het model dat in deze review besproken is.
Ongelofelijk dat iemand zo'n energieslurper nog op de markt durft te brengen. Belachelijk verbruik in zowel standby als helemaal uit.

Zo'n beetje alle electronica producenten hebben afgesproken dat men heel erg hard gaat werken aan energiezuinige apparatuur. Uit onderzoek blijkt echter dat LCD televisies steeds meer gaan gebruiken: http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/?p=4455
Hoe durfen ze! En dan nog wel eens in een markt te zetten waar de consument het energie verbruik lekker zelf kan bekijken, en dan zelf kan bepalen of ze de tv wel of niet willen. Hoe durfen ze!

Ik heb zelf deze tv (en ben er zeer tevreden mee), het energie verbruik in standby modus kan mij echter he-le-maal niks schelen. Dus ik ben behoorlijk blij dat ze deze tv in de markt hebben gezet :)
Ik weet niet waar jij die resultaten kunt terughalen bij je bron, maar daar wordt alleen gegooid met mooie woorden.
Ik kan geen resultaten vinden van de top10 meest onvriendelijke LCD's, noch van de vermeerdering in verbruik van 2008 t.o.v. 2007.

[Reactie gewijzigd door punica op 3 januari 2009 22:24]

Leuk hoor zo'n review, maar helpt niet echt bij een keuze. 10 full-hd 40" met 100hz onder de §1000,- naast elkaar zetten lijkt me nuttiger.
Of nog beter: 10 tv's onder de 1000 euro.

Full-hd, formaat en frequentie interesseren mij lang niet zoveel als de beeldkwaliteit die ik ervoor terugkrijg.

Maar dat vereist natuurlijk intensief testen, en duur testmateriaal. Wel jammer, want dit is wel echt waar veel mensen op zitten te wachten denk ik zo :(
Echt betrouwbare reviews zijn er maar weinig. Vergelijkende reviews nog minder.

[Reactie gewijzigd door jkommeren op 3 januari 2009 23:08]

Dat is pas nog gebeurd. Als je even terugzoekt zul je vinden dat ze in drie categorieŽn (laag, midden en hoog budget) een aantal televisies tegenover elkaar hebben gezet.
Wie houdt je tegen dat zelf te doen?? Misschien heeft tweakers niet het geld of de connecties om 10 tv's naar kantoor te kunnen krijgen?

Ik ben blij dat er regelmatig reviews van tv's verschijnen, want ik zie door de bomen het bos niet meer.
Al zou ik deze tv niet kopen, d'r hangt nogal een matig positieve toon door het hele verhaal.
Wellicht heb je vorig jaar "onze" LCD special gemist? Waarin veel LCD tv's waren gereviewd :)
Welke Spyder software (en hardware) is gebruikt voor de kalibratie?
De Spyder2 (pro/Express) of de Spyder3?
De Spyder3 TV lijkt me niet, want die kun je alleen maar gebruiken icm een DVD-speler en niet via de HDMI aansluiting (of je zou de plaatjes van de testDVD moeten afspelen op een 2e computer/laptop)
Blijft over dat je de TV eigenlijk als monitor loopt te kalibreren, oftewel als je minimaal de pro-versie (of Spyder3Elite) software gebruikt kun je dan alleen maar de R, G en B slider zo instellen dat ze redelijk over elkaar komen te liggen in het grijs. Alle andere kalibratie-opties doe je eigenlijk alleen maar voor die ene PC, door een kleurenprofiel aan te maken. Dat is natuurlijk prima voor gebruik in een HTPC, maar als je een DVD-speler of Bluray oid. aansluit heb je daar niets aan.
Een TV heeft namelijk als het goed is niet het bereik van 0 .. 255, maar van ongeveer 32..216. Oftewel je verliest toch een stuk detail in het zwart en wit, wanneer je via de HDMI-poort gaat kalibreren.

Het is uiteraard wel mogelijk om te zien waar de afwijkingen zitten tov. de fabrieksinstellingen, maar een kalibratie kan alleen maar als je in het servicemenu de instellingen van de drive en cut voor elke primaire kleur (rood, groen, blauw) gaat instellen en dat gaat corrigeren met de secondaries (mengkleuren van 2 primaire kleuren, oftewel cyaan, magenta en geel)
En -omdat niet iedereen Spyder heeft- wat zijn de doorgevoerde correcties nu precies?!? Mensen kunnen die dan overnemen en via het service menu doorvoeren...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013