| Algemene beoordeling | Beoordeling: zeer goed | Features | Beoordeling: zeer goed | Positiebepaling | Beoordeling: zeer goed |
| Kaartmateriaal | Beoordeling: goed | Instructies | Beoordeling: zeer goed | Gebruiksgemak | Beoordeling: zeer goed |
| Design & bouwkwaliteit | Beoordeling: zeer goed | Betrouwbaarheid | Beoordeling: zeer goed | Prijs | Beoordeling: goed |
Ervaring met één exemplaar, sinds november 2007
Ik ben gebruiker van het eerste uur en ben zeer tevreden over de One XL HDT. Ik heb hem juist aangeschaft voor de HD traffic functie en daar ben ik erg blij mee. Ik ben een van de eerste gebruikers en de eerste weken werkte het ook slecht. In die tijd zijn er redelijk veel negatieve reviews geschreven maar die zijn inmiddels niet meer representatief. Er zijn updates geweest waardoor het aanzienlijk beter en sneller is gaan werken en ik raad het nu iedereen aan.
Je ziet nog steeds wel wat klagende mensen die zeggen dat ze geen file zien staan op de andere rijbaan terwijl TomTom HDT toch aangeeft dat die er staat maar die begrijpen waarschijnlijk niet helemaal hoe het werkt. HDT geeft namelijk niet alleen files aan (= stilstaand verkeer) maar ook vertragingen. Als er op een druk traject namelijk 50 wordt gereden in plaats van 120, dan wordt die weg met een kleur gemarkeerd. Door metingen via het Vodafone netwerk en andere HDT gebruikers weet HDT te berekenen dat je op dat bewuste traject dan bijvoorbeeld 4 minuten vertraging oploopt. Het is dus geen file in de vorm van stlilstaand verkeer en dat wordt dus ook weergegeven. De informatie van zoveel kilometer file zegt namelijk helemaal niets, je kunt 15 minuten doen over een file van 3 kilometer maar ook een uur. TomTom HDT weet meestal redelijk nauwkeurig hoe snel je door een traject kunt rijden.
In eerste instantie bleef ik wat eigenwijs toen ik het apparaat net had. Je gaat op de ring van Amsterdam niet in de file staan en ontwijkt die. Maar dan rijd je weer eventjes en dan kom je vervolgens in een nog langere file terrecht. Vertrouw maar op HDT en je zult zien dat hij meestal wel sneller is. De ultieme kik is natuurlijk als je kunt vergelijken, een collega van me heeft er ook een en we rijden vaak dezelfde trajecten. Hij was wat langer eigenwijs en 80% van de keren was ik eerder dan hij. Inmiddels volgt hij nu ook de HDT instructies.
Als het echt muurvast staat dan word je nog wel eens door allerlei exotische gebieden geloodst. Persoonlijk vind ik dat wel leuk, dan kom je nog eens ergens.
Qua bediening is TomTom natuurlijk gewoon het gemakkelijkste systeem. Het is duidelijk, logisch en betrouwbaar.
Het kaartmateriaal heeft nog wel wat foutjes maar ja, daar heeft ieder navigatiesysteem last van. De standby tijd buiten de auto is wel wat minder dan mijn vorige (Go910) maar daar gebruik ik inmiddels mijn Nokia N82 met de ingebouwde Nokia Maps voor. Voor voetgangersnavigatie is die weer beter en vooral sneller. Je ziet dan toch dat TomTom zich bij de ontwikkeling heeft gefocust op gebruik in de auto en Nokia Maps op voetgangers.
Bij het eerste jaar zit 12 maanden gebruik van HDT inbegrepen, daarna zou het 9,95 per maand gaan kosten. Ik vermoed zelf dat het tegen de tijd dat het zover is dat die prijs wel iets gezakt zal zijn. Ze willen hun concurrentie niet direct helemaal uit de tent lokken natuurlijk.

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.gif)