Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Call of Duty: Black Ops II

14-08-2012 • 10:50

30 Linkedin

Tweakers.net-redacteur Jurian Ubachs was in Keulen aanwezig om, voorafgaand aan de Gamescom, voor het eerst aan de slag te gaan met de multiplayer modus van Call of Duty: Black Ops II. In een speciaal voor het spel aangeklede hal konden de aanwezige media enkele nieuwe spelmodi uitproberen en testen met de compleet veranderde manier van het samenstellen van een klasse. Dankzij onder meer deze veranderingen is Black Ops II behoorlijk anders dan voorgaande Call of Duty-games, al blijft de basisgameplay voor een groot deel ook gelijk en voelt het daardoor vertrouwd aan.

Call of Duty: Black Ops II is in ontwikkeling voor de pc, Xbox 360 en de PlayStation 3.

Reacties (30)

30
30
17
2
0
3
Wijzig sortering
Tja voor mij persoonlijk is de reden dat ik ben gestopt nog niet eens vanwege killstreaks of de interface o.i.d. Het is gewoonweg i.v.m. de engine. De CoD serie heeft grafisch altijd dezelfde sfeer, altijd dezelfde looks (die er gewoonweg niet goed meer uit zien), maar ook de physics.

Tja het is voor ieder persoonlijk, ik ben er op uitgekeken en ik weet zeker dat ik na een paar uur BO2 weer het gevoel krijg van been there done that, ik was met MW3 namelijk ook zo klaar en was echt blij dat ik die niet had gekocht maar geleend.

Bovenstaande terzijde, deze game komt weer in de schappen te liggen voor ~60 euro. En feitelijk vind ik deze serie dat absoluut niet waard. Dat zou in mijn ogen hetzelfde zijn als dat CS: GO voor 60 euro op Steam komt. Dus ik denk dat de wat volwassenere mensen onder ons de CoD serie links laten liggen. Daarentegen zullen veel pubers weer helemaal los gaan in CoD. En elke nieuwe generatie die hun broers/zusjes heeft zien spelen wilt ook CoD mee hebben gemaakt. Activision heeft een verdomd goeie doelgroep gevonden met een voor hun verdomd goeie engine, en zijn rete bang dat de volgende engine meer schade aan zal brengen aan de imago van de CoD serie dan het feit dat ze al jaren lang dezelfde engine gebruiken.

En ik denk ook dat de beperkingen van de Consoles een rol spelen. CoD staat bekend om de 60 FPS stability, en bij een zwaardere engine zal de console moeite hebben. Dan krijg je het BF3 verhaal, waarbij BF3 naar mijn mening verschrikkelijk speelt op de console met z'n 30 fps.

[Reactie gewijzigd door IngamerX op 14 augustus 2012 13:33]

De gemiddelde F2P shooter ziet er inmiddels beter uit dan CoD, zo triest is het al.
Ik blijf nog steeds vinden dat Treyarch de betere Call of Duty spellen maakt laatste tijd. Ik had natuurlijk ook MW3 gespeeld maar daar ben ik eigenlijk snel mee gestopt. Ik vond de Gameplay echt helemaal niks terwijl ik bij Black Ops 15e prestige zo heb gehaald. MW3 had ook telkens dat de prestige werden verhoogd... Ook een teken dat ze niks weten te verzinnen om het leuk te blijven maken voor de spelers.

Persoonlijk vind ik het wel leuker dat nu meer gekeken wordt naar score ipv. kills met streaks. Hoewel om eerlijk te zijn met gemak altijd hoogste killstreaks kreeg, bedoel in MW3 heb ik zelfs zo vaak Juggernaut gekregen waardoor ik in TDM gewoon met 40 a 50 kills had. Ik ben zelf iemand die altijd bij Demolition boel probeert te redden door te defusen of te planten maar goed altijd weer van die idioten die lekker campen voor hun killstreaks en totaal niet helpen.

Zombies is natuurlijk ook iets waar ik op wacht, voor de PC was ik erg goed in Zombies. Heb meerdere malen de top 100 gehaald waarvan Shangra-li toen zelfs 11e (zal vast nu wel gezakt zijn, round hackers :( ). Ik heb alle Easter-eggs gehaald en heb ook met veel plezier deze gedaan samen met vrienden. Ik heb gemiddeld denk meer Zombies gespeeld dan Multiplayer, beide heb ik volgens steam bijna 400 uur gespeeld.

Dit is denk de eerste Call of Duty die ik ga pre-purchasen, ook omdat ik Nuketown al een geweldige map vond en je krijgt Nuketown 2012 er gratis bij dan en ik wil die eigenlijk best graag hebben :)
Vraag me alleen af waar zombies is gebleven :( voor de rest ziet het er goed uit
Zombies zit er ook bij, dat is door Treyarch beloofd. Denk dat je daar pas later video's van ziet, ik denk dat ze daar nu druk mee bezig zijn om te ontwikkelen. Aangezien voor de meeste mensen de Multiplayer de belangrijkste aspect is van het spel.
Ik ga dus BO2 ook alleen maar kopen om de ZOMBIES mode :D
Gewone multiplayer speel ik nooit meer sinds Zombies op Black Ops. Heb zelfs MW3 niet gekocht omdat er geen zombies op zit :P
Jammer dat ik straks wel voor een singleplayer/multiplayer game betaal terwijl ik alleen maar het zombie gedeelte gebruik... Maar ja...
Anoniem: 466558
@fommes14 augustus 2012 13:45
Ja dit vroeg ik me ook al af..


Anyway on BO2.
Vind het er nice uitzien. Heb veel genoten van Black ops 1, Maar MW3 vond ik verschrikkelijk en op sommige momenten lijkt het een beetje op MW3.

Maar er zitten meer pros in Black ops 2 dan cons voor mij dus ik ga BO2 sowieso spelen!.

Heeft er iemand btw nog iets gezien over deathstreaks? Vind het maar onzin die dingen.
Alsjeblieft niet zeg ... je wordt tegenwoordig overspoeld met zombies ... In films, series en games. Op een begeven moment ben je dat wel een beetje moe.
Ik ben met name benieuwd of de PC versie nu WEL geschikt is om te spelen. Ik heb dus de PC versie van Black Ops, maar omdat deze zo belachelijk slecht gemaakt is, is het noodzaak eerst als een dolle je settings te tweaken voordat je lag-vrij kan spelen.

Verder ziet het er gewoon als vanouds uit, en ben ik uberhaupt benieuwd naar wat men te vertellen heeft over de game wanneer deze uit is, de ervaringen bedoel ik dan, voordat ik het spel aan zou schaffen....

MW3 heb ik gekocht, maar volgens mij nog geen 20 uur gespeeld omdat ik het gewoon vreselijk er uit vond zien, en weer teveel van hetzelfde...
MW3 heb ik gekocht, maar volgens mij nog geen 20 uur gespeeld omdat ik het gewoon vreselijk er uit vond zien, en weer teveel van hetzelfde...

Nog nooit gehoord van reviews of Youtube gameplay? Daarmee kan je net miskopen voorkomen en smijt je niet zomaar je geld naar Activision. :)
Klinkt goed, maar als er weer eens geen dedicated servers zijn met een degelijke anti-cheat, mag het spel nog zo goed zijn, heb je er nog niks aan (MW2/3, anyone?).

Ik heb alle CoD's tot hiertoe, maar ik wordt hoe langer hoe meer sceptisch. Ik geef er alleszins niet de volle lap voor (RU versie een 3-tal maanden na release FTW).

[Reactie gewijzigd door TheOneAndOnly op 14 augustus 2012 11:12]

Black Ops 1 had al Ranked Dedicated servers dus ik ga met 99% zekerheid vanuit dat het ook weer met Black Ops 2 gebeurt. Echter was dit alleen voor de computer.

Anti-Cheat zal wel VAC zijn. Want het werkt weer via Steam, echter maakt niet uit welke Anti-Cheating je gebruikt want hacks komen er toch wel. Zowel Call of Duty als Battlefield zijn er hackers en hacks aan overvloed. Alleen vind ik Punkbuster meest vervelende Anti-Cheat software die er is, altijd maar gezeur ermee zoals random kicks omdat Punkbuster weer eens problemen heeft. (laten we al helemaal niet over de random bans praten die BF 3 had).
Ik hoop dat alleen maar dat er weer eens een vette versie uitkomt die zich "oldscool" afspeelt in WW2 met niet al die geavanceerde wapens ed., maar gewoon mooi is..... Een remake van CoD2 ofzo :)
Dat ziet er beter uit dan ik verwacht had! Het spel doet gevarieerd aan en dat konden we wel gebruiken na MW2 en alle opvolgende CoD games.

De scorestreak is natuurlijk een zeer welkome toevoeging! Nu word score en dus het objective belangrijker dan meer kills halen en daarmee veranderd het spel fundamenteel.

Kortom; een mooie game die misschien weer waardig is om (door mij) gespeeld te worden!
Ik vind vooral het puntensysteem een hele verbetering. Nu is het steeds zo dat iedere keer dezelfde gamers (o.a. campers, noobtubers en hyper-snipers) met hoge killstreak awards het potje domineren. Ik kom meestal niet verder dan 5 kills. Alle toffe rewards blijven dus buiten bereik.

Wat ik wel hoop is dat Treyarch een fatsoenlijke "mute" optie integreert. Al die schreeuwende kinderen ben ik zo ongelooflijk moe geworden door de jaren heen. Wat mij betreft zouden ze voice-chat er helemaal uit moeten slopen bij de console-versies. De gameplay is daar veel te druk voor om hier zinnig gebruik van te maken. Je krijgt amper kans wat te doen met de informatie die je krijgt. Bovendien zijn de maps hier te klein voor en het aantal spelers te laag. In tegenstelling tot Battlefield 3 is Call of Duty is een arcade-game; daar heb je geen voice-chat bij nodig. Het is enkel schieten zonder enkel tactisch inzicht.

Bij Modern Warfare 3 kun je het voicevolume helemaal naar beneden zetten. Wat wel nog steeds irritant is, is het knipperende speaker-icoontje dat tijdens het spelen in beeld blijft ploppen zodra iemand wat zegt. Je moet in het begin van een potje iedere keer iedereen apart "muten" zodat dit verdwijnt. Zodra spelers echter eruit vliegen en opnieuw inloggen moet je dit weer opnieuw doen. Je zult altijd net zien dat je tijdens het "muten" zelf overhoop wordt geschoten. Ik wil me kunnen concentreren op het spelen. Daar kan ik al dat geknipper niet bij gebruiken.

Heb die punten al bij Activision aangedragen ... hopelijk doen ze daar wat mee want het is me al jaren een doorn in het oog.

Desalniettemin ziet Black Ops 2 er best goed uit. Ik hoop alleen dat het geheel niet te complex wordt met al die vrijheid die je nu krijgt m.b.t. attachments en perks. Te veel instelmogelijkheden zorgt er ook voor dat spelers een té groot voordeel kunnen krijgen tegenover andere gamers. Zo kun je natuurlijk alle opties kiezen die toegang geven tot explosieven en granaten, waardoor er dadelijk van die über-noobtubers rond lopen die het halve level hebben platgebombardeerd met hun arsenaal (plus nog eens de score-streaks-) alvorens zelf de pijp uit te gaan.

Het scoresysteem moet daar goed op worden aangepast. Bij Modern Warfare 3 ligt deze score rond de 7500, waardoor een potje vaak al binnen 4 á 5 minuten voorbij is als je een beetje pech hebt. Ik vind het wel goed dat ze de snelheid er in willen houden maar zoals het nu geregeld is bij MW3 is een ronde veel te snel voorbij. Een score van 10000 of 12500 (of zelfs 15000) was hier beter op z'n plaats geweest.

Als ik zie wat voor een tempo er in Black Ops 2 zit hoop ik wel dat het allemaal goed uitgebalanceerd is. Overigens mogen ze wat mij betreft de intermission inkorten naar 30 seconden. Al dat gewacht zorgt er juist voor dat ik de lobby verlaat en probeer in een andere ronde terecht te komen.

O ja; ze moeten er ook eens voor zorgen dat ze me niet constant in van die potjes gooien die nog maar enkele seconden op de timer hebben staan of bereids zijn afgelopen. Dat is ook behoorlijk irritant.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 14 augustus 2012 11:33]

pffff alsof BF3 een sim is, dat is net zo arcade, mid air in vliegtuigen jumpen, geen vehicle enter animaties etc, gunplay dat arcade is.

ArmaII etc is meer sim achtig, BF3 is in ieder geval net zo arcade.


Betreft Blackops2, de engine mag hetzelfde zijn maar hetzelfde wat ik met deel 1 had, de in game art direction is bij treyarch beter, kleurrijker, gedetailleerder etc. MW3 had orgineel best wel saai ogende maps, veel dezelfde textures etc. Daarom zag het er gedateerder uit dan dat het was. Van wat ik nu kan zien ziet de scenery zelf er veel interessanter uit al is het dezelfde engine. Daarom oogt het ook mooier.
Ik wil niet zo ver gaan om BF3 een simulatie te noemen. Echter zijn de multiplayer-maps vele malen groter (zeker bij de PC-versie-) waardoor het ook zinvoller is via voice-chat met elkaar te communiceren.

Als je overhoop wordt geschoten moet je vaak weer een hele tijd rondsjouwen voordat je weer op het punt bent waar je oorspronkelijk naar toe had gemoeten. Je moet dus goed nadenken hoe je een bepaalde route het beste kan lopen. Een sniper kan tenslotte op vrij drastische wijze een eind maken aan je speurtocht naar vijanden.

Bij Call of Duty zijn de maps allemaal zo klein en beperkt qua bewegingsvrijheid dat het weinig zin heeft om hier een adequate tactische planning te maken. Het enige dat je kunt doen is domweg schieten op alles wat zich beweegt. Indien je de pijp uit gaat zit je toch altijd maar luttele seconden van de plek waar ze je overhoop hebben geschoten.

Als je CoD en BF met elkaar gaat vergelijken wordt je bij BF3 toch harder gestraft indien je dood gaat waardoor je toch gedwongen wordt om tactiek te gebruiken.
Voor mij een nuttige preview, ben al een tijd COD uit het oog verloren maar deze ga ik weer een kans geven. Ik kan leven met een 'grafische stilstand' dan hoef ik mijn PC in ieder geval niet te upgraden.
Dat hoefde zowiezo niet echt, met al die games die simpelweg van consoles geport werden
Willen ze het een competitief spel maken, dan zal er echt meer moeten veranderen dan alleen de toevoeging van spectator en commentator tools. Het spel zal bijvoorbeeld langdurig (lees: minstens twee-drie jaar) ondersteund moeten worden, het spel zal (als een resultaat van het voorafgaande) niet snel vervangen moeten worden door een opvolger opdat de meta-game zich kan ontwikkelen. In andere woorden; alles wat Activision niet wil doen met een spel. Activision policy: Bakken met geld verdienen aan 13-17-jarigen door op jaarbasis een nieuwe CoD uit te brengen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee