| Algemene beoordeling | Featureset | ||
| Prijs |
- Sony Vario Sonnar T* DT 16-80 mm F3.5-4.5 ZA
- Sony 70-400 mm f/4-5.6 G SSM
- Sony DT 35mm F1.8 SAM
- Sigma 180mm F3.5 EX DG APO IF Macro (Sony)
- Sony Alpha HVL-F58AM
- Windows 7 x64 en Windows XP
De EVF is nieuw in dit segment camera's, ik was erg huiverig voor een EVF na het zien van de, in mijn ogen, beroerde zoeker van de a55. De a77 is echter een aantal generaties verder en is niet te vergelijken. De OVF van de a900 is helderder en iets groter, de a77 komt echter wat betrefd formaat in de buurt van de FF camera’s. Als de a77 wordt vergeleken met de a700 dan valt pas op hoe klein het beeld in APS-C camera's is, en dan heeft de a700 nog een erg goede zoeker. De extra informatie die je in beeld hebt is bijzonder handig, vooral het histogram, de zoom bij het handmatig scherpstellen en het direct zien van de gevolgen van je instellingen wegen op tegen de nadelen. Nadelen zijn er ook, de EVF is snel, maar je merkt nog wel dat het een EVF is, en met 12 FPS kan het beeld er iets schokkerig uit zien, tevens is de EVF niet altijd goed zichtbaar als je schuin tegen een laagstaande zon fotografeert. Bij weinig licht is de zoeker wat blokkerig en bevat behoorlijk wat ruis. Een vergelijking bij weinig licht tussen de a700 met 50/1.7 lens en a77 met een zoom lens op 50mm/4.5 geeft echter een veel beter beeld bij de a77 (bijna een nachtkijker). Ik was kritisch, maar wil echt niet meer terug.
Het LCD 3 weg uitklap systeem is zeer innovatief, nu kan je ook liveview gebruiken laag bij de grond in portret modus, of de LCD boven de camera plaatsen voor een ouderwets 6x6 gevoel. Zie ook de afbeeldingen.
De 12FPS feature lijkt op het eerste gezicht kreupel door de kleine buffer (iets meer dan 1 seconde en de buffer is vol), in de praktijk valt het me echter mee, dit kan aan mijn manier van werken liggen. Tevens is de snelheid ook een groot voordeel bij bracketing, multi shot modus, HDR en panorama's.
De panorama mode werkt zeer goed, het kan in alle richtingen, dus ook in portret modus, en binnen een paar seconden is je panorama klaar, iets waar ik met stitching software aanzienlijk langer mee bezig was.
Het detail bij lage ISO waarden is ongelofelijk, bij hogere ISO waarden word de a700 wel gepasseerd maar de a77 haalt de a55 niet in, ik vind het resultaat vergelijkbaar. Gelukkig wordt er ook ingezet op lage ISO, 50 ISO is beschikbaar, iets wat in mijn studio handig is als er iets teveel licht aanwezig is (een ND filter is toch trager dan een ISO switch).
Wel vraag ik me af of de 24 miljoen pixels wel echt nodig zijn, de hoeveelheid detail is verbazingwekkend, echter een 16 of 18 megapixel sensor zou nog beter in schemer situaties kunnen werken en de files zouden iets kleiner zijn
Het grootste nadeel op dit moment vind ik de lange tijd die nodig is om de camera uit te zetten, pas na ongeveer 6 a 7 seconden word de lens op oneindig gezet. Je moet dus steeds wachten bij het wisselen van lenzen (iets waarvoor ik de camera liever uit zet) en echt veel geduld heb ik dan niet, hopelijk iets wat in een firmware versie word opgelost. UPDATE: dit is in firmware versie 1.05 opgelost.

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.png)