| Algemene beoordeling | Featureset | ||
| Prestaties | WLAN-bereik | ||
| Betrouwbaarheid | Beheerbaarheid | ||
| Ondersteuning | Prijs |
- Linksys WPC300N Wireless-N Notebook Adapter
- HP Proliant ML310 G5 (445334-421)
- HP Compaq 8510p Business notebook pc (GB967EA)
De prijs betaald is 148,-- voor een router die high-speed is met dual channel techniek en storage via USB moet ik zeggen, het klinkt best okee en dat is het denk ik ook wel. Dat wil zeggen, als er verder niks aan zou mankeren. Ik heb deze router samen met nog 2 collega's gekocht (ieder hetzelfde ding) en de ervaringen zijn erg wisselend.
Wat bij mij opviel was dat na een tijdje, de Wireless-N verbinding iedere keer gedropt werd zonder reden. Na een minuut of 2 was de verbinding er dan weer. Ik heb van allerlei aanpassingen in de instellingen geprobeerd, zonder succes.
Bij Linksys een supportaanvraag ingediend, zonder resultaat. Het antwoord was een rij aan configuratieinstellingen die geen effect hadden op de uitvalproblematief, behalve dan dat het verkeer steeds trager werd. Van Linksys zelf geen zinvol antwoord meer mogen ontvangen hierop.
Na een tijdje vond ik een website met tips over de uitval van de verbinding. De oorzaak werd daar gezocht in het te heet worden van "de" chip in de kast van de router. Nou heb ik de router aan de muur opgehangen dus dat was me in eerste instantie niet zo opgevallen. Er werd voorgesteld om de Wireless-N op de 2.4 te beperken om de oververhitting te beperken of om een laptopkoeler onder de case te monteren. Ik heb voor oplossing 1 gekozen en dit resulteerde inderdaad in een beduidend stabielere verbinding. Het uitschakelen van de 5Ghz verbinding droeg nog wat extra bij. Ik heb een tijdje getest met alleen maar Wireless-G en daar was er geen enkel probleem. Geen disconnects etcetera.
Schijnbaar heeft Linksys in dit apparaat een constructieprobleem dat zich uit wanneer je de volle functionaliteit van het apparaat daadwerkelijk gaat inzetten. Linksys rept hier echter met geen woord over en bij melding van de problemen wordt er geen reactie gegeven. Een beetje jammer.
Voor een Wireless-N met high-speed als centrale functionaliteit en een gigabit switch, moet ik zeggen dat ik de netwerkprestaties maar matig vind. Op Wireless-N haal ik wel meer dan op Wireless-G maar 130Mbit is het bij lange na niet. De prestaties blijven bij een 6mb/s hangen, meestal minder. Ook de switch presteert maar matig. Bij een gigabit verbinding mag 80mb/s geen probleem zijn, ik kom echter niet verder dan 50. De verkabeling is daarbij voor gigabit gecertificeerd.
De filesharing mogelijkheid heb ik nooit echt uitvoerig bekeken. Ik weet van m'n collega's dat zij het wel gebruiken en dat het daar probleemloos functioneert. Ik vond de hoeveelheid tekst om het aan de gang te krijgen, wat te veel, ook omdat ik al een server heb met filesharing dus ik heb de functionaliteit niet nodig. Het schijnt echter prima te functioneren.
Al met al vind ik dit apparaat wat teleurstellend. De prestaties blijven duidelijk achter bij de reclame. Linksys ontkent dat er een hardwareprobleem is en dat maakt het niet veel beter. Als je een high performance draadloos netwerk wilt, zou ik deze router afraden. Voor doorsnee gebruik waarbij je de filesharing functie gebruikt, is het apparaat wel geschikt

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.png)