| Algemene beoordeling | Prestaties | ||
- Gigabyte GA-EP45-DS4
- Intel Core 2 Quad Q6600
- Asus EAH4850/HTDI/512M
- Western Digital Caviar Blue WD3200AAKS, 320GB
- Western Digital Caviar RE16 WD3200SD, 320GB (7200rpm, SATA, 8MB)
- Windows 7
reden aanschaf
Onlangs heeft 1 van mijn Western Digital Raptor WD1500ADFD, 150GB schijven de geest gegeven en heb ik deze RMA moeten sturen.
Natuurlijk heb ik me op de hoogte gehouden van de meest recentste omwikkelingen op het gebied van hardware in het algemeen en ook die van de harde schijven.
De 2 WD1500ADFD schijven stonden bij bij in een raid 0 opstelling waar ik het OS en mijn programma's op had gezet.
Buiten dat ik behoefte heb aan een snel opstartend systeem en snel opstartende applicaties was er ook sprake van enige honger naar opslag capaciteit.
Volgens de specs van deze F3 mocht ik verwachten dat deze opslag monsters met platters van 500GB niet onder zouden doen voor de raptors welke ik voorheen gebruikt had.
Eerste indruk
Schijven worden geleverd in een vrij standaard plastic bakje met schroefjes en een papiertje waarvan ik tot mijn schaamte moet bekennen dat ik tot op heden nog niet gekeken heb wat er in staat.
Geen verrassingen wat betreft het uiterlijk.
Installatie van de schijven
Om voor snel en veilig te gaan heb ik in de eerste instantie gekozen voor een raid 5 opstelling.
Een volledig frisse Windows 7 RTM erop gezet en alle programma's geïnstalleerd.
Na wat eenvoudige testjes zoals wat bestanden overzetten met HD-tune gekeken wat de prestaties waren.
helaas heb ik geen screenshot gemaakt maar de resultaten bleken tegen te vallen.
Een gemiddelde transfer rate van zo'n 85MB/sec leek mij nu niet om over naar huis te schrijven (of in dit geval in een review).
Bij een raid 5 opstelling ben je ongeveer 1 derde kwijt van je opslag maar zou je theoretisch ongeveer de zelfde prestaties min ongeveer 5% van een raid 0 set-up moeten kunnen behalen.
Dus aan het nadenken geweest over wat nu te doen.
Aangezien ik een ongeduldig persoon ben en bij uitval van 1 van de schijven met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid toch niet het geduld zal hebben te wachten tot ik over een nieuw of gerepareerd exemplaar kan beschikken om het zaakje weer te herstellen heb ik gekozen voor een raid 0 opstelling met 2 schijven en min of meer belangrijke data maar op een back-up schijf te zetten.
Na het opnieuw installeren van de gehele reutemeteut viel me direct al op dat alles sneller aanvoelde.
het installeren op zich maar ook zeker het openen van applicaties en verplaatsen van bestanden.
Nu ook weer met HD-tune getest met gelukkig wel meer dan redelijke resultaten.
2 X Samsung Spinpoint F3 HD103SJ, 1TB. Raid 0

aangezien ik dus 3 schijven heb aangeschaft waarvan ik er slecht 2 in een raid0 opstelling heb gezet kon ik mooi kijken en vergelijken wat een enkele schijf voor resultaten zou heen zetten. zie afbeelding.
Enkele Samsung Spinpoint F3 HD103SJ, 1TB.

Om nog wat ander vergelijkingsmateriaal te verschaffen heb ik nog de resultaten van een tweetal 320GB harde schijven toegevoegd.
Western Digital Caviar SE16 WD3200AAKS, 320GB (16MB cache)

Western Digital Caviar RE16 WD3200SD, 320GB (7200rpm, SATA, 8MB)

Geluidsproductie
Vergeleken met de andere aanwezige schijven kan ik stellen dat de Samsung zo goed als geen geluid produceren.
Temperatuur
de schijven hebben bij normaal gebruik een temperatuur van 35.00 C graden.
overig commentaar
Zodra ik weer de beschikking heb over 2 X Western Digital Raptor WD1500ADFD zal ik deze ook eens testen in standalone en raid 0 om te kijken hoe deze schijven zich verhouden tot deze Samsung schijven.

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.png)