| Algemene beoordeling | Bouwkwaliteit | ||
| Prijs |
- Hitachi Deskstar 7K1000.B 1TB Harddisk
- Hitachi Deskstar 7K1000.B 1TB Harddisk
Bouwkwaliteit en afwerking
De Synology 209 is van goede kwaliteit. De buitenkant is wel geheel van plastic en er zitten geen geluids afwerende materialen op. Dit zorgt ervoor dat het geheel erg licht is en dat het geen onnodige materialen gebruikt, dit laatste wordt tevens ook gebruikt als verkoop argument "Groen!". Dat alles van plastic is geeft (bij mij in ieder geval) niet het gevoel dat alles heel erg breekbaar is, dit heeft ook alles te maken met het formaat van de NAS aangezien deze erg klein is. Kortom, prima bouwkwaliteit!
Inbouw- mogelijkheden
In deze NAS kunnen 2 harde schijven geplaatst worden. Dit wordt op de website van Synology ook duidelijk aangegeven en het zit zelfs in de naam van dit product (Synology DS209), uitbouw mogelijkheden zijn er dus niet. Op deze NAS kunnen 2 interne harde schijven geplaatst worden en deze kunnen geconfigureerd worden met RAID 0/1 of JBOD. Eventueel kan men nog externe harde schijven aansluiten op de 3 USB poorten die aanwezig zijn op dit apparaat. Het enige minpunt is dat men geen e-SATA schijf aan kan sluiten.
De kabels kunnen netjes weg gewerkt worden en worden ook allemaal meegeleverd op de juiste grote.
Koeling en vormgeving
De koeling van deze NAS is goed geregeld met een 70mm fan. De fan in deze NAS blaast echter wel wat hard waardoor deze goed hoorbaar is. Dit kan een minpunt zijn voor mensen die de NAS naast hun bed hebben staan of in de woonkamer. Bij mij staat hij echter op een werkkamer waar ik er geen last van heb. Volgens de web interface van de Synology wordt de NAS zo'n 40 graden bij normaal gebruik, prima dus! Je zal eventueel de fan kunnen vervangen als je deze wat stiller wilt krijgen, hier heb ik echter geen ervaring mee.
De vormgeving van deze NAS is heerlijk simpel en ziet er strak uit. Op de voorkant van de NAS zitten 5 leds die de status van het apparaat aangeven. Voor alle 2 de harde schijven zijn 2 leds gereserveerd, daarnaast is er een netwerk led, status led en een power led. Het mooie aan de vormgeving vindt ik dat het niet vol zit met details, logo's en merknamen. Het enigste wat je kunt vinden is een logo van Synology op de zijkant die niet eens zo groot is.
Installatie- gemak
Ook het installeren van dit systeem ging weer net zo gemakkelijk als de DS209j. Je monteert de harde schijven in de behuizing, je sluit ze aan en schroeft de behuizing dicht en klaar is kees! Zodra je de NAS aan zet kun je met de meegeleverde CD het geheel makkelijk configureren. Alles wordt binnen 10 minuten geïnstalleerd en is klaar voor gebruik. Indien je gebruik maakt van een RAID 1 configuratie kan het synchroniseren wel lang duren, bij de 209j duurde dit 8 uur echter hoefde ik dit niet meer te doen bij de 209 aangezien dit al gedaan was in de 209j. Ook hier scoort de Synology weer uitstekend!
Modbaarheid
Net zoals de 209j kan deze NAS amper gemod worden. Dit onderwerp wil ik daarom ook graag besteden aan de performance van deze NAS, hier is deze ook op beoordeeld.
Zoals ik al aangegeven had in mijn vorige review van de 209j was de performante daar niet geweldig aangezien de HTTP server bij een bezoek al bijna zijn gehele processor kracht verbruikte. Het werdt zelfs nog erger als men bestanden ging kopiëren naar de NAS met als gevolg een onbereikbare webserver, zeer teleurstellend dus. De 209 heeft een sterkere processor en meer geheugen dus dat betekent ook meer performance, toch?
De performance is getest door middel van een SSH verbinding met de DS209 en door middel van het linux commando 'top'. Op de 209j en de 209 draaide een webserver met PHP en SQL support. Bij de 209j was een verbruik zo'n van 75% to 100 % aan CPU kracht, de 209 verbruikt tussen de 25 en 50% aan CPU kracht bij een bezoek. Een stuk beter dus!
Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de samba server (file server) blijft het cpu verbruik steken op zo'n 50%. Het verbruik bij FTP is echter wel een stuk lager, zo'n 30%. Let echter wel op dat dit afhankelijk is van de netwerk snelheid (100mb of 1gb), hier wordt gebruik gemaakt van een 100mb netwerk met snelheden van zo'n 20 mbps bij gebruik van de samba en ftp server.
Het gevolg is dat men in ieder geval gebruik kan maken van de file server en de webserver, wanneer er een backup gemaakt wordt kan de website gewoon bereikt worden.
Prijs en conclusie
De prijs van de Synology 209 vindt ik wel erg hoog. Voor iets minder dan 300 euro krijg je een lege NAS waar nog 2 harde schijven in moeten en waarvan de hardware eigenlijk niets bijzonders is. De laatste BBG van tweakers waar een thuis server in staat geeft aan dat je voor iets meer iets veel beters kan maken met een veel betere performance. Waarom heb ik dan toch voor deze Synology gekozen? Omdat het makkelijk in gebruik is en weinig onderhoud nodig heeft. Echter heb ik (achteraf) wel mijn twijfels of dit opweegt tegen de nadelen.
Voor mijn doeleinden is deze Synology 209 voldoende. Het werkt, is makkelijk in onderhoud en het verbruikt erg weinig. Echter vindt ik de performance van deze NAS nog steeds een beetje ondermaats, zeker voor de prijs die je er voor moet betalen. Gelukkig heb ik, wegens een goede deal, veel minder betaalt waardoor het al met al goed te doen is. Voor 300 euro raad ik deze NAS niet aan, mocht je wat hoge eisen hebben en mocht je zelf zo handig zijn om een eigen NAS te maken aan de hand van de tweakers BBG. Wil je deze NAS echter gebruiken voor een kleine webserver voor je eigen kleine prive website en als backup server en mocht je de prijs niet zo erg vinden dan is dit een prima keuze!

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.png)