| Algemeen | Featureset | ||
| Geluidskwaliteit | Gebruiksgemak | ||
| Design | Bouwkwaliteit | ||
| Prijs |
De sony versterker heb ik na 2,5 jaar gebruik op marktplaats gezet en vervangen voor deze Onkyo TS-RX608 receiver. Ik wilde nu toch meer kwaliteit in huis halen, daarnaast waren de HDMI-ingangen ook zeer welkom aangezien mijn LCD-TV slechts één ingang kent.
Ongeveer 3 weken in bezit, en ik moet zeggen: er is opnieuw een wereld voor me opengegaan. Ik had nog een set Sony speakers staan met electrostatische tweaters en deze kwamen met de oude versterker niet uit de bus. Sterker nog: ik heb serieus overwogen deze speakers maar te verkomen. Gelukkig dat ik daarvoor in de plaats de oude receiver verpatst heb.
Nu over de receiver. Onkyo is natuurlijk een welbekend merk, en dit type receiver is nog redelijk nieuw. De specs zijn zoals je deze mag verwachten van een moderne receiver: HDMI ingangen (4x), optische en coaxiale digitale ingangen, ruim voldoende luidsprekeraansluitingen (2x front, 1x center, 2x front high, 2x back, 2x surround en 2 subwooferuitgangen. Het aansluiten is een kinderspel, alles staat prima en duidelijk op de achterkant van de receiver aangegeven. Wel kan het aansluiten van de speakerkabels nogal lastig zijn als je de banaanstekkers niet gebruikt, met die schroefdopjes is het nogal lastig draaien in krappe ruimtes en slecht licht.
De mogelijkheden zijn zeer ruim en alles is on-screen in te stellen. Na het aansluiten volgt natuurlijk het afstellen met de meegeleverde microfoon. Na een serie testgeluiden (ben erop voorbereid: nogal hard) en zo'n 20 minuten later zijn alle speakers op elkaar afgestemd en is de ideale geluidsinstelling gevonden. Interessant was te zien hoe nauwkeurig de afstanden van de speakers tot de microfoon geschat waren: alleen de subwoofer gaf een kleine afwijking in afstand maar kun je met de hand bijstellen.
Het gebruik van de receiver is een genot: alles is logisch en OSD te bedienen. De meegeleverde afstandsbediening heb ik alleen gebruikt voor in te stellen en initieel gebruik, maar nu staat alles in m'n Logitech One afstandsbediening.
De geluidskwaliteit is imo subliem: de ruimtelijke weergave van het geluid is zeer goed, het frequentiebereik ook bij hogere volumes uitstekend en ook bij lage volumes geeft ie nog een mooi dynamisch bereik. In combinatie met de electrostatische tweeters, een subwoofer en een goede centerspeaker is het een genot om de versterker aan te hebben.
Ik gebruik de versterker in combinatie met digitale (HD) tv, een mediaplayer en een XBOX360. Voor al deze bronnen geldt een zeer goed geluid, goede instelmogelijkheden en afhankelijk van de geluidssoort extra instelmogelijkheden zoals THX, Dolby High (voor gebruik van hoog gepositioneerde frontspeakers) etc.
Nu nog wachten op de ondersteuning van DTS-HD of Dolby Digital-HD van m''n mediaplayer, om het maximale uit de receiver te halen.
UPDATE: na installatie van firmware 4 (beta 4) op de Mede8er MEX500 is het mogelijk DTS-HD (MA) en True HD audiosporen te beluisteren. Het geluid is daarmee een stuk frisser en helderder, de kanaalscheiding is nog wat beter en voordal de dynamiek van het geluid een klasse appart. Ik ben zeer tevreden over deze set!

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.png)