| Algemene beoordeling | Featureset | ||
| Prijs |
- Creative X-Fi Platinum Fatal1ty Champion Series
- Asus P5N-E SLI
- Sony Playstation 3
Dit is mijn 1e review en ik zou mezelf geen geluids-expert willen noemen. De review is dus gebaseerd op hoe ik het vind en niet hoe een professional het zou vinden.
Ik heb de Z5500 speakers van logitech nu al een tijdje in bezit als speakersetje voor in de slaapkamer. Beetje overkill misschien, maar toen ik 'm kocht wilde ik gewoon iets met grote cijfers. Ik zocht naar een 5.1 speakersetje en ik had geld teveel, dus ik kocht de Z5500.
Heb het speakersetje nu ruim een jaar in bezit.
1e indruk
In de tijd dat ik 'm kocht had ik een creative fatility geluidskaart i.c.m. windows vista. Ik maakte gebruik van de originele kabels die erbij zaten en gebruikte toen geen optical of toslink omdat ik simpelweg niet wist waar die aansluitingen voor waren.
Het aansluiten ging net zo makkelijk als je zou verwachten. Kabels erin, stekker erin en aanzetten.
Geluid was natuurlijk geweldig, lekker hard zonder vervorming en erg leuk bij spellen met 5.1 geluid support, zoals Call of Cuty 4 en Crysis. De brommende subwoofer is erg sterk en zorgde al direct voor overlast in de woonkamer en bij de buren. Heb hierom de bas-instellingen wat aangepast met de computer en een laag isolerend schuimrubber onder de subwoofer gelegd. Dit verminderde het gedreun enorm.
Irritaties 5.1 geluid en stereo
Omdat het speakersetje soms nogal wat overlast veroorzaakte gebruik ik regelmatig een koptelefoon. Hierbij kwam het probleem dat een koptelefoon 2.0 geluid heeft en het speakersetje 5.1. Dit zorgte voor enige irritaties, ondanks dat de creative-software van m'n geluidskaart automatisch overschakelde wanneer ik de koptelefoon in de computer stak, alleen dit verliep soms niet zo soepel waarbij soms het geluid volledig stopte of, in sommige gevallen, zelfs applicaties crashtte. Dit is natuurlijk geen probleem van het speakersetje maar van het feit dat je 5.1 geluid en 2.0 geluid omschakeld terwijl applicaties draaien. Natuurlijk kan je ook de koptelefoonaansluiting van het speakersetje zelf gebruiken, maar het geluid daardoor is niet mooi wanneer de computer 5.1 geluid geeft aan het speakersetje.
Mankementen
Na een paar maanden het speakersetje gebruikt te hebben werd het achtergrond verlichting van het schermpje steeds zwakker. Op dit moment is er niet eens meer een achtergrond verlichting; die is langzamerhand gewoon uitgegaan. Ook is de volume knop een beetje scheef gaan zitten.
TosLink
Later had ik een Playstation 3 gekocht. Om het geluid van de PS3 te gebruiken met mijn speakersetje had ik voor het eerst een toslink kabel gekocht en gebruikt met m'n PS3. Het geluid was ronduit prachtig en veel beter dan het geluid dat uit m'n PC kwam.
Wat me wel opvalt is dat het soms een paar milliseconde duurt voordat het speakersetje reageert op een geluid waarbij een deel van het geluid wordt afgesneden in het begin. Dit gebeurt wanneer er absolute stilte is en er opeens een geluid begint, zoals in het menu van de playstation waarbij je iedere keer zo'n klikje krijgt wanneer je door het menu loopt. Op zich niet verschrikkelijk erg, weet ook niet of dit probleem met andere apparaten is met TosLink want dit is mijn 1e TosLink apparaat.
Coax
Ik had mijn creative geluidskaart verkocht en ging het geluid van het moederbord gebruiken. Het eerste wat me opviel was de slechte kwaliteit van het signaal. Ik kon de harde schijf door mijn speakers horen. (P5N-E SLi moederbord van asus)
Later viel me de SP-DIF aansluiting op aan de achterkant van dat moederbord, dus ik besloot deze aansluiting te gebruiken ipv. analoog geluid. Met de SP-DIF aansluiting ben ik beperkt tot stereo geluid maar er was tenminste geen ruis. Tevens was het geluid opnieuw erg mooi; mooier dan het analoog geluid uit de creative geluidskaart. Ook had ik het probleem van schakelen tussen 5.1 naar stereo niet meer, dus eigenlijk ben ik wel tevreden met stereogeluid. De stereo-kanalen worden ook over de achterste speakers gezet zodat het geluid overal vandaan komt wat voor mij eigenlijk wel genoeg is.
Later viel me echter iets raars op: ik ging een DVD kijken met windows media player en ik zag opeens "DTS" staan op mijn speakersetje. Tevens leek ik 5.1 geluid te horen, of tenminste iets dat erop leek. Had later meerdere DVD's geprobeerd en ik had daarbij ook een "Dolby [)(]" icoon gezien op het speakersetje. Ik weet niet wat die 2 formaten inhouden maar je hoort in sommige scènes wel dingen achter je gebeuren die niet op de voorste speakers te horen zijn, dus het lijkt wel op soort 5.1 geluid. Hoe het precies zit met die 2 formaten weet ik niet.
Ook heb ik het probleem dat ik geen geluid hoor wanneer ik een koptelefoon in het speakersetje doe wanneer er gebruik gemaakt wordt van COAX. Ik weet niet waarom en wanneer, maar het is heel simpel op te lossen door even een andere input te kiezen en dan weer terug te gaan naar COAX. Hetzelfde probleem is er ook wanneer ik de koptelefoonstekker er weer uittrek: geen geluid. Pas nadat ik het setje aan/uit heb gezet of even van input heb veranderd door die input-knop 3x in te drukken. Beetje vaag maarja... er is mee te leven.
Tot slot heb ik heel af-en-toe dat als ik het speakersetje uitzet dat er dan een vaag hoog geknars uit de speakers komt wanneer ik een koptelefoon heb aangesloten. Wanneer ik de koptelefoon eruit trek houdt ie op. Dit probleem heb ik nu een paar keer gehad. Weet niet waarom of hoe, maar het is vaag.
Uiterlijk
Het uiterlijk van de speakers zelf vind ik eigenlijk maar een beetje goedkoop uitzien, maar dat zal wel aan mij liggen. Dat kastje met de volume knop is ook vrij groot en eist zeker een vrij plekje op je bureau. Ook krijg je, zoals met elk niet-draadloos 5.1 setje, te maken met een hele lading kabels.
Ook wordt dat kastje met volume knop soms erg warm.
Geluid
Ik ben geen geluids-professional maar ik vind het goed klinken. Soms lijkt het echter wel alsof dat ding geen middentonen kent (alleen maar bas en hoge tonen) wanneer je 'm harder zet, maar dat kan ook door de geluidskaart instellingen komen, aangezien het geluid aanzienlijk beter klinkt via de TosLink vanaf de PS3 of de COAX aansluiting van mijn moederbord. Ik moet maar weer een keer een creative kaartje kopen met toslink-aansluiting, even kijken wat voor geluid we dan hebben.
Leuk setje maar niet volledig foutloos/bugloos. Zou zeker aanraden het speakersetje te gebruiken met toslink of COAX, omdat het geluid dan beter is. Subwoofer is beetje overdreven sterk. Leuk setje als je geld teveel hebt.
Tot slot
Dit is mijn 1e review, opbouwende kritiek is welkom.

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.png)