Ter vervanging van mijn Asus ENGTX275 heb ik onlangs bij Afuture een Palit GeForce GTX 460 Sonic Platinum gekocht. Zoals men over het gehele internet heeft kunnen lezen sinds begin juli, levert de GTX 460 erg goede prestaties voor de prijs. Met name de Palit Sonic Platinum kan in een aantal gevallen een ATI 5850 en Nvidia GTX 470 bijbenen.
Waarom vervangen
Ik begon te merken dat de GTX 275 regelmatig wat in de problemen kwam bij het leveren van een acceptabele minimum framerate in een aantal games. Dit was het meest duidelijk in Fallout 3 en Just Cause 2. Regelmatig moest ik in die games vijf, zes keer op een knop drukken voordat er eindelijk iets gebeurde. Doorgaans te laat natuurlijk en vooral Just Cause 2 trakteert je dan dankzij zijn checkpoint save systeem uit het jaar 0 op herhaling van gameplay waar je niet op zit te wachten. Het uitschakelen van (FS/MS/CS)AA helpt vaak om de snelheid weer op poten te krijgen, maar ik heb toch liever wat minder karteltjes op het scherm. Ik ben verwend, denk ik. Daarbij werd de GTX 275 dermate heet en luid, dat de omgeving van de PC niet erg plezierig was.
Waarom de Palit GTX 460 Sonic Platinum
De keuze voor een GTX 460 was ingegeven door de goede reviews die de kaart ontving en de beperking van het budget. GTX 460's scoren goed op prijs / prestatie, maar ze zijn ook nog relatief koel en zuinig in vergelijking tot generatiegenoten van ATI en NVidia. De Sonic Platinum van Palit was bij elke review weer behoorlijk wat sneller dan reguliere GTX 460's. Vooral de review van Guru 3D deed mij besluiten dat binnen het budget dit de beste kaart was. Deze kaart laat scores zien die 10-30% hoger zijn dan bij de GTX 285, een kaart die zelf al sneller is dan een GTX 275.
Palit GTX 460 Sonic Platinum Specs
Palit heeft deze 1GB versie van de GTX 460 standaard voorzien van een aardige overklok. Dit kan iemand die daar zin in heeft zelf natuurlijk ook, maar ik hou niet zo van prutsen met schuifjes in tooltjes. Bovendien levert Palit garantie nu op de overklok. De overklok ziet er als volgt uit:
GPU Core: 675Mhz naar 800Mhz
GPU Shaders: 1350Mhz naar 1600Mhz
GDDR5 RAM: 3800Mhz naar 4000Mhz
De fysieke kaart zelf is heerlijk kort. Nu is de reguliere GTX 460 al veel korter dan een GTX 275/470/480, maar Palit heeft er nog een paar centimeter af gehaald. Dit vinden de kabels in mijn kast ook fijn en nu kan ik tenminste het hele HDD rack gebruiken als ik dat wil (geen plannen toe, maar toch).
De verwachtingen
Op basis van reviews verwacht ik dus dat de nieuwe GTX 460 toch zeker 25% sneller zal zijn dan mijn oude GTX 275. Daarbij moet ik wel zeggen dat de average frame rates van de GTX 275 doorgaans nog prima te doen waren. Ik draai vrijwel alle games op 1920x1080 met alle opties vol open, behalve de AA. De AA zet ik meestal op 2x (Fallout 3), uit (Just Cause 2) of alsnog op 16x (Left 4 Dead 2, Dawn of War II). Vooral in Fallout 3 en Just Cause 2 verwacht ik dat de minima omhoog gaan, zodat ik van het hinderlijke stotteren af ben; drukte op het scherm was daar soms een dode hoofdpersoon. Van DirectX 11 heb ik niet echt verwachtingen; geen van mijn games doet er echt wat mee.
Drivers
Voordat ik de benchmarks heb gedraaid, heb ik bij de respectievelijke fabrikanten nieuwe drivers voor alle hardware opgehaald. Zowel de GTX 275 als de 460 werkten met Nvidia's 258.96 driver. Ook de sound driver (realtek onboard) en DirectX zijn bijgewerkt.
Benchmarks en metingen
Ik heb geen tests met 3DMark Vantage oid gedraaid. Dit was me eerlijk gezegd iets teveel moeite. Wel heb ik subjectieve ervaring opgedaan en de ingebakken benchmarks van Dawn of War II: Chaos Rising en Just Cause 2 losgelaten op beide kaarten. Bij Dawn of War II: Chaos Rising stonden alle settings vol open, terwijl in Just Cause 2 alleen de AA met 2x niet vol open stond. Dat leverde onderstaande cijfers en bevindingen op:
Just Cause 2 "The Dark Tower"
| Algemene beoordeling | Score: 4 |
[Reactie gewijzigd door unfor op donderdag 12 augustus 2010 01:33]
[Reactie gewijzigd door H0lyGra1l op zondag 15 augustus 2010 16:05]
[Reactie gewijzigd door dipje2 op vrijdag 13 augustus 2010 00:07]
[Reactie gewijzigd door arnoo1 op vrijdag 13 augustus 2010 00:47]
Populair: Tablets Samsung Websites en communities Mobiele telefoons Google Sony Microsoft Games Politiek en recht Consoles
© 1998 - 2013 Tweakers.net B.V. Contact Over Tweakers Jouw privacy Algemene voorwaarden Cookies
Tweakers wordt uitgegeven door De Persgroep en wordt gehost door True