Review OCZ Vertex 3 120 Gb
[u]
UPDATE: 12 mei 2012, na vol gebruik van deze SSD na ruim een half jaar ben ik nog steeds zeer tevreden, ik onderschrijf mijn conclusies nog steeds. Zie Foto's van recente Benchmark Tests.
Het betreft de laatste compiliatiefoto onderaan in de review!
Aan de review toegevoegd testresultaten op nieuwe Asus Crosshair V Formula met AMD Phenom x6 1100T BE, u]
Dit is mijn eerste review, ik ben een hobbyist, geen opgeleidde ICT-er, dus ik hoop dat jullie niet vallen over allerlei "kleinigheden" die mogelijk niet geheel kloppen.
Mijn doel: Achterhalen of het zinvol is een oudere PC van de nieuwste SSD'd te voorzien en welke voordelen je daar uit haalt.
Mijn Game PC (circa 2 jaar oud) heb ik voorzien van 2 x OCZ Vertex 3 SSD's van 120 Gb. Deze in RAID0 in gebruik als Opstartdisk. Dit blijkt 1 van de beste Upgrades die ik de afgelopen jaren heb aangeschaft!! Dit terwijl door mijn Mobo met SATA2 ( 3 Gb/s) slechts de helft van de theoretische snelheid gehaald wordt.... Bovendien ben ik met deze SSD's ook meteen voorbereid op een toekomstige upgrade.
De betreffende Game PC: Case: Cooler Master HAF X,
HDD: 2x Samsung Spinpoint 1 Tb in RAID0,
HDD: Samsung Spinpoint 1 TB,
HDD: WD 10EARS 1 Tb, Watercooled CPU & Mobo,
OS: Windows 7 Ultimate: Versie 6.1.7601,
SupremeFX X-FI Soundcard, G15 Keyboard, G500 Mouse, Surround Soundset, Momo RacingWheel, G35 Headset, Thrustmaster Flightstick
In de oude opstelling draaide mijn besturingssysteem op het "speciale" Asus Rampage Extreme Speeding HDD: 2 x HDD Samsung Spinpoint 1 Tb. Die zou net zo snel als RAID0 moeten zijn.... Niet dus, zelfs trager dan 1 HDD (maar dat even off topic).
Ik heb verschillende "snelheidstests" gedaan:
CrystalDiskMark 3.0.1 x64
AS SSD Benchmark 1.5.3784.37609
PCMARK Vantage 64bit
De resultaten zijn zonder uitzondering verrassend.
De verpakking: SSD's zijn netjes in een goede verpakking geleverd, er zitten brackets bij om de 2,5" SSD's in 3,5" bays te monteren. Qua beschrijving in de verpakking kan ik niet anders zeggen dan: héél summier. Ik wilde bijvoorbeeld weten welke firmware versie er op de SSD's zat, dat kun je nergens vinden (voor zover ik heb kunnen vaststellen). Dat terwijl indien je een OS in RAID0 op de SSD's wilt installeren je de firmware niet kunt updaten met de OCZ tool daarvoor. Dat kan alleen als je ze als additionele drive gebruikt.... beetje vreemd als je bedenkt dat de meeste kopers toch voor een snelle opstart schijf gaan en dus op de SSD hun OS willen installeren....
Wijging/toevoeging 040911: Op het Forum van OCZ kwam ik een thread tegen, die een oplossing biedt voor het updaten van je Firmware als je ook je OS op die SSD draait. In de thread wordt aangegeven hoe je via een bootable usb stick met een Linux versie de Update Toolbox van OCZ kunt runnen. Ook garanderen ze niet dat je data kompleet blijft. WEl eerst goede backup maken. Ik heb de oplossing getest en het werkt inderdaad. Link
http://www.ocztechnologyf...olid3-Revo-and-Ibis-SSD-s. Wel wat omslachtig maar het werkt wel.
Installatie: Eerst de brackets gemonteerd en daarna de SSD's in de 3,5"bays gemonteerd. Sata en power kabel aansluiten. Starten maar. Eerst als JBOD naast de andere HDD gehangen, firmware gecheckt (was de meest recente, dus mzzl). Daarna Raid drivers op USB sticky. SSD's als RAID0 configureren. Booten op WIN7 installatie CD, OS installeren op nieuwe RAID array. Ging allemaal voorspoedig. Booten op SSD's en klaar. Van bootmenu tot volledig gereed bureaublad binnen 30 seconden (voorheen ruim 3 minuten (beetje te veel meuk geïnstalleerd)). Van reboot naar volledig klaar bureaublad binnen 1 minuut.
Daar werd ik al erg blij van
Dan wat toepassingen installeren (office, games e.d.). Opstarten klik, klaar daar staat 't programma. IE openen: klik klaar... Super.
CrystalDiskMark Benchmark Results: Zie foto 1 voor de resultaten
De verschillen zijn overduidelijk! Van de oude SETUP (OS WIN7 Ultimate) op Speeding HDD naar nieuw SETUP (OS WIN7 Ultimate) op Vertex 3 in RAID0 , verbeteringen van respectievelijk:

[/url]
Dergelijke verbeteringen zijn enorme vooruitgangen. Procentuele prestatie verschillen tussen nieuwe en oudere types processors zijn volgens mij zelden zo groot, als je dat tenminste op deze simpele wijze vergelijken mag.
Nu de resultaten van PCMARK Vantage:
Tabel 2:

[/url]
Ook hier zijn de verbeteringen enorm.
De resultaten van AS SSD Benchmark Test:
Zie Foto 2 voor de resultaten.
De uitslagen zijn duidelijk: De OCZ Vertex 3 verslaat verreweg alle standaard HDD's (in welke configuratie dan ook). Het verschil in score tussen 2 HDD's in RAID0 en 2 SSD's in RAID0: 52 respectievelijk 804 punten, een verbetering van 1546%.
Conclusie: De OCZ Vertex 3 levert waar voor zijn geld, makkelijk te installeren en werkt als een trein. Voor iedereen die een goede en slimme upgrade voor zijn PC zoekt een perfecte keuze. Dit geldt zekere ook voor de iets oudere PC's met SATA2, uiteraard zullen nieuwere PC's met SATA3 nog meer profiteren van een dergelijke upgrade. Je krijgt een flitsend reagerende PC, super snelle boot, het bewerken / renderen van videobeelden gaat razend snel, programma's openen meteen. OCZ mag wel iets doen aan de summiere informatie in de verpakking. Een ander nadeel is natuurlijk wel dat je behoorlijk veel meer per GB moet betalen dan bij standaard HDD's, een behoorlijke geldbuidel is dan wel nodig.
Tabel 3:

[/url]
Vanwege de prijs en de beschrijving is de algemene boordeling "GOED".
Maar wat mij betreft is deze aanschaf elke cent waard geweest.
Ik ben benieuwd naar jullie reacties!
Groeten Henkenator68NL
Toegevoegd ATTO Disk Benckmark Results:

[/url]
Dit lijkt consistent met andere uitgevoerde test. Link naar grotere weergave ATTO results:
15 oktober 2011;Voortgangsverslag:
Tot op heden geen enkel probleem met de Vertex 3.
Scores blijven onverminderderd goed.
Geen "random freezes" of wat dan ook
In tussen de firmware geüpdate naar versie: 2.13 (d.m.v. bootable usb stick met linux).
Mijn conclusie: nog steeds dezelfde als bij het schrijven van deze review!
++++++++++++++++++++
Toevoeging/update: 02-12-2011
Sinds kort heb ik mijn systeem geupgrade:
Nieuw Moederbord: Asus Crosshair V Formula van Republic of Gamers editie
Nieuwe Processor: AMD Phenom x6 1100T Black Edition (3330 MHz en unlocked multiplier).
Opmerking: Hiermee ben ik onder andere van Sata2 aansluiting naar Sata3 gegaan.
Sinds augustus 2011 heb ik de OCZ Vertex 3 SSD’s in gebruik. Zowel op mijn oude (Intel CPU met Intel Chipset) als nieuwe systeem (AMD CPU en AMD Chipset) hebben nimmer enige storing ervaren. De “Random Freezes” waar ik zoveel over heb gehoord heb ik nooit ervaren. De SSD’s heb ik steeds van de nieuwste firmware voorzien en ook dat verliep zonder enig probleem. Ik las onlangs dat de met RMA geretourneerde SSD’s van OCZ rond de 10% lag. Volgens OCZ is een niet onaanzienlijk deel daarvan gebaseerd op “paniekvoetbal” van de gebruikers en bleek er niets aan te mankeren. Mijn initiële conclusie onderschrijf ik nog steeds volledig.
De meeste testen die ik eerder heb gedaan op mijn oude systeem heb ik ook op mijn nieuwe systeem uitgevoerd. De overgang van het oudere naar nieuwere systeem met Sata3 controllers beloofde toch een flinke toename van de Read en Write snelheden van de SSD’s.
Dit blijkt bij de CrystalDiskMark test maar ten dele waar te zijn. De Sequentiële Read snelheden bij de Seq. en 512K test zijn fors omhoog gegaan. De Write snelheden zijn echter gedaald ! Voor de 4K test zijn de Read en Write snelheden nagenoeg gelijk gebleven. Bij de 4K test met een QD32 komt echter de meest merkwaardige daling in snelheid tevoorschijn. Van 274 naar 209 MB/s respectievelijk 286 naar 160 MB/s. Waar dit door veroorzaakt wordt is mij nog niet duidelijk. Wellicht is er door wat Tweaks hier en daar nog wat te verbeteren, maar dat moet ik nog verder uitzoeken.
Bij de AS SSD Benchmark test zijn der verschillen tussen aansluiting op Sata2 en Sata3 wel behoorlijk groter. Op alle fronten is de RAID0 opstelling op de Sata3 poorten sneller, op de Seq. write snelheid na (was 245 MB/s en is nu 181 MB/s). Al met al is een stijging in de score van 804 naar 1274 “punten” in mijn ogen fors.
Ook de ATTO Disk Benchmark Test laat een enorme stijging in Read en Write snelheden zien. Vanaf de 1024 blokken zijn de Read snelheden bijna 900 MB/s en de Write snelheden tegen de 800 MB/s! Dit is voor een Tweaker als ik toch erg leuk, hoe sneller hoe beter toch?
Ik weet dat dergelijk Benchmarks niet alles zeggen, maar ze zijn in ieder geval een mooie indicatie voor de prestaties.
Zie de “print screens” van de verschillende testen!