2. Gebruikersreviews

udybees
25 maart 2008, laatste update op 25 maart 2008, 5.963 views

Scythe Mugen

ALGEMEEN:
Na jaren trouwe dienst heb ik mijn zalman cp775 vervangen voor de Scythe mugen AKA infinity. Een maatje van me had hem bij Salland besteld voor 41,00 om te gebruiken in zijn nieuwe pc. Helaas paste hij niet op zijn MSI P7N sli en dus heb ik hem van hem overgenomen.
Ik had er al wel eens over nagedacht om deze koeler aan te schaffen, maar negatieve berichten over de bevestiging en afmeting hadden mij er tot dusver vanaf gehouden.

Pluspunten

• geweldige brok alluminium!! prachtig om te zien
  • koelt goed
  • zeer lage geluidsproductie
  • mogelijkheid om tot 3 fans bij te zetten ( dus 4x 120mm dan)
  • eenvoudige montage mits je een recomkast hebt of bereid bent om je mobo er uit te nemen

Minpunten

• moederbord moet eigenlijk uitgebouwd worden voor een makkelijke montage
  • goedkoop aanvoelende bevestiging dmv plastic puntjes
  • enorm groot en past dus niet in elke kast of op elk moederbord
  • geen backplate dus trekt mobo iets krom
  • goedkope koelprut bijgeleverd, ik had beter verwacht bij de ultime koeler
  • japanse handleiding

ALGEMEEN:

Nu er eentje overbleef en ik in levende lijven er een mocht aanschouwen was ik echter verkocht. Naast dat de mugen bekend staat als DE koeler van dit moment is het ook nog eens een erg indrukwekkende verschijning. Tsjonge wat een enorme koeler is het, het lijkt meer op een cillinderkop van een brommer dan op een cpu koeler. Ik vond hem prachtig en kon niet wachten om hem in te bouwen.

VERPAKKING EN SPECIFICATIES

Zoals ik hierboven al noemde is de Scythe Mugen een enorme koeler. Met afmetingen van 125x116x160mm ( WxDxH) lijkt het meer op een cillinderkop van een puch maxi dan op een CPU koeler. Gezien de afmetingen valt het gewicht van 930 gram eigenlijk nog best wel mee. Dit komt mede doordat het grootste gedeelt van de koeler is gemaakt van alluminium. Alleen de voet en de 10!! heatpipes zijn gemaakt van koper. De kopere voet die contact maakt met de CPU is zorgvuldig gepolijst en is perfect glad. Over dit voetje zit een dun filmpje plastic die moet voorkomen dat deze beschadigd tijdens inpakken, transport en uitpakken. Je kunt er dus vanuit gaan dat de aansluiting op de CPU en daarmee de overdracht van warmte nagenoeg optimaal is.
De koeler is voorzien van een 120mm fan die met de bijgeleverde klemmen eenvoudig is te bevestigen aan het koelblok. De 120mm van is voorzien van gesleuvde kogellagers en doet zijn werk gewoonlijk op 1200 RPM. Volgens de specificatie,s produceerd de koeler dan 25.00 DBA
volgens de japanse !? handleiding is het mogelijk om naast deze fan er nog drie 120mm fans bij te plaatsen. Nu moeten jullie niet denken dat ik naast het gamen ook nog de tijd heb gevonden voor een cursus japans, ik kan nu eenmaal goed plaatjse kijken ;-)
De Scythe Mugen is geschikt voor; socket intel 775,478 en AMD 754/939/940/AM2 dit wil echter niet per definitie betekenen dat hij ook op jouw moederbord gaat passen. Door de enorme omvang geeft de Scythe Mugen op een aantal borden problemen. Zoek daarom eerst op internet op of jouw moederbord wel compatibel is met deze monsterlijke koeler. Op de site van Scythe staat een lijst maar deze is verre van kompleet.
Past hij op jouw moederbord en je besluit hem te bestellen dan krijg je een spuuglelijke verpakking thuis gestuurd met daarin:
De koeler
vtms clips voor lga 775 (2x) AMD 754/939/940/AM2 (2x) en 2 maal 478 clips
1x 120 mm fan
2x bevestigingsclips voor fan
1 zakje met iets wat door moet gaan voor koelpast ( zou ik vervangen door wat Artic zilver)
een stukje papier met japanse tekens wat een menukaart kan zijn voor een plaatselijk retaurant, maar waarschijnlijk de handleiding is.

MONTAGE

Na alle negatieve berichten over de montage van deze koeler had ik mij op het ergste voorbereid. in de praktijk viel dit echter heel erg mee. omdat mijn Zalman gebruik maakte van een backplate moest ik toch mijn moederbord eruit halen maar achteraf lijkt het alsof dit meestal niet echt nodig is?? Nu heb ik ook een Recom powerstation en kan ik het zijpanel waar het moederbord op zit bevestigd ook eenvoudig neerklappen dus dat zal zeker meehelpen. Ik heb dan alle ruimte en kan dus overal goed bij.
In een krappe kast kan ik mij voorstellen dat het erg moeilijk is om overal goed bij te komen, in een bigtower of in een kast waar je het zijpanel kan neerklappen mag het in mijn ogen niet zo een probleem zijn.
De bevestiging gaat doormiddel van de bijgeleverde clips die je vervolgens aan de koeler kunt bevestigen. In mijn geval waren dit de 775 clips die op een vergelijkbare manier werken als de bevestiging van intels stockkoelers.
Persoonlijk vind ik het erg vreemd dat men er voor heeft gekozen om zo een enorme koeler aan een aantal plastic puntjes te laten hangen?? gevoelsmatig lijkt het een onbetrouwbare constructie voor zo een enorme koeler. Op internet heb ik echter niets of niemand gehoord over problemen met deze bevestiging. Ook lijkt de koeler stevig op zijn plek te zitten nadat je de pootjes heb vast geklikt en is er geen beweging meer in te krijgen. Er zijn dus eigenlijk geen concrete bezwaren tegen deze bevestiging en mijn bedenkingen zijn dan ook puur gevoelsmatig. Wel lijkt het moederbord iets krom te trekken na dat je de koeler aandrukt, maar dit is niet zoveel dat ik mij daar zorgen om maak.
Bijgeleverde koelprut zag er niet echt betrouwbaar uit en heb ik dus gelaten voor wat het was. In plaats van die troep heb ik gekozen voor wat Artic Zilver 5.
In mijn kast past de Scythe mugen zonder noemeswaardige problemen. Ik heb hem in de lengte gemonteerd met de fann aan de kant van mijn geheugen richting outtaken van de kast. In deze opstelling kan ik zonder problemen het zijpanel open en dicht klappen ( met mobo en al). Ik heb wel een casefan moeten verwijderen in het zijpanel omdat de Scythe daar net niet tussen past)

KOELPRESTATIE:

Rond uit prima te noemen. Ik draaai mijn Q6600 go op stochsnelheid en volgens coretemp zijn de teperaturen: 31c idle en 44@ full load ( gemeten na 4 uur prime 95 @ 4 cores)
Dit is toch een kleine 10 graden koeler dan met de Zallman;-)

LAWAAI:

welk lawaai??? Ik kan de Scythe niet horen tussen het gezoem van mijn 5 casefans, voeding en 2x 8800 gts 640. In vergelijking met mijn Zalman is de Scythe mugen echt een verademing. Deze koeler is echt een aanrader als je performance en een stille pjoeter wilt combineren

CONCLUSIE:

De Scythe Mugen is een uitzonderlijke koeler die een must is voor iedereen die high performance wil combineren met een stil systeem. Nadeel is dat het echt een enorme koeler is die je ofwel verschrikkelijk mooi vind, ofwel spuuglelijk. De montage is goed te doen mitys je op je mobo en in je kast voldoende ruimte hebt en het eventueel uitbouwen van een moederbord geen bezwaar vind. Jammer dat er enkel een japanse gebruiksaanwijzing word meegeleverd ( al is de montage zo eenvoudig dat plaatjes kijken eigenlijk al niet eens nodig is) De bijgeleverde 120 mm fan is eenvoudig te monteren en geeft een zeer goede koeling tegen een lage geluidsproductie. Ben je geintresserd in extreem overklokken of wil je graag stoer doen tegen je vrienden is er ook nog de mogelijkheid om tot 4 120mm fans uit te breiden. jammer dat de daarvoor benodigde bevestigingsclips niet standaar worden meegeleverd. In mijn ogen hadden ze een koeler van dit caliber en in deze prijsklasse best mogen voorzien van een wat meer betrouwbaar ogende koelpasta.
De afwerking en dergelijke van de scythe mugen is perfect te noemen. je kunt aan alles zien dat het een met zorg geproduceerd product is. Geen scherpe randjes, een netjes gepolijste voet voor op de CPU en alles maakt een erg degelijke indruk. Onbegrijpelijk dat ze hebben gekozen voor een montage met plastic pootje. Ondanks dat het uitermate goed werkt geeft het toch een wat goedkoop gevoel.
Toch kan ik niet anders concluderen dat het echt de ultieme koeler is op dit moment en ik ben erg blij dat ik er eentje in mijn pjoeter heb geschroefd
Asl je hem kwijt kunt op je mobo en in je kast en je toch een aftermarketkoeler gaat aanschaffen voor in je pc is er geen enkele reden om niet voor de Scythe Mugen te gaan.

Heb jij ook een Scythe Mugen?

Nette Review, lees lekker weg.

Ik zat zelf ook aan deze koeler te denken, maar ik was inderdaad een beetje bang voor die plastic pinnetjes. Nu ik lees dat het wel aardig goed vast zit ga ik er toch misschien wel ééntje kopen. :)

Ik heb overigens al wel een paar keer mensen horen klagen over een kromme base. Ook al een keer zelf gezien. Let hier dus op als je 'm mee neemt / installeerd.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 24 juli 2024 17:03]

tja, die link is heel leuk natuurlijk. Maar als je net als ik een Gigabyte moederbord (GA-X38-DQ6) hebt met zo een crazy cool op de achterkant schiet dat natuurlijk niet op.

En die crazy cool haal ik er liever niet af, aangezien ik niet weet of dit negatieve invloed heeft op je koeling.
Leuke review. Ik raad ook iedereen aan die deze koeler wil gaan monteren, dit te doen terwijl je moederbord uit je kast is. Zo kan je fatsoenlijk die clips aandrukken, anders kan je haast niet bij de clips aan de backside en dan al zeker geen kracht zetten.

Tis een bigass koeler, maar de prestaties zijn er ook naar. Voorheen altijd fan geweest van Alphacoolers, maar aangezien deze er niet waren voor de 775socket, viel me keus na lezen van diverse reviews op deze cooler.

Mijn E6750 loopt op 3.7GHZ (ipv 2.66) en idle houdt ie hem op 31C en stressed 50C.
4 fans gaat niet lukken, want dan zitten de fans de bevestiging van de andere fans in de weg.
2 Fans tegenover elkaar zou wel kunnen.
Wat ze willen laten zien is dat je de fans op verschillende plaatsen kunt monteren.
Het zou wel handig geweest zijn als de de bevestigingsclipe voor een 2e fan hadden meegeleverd.

Zijn voorganger was nog iets groter en had als voordeel dat er sleuven in de koelribben waren gemaakt, zodat je van bovenaf met een schroevendraaier de pinnen kon indrukken of losdraaien.

Voor de rest een nette review.

[Reactie gewijzigd door Bart-01 op 24 juli 2024 17:03]

Anoniem: 237153 @Bart-0125 maart 2008 17:24
4 fans lukt wel, alleen afgeraden ivm gewicht.

kijk ik heb er ook twee naast elkaar.

een fan rechts en een fan onder
Die fan van je voeding blaast toch lucht naar buiten en niet naar binnen?
Of heb je je voeding open geschroefd en de fan omgedraaid 8)7
Anoniem: 237153 @Deismyna25 maart 2008 18:09
ik heb met mijn hand gevoeld en volgens mij blaast die kast in. ik heb een extreme power coolermaster 430W. ;)
Dat creeer je wel een hele rare airflow warme lucht slijgt namelijke op en jij probeerd het weer naar onder te 'blazen'. :9
Anoniem: 237153 @-The_Mask-25 maart 2008 18:26
jullie hebben gelijk heb nog en keer beter gevoeld, hij blaast inderdaad naar buiten. :D
Hehe, dus toch. Ik vond die voeding al lijken op de extreme power die ik hier in de kast heb liggen, en die blaast toch echt naar buiten :+
Waarom heb je je koeler verkeerd om als ik vragen mag? :)
Maar zo'n d:)b review

[Reactie gewijzigd door -The_Mask- op 24 juli 2024 17:03]

mmm zit niet verkeerd om hoor, volgens de handleiding is beide mogelijk. ik heb gekozen om hem op deze manier er op te zetten zodat ik het zijpanel nog steeds op en neer kan klappen. zou ik hem andersom zetten komst hij tegen mijn voeding met opklappen.
volgens de plaatjes in de handleiding en en volgens een aantal reviews is beide mogelijk.. De keuze die je maakt is afhankelijk van onderandere de airflow in je kast en de ruimte die je hebt.
In geval van bijvoorbeeld een cosmos 1000 kast is de airflow van onder naar boven in dat geval is het aan te raden om de koeler te monteren zoals ik nu heb gedaan. In mijn geval had het qwa optimale airflow beter geweest hem om te draaien maar dan verloor ik de mogelijkheid om mijn zijpanel open en dicht te doen metr koeler en al. Juist dit vind ik een van de voordelen van de recom kast ( ook de reden van aanschaf)
Ik heb beide geprobeerd en het kleine verlies van koelvermogen weegt niet op tegen het nadeel wat ik net beschreef. Maar wel goed opgelet!!
echt een toprieview alleen wat is dat ding leijk. zeg. :P

[Reactie gewijzigd door owman666 op 24 juli 2024 17:03]

Zou deze kooler passen op mijn Asus P5W DH Deluxe mobo en Coolermaster Mytique? En weet iemand waar ik braket 775 kan kopen ? Bedankt
wat je mischien moet vermelden is dat deze koeler op niet veel moederborden en in weinig kasten past.
zelfst top kasten ( antec p190) daar past hij niet in. regel- zit er een zijfan in dan past hij niet. dus vraag daar om als je een kast koopt . past de mugen/infinity....
De fan is wel hoorbaar. ik heb een pc gebouwd met een stille voeding, twee case fans die op +-15db gaan, een videokaart zonder fan en hds op rubbers. Dan is ineens de Scythe hoorbaar. Het is een beetje zeurend aanlopend geluid. Als het stil is in je kamer is het geluid aanwezig.

Ik kijk het even aan, anders gaat er een andere 120mm op.

Mijn temperatuurresultaten met de bijgeleverde koelpasta.
Stressed met prima95 voor ruim 1 uur. 26 graden in kamer.

[Reactie gewijzigd door Paquito op 24 juli 2024 17:03]