1. INTRODUCTIE VOORAF.
Op de middag van zaterdag 23 april jl. verloor mijn ontvanger voor zowel toetsenbord en muis (die ingebouwd is in het oplaadstation voor de muis) het contact met mijn toetsenbord, waardoor ik dus niet meer met mijn toetsenbord kon werken. Het was geen verrassing dat iets intern in het oplaadstation het had begeven, maar het was wel compleet een verrassing dat mijn toetsenbord hierdoor getroffen werd. Het oplaadstation gaf namelijk al ongeveer een half jaar problemen met het opladen van de muis; op een gegeven moment kon ik mijn muis alleen nog maar opladen als ik hem helemaal uitzette voordat ik hem in het oplaadstation zette, en sinds ongeveer een week deed hij zelfs dán het niet meer meteen en had de ontvanger ook af en toe geen contact meer met de muis (waardoor ik dan zowel ontvanger als muis opnieuw verbinding moest laten maken). Met het toetsenbord zijn er echter nooit problemen geweest, die verbinding is altijd stabiel gebleven. Tot die ene zaterdagmiddag dus - toen moest ik weer eens opnieuw een verbinding bewerkstelligen tussen de ontvanger en de muis, waarbij toen opeens de verbinding met mijn toetsenbord wegviel. Ik heb er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de ontvanger weer verbinding kreeg met het toetsenbord, zoals: het gebruikelijke verbindingsproces ('Connect' en 'Reset'), nieuwe batterijen, computer uitgezet en daarbij alle stekkers uitgetrokken en dan weer aangesloten, etc. Het mocht allemaal niet meer baten; ik moest mijn mooie toetsenbord (dat onderdeel is van de Logitech Cordless Desktop MX 3100) als verloren beschouwen, want alhoewel er zelf helemaal niets mis mee is en het zeker nog zo'n 2 jaar had meegekund (ik had er goed voor gezorgd), kan het niet functioneren zonder 100% werkende ontvanger.
2. HOE IK DE WINKEL TEGENKWAM.
Ik moest dus op zoek naar een nieuw toetsenbord. Mijn eisen voor een nieuw toetsenbord waren dat het van Logitech moest zijn, bedraad moest zijn (daar heb je tenminste geen ontvanger bij nodig, en zoiets als bijvoorbeeld bovenstaand probleem komt dan niet voor), mediaknoppen moest hebben en PS/2 moest zijn. Op PS/2-gebied is er natuurlijk niet veel keus vandaag de dag, dus dan is men vrij snel klaar met zoeken. Een paar maanden geleden had ik hier bij Tweakers.net toevallig al de Logitech Internet 350 Keyboard (zwartgekleurde versie) in de Pricewatch zien staan, wat ik toen een mooi en no-nonsense toetsenbord vond, en dus ging ik hier het eerst naar op zoek. Tot mijn schrik zag ik dat er tegenwoordig geen prijsvermeldingen meer voor waren (voor de zwartgekleurde versie, althans), wat dus indiceerde dat het nergens meer in Nederland te koop was. Dus toen ging ik maar de andere PS/2 toetsenborden in de Pricewatch bekijken. Maar toen ik deze eigenlijk niks bleek te vinden en toch liever de Internet 350 Keyboard wou hebben, ging ik maar eens googlen. Het bleek dat het nog bij twee plaatsen in Nederland te koop was, namelijk bij Muizenshop en De Wit MultiMedia. Van de eerste had ik al gehoord (en ik meen dat ik daar járen terug ooit eens een klein dingetje besteld heb, al weet ik dat niet meer zeker), en van de tweede nog nooit. Ik was dus eerder geneigd om bij Muizenshop te bestellen, maar toen ik het Internet afzocht voor recensies over Muizenshop (om te kijken hoe Muizenshop vandaag de dag functioneert) en het bleek dat er veel recensies waren die spraken van levertijden die langer waren dan beloofd, ging ik toch maar eens De Wit MultiMedia nader bekijken. Ik moest immers snel een nieuw toetsenbord hebben; ik kon daar geen weken op gaan wachten.
3. MIJN INDRUKKEN VAN DE WINKEL.
Ten eerste keek ik eens goed naar hun website, waar ik een dubbel gevoel over kreeg. Enerzijds vond ik deze lekker overzichtelijk en rustig ogen (men wordt nergens door overvallen, er is geen hip gedoe met Flash, etc.), maar aan de andere kant vond ik deze op visueel vlak toch weer een beetje karig (je krijgt er een heel klein beetje een 1999-gevoel van). Op navigationeel vlak doet de website het dan weer iets beter; alles is gecategoriseerd en dus kan men vrij gemakkelijk een product vinden. Wel mag de zoekfunctie iets verbeterd worden; als men gewoon 'Logitech Internet Keyboard 350' intikt, vindt deze het toetsenbord niet (en dat terwijl deze toch echt in het assortiment van De Wit MultiMedia zit). Daarnaast zou het fijn zijn als men óók bij de productinformatie kan komen als men op de productnaam klikt, en niet alleen als men op het productplaatje klikt (wat nu het geval is).
Op informatief vlak is de website ook een beetje dubbel; bij producten is er redelijk wat informatie beschikbaar (zoals de productspecificaties), maar echt klantspecifieke informatie is juist vrij summier: dit blijft beperkt tot winkeladressen, openingstijden, routebeschrijvingen en betaalinformatie (voor vooral de fysieke winkels). Met andere woorden, een FAQ is de grote afwezige op informatief vlak, en dit vind ik persoonlijk toch wel echt een must voor een hedendaagse winkel die ook op Internet diensten aanbiedt. Dit is jammer, want ik kan me voorstellen dat ze hierdoor wel enige potentiële Internetklanten mislopen. Een potentiële Internetklant krijgt er namelijk geen informatie over bijvoorbeeld:
- álle beschikbare betaalmethoden (nu zie je in één oogopslag dat er iDeal mogelijk is, maar niet iedereen wil of kan daar gebruik van maken, en die mensen willen natuurlijk weten welke andere betaalmethoden er nog zijn - en daar lees je niets over);
- wat de geschatte leveringstijden zijn voor elk van de drie mogelijke voorraadindicaties op de website;
- wat de verzendkosten zijn;
- wat het winkelbeleid is voor het aanvragen van een RMA;
Enzovoorts. Nu worden enkele van die vragen beantwoord tijdens het bestelproces (zo leest men pas bij een gevuld winkelmandje dat de verzendkosten standaard 14 euro zijn voor iedere bestelling, en dat er uitsluitend in Nederland geleverd wordt), maar het zou dus fijn zijn als men dit soort zaken al te weten kan komen zonder dat men daarvoor eerst een bestelproces moet doorlopen.
Kortom, aan hun website mag zeker nog het een en ander verbeterd worden, maar een regelrechte miskleun zou ik het nu ook weer niet noemen. Het is voor mijn gevoel een 50-50 gevalletje.
Ik laat me natuurlijk niet alleen leiden door hoe de website van een winkel er uit ziet, dus ik heb De Wit MultiMedia ook eens nageplozen hier op Tweakers.net en op Google. Er zijn weinig shopreviews voor deze winkel hier (weinig shopreviews maken mij doorgaans altijd een beetje huiverig) - voor het jaar 2010 zijn er welgeteld 2 (!) shopreviews - maar daar staat wel tegenover dat vrijwel alle reviews hier (op 2 na) positief zijn over deze winkel. Via Google kwam ik nog uit op een uit 2008 stammend interview tegen van de winkeleigenaar met De Weekkrant, waar ik in ieder geval een nette foto zag en meteen ook begreep waarom de winkel zulke hoge verzendkosten hanteert (er wordt door klanten heel weinig gebruik gemaakt van het laten thuisbezorgen van producten, dus om deze optie te kunnen blijven aanbieden, moeten ze hogere verzendkosten rekenen). Hieruit concludeer ik verder ook dat ze zich met hun webshop vooral richten op in de buurt wonende klanten die via Internet wensen te bestellen en de producten vervolgens zelf willen komen ophalen, wat dan in ieder geval gedeeltelijk verklaart waarom de website vrij weinig relevante informatie bevat voor de 100% Internet-only klant.
Al met al besloot ik dat ik genoeg informatie had verzameld om er zeker van te zijn dat ik hier met een echt bestaande winkel te maken had (en geen scam of iets dergelijks), die meer zaken vóór zich had spreken dan tegen. Dus besloot ik op Paaszondag de gok maar te wagen en bij hen mijn toetsenbord te bestellen; ik kon de zwartgekleurde versie van het Internet 350 Keyboard immers vrijwel nergens anders in Nederland krijgen en bovendien zou ik in het allerergste geval toch maar 30 euro (afgerond) kwijt zijn, wat nou niet bepaald een rib uit mijn lijf is. Als het om een toetsenbord van zo'n 80 euro ging, was het een ander verhaal geweest, dan had ik het waarschijnlijk niet bij hen besteld (omdat ik voor zó'n prijs uiteindelijk te weinig informatie had) en had ik het desnoods uit het buitenland laten overkomen.
4. HET BESTELPROCES.
Het bestelproces was eenvoudig genoeg om te doorlopen. Men moet eerst een account aanmaken alvorens men daadwerkelijk iets kan bestellen; zonder account kan men wel een winkelmandje vullen, maar verder dan dat komt men dan niet. Ik heb niet uitgebreid iedere stap van het bestelproces opgeschreven, maar ik meen me te herinneren dat er ook nog een andere betaalmethode dan iDeal mogelijk was (bankoverschrijving, dacht ik - ik heb in ieder geval voor iDeal gekozen). Voor de rest was het een typisch bestelproces zoals ieder ander, daar kan ik verder niet veel over zeggen.
Het op het bestelproces volgende verzendproces zal ik uitgebreid behandelen onder het kopje 'Verzending', maar laat ik maar alvast verklappen dat deze goed en succesvol was. Dan rest mij nu niets anders dan door te gaan naar de conclusie.
5. CONCLUSIE.
Alhoewel er zoals eerder beschreven zeker een aantal puntjes ter verbetering zijn, is voor mij persoonlijk duidelijk dat het een oprechte en verzorgde winkel is. Daarom krijgen ze 4 sterren van mij - ik had er waarschijnlijk 5 gegeven als in ieder geval de informatievoorziening op de website wat beter was geweest. Op zich zou ik hier zeker weer willen bestellen, maar vanwege de hoge verzendkosten zou ik dit helaas alleen doen wanneer ik een product wil hebben dat nergens anders meer verkrijgbaar is. En als iemand die meer dan 140 km van de winkel vandaan woont, is het onwaarschijnlijk dat ik er ooit eens even zal langswippen. Dat is jammer voor beide partijen, maar wie weet, misschien kruisen onze wegen zich ooit weer. In ieder geval hartelijk bedankt voor de goede service!
Na het voltooien van het bestelproces kreeg ik vrijwel meteen een e-mail toegestuurd, met daarin de bestellingsinformatie. Er werd helaas niet in verteld wat de verwachte levertijd was, maar omdat het door mij bestelde product op voorraad was in alle twee de locaties van De Wit MultiMedia, verwachtte ik dat ik het product wel binnen een week in huis zou hebben. Op z'n vroegst zou ik het toetsenbord op woensdag in huis hebben, omdat ik op Paaszondag (24 april jl.) had besteld en de winkel vast ook gesloten zou zijn op Paasmaandag, dus eerder dan dinsdag konden ze het toetsenbord sowieso niet versturen.
Eenmaal op dinsdag hoopte ik stiekem 's avonds een e-mail over de verzending van het product te mogen ontvangen, maar helaas bleef dit uit. Woensdagmorgen (27 april jl.) om precies 10:10 uur was het wél raak: ik kreeg een korte, persoonlijk geschreven (dus niet geautomatiseerd) e-mail van de verkoopafdeling, waarin stond dat mijn toetsenbord al op dinsdag was verzonden en dat ik het binnen 1 à 2 werkdagen in huis zou hebben. Enkele uren later stond 's middags de postbode voor de deur met het pakket (dat er overigens onbeschadigd en intact uitzag), dus ik had het toetsenbord al één dag na verzending in huis.
Met verzendkosten van 14 euro vond ik dat ik wel mocht verwachten dat het product tip top verpakt moest zijn, en dat was gelukkig ook zo.
Het toetsenbord was uiteraard verpakt in de originele doos waarmee het uit de Logitech-fabriek is gekomen; dat was een vrij karige doos, heel anders dan ik van Logitech gewend ben (wellicht omdat het hier een OEM-product betreft; er zat namelijk zelfs geen handleiding bij). Deze doos was 48,5 cm x 20 cm x 3,5 cm (lengte x breedte x hoogte). Natuurlijk is het toetsenbord niet zó in de originele doos naar mij verzonden; het zat in een stevig dichtgetapete omdoos van 62 cm x 25,5 cm x 13 cm (lengte x breedte x hoogte). De omdoos was dus vooral ietsje te lang, maar dat gaf niet, want waar mogelijk hebben ze van die plastic met lucht gevulde kussentjes in de doos gedaan. Het toetsenbord heeft tijdens het transport dus niet als een gek zitten schuiven in de omdoos.
Verder zat er, naast het toetsenbord, in de omdoos ook nog een factuurbrief (die nog niet eens een ezelsoor had, dus dan weet je wel dat de verpakking effectief is en dat het transport goed is gegaan).
Inmiddels heb ik het toetsenbord al een aantal uren aangesloten op mijn computer en schrijf ik er momenteel deze review mee. Het toetsenbord is geheel onbeschadigd (geen krassen of losse toetsen of iets dergelijks) en werkt probleemloos op mijn Linux-systeem (ik draai momenteel de 64-bits versie van Linux Mint 10, om precies te zijn). Natuurlijk is het geen perfect toetsenbord en valt het in het niet bij mijn oude toetsenbord (maar dit is dan ook te verwachten van een vrij goedkoop toetsenbord als dit), maar het lijkt me nog altijd beter dan de allernieuwste toetsenborden van Logitech, die voor mij veel te plat zijn en ook nog eens draadloos. Bovendien doet dit toetsenbord wat het moet doen zonder morren, en dat is uiteindelijk het belangrijkste.
Al met al is de verzending van De Wit MultiMedia heel goed te noemen: snel, verzorgd, en het product komt onbeschadigd aan. Van mij krijgen ze hier dan ook 5 sterren voor. Als een pietluttig Pietje Precies zou ik kunnen mierenneuken en er één sterretje van kunnen aftrekken voor het niet meteen sturen van een verzendbevestiging op de dag van verzending zelf, maar dat is wel héél flauw en dus doe ik dat niet. Ik ben allang tevreden met de goede verzending en aankomst, dus ik zou zeggen: ga vooral zo door!
Het door mij bestelde product werkt tot op dit moment nog steeds naar behoren, waardoor ik dus (nog) niet van de aftersales gebruik heb hoeven te maken. Ik hoop ook niet dat dat ooit nodig zal zijn; maar indien het onverhoopt wel gebeurt, zal ik deze shopreview zeker nog updaten.