Dell UltraSharp U2312HM Zwart Review

D2D_Christiaan
14 maart 2012, laatste update op 14 maart 2012, 29.655 views

Dell UltraSharp U2312HM Zwart

Hierbij mijn eerste review op tweakers...
Sinds Januari 2012 maak ik gebruik van de Dell Ultrasharp U2312HM (2 maanden sinds deze review dus).
Ik was opzoek naar een vervanger voor mijn 19inch Belinea TFT-monitor.
Keuze:
De nieuwe monitor moest aan een aantal eisen voldoen:
- Digitale aansluiting (DVI voor desktop)
- Tweede aansluiting (VGA voor laptop)
- Resolutie minimaal 1080P
- Grote inkijkhoek
- In hoogte verstelbaar.
- Kosten onder de 200 euro.
Omdat ik de laatste tijd veel op mn laptop werk, leek mij het verstandig om het beeldscherm niet alleen voor mijn desktop te gebruiken maar ook voor mijn laptop. Ik krijg namelijk nekpijn van het lage laptopscherm.
Over het algemeen was dit beeldscherm een aantrekkelijke...

Pluspunten

• Pivotstand
  • Helderheid
  • Goede inkijkhoek
  • USB hub
  • Voldoende aansluitingen
  • Stevige afwerking
  • Zakelijke mat zwarte look
  • Gebruiksvriendelijk instellingenmenu
  • DVI kabel (niet alleen VGA)
  • Hotkeys op bezel instelbare functie

Minpunten

• Glimmend/spiegelend DELL logo
  • Geen HDMI aansluiting (maakt mij niet uit, DVI en DP vervangen HDMI)
  • Geen DisplayPort kabel (niet nodig)
  • Geen speakers ingebouwd (niet nodig, speakers in platte beeldschermen zijn meestal toch slecht)

Hierbij mijn eerste review op tweakers...

Ik was opzoek naar een vervanger voor mijn 19inch Belinea TFT-monitor.

Keuze:

De nieuwe monitor moest aan een aantal eisen voldoen:
- Digitale aansluiting (DVI voor desktop)
- Tweede aansluiting (VGA voor laptop)
- Resolutie minimaal 1080P
- Grote inkijkhoek
- In hoogte verstelbaar.
- Kosten onder de 200 euro.

Over het algemeen was dit beeldscherm een aantrekkelijke keuze vol features die in zijn prijsklasse net iets uitgebreider waren dan de concurrentie.

Vormgeving en Ergonomie:

De Dell Ultrasharp U2312HM is in hoogte verstelbaar en dus kan ik hierbij een goede werkhouding aannemen.

De monitor kan op 4 manieren versteld worden:
- rechts- en linksom draaien t.o.v. de voetplaat (denk maar aan "nee" schudden mee je hoofd).
- In hoogte verstellen. Het beeldscherm heeft een rail in de voet waardoor het beeldscherm omhoog en naar beneden geschoven kan worden.
- Achter- en voorover kantelen (omhoog en naar beneden richten). Het beeldscherm kan tot zo'n 20 graden achterover kantelen en is daarom ook geschikt om staand achter te werken.
- Pivot stand. Het beeldscherm is te kantelen zodat je tussen breedbeeld en hoogbeeld kan wisselen. In je besturingssysteem moet je dan wel aangaven dat het beeld 90 graden gedraaid moet worden.

De voet:
De standaard waarop het beeldscherm staat is niet alleen goed verstelbaar maar ook stevig en stabiel. Het beeld gaat niet schommelen/wiebelen wanneer je hard tegen de tafel stoot.
In de paal van de voet zit een ovalen gat zodat de kabels samengevoegd kunnen worden. De kabels zijn niet uit het zicht door dit gat maar het ziet er wel geordend uit.
Het beeldscherm was eenvoudig op de standaard te monteren, er was geen schroevendraaier nodig.
Vesa mount is mogelijk wanneer de standaard niet gebruikt wordt.

De bezel (de rand):
De bezel in zo'n 18 mm breed rondom het scherm. de rand is aan alle kanten even breed. Het heeft een zwarte matte plastic look die zeer rustgevend is voor het beeld. De rand is mooi slank maar wel breed genoeg om een webcam op te plaatsen zonder dat deze over het beeld steekt.
Rechtsonder zitten 5 drukknopjes waarvan het powerknopje een ledje heeft. Het blauwe/oranje ledje is duidelijk zichtbaar echter is het niet storend/fel tijdens het kijken van films o.i.d.
Het enige waar ik mij aan zou kunnen storen is het DELL logo, deze is net iets te spiegelend waardoor je je eigen handen op het toetsenbord voorbij ziet komen.

Aansluitingen:
Stroom: het beeldscherm wordt gevoed door een standaard 230v kabel die je ook gebruikt voor computervoedingen. de voeding van het beeldscherm is intern.
Video: Er zijn drie aansluitingen. DVI gebruik ik voor mijn desktop, VGA voor mijn laptop en de DisplayPort is nog leeg. De DisplayPort geeft het beeldscherm mogelijkheden voor de toekomst. Door het toepassen van een DVI en een DP aansluiting is een HDMI aansluiting wat mij betreft niet nodig, deze is dan ook niet aanwezig.
USB: Het beeldscherm heeft een USB 2.0 hub met 4 aansluitingen. De hub zelf heeft een USB-B type kabel nodig. 2 USB aanluitingen zitten aan de achterkant naast de video en stroom aanluitingen en de andere 2 USB zitten links net achter de bezel verstopt.
Het stroomcircuit op de USB wordt ook uitgeschakeld wanneer je de monitor uit zet. Als de monitor in stand-by staat en de computer uit dan blijft er wel stroom op de USB staan. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld je telefoon wilt laden.

Meegeleverde kabels:
- Stroom 230v
- DVI
- VGA
- USB (type B )
geen DisplayPort kabel.

Instellingen:
Het beeldscherm heeft een menu met alle standaardopties. Twee knopjes op de bezel kun je instellen als een soort van hotkeys. Ik heb deze als VGA en DVI ingesteld. Je zou ook bijvoorbeeld Helderheid en Contrast onder deze knoppen kunnen zetten voor directe toegang tot deze instellingen. Doorzichtigheid van het menu is ook nog in te stellen.
De monitor heeft een optie om het aspectratio te veranderen tussen 16:9, 4:3 en 5:4. Uitgerekt beeld bij oude games of slechte videocodecs is dus niet meer het geval.
De desktop geeft een 1920X1080@60 signaal, hiermee krijg je het mooiste resultaat voor deze monitor.

Beeld:
Het beeld is best mooi. Mijn vergelijkingsmateriaal:
- 19" TFT uit 2007 van Belinea met een resolutie van 1440X900 aangesloten via VGA.
- 22" TFT uit 2010 van HP met een resolutie van 1680X1050 aangesloten via DVI.

Het ISP paneel geeft een aanzienlijk beter beeld dan de TN panelen in de andere monitoren. De kijkhoek in goed en het kleurbehoud ook. Het contrast van het beeld is ook beter dan bij de TN panelen.
Tijdens films kan het beeld een beetje korrelig zijn wanner het contrast op maximaal staat ingesteld. Ik zelf heb daarom een helderheid en een contrast van beide 90% als voorkeur.
Ghosting heb ik weinig oog voor maar voor zover ik weet is dat niet aan de orde.
Na twee maanden heb ik nog geen last van dode pixels.

Slotwoord:
Ik kan dit beeldscherm iedereen aanraden. Zeker gezien de lage prijs van het beeldscherm. De features en het goede beeldresultaat zijn boven verwachting.

Heb jij ook een Dell UltraSharp U2312HM Zwart?

Ik ben benieuwd naar de reactietijden van dit scherm. Ik lees bij deze 8 ms, maar bijvoorbeeld bij de LG IPS 23 inch zie ik een lager, 5 ms.

Hoe gaat dit in games?
Ik heb zelf ook dit scherm, en keek ook naar de reactietijd, maar dat is een nietzoveelzeggend iets. Volgens TFT central is de input lag zo goed als 0 en ghosting ook weinig. Zelf heb ik ook echt nergens last van tijdens het gamen, en de kleuren zijn uitstekend! Beter dan ik had verwacht eigenlijk. Alleen zou de anti-glare coating je af kunnen schrikken, maar ik ben dat gewend van andere schermen. Aanrader! ook voor de gamer!
Waarom krijgt de kleurweergave slechts drie sterren? Ik heb het scherm zelf ook en ik vind de kleurweergave echt uitstekend, stukken beter dan bij mijn oude Philips van 22".
Ik had verwacht dat de kleurweergave van dit IPS paneel wel enigzins in de buurt zou komen van een LCD-televisie. De kleurweergave is zeker beter dan elk TN paneel maar nog niet zo goed als televisies vandaag de dag zijn.
Toch een beetje jammer gezien ik ook veel films kijk op dit beeldscherm. Ik had van de term IPS toch meer verwacht.
Qua kleurechtheid moet de U2312HM zn voorganger (U2311H) ook voor laten gaan. Bij de U2312HM komt blauw minder goed uit de verf en het heeft last van te veel lichtopbrengst vanuit de backlight. Het scherm wordt dus nooit zwart als ie aan staat.

De U2311H is zelfs nu hij EOL is nog alleenheerser in deze prijsklasse eigenlijk. Vooral ook
omdat ie een strakkere behuizing heeft. De hier besproken monitorvalt minder strak uit door de minder gelukkige keuze voor ronde knopjes en ronde randen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 386605 op 26 juli 2024 09:15]

Ik heb idd de U2311 en ik moet zeggen dat de kleurenweergave duidelijk beter is dan die van een goede LCD tv (prijsklasse > 800 e)
Hoe is de U2312HM vergeleken met zijn veel duurdere broer U27HM? Ik heb deze namelijk en heb nog nooit zo'n mooie levensechte kleuren gehad op een pc scherm en laat staan tv scherm?! Qua specs lijkt het niet anders, maar zal in de praktijk wel wat anders zijn.
is het mogelijk om dit beeld op te hangen aan een muur?
Ja, als een een muurbeugel erbij haalt die op de VESA-100 montagepunten past.

Dit kan bijvoorbeeld met een van de volgende beugels:
Newstar FPMA-W25 (€14)
Vogels VFW 030 (€15)

Er zijn ook nog vele andere beugels die passen. Zo heb je ze ook met draai-armen. Let er wel op dat de beugel die je aanschaft de VESA-100 (100x100mm) standaard heeft.

Als je een muurbeugel gebruikt gaat de Pivot-functie (draaien tussen landscape- en portrait-stand) verloren.
Waarom VGA & DVI ?
Waarom niet alleen DVI ( Digitaal )
Omdat mijn laptop alleen een VGA-out heeft.
Kan je gebruik maken van een HDMI naar mini displayport kabel om hier bijvoorbeeld een playstation op aan te sluiten?
ik heb zelf een het volgende geprobeerd zonder succes:

PC kant DVI naar DVI-display port converter op monitor kant.

Er bestaan wel DVI of HDMI naar displayport kabels, dus zo'n groot probleem is dat niet:

Ik heb zelf ook deze monitor en ben er uitermate tevreden over, na een overstap van een DELL 2007wfp naar dit scherm nog geen moment spijt gehad.
De 2007WFP was al een heel erg goed scherm!
Ik wil zelf graag ook m'n ps3 aansluiten op deze monitor naast het gebruik voor m'n pc. Maar dit lijkt voor zover ik kan zien op internet niet mogelijk, je kan wel van displayport naar hdmi. Maar niet van hdmi naar displayport. Misschien met een dure actieve adapter, maar deze heb ik nog niet kunnen vinden.
Als het alleen om beeld gaat waarom dan geen HDMI naar DVI?

Mocht je toch willen proberen dan is het enkele tientjes voor een flexibele adapter:

Hoe doe je het trouwens met het geluid van je PS3?
Geen idee, ik heb er geen eervaring mee. Hdmi naar dvi gaat wel werken. Let er wel op dat het geluid niet via de hdmi kan.
Het beeldscerm heeft trouwens een display poort, geen mini display poort.
Moet ik nog iets op de foto zettten? Standaard productfoto's vind ik namelijk redelijk nutteloos om te posten. Foto's kunnen dus op verzoek.
nog even een paar foto's en dan is het af.
Foto's zijn toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door D2D_Christiaan op 26 juli 2024 09:15]

hoe denk je dat twee van zulke schermen naast elkaar werken??.
en zit er een splitter in zodat je van vga naar je dvi uitgang kunt gaan.
zodat je er meedere pc op kwijt kan.

groetjes eduard sarens.
Mooie review!

Ik heb vandaag 3 van deze binnen, zal binnen een weekje of 2, als mijn nieuwe pc waar ik ze aan zal hangen volledig binnen is, ook een review doen. Ben nu de schermen snel 1 voor 1 op dead pixels aan het testen, maar het ziet er al zeer belovend uit qua instelmogelijkheden (kantelbaarheid e.d.), maar dat wist ik natuurlijk al van te voren :)
waarschijnlijk staat het er ergens in maar is dit een mat scherm???
Ja, zowel het beeld als de bezel zijn mat.
heel erg bedankt dit heeft mij geholpenin het maken van een keuze ;)