| Algemene beoordeling | Featureset | ||
| Ghosting | Pixeldefecten | ||
| Bouwkwaliteit | Vormgeving | ||
| Prijs |
- Windows XP en Mac OS X
Apple heeft de bouwkwaliteit en het materiaalgebruik zoals gewoonlijk dik voor elkaar. De behuizing is gemaakt van aluminium in plaats van goedkoop plastic. De afgeronde randen zijn zeer prettig in de aanraking. Niet dat je er iets aan hebt, maar het draagt wel bij aan de kwaliteitsbeleving. Verder is het beeldscherm zeer minimalistisch van ontwerp, ook wat betreft de bekabeling. Apple heeft een keer goed nagedacht en alle verbindingen in één kabel verwerkt zodat het bureaublad niet wordt ontsiert door losse kabels voor stroom, dvi, usb en firewire.
Na zes jaar ben ik nog steeds erg tevreden over het ontwerp van de Cinema Display. Het minimalistische ontwerp is tijdloos en kan nog lang mee. De aluminium behuizing matched nog steeds perfect met actuele Apple-hardware zoals het Magic Trackpad.
De featureset van het scherm is beperkt. Eén dvi-ingang is alles dat het apparaat aan ingangen heeft te bieden. In eerste instantie vond ik dit onacceptabel voor een monitor in deze prijsklasse, maar als je kijkt naar de usecases voor meerdere aansluitingen in de praktijk zal het zelden voorkomen dat iemand de behoefte heeft om twee systemen tegelijkertijd op een 30 inch beeldscherm aan te sluiten. Al was het maar omdat veel laptops out of the box geen dual-dvi ondersteunen. Het beeldscherm heeft verder een usb-hub en een firewire-poort maar die gebruik ik nauwelijks. De poorten zijn mooi weggewerkt maar moeilijk bereikbaar. Hoogteverstelling ontbreekt. Dit heb ik echter nooit als een gemis ervaren.
De kleurweergave van de monitor is uitstekend. Met name in de weergave van lichte grijswaarden presteert deze monitor veel beter dan goedkopere lcd's. Waar lichte grijstinten op goede lcd's vaak nauwelijks herkenbaar zijn of helemaal wegvallen kan de Apple ACD 30" deze wel zichtbaar weergeven. De zwartweergave is niet heel erg goed voor hedendaagse begrippen. Dit maakt de ACD 30" wat minder geschikt om fullscreen films op te kijken.
Na ruim twee jaar gebruik kreeg mijn eerste monitor last van een ernstige vorm van het dancing pixels-syndroom. Zwarte achtergronden werden bezaaid met een matrix van dansende rode pixels. Op grijze achtergronden ontstond een raster van cyaankleurige pixels. De momenten waarop de monitor wel normaal beeld gaf werden steeds zeldzamer. Uiteindelijk besloot ik er in augustus 2007 een gebruikte tweede ACD 30" bij te kopen die uit een nieuwere serie was en de problemen niet had. De problemen met mijn eerste exemplaar verdwenen als sneeuw voor de zon toen ik de Radeon 3850-videokaart in mijn systeem verving door een GeForce 275 GTX. Sindsdien werkt de monitor perfect. Ook aan een Mac Pro met een Radeon 5770 zijn er geen problemen.

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.png)